OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
IRODALOM ÉS FILM: GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM
IRODALOM ÉS FILM: GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM : MESÉK 4-8: Kukori és Kotkoda

MESÉK 4-8: Kukori és Kotkoda

  2019.05.25. 22:36

http://www.origo.hu/i/0712/20071214kukoriesk.jpg
Illusztrálta: Mata János 
Kiadó: Móra Könyvkiadó 
 
Kukori és Kotkoda egy boldog házasságban él, de ez a Kukori olyannyira lusta, hogy Kotkodát ezzel gyakran felbosszantja, és így csak bonyodalmat okoz. Kukori a házimunkát sem képes jó, tisztességes férjként elvégezni. A ház körüli munkát igyekszik elkerülni, szegény Kotkoda hiába kéri, hogy kapirgálja ki a gyomot vagy porolja le a szőnyeget, annak esze ágában sincs megcsinálni. A munka kikerülésében segítségére van nagy cimborája, Kopasznyakú is.
 
Na de a rossz is elnyeri méltó büntetését, mert a két komisz mindig pórul jár, Kotkoda alaposan megleckézteti a lustáját.
 

Születésnapi szemétdomb és más történetek

Kukori és Kotkoda / Születésnapi szemétdomb és más történetek Kiadás éve: 2010 
Oldalszám: 57 

Kukori, a széltoló kakas mindent megtesz, hogy kivonja magát a ház körüli munkákból: karatetanfolyamra jár, műmenyéttel hadakozik, sőt még repülő szemétdombot is készít. A nagy munkakerülésben aztán többnyire úgy elfárad, hogy sürgősen le kell pihennie egy kicsit.

És mit csinál közben élete párja, a szorgalmas Kotkoda? Kapirgál, ablakot pucol, tűzifát aprít, és azon töri a fejét, hogyan leckéztesse meg naplopó urát. Ehhez hű szövetségeseket is talál: Hápogi kacsát, a mintaszomszédot, és Mitugrászt, a pimasz szöcskét. 

Hogy használ-e a lecke a mihaszna Kukorinak? Ez is kiderül ebből a vidám könyvből, amely a sikeres rajzfilm sorozat alapján készült.

A végtelen giliszta és más történetek

Kukori és Kotkoda / A végtelen giliszta és más történetek Kiadás éve: 2010 
Oldalszám: 56 

Ki ne ismerné Kukorit, a naplopó kakast, és az ő párját, a szorgalmas Kotkodát, aki legszívesebben egész nap csak kapirgálna? Kettőjük szórakoztató kalandjairól mesél ez a képes mesekönyv, amely a sikeres rajzfilmsorozat alapján készült. 

Megtudhatjuk belőle, miért nincs Kukorinak és Kotkodának városi lakása, kiderül, vajon tényleg végtelen-e a végtelen giliszta, és az is elválik, Kukori-e a legjobb bébicsősz.

 

A nyikorgó daráló és más történetek
 
Kukori és Kotkoda / A nyikorgó daráló és más történetek
Kiadás éve: 2012 
Oldalszám: 48 
 
Kukori és Kopasznyakú igazi jó cimborák, akik mindig számíthatnak egymásra. Főleg, ha kerülni kell a munkát. A két vásott kakas együtt indul mustot lopni, tilosban vadászni, közösen írnak dalt, sőt még rablótámadásba is belekeverednek.

Sajnos nem mindenki nézi jó szemmel ezt a szép barátságot. A szorgalmas Kotkoda szerint élete párjának inkább otthon volna a helye, ahol kapálhatna a kertben, és darálhatná a kukoricát.

Vajon Kukori a fárasztó munkát választja, vagy inkább a vidám semmittevést?
Erre is fény derül a könyvből, amely a nagy sikerű rajzfilmsorozat alapján készült!
 
Könyvutca blög

A nagyon fiatalok már nem biztos, hogy tudják kicsoda Kukori és Kotkoda, de én nagyon örültem, amikor gyermekkorom kedvenc meséjét megláttam könyv formájában. A könyv öt történetet tartalmaz, melyek nagyon viccesek voltak.

Kukori mindig meg akar lógni Kotkoda és a munka elől, buzgó társa és segítsége ebben Kopasznyakú barátja. Természetesen mindig Kukori húzza rövidebbet, és ezután még el kell viselnie Kotkoda zsörtölődéseit is.

Megnéztem youtube-on egy részt, és meg kell állapítanom, hogy a mese hősei, Kukori, Kotkoda és a többiek, Psota Irén, Márkus László, Szuhay Balázs hangján valóban nagyon szerethetőek voltak, és a történet is vicces volt.

 
 
Kukori és Kotkoda "házassága" nem mondható felhőtlennek. Kukori nem nagyon szereti a házimunkát, így sok bosszúságot okoz Kotkodának. A büntetés csak azért maradhat el, mert ezek a szárnyasok egymást, mindezzel együtt és mindezek ellenére, szeretik. Milyen szép is a társas kapirgálás a közös szemétdombon.
 
Kiricsi Zoltán

Kukori és Kotkoda hideg színekkel

Futrinka utca, Mazsola, Kukori és Kotkoda, Mézga Géza – a hatvanas-hetvenes évek népszerű műsorai a Magyar Televízióban. Ám a Futrinka és a Mazsola tulajdonképpen tévére alkalmazott bábszínház volt. Az 1971-ben útjára induló Kukori sorozat volt az első, kimondottan a Televízió megrendelésére készült rajzfilmsorozat. Mézgáék is ekkoriban lettek a közönség kedvencei, de ez a sorozat hosszabb, 24 perces epizódjaival különbözött a Kukoritól, amely klasszikus hatperces esti mese.

A Televízió vezetésében néhányan úgy gondolták a Mazsola kezd kimenni a divatból, ezért Bálint Ágnes, a Magyar Televízió Gyermek- és Ifjúsági osztályának dramaturgjaként azt a megbízást kapta, hogy indítson rajzfilmsorozatot. "Volt egy kolléganőm, aki állandóan panaszkodott, hogy a férje nem hajlandó semmi házimunka elvégzésére. Ebből fogant Kukori, aki szintén nem nagyon szerette a házimunkát, sok bosszúságot okozott Kotkodának." - emlékezett Bálint Ágnes az alapötlet születésére. Az ötletből Mata János készített rajzfilmet, őt kérte fel ugyanis a sorozat rendezésére, és a figurák megtervezésére Bálint Ágnes. A zeneszerző pedig az a Lovas Ferenc lett, akinek gyermekkorunk számos kedvenc dalát köszönhetjük. (A Bálint Ágnes-Mata-Lovas trió nevéhez fűződik például a Mikrobi-sorozat is.) A sorozatról Mata János és Lovas Ferenc mesélt a Comment:comnak.

A Kukoriból két széria készült, összesen 26 epizóddal.

Az első olyan rajzfilmsorozat volt, melynek epizódjait szigorúan meghatározott határidőre kellett legyártani, ehhez iparszerű gyártástechnológia kellett.

"Kidolgoztunk egy, mondjuk úgy, 'minimál animációt', amely kevesebb rajz-darabszámmal járt. Ez a legnehezebb, mert tudni kell, hogy hol lehet az ember lezser, és hol nem, hol takaríthatok meg rajzokat úgy, hogy a mozgás karaktere ne legyen szaggatott. Így egy Kukori-film átlag öt és félezer, maximum hat ezer rajzból kijött, és a figurák még mindig plasztikusan mozogtak. A második sorozatban aztán kezdtünk fölhasználni jeleneteket az előző részekből. Ezt egyébként nem mi találtuk ki, a Hanna-Barberáék már régen alkalmazták a Frédi és Béniben, és mások is."

Mata János tulajdonképpen tojásformákból rakta össze a figurákat. Ha jól megnézzük, akkor rajzfilmbeli tyúkok feje, teste, csőre, de még Kotkoda pelerinje is tojás formájú, és ezt teljesen tudatosan tervezte így, hogy a gyerekek is meg tudják rajzolni. Minden apró részletében kidolgozták azt a világot is, amiben a szereplők élnek, például a helyszín térképét pontosan megrajzolták. Kukori és Kotkoda félig városi, félig vidéki karaktert kaptak, viszont parasztházban laktak.

"Habzsolháp pedig modern skatulyaházban élt, medencével, mert kacsa víz nélkül nincs. A figura szinte sugallta, hogy milyen legyen a berendezés, meg egyebek. Ugye, ő elég szikár és akkurátus agglegény, úgy határoztuk meg humorosan, hogy altiszt volt a háborúban, és agglegény maradt. És robogója volt, merthogy nekem volt akkoriban egy robogóm, ezt a Bálint Ági írta bele."

Amikor az első széria készült, a televízió még javában fekete-fehér volt. Ám létezett egy olyan terv, hogy a Kukorit moziban is fogják vetíteni, ezért színesben kellett a sorozatot elkészíteni.

"Csakhogy kiderült, hogy a kémiai színbontás (színes filmből csinálok fekete-fehér filmmásolatot) teljesen más tónusú értékeket hoz létre, mint az elektronikus színbontás. Ami a moziban narancsszínű volt, a tévében fekete lett, holott arra számítottunk, hogy középszürke lesz. Harsági Pistával, aki a Pannónia egyik operatőre volt, ezért kísérleteket végeztünk, és kiderült, hogy a meleg színek az akkori elektronikus, Secam rendszerben majdnem feketék lettek. Tehát egy olyan hideg színskálával kellett dolgoznunk, amelyik fekete-fehérben megfelelő szürke árnyalatokat produkál. A Kukori színvilága azért ilyen enyhén gutaütött."

Tegyük hozzá, ez a gutaütöttség az átlagnézőnek soha nem szúrt szemet.

Akkoriban még a reklámfilmek alá is legtöbbször zenekarok húzták a zenét. A Kukoriban, a főcím zenéjén kívül, mégis egy magányos elektromos orgonát hallunk, amin maga Lovas Ferenc játszott, sőt olyan is előfordult, hogy a rajzoló lányokból alakítottak kórust, "teljesen házilagos kivitelben csináltuk, merőben financiális okokból" – meséli Lovas Ferenc.
 
"Bálint Ágnes nagyon jó forgatókönyvet írt, és nagy szerencse volt, hogy a Márkust, meg a Psotát sikerült megnyerni erre, ők ezt ragyogóan csinálták. Úgyhogy nekem könnyű dolgom volt, már csak az egészet meg kellett fejelni egy kis zenével.
A főcím nagyon egyszerű kis dalocskának hangzik, pedig nagyon nehéz nóta. Nem igaz, mit kínlódott vele két olyan profi, mint a Márkus László és a Psota Irén. Röviden arról van szó, hogy időnként váltakoznak a háromnegyedek a kétnegyeddel, egyszercsak megváltozik, sántít egyet a ritmus. Önmagukban az értékek ugyanazok maradtak, csak a ritmus változott, nagyon ravasz. Véletlenül találtam ki, azt hiszem, hogy a szöveg volt olyan, hogy erre kényszerültem. De örültem neki, mert nagyon jó poent adott a zenének."
 
Ha valaki nem emlékezne, Márkus László volt Kukori, Psota Irén pedig Kotkoda hangja. Psota a második széria idején (1972) Amerikában vendégszerepelt, ezért Hacser Józsa lett az új Kotkoda. Talán emlékszünk, Kukorinak és Kotkodának volt az a jellegzetes káráló hangja, na ez Márkus László ötlete volt, persze minden színész hozzátett valamit a filmhez. Akkoriban még a rajzfilmfigurák hangját is sztárok adták, akik nem spórolták meg a munkát még egy rajzfilmkarakter kidolgozásánál sem.

"Horváth Gyula volt Habzsolháp, és amikor az első öt résznek csináltuk a hangfelvételét, kint járkált föl-alá a folyósón és hápogott. És amikor kiszóltunk neki, hogy az isten szerelmére itt vár téged a (Psota) Irén, meg mindenki, hogy vegyük már föl a tekercset, akkor a Gyula azt mondta, várjál, mert ez még nem az a 'háp', amit keresek. Aztán egyszercsak megtalálta azt a zsíros hápogást.

'Azt kerestem, tudod, amikor jól megtömik a kacsát, és akkor utána hápog jóllakottan kettőt.' (Márkus) Laci nem tudom, mennyit kukorékolt még otthon is, a fürdőszobája tele volt ragasztgatva Kukori-képekkel. Ezek nagy nevek, de számukra nem volt olyan, hogy kis munka, és nagyszerű volt velük dolgozni." – mondja Mata János.

És olyan sztori is volt, amikor a színészek improvizációja miatt módosult az eredeti forgatókönyv. A Kolibri-díj című epizód konferansziéjának Kern András kölcsönözte a hangját.

"Akkoriban zajlott a Táncdal Fesztivál, és nem véletlen, hogy Kern Andris a felvételen ennek a paródiáját rögtönözte. Természetes, hogy átrajzoltam a story-boardot és az egész így került be a filmbe."

Mata szerint a második szériában vált tudatossá egy bizonyos társadalomkritikai szándék, "föllázítani a gyerekeket a szüleik kivagyi nyárspolgárosodása ellen".

Egy alkalommal Mata János elkapott egy családi beszélgetést az utcán, egy kislány azt mondta a nagymamájának,

'Mama! Apu már megint pont úgy beszél a mamával, mint Kukori!', ezt elmondta Bálint Ágnesnek, "jót nevettünk – 'alakul a dolog' – mondta Ágnes. Mert hát eredetileg is az volt a szándék, hogy a fridzsiderszocializmus vadhajtásait, ha lehet, lenyessük."

Ám a fridzsiderszocializmus olykor visszavágott. Emlékszünk a főcímdal második versszakára?

"Nem repültök, mint a szép sas, mert tele a begyetek."

Akkoriban futott a Televíziónak egy ízlésformáló sorozata, amiben a giccses lakásdíszeket kritizálták. A Pest megyei első titkár felháborodott, hogy a dolgozó népet akkor bántják, amikor egy kicsit jobban megy neki, és valószínűleg néhány fontos elvtárs ugyanígy kiakadt a főcím-dal utolsó két során is. Miért bántják a dolgozó népet, amikor végre tele a begye?

Talán ilyen, vagy hasonló okok miatt Kukoriék nem értek meg két szériánál többet (’72-ben sugározták a második szériát). "Valamelyik kulturális atyaúristen megszüntette a sorozatot." – emlékezik Lovas Ferenc –

"Nem hiszem, hogy látta valaha is, de megszüntette, a hivatalos indok az volt, hogy nem a szocialista családmodellt tükrözi. Egy zsörtölődő spiné, és egy munkakerülő, ármánykodó, ravaszka, sunyi férj – ez nem szocialista családmodell."

 

1. évad televíziós epizódjai (1-13. rész)

Tartalma

1. A baromfiudvar réme

Kotkoda kapirgálni hívja Kukorit, de a kakast persze fárasztja a munka. Elhiteti tehát Kotkodával, hogy a tojásfesztivál zsűrijébe hívták, ám a TV-közvetitésen sehol sem látszik.

2. Tojásfesztivál

Kotkoda kapirgálni hívja Kukorit, de a kakast persze fárasztja a munka. Elhiteti tehát Kotkodával, hogy a tojásfesztivál zsűrijébe hívták, ám a TV-közvetitésen sehol sem látszik.

3. Városi lakás

Kukori és Kotkoda együtt viszik a tojást eladni. A ravasz Róka városi lakást ajánl nekik a tojásokért cserébe.

4. Volt-nincs

Kukori kaviárt akar enni, Kotkoda takarítani. Takarítás közben talál Kukori egy doboz kaviárt. Kopasznyakúval akarja megenni, ezért elrejti. A kaviárt a szemétdombbal együtt felszippantja a szemeteskocsi.

5. A hattyú

Pulykáék előkelő vendéget várnak, a hattyút. A hattyú kényeskedve emlékezik falusi gyerekkorára, szemétdombot és kakast szeretne látni. Kukori előbb makacskodik, aztán még fényképezni is engedi magát.

6. Rézsarkantyú

Kotkoda régi tárgyat szeretne a lakásba. Kapirgálni mennek és rézsarkantyút találnak. Kotkoda a falra teszi, Kukori hordani szeretné. Felveszi és sétálni indul. A szöcske alaposan megtréfálja.

7. Végtelen giliszta

Kotkoda és Kukori gilisztát kapirgálnak. Pulykáné hecceli őket: a folyón túl végtelen giliszták vannak. Kukori és Kopasznyakú áteveznek.

8. Aranytojás

Kukorinak kocsira fáj a foga. Azt hallja, hogy egy aranytojás árából kocsit lehet venni. Kotkoda olvas, tanul, hogy meglegyen. Majd kigondolja: Kukorinak kellene strucctollat növesztenie. A kakas erre lemond az autóról.

9. Kakasviadal

Kakasviadalt rendeznek a Szöcskeréten. Kukori és Kopasznyakú nem várja meg Kotkodát. Nagyon megbánják, mert a pénztárnál tudják meg, hogy a belépő egy friss tojás. Közben Kotkoda a legfrissebbet Hápoginak adja, aki motorral viszi a Szöcskerétre.

10. Saját kacsaúsztató

Kukori nem tudja elviselni, hogy Hápoginak színes tévéje és kacsaúsztatója van. Mindenáron utánozni akarja, így kapar magának egy jó nagy gödröt, megfeledkezve arról, hogy nem tud úszni. Miután majdnem megfulladt saját medencéjében, beleegyezik, hogy Kotkoda bekaparja a gödröt és virágot ültessen rá.

11. Kacsakórus

Kukori nincs tekintettel hajnali kukorékolásával szomszédaira. Ebéd után aludni szeretne, Hápi szomszéd teljes hangerővel hallgatja a kacsakórus műsorát. Kukori hiába kéri, halkítsa le készülékét, Hápi könyörtelenül közli vele: "pont rád nem kell tekintettel lennem, hiszen hajnalonként te sem vagy tekintettel senkire".

12. A születésnapi szemétdomb

Kotkoda születésnapi szemétdombot készít Kukorinak, sok minden jóval rakja meg, a tetejét reszelt sajttal hinti be. Nagy az öröm, még táncra is perdülnek. A sánta szöcske elrontja a hangulatot, amikor elmeséli, hogy a Kopasznyakú ünnepi szemétdombját akarta átugrani és nem bírta. Kukori megsértődik, elvonul, nem kell neki a szemétdomb! Kotkoda barátnőjével, Klotilddal vígan szétkotorják a szemetet, Kukori megtudja, hogy a Kopasznyakú szemétdombja egy vakondtúrásra épült, ezért magasabb, az övét már nem találja.

13. Hajrá, darazsak!

Kukori és Kopasznyakú elhatározzák, hogy sportolni fognak, mert nagyon elhíztak. A véletlen úgy hozza, hogy a méhek és darazsak örök rangadójának közvetítését egy erdő közepén nézhetik. Olyan lelkesen szurkolnak a méhek, hogy ezt már a darazsak sem türhetik. Ebből olyan futás kerekekedik, hogy Kotkoda is csodálkozik.

 

2. évad televíziós epizódjai (14-26. rész)

Tartalma

1. Műmenyét

Kukori nem szereti a házimunkát, s hogy elkerülje, műmenyéttel tréningezik nap mint nap. Kotkoda alaposan megleckézteti baráti segítséggel, kicseréli a menyétet egy igazira.

2. Érik a szőlő

Kotkoda azt akarja, hogy Kukori kapirgáljon egész nap, használja ki az ősz utolsó szép napjait. Kukori szerkeszt egy zuhanyt az ablak alá, s mikor reggel Kotkoda kitekint, látja, hogy esik az eső, alszik tovább, Kukori így nyugodtan elmehet a hegyoldalba szüretelni.

3. Fogyókúra

Kotkoda fogyni akar, ezért Kukorival korcsolyázni tanul. Miután rájönnek, hogy az nem megy, szánkóval húzzák egymást.

4. Kolibri-díj

Kukori és Kopasznyakú benevezett a Tavaszi Dalversenyre.

5. Köd előttem - Köd utánam

Kukorit megbízza Kotkoda, hogy egy nagy összeget tegyen be a takarékba. Kukori az összegen inkább egy motorkerépárt szeretne venni, de Kotkoda nem engedi. Így Kopasznyakúval kitalálnak egy jó "banditás" történetet, hátha Kotkoda megfeledkezik a pénzről. Tervük azonban meghiúsul.

6. Nyikorgó daráló

Kopasznyakú pocokvadászatra invitálja barátját. Kukorinak azonban kukoricát kell darálnia, amit már nagyon un. A véletlen segítségükre siet.

7. Acélcsőr

Kukori és Kopasznyakú beiratkoznak egy tanfolyamra, ahol acélkeményre szeretnék edzeni csőrüket.

8. Házvezetőnő

Hápogi nem boldogul a házumunkával. Felad egy apróhirdetést, megbízható házvezetőnőt keres. Másnap jelentkezik egy róka álruhában, a bőröndben társa. Kacsapecsenyére fáj a foguk. Kotkodáéknál elromlott a tévé, s így épp idejében érkeznek.

9. Valami repül

Kukori és Kopasznyakú felrepül a magasba a takarítás elöl. Kalandos út után visszatér a földre, hol Kotkoda várja.

10. Dimbes-dombos

Kukori szabadulni akar Kotkodától, elhatározza, világgá megy. Sok viszontagságon megy keresztül, amíg rájön, hogy inkább visszatér Kotkodához.

11. Rovargyűjtés

Kukori felcsap rovargyűjtőnek. A szöcskével való mulatságos kalandja.

12. A horgászok

Kotkoda megbízza Kukorit a kert locsolásával, de közben barátja horgászni hívja. Nagyon szeretne elmenni, ezért azt füllenti, hogy vízkorlátozás van és az öntözéshez a tóról kell vizet hozni.

13. A kánya

Kotkoda megkéri Kukorit, vigyázzon a két csibére. Elviszi őket sétálni, majd egy fa alatt letelepszik és elalszik. Közben a kánya ellopja a csibéket.

 

 
Epizódok:
Fogyókúra
Köd előttem, köd utánam
Műmenyét
Érik a szőlő
Kolibri díj
A nyikorgó daráló
Acélcsőr
Házvezetőnő
 

http://www.coversclub.cc/components/com_covers/images/cover/0/2/3/4/23491a.jpg

Epizódok

Saját kacsaúsztató
Kacsakórus
A születésnapi szemétdomb
Hajrá darazsak
Tojásfesztivál
Volt-nincs
A hattyú
Rézsarkantyú
Végtelen giliszta
Aranytojás
Kakasviadal
Dimbes-dombos...
Horgászok
A kánya
Valami repül

A sorozat forgatókönyvét Bálint Ágnes írta. Ez volt az első olyan mesesorozat, amely a Magyar Televízió megrendelésére készült. Az 1970-ben útjára induló rajzfilmsorozat alapötletét Bálint Ágnes egyik kolléganője adta, aki gyakran panaszkodott arra, hogy férje nem hajlandó semmilyen házimunka elvégzésére. Így született meg Kukori, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja Kotkodát.

A sorozat rendezője és megtervezője Mata János azért választotta a tyúk és kakas figuráját, mert úgy vélte, ha a szereplőknek csak két lába van, kevesebbet kell rajzolni.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót