AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA

 

CÍMLAPAJÁNLÓ
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK

Gyűjtemények

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
CSUKÁS ISTVÁN

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Élményt kell adni - Beszélgetés Csukás Istvánnal

Vass Antónia  2017.06.18. 15:45
A 88. Ünnepi Könyvhéten a Könyvmolyképző Kiadó szerzője, Róbert Katalin egy igazán különleges emberrel beszélgetett. Csukás István történetein generációk nőttek fel, neki köszönhetjük többek között Mirr-Murr, Süsü, vagy éppen Pom Pom kalandjait, most pedig az olvasásról, a gyerekekről és írói pályája kezdetéről mesélt.
 
Hitvallást, iránymutatást kaphatott Csukás Istvántól az, aki vasárnap délben kilátogatott a Vörösmarty térre. A Kossuth-díjas író, mint oly sokszor, ezúttal is hangsúlyozta, hogy amikor gyerekirodalomról van szó, a legfontosabb, amit szem előtt kell tartanunk, hogy a gyerek ugyanolyan ember, mint a felnőtt, hasonló érzelmi világgal, ezért hasonló módon is kell kielégíteni az olvasásra, a történetek megismerésére való igényét.
 

Csukás István: a jövő egy méter magas és itt van közöttünk

Sárosi Kinga  2018.07.02. 19:32

"Ha nem töltődik fel az ember, elkopik" – mondja Csukás István, aki augusztusban fellép egy szóládi kisfesztiválon.

A rendezvény vissza szeretné csempészni a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Fellépőként ön is részt vesz az augusztusi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon, Szóládon. Mennyire áll közel önhöz ez a dél-balatoni vidék?

- Ahol születtem, ott síkság volt, se domb, se hegy – gyerekkoromban tehát síkságélményem volt. Mezőjáró gyerekek voltunk, nyáron szabadon kószáltunk, szerettük a fákat, madarakat. Azt hittem, a világ lapos, ezt láttam, ezt szívtam magamba. Később jöttek a hegyek – a vízélmény ért utoljára, amikor 18-20 évesen először láttam a Balatont. Ott álltam a parton és elámultam, hogy lehet ennyi édes víz egy helyen. Csak szívtam magamba a látványt, az illatot – azóta is ezt teszem. Harminc éve van meg a balatonszárszói nyaralónk, minden nyáron leköltözünk. Jó megélni, amikor a megszokott környezetből átmegyünk egy másikba, jó az évszakokhoz igazodni. Télen Óbudán, nyáron meg Szárszón vagyunk. Már amikor elhagyjuk Budapestet, másképp érzem magam.

A Balatonnál pihen vagy alkot?
 

Így néz ki Csukás István dolgozószobája

Kiss Orsi  2018.07.16. 14:06
csukas_targyalas-kozepes.jpg
 
Csukás István nem szereti, ha bárki rendet rak az íróasztalán, mert szüksége van olyan munkakörnyezetre, amit a saját igényeihez igazíthat. Állítása szerint „az alkotói rendetlenségben” mindennek megvan a pontos helye, a kéziratok is fontossági sorrendben követik egymást a kupacokban. A Süsü és a Pom Pom írója nyolcvankét évesen is aktív, minden nap kilenctől délig dolgozik óbudai lakásában, amelyet ajándék gyerekrajzok, Gombóc Artúr-figurák és Süsü-párnák népesítenek be. Műveit ma is nagy érdeklődéssel fogadják, ő pedig alig győzi megírni az ötleteit. Az utóbbi időben több színdarabját is bemutatták országszerte, a Fővárosi Állatkertben pedig épp a látogatásunk előtti napon avatták fel a Holnemvolt Várat, ahol Csukás-mesefigurákkal játszhatnak a gyerekek.
 

Olvassunk nekik mesét...! - Interjú Csukás Istvánnal

Schäffer Erzsébet   2017.01.09. 11:58
csukas istvanOtt ül a kávéházi törzsasztalánál, integet, nehogy máshová üljek! Elég csak ránézni, már jókedvű lesz az ember. Csukás Istvánba annyi életöröm szuszakolódott gyerekkorában, hogy kitart máig.

"Hát ez az, ezt mondom egyfolytában, egy gyerekbe hétéves koráig olyan mennyiségű életörömöt, nevetést, jókedvet kell belegyömöszölni, hogy kitartson hetven-nyolcvan éves koráig. Ez nem boszorkányság, hiszen a gyerek ősemberi mohósággal veszi birtokba a világot. Issza, habzsolja. És azt habzsolja, amit eléje adunk. Ezért akkora a felelősségünk. Einsteintől olvastam egy mondatot, nem is olyan régen: Ha azt akarod, hogy intelligens gyereked legyen, olvass neki mesét. Ha még intelligensebb gyereket akarsz, olvass neki még több mesét."

 

81 éves a nagy mesemondónk

  2017.01.09. 21:38
Csukás István talán a legnépszerűbb és legismertebb magyar meseíró, Süsü, Pom Pom, és még sok figura szülőatyja. Apja kovácsmester, de ő gyerekkorában hegedűművész akart lenni. A békéstarhosi zeneiskolába járt, ám hiába vették volna fel felvételi nélkül a Zakadámiára, ő mégis előbb a jogi egyetemre, majd a bölcsészkarra járt, de egyetemi tanulmányait tudta befejezte. (erről a videóban beszél)

"Egészen más a zenei hallás és a verszenei hallás..."– mondta Lackfi Jánosnak a 75. születésnapjára készült szubjektív portréban.

Először a Magyar Televízióhoz került, majd a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője lett. 1985 óta szabadfoglalkozású író.

Már a hatvanas évek közepén a gyerekirodalom felé fordult, erre Kormos István bíztatta, és ezután született meg a Mirr-Murr, a Pom-Pom, a Süsü és számos kitűnő gyerekkönyv. Nagy részükből filmváltozat is készült, sőt, sokan csak film alapján azonosítanak be olyan műveket, mint a Keménykalap és krumpliorr.

A rovatban - korosztály szerint válogatva - végigkíséthetjük a Kossuth-díjas író több évtizedes múltra visszatekintő mesekiadványait, ritmikus verseit és regényeit, melyek mondanivalójukban még ma is frssek és korszerűek.
Olvassuk kicsiknek, nagyoknak, felejthetetlen élménybe lesz részünk!
 

Csukás István és a Könyvmolyképző

Garamvölgyi Katalin  2017.10.12. 08:56
Interjú: Csukás István
REZESBANDA ÉS ALBATROSZ

Az Ünnepi Könyvhétre (2013) jelenik meg legújabb vidám története, a Berosált a rezesbanda a Könyvmolyképző Kiadónál.

Mióta tart és hogyan alakult a kapcsolatuk?

A Könyvmolyképzőnek először a neve tetszett meg. Nagyon imponált, hogy valaki egy ilyen kedves nevet mer választani a sok idegen hangzású névtől presztízst remélő kiadók korában. 2009-ben „igazoltam” át hozzájuk, nem állíthatom, hogy hosszú hányattatás után, hiszen mindig volt kiadóm, de a Könyvmolyképzőnél az első perctől fogva éreztem az őszinte érdeklődést, nem pusztán a személyem, hanem az iránt is, amit csinálok. És azóta is változatlan a lelkesedés, nem csak Katona Ildikó kiadóvezető, hanem munkatársai részéről is.
 

Csukás István hitvallása az olvasásról

  2014.09.06. 19:18
"Beindul a képzelet-mozi - … mert olvasni jó!"

„Gyerekkoromban, amikor megtanultam olvasni, és az első könyvet becsuktam, úgy éreztem, másik ember lettem. Mintha kinyílt volna előttem az egész világ. Ma sem tudok nagyobb csodát elképzelni, mint amikor a fehér papírlapon megelevenednek a fekete betűk.

Beindul a képzelet-mozi, és a kicsi fekete pöttyök életre kelnek. Ha valaki látja a fejében pörgő filmet, jó úton jár. Az olvasás élménye persze csak akkor teljesedhet ki, ha már megtanultunk olvasni. Amikor már nem jelentenek akadályt a mondatok, amikor már nem esünk pánikba egy-egy vastagabb könyvtől.
 
Aki nem tud olvasni, nem élvezheti az olvasás adta örömöket. Az olvasás megszerettetésében is nagy szerepe van például az újságoknak. Az újságok, a napilapok nagy előnye a könyvekkel szemben, hogy naponta számolnak be érdekes dolgokról. Újságot böngészve frissen tarthatja az agyát az ember. A jó újság olyan fontos, mint a friss levegő, amit vesz az ember. Nagy szükség van rá.
 

Csukás István-figurák, akiket lehetetlen nem szeretni

noklapja.nlcafe.hu  2017.01.09. 10:52
Csukás István figuráin felnőni az egyik legnagyobb ajándék volt, amit a sorstól kaphattunk. Ez a hat mesés alak a legnagyobb bizonyíték rá.

Gombóc Artúr

gombóc-artúrAki a csokoládét ugyanúgy szereti, mint mi, az csak rokonlélek lehet. Gombóc Artúr gyerekként hamar belopta magát a szívünkbe falánk természetével, ugyanakkor a szívünk mélyén mindig picit tartottunk tőle: mi van akkor, ha eleszi előlünk az összes édességet?

Süsü

süsüFelsorolni is hosszú, mi mindenért szeretjük Süsüt, de azért megpróbálkozunk a lehetetlennel. Először is szereti a vadkörtét. Másodszor egy híres egyfejű, olyan sztár a sárkányok körében, hogy Trónok harca Daenerysének Drogonja is csak pislog a népszerűségén. Harmadszor, mert udvarias és tud egy csomó illemszabályt. Negyedszer, mert szereti a pillangókat. És végül azért is, mert tud énekelni. Persze a lista még hosszan folytatódhatna, de nekünk ennyi is elég volt, hogy egy életre a szívünkbe zárjuk.

A nagy Ho-ho-ho-horgász és a Főkukac

a-nagy-hohohohorgászNincs Nagy Ho-ho-ho-horgász Főkukac nélkül, ahogy Főkukac sincs Nagy Ho-ho-ho-horgász nélkül. Bár mi magunk sosem hódoltunk ennek a ho-ho-ho-hobbinak, azt nagyon szerettük nézni, ahogy a Balázs Péter és Mikó István hangján megszólaló figurák mindent megtesznek, hogy becserkésszék a csibész halakat, természetesen sikertelenül.
Véget nem érő szócsaták, egymás szekálása, és fülbemászó főcímdal – hát kell ennél több?
 

2-3 éveseknek - Vidám állatkert

  2014.09.06. 19:30
Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Illusztrálta: Szőnyi Gergely 
 
A gazdagon illusztrált képes lapozó az állatkert állataval ismerteti meg a legkisebbekete egy-egy rövid verssel.
 

3-4 éveseknek - A sínen ült egy fehér nyúl

  2014.09.06. 19:33
Rajzolta: Radványi Zsuzsa
 
Mozin innen, téren túl,
hol a 6-os befordul,
ahol az a nagy közért,
s fagyit adnak forintért
(mindig málnát, de rémes!
De ez itt most mellékes).
 
S szemben áll egy új trafik,
rágógumit kapni itt,
szóval ott a sarkon,
hol rikkancs rikkant, rikácsol,
mozin innen, téren túl,
sínen ült egy fehér nyúl. 
 
 
Szeme piros.
Füle hét centiméter is elért,
bár mi fület, nyulat is,
láttunk már nagyobbat is.
Hogy hol? Falun, múlt nyáron,
a vízhordó szamáron.
És még? Ejnye, ne tarts föl,
itt van, nézd meg, egy tükör!
 

3-4 éveseknek - Dal a hóemberről

  2017.01.09. 20:26
Csukás István: Dal a hóemberrőlIllusztrálta: Szőnyi Gerely
Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Oldalszám: 8 oldalas leprelló
 
Hideg szél fúj, hogy az ember
majd megdermed.

Kinek jó ez? Csak a kövér hóembernek.
 

3-4 éveseknek - Erdőben jártam

  2018.05.08. 09:37
Csukás István: Erdőben jártamÍrta: Csukás István
Illusztrálta: Szőnyi Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző, 2018
Kötés: leporello
 
A legkisebbek kilenc erdei állattal ismerkedhetnek meg Csukás István verses leporellojából, megtudva azt is, hogy mit eszik, s milyen tulajdonsága van a medvének, nyuszinak, rókának, harkálynak, sünnek, mókusnak, vaddisznónak, őznek és a kakukknak.
 

3-4 éveseknek - Sün Balázs

  2014.09.06. 19:31
Kiadó: Könyvmolyképző, 2015
Razolta: Dargay Attila  

Erdőszélen, erdőszéli tölgy tövében volt egy ház. Abban lakott hét süntestvér:

Sün Aladár, Sün Piroska, Sün Adorján, Sün Dorottya, Sün Demeter, Sün Tihamér s a legkisebb: Sün Balázs.

Róluk szól a verses mese:
 

3-4 éveseknek - Vidám állatsereglet

  2017.01.09. 13:50
Csukás István: Vidám állatseregletIllusztrálta: Szőnyi Gergely
Kiadó: Könyvmolyképző, 2014
Oldalszám: 8
Kötés: leporelló

 

A legkisebbeknek szóló rövid versek egy-egy erdei állatot mutatnak be.
 

3-5 éveseknek - A Legkisebb Ugrifüles

  2017.01.09. 19:33
Csukás István: A Legkisebb UgrifülesIllusztrálta: Ráduly Csaba
Kiadó: Könyvmolyképző, 2016
Oldalszám: 32

"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy nyúl. Vagyis... az az igazság, hogy ott, azon a bizonyos réten több nyúl is volt; hogy egészen pontosak legyünk: rengeteg nyúl volt! És a rengeteg sok nyúl között volt egy, aki a legkisebb volt. Ám neki is szép nagy füle volt, és nagyon szeretett ugrálni! Úgy is hívták: Legkisebb Ugrifüles! Na de nemcsak a legkisebb volt, hanem a legokosabb is. Tudta ezt róla mindenki, még egy vers is keringett róla a réten: Milyen okos, milyen ügyes a Legkisebb Ugrifüles!"

Mivel nagyon szeretett ugrálni, elugrált az útig, ahol káposztát rakodtak egy teherautóra. Felugrott az autóra, de nem egyedül, mert éppen arra sétált Tüskéshátú, és utána ugrott. Bebújtak a káposzták közé, és elkezdődött a nagy utazás, a vidám kalandok sora. Találkoztak egy unatkozó kutyával, akit megtanítottak játszani. Meglátogattak egy vakondot a föld alatti lakosztályában, ahonnan telefonon felhívták a pontos időt és a tűzoltókat. A végén a két világutazó hazaindult, a fejük tele volt élménnyel, a szívük örömmel.

A mese végén együtt örülünk mi is, és ebben segítenek Ráduly Csaba vidám és szemet gyönyörködtető rajzai.
 

3-5 éveseknek - Cillancs felfedezi a világot

  2017.01.09. 10:34
Kiadó: Juventus, 1989
Oldalszám: 24
 
 
Egy kiscica története, aki a fekhelyéről kiszökve felfedezi a világot, a pamutgombolyagot, a kertet, és aki megriad ősi ellenségétől, az egértől.
 

3-6 éveseknek - Egy kiscsacsi története

  2014.09.09. 17:16
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 1975
Foky Ottó színes, mulatságos bábos fényképeivel
Oldalszám: 52

Ki ne ismerné a kedves, jámbor, kék posztóból készült kiscsacsit, akinek kedvenc helye a virágtartó egyik sarka? És ki ne ismerné a torzonborz, villogó szemű Mirr-Murrt, a fogait csattogtató, de nem is olyan félelmetes kandúrt?

Évek óta jó barátunk mindkettő és a hozzájuk tartozó vidám kis kompánia, részben a tévéből, részben a Móra Kiadónál megjelent mesesorozatból.
 
Kiadó: Könyvmolyképző, 2015
Illusztrálta: Ráduly Csaba
Oldalszám: 88
 
Ebben a könyvben útnak indul Csukás István Kossuth-díjas költő híres mesehőse, Mirr-Murr, a kandúr.
 
Első pillantásra megszeretjük őt, hiszen olyan ártatlan képe van.

Ám az ártatlan külső óriási kalandvágyat takar, kiderül, hogy félelmetes góllövő, hogy harcias légyvadász, s kiderül az is, hogy mi a nagy álma: kóbormacska szeretne lenni!

Ugrabugrálásával, játékos, bohókás kedvével beragyogja a szobát, nagyotmondásával, hencegésével, tréfás megjegyzéseivel beragyogja a szívünket.

Ne is felejtsük el, mert a következő kötetekben tovább olvashatjuk kalandjait.

Ráduly Csaba rajzai derűsen és játékosan varázsolják elénk a híres macskát és barátját, a kiscsacsit.
 

4-7 éveseknek - Mirr-Murr kalandjai 2-4.

  2017.10.12. 08:42
2. Oriza-Triznyák
Csukás István: Mirr-Murr kalandjai 2. – Oriza-TriznyákKiadás éve: 2016
Oldalszám: 144 

Csukás István Kossuth-díjas költő híres mesehőse Mirr-Murr, a kandúr elindul, hogy meghódítsa a világot, vagyis egy nagykabát zsebében vonatra száll, de a lényeg az, hogy megérkezik a városba, és kezdődhet a hódítás.

A hódításban segít egy fura nevű macska, akit úgy hívnak, hogy Oriza-Triznyák és rögtön barátok lesznek és elszántan be akarnak lépni a Kóbor Macskák Világszervezetébe.

De ez nem olyan egyszerű, le kell tenni a három próbát. Közben sem unatkoznak, egy kávéházban megreggeliznek, ingyen, farkasszemet néznek a Téglagyári Megálló nevű kutyával. Vagyis sikert sikerre halmoznak, és már nincs messze a cél: a Nagy Odvas Kémény, ahol a kóbor macskák tartózkodnak. Vajon elérik-e?

A végén mindent megtudunk. És nincs is igazán vége, mert a következő könyvben folytatódnak a kalandok.
 

4-7 éveseknek - Pom Pom meséi 1. Szegény ​Gombóc Artúr

kulturleny.wordpress.com  2017.01.09. 16:39
Illusztrálta: Sajdik Ferenc
Kiadó: Könyvmolyképző, 2010
Oldalszám: 32
 
Pom Pom különös szokása, hogy gazdáját, Picurt elkíséri az iskolába. Ül Picur fején, és mesél.
 
Ezúttal Gombóc Artúrról, a csokoládéimádó madárról, aki a bűnös élvezettől annyira meghízott, hogy nem képes elrepülni a többi madárral együtt Afrikába. Hogyan jutott el mégis a költöző madarak telelőhelyére, erről szól a vidám történet, melyet Sajdik Ferenc rajzaival adunk közre.
 

4-7 éveseknek - Pom Pom meséi 2. A radírpók

  2014.09.06. 19:46
 
Kedves ismerősötök Bogyó, akit a „Pom Pom meséi” első kötetéből már biztosan megszerettetek, újabb kalandra indul. Ezúttal a kislány kíváncsi, nagyevő barátja, Gombóc Artúr, egy állatkereskedő karmai közé kerül.
 
Arról, hogy hogyan sikerült megszabadítani őt Radírpók segítségével, most diafilmen olvashatjuk el a   - ban.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
 
TÖRTÉNETEK TÉMA SZERINT

1. Állattörténetek 

2. Tündér-varázsmesék 

3. Kalandos történetek

4. Novellisztikus irodalom

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót