OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
IRODALOM ÉS FILM: GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM
IRODALOM ÉS FILM: GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGI IRODALOM : IFJÚSÁGI 9-12: A Mézga család

IFJÚSÁGI 9-12: A Mézga család

  2019.07.20. 14:05

A Mézga család
Írta: Rigó Béla
Illusztrálta: Nepp József
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017
Oldalszám: 144
 
Kedves ismerőseink a képernyőről most könyvbe költöztek.
Mézga Géza, a gyámoltalan papucsférj, Paula asszony, az ő energikus felesége, tinédzserlányuk, Kriszta, meg Aladár, a kicsit lökött zseni, valamint Blöki. és MZ/X, a harmincadik századbeli rokon kalandjai.

Légy vidám, vagány,
Akár egy srác!
Fújd meg a tülköt, trombitálj,
Valamit játssz!
Ha baj van, mégse legyen soha
Kedélyed lőporos,
Ne is figyelj oda,
Mit mond egy főokos!
Szerintem az bolond,
Ki téged mindezért
Paprikajancsinak mond!

A színes családi képes krónika Nepp József és Romhányi József munkája alapján készült.

 

Bálint Botond

Romhányi József, alias Rímhányó, a magyar humorfolyam olyan folytatója volt, akit együtt lehet emlegetni Karinthyval, Rejtővel, a korszak kevésbé ismert, de kiváló kabarészerzőivel, az úgynevezett "pesti" humor bármelyik nagyságával. Zseniális bökvers költő volt, de életének fő műve számomra mindenképpen a Mézga Aladár különös kalandjai című könyve, amelyet a nagyérdemű inkább a rajzfilm változatból ismer. A rajzfilm is remek, de ahogy a fiam fogalmazott, amikor már a film megtekintése után elolvasta az egyik Harry Potter könyvet, „kevésbé információgazdag, mint a könyv”.

Gyermekkorunk fluxuskondenzátora

A jó gyermekkönyvek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a gyermeki mivoltuktól nem elidegenedett felnőttek is gyermeki lelkesedéssel fogyasztják. Számomra különösen kedves ez a könyv, mert a pszichológia tényeinek ellenszegülve sosem akartam Winettou, kereszteslovag, partizán, Albert Flórián, vagy Luke Skywalker lenni, hanem Mézga Aladár volt az én hősöm. Nem Blökire a beszélő kutyára vágytam (Na, jó, arra is), hanem Aladár fölényes fizika és matematika tudására, valamint arra, hogy hozzájussak néhány olyan anyaghoz, amelyek zárójelbe teszik a fizika törvényeit. MZ/X volt a mi gyermekkorunk fluxuskondenzátora, annak az egyébként jelen korunkra nézve szomorú ténynek a bizonyítéka, hogy Aczél elvtárs kultúrpolitikája emberségesebb tantifantit (vagy valami ilyesmi, mert volt egy nyelvújítási kísérlet a szájensz fiksönre) eredményezett, mint a „szabad” világ sokszor kasszacsöngésre kondicionált „művészeinek” igyekménye a nagy dobásra.

De most hagyjuk a hajdanvolt kultúrpolitikát és következzen a spoiler!
Vigyázat elemzésparódia következik!

Ha ön az iskolában élvezte a vers és novella elemzéseket, akkor semmiképpen sem olvassa el a következőket!


 

Felszállás előtt

A különleges gyermek, Aladár egy nagyon átlagos magyar családban él. Apja valamiféle bonyolító egy szocialista nagyvállalatnál, aki attól retteg, hogy a kimutatások bemutatásával elkésik. Anyja egy súlyproblémákkal küzdő háztartásbeli, nővére pedig gyengeelméjű, vagy csak egy szimpla kamaszlány, ez nem derül ki a történetből. Anyja egy álomvilágba vágyik vissza, amelyben amikor Huffnágel Pisti megkéri a kezét, ő igent mond és nem Mézga Gézát választja.

A család háziállatokkal is rendelkezik, a stikában beszédképességgel rendelkező bizonytalan pedigréjű Blöki kutyával és egy Maffia nevű macskával, aki méltatlanul kevés szerepet kap a történetben. Valószínűleg nőnemű, amit az támaszt alá, hogy ő is, ahogy a többi nő, kevés szerepet kap a történetben. Blöki utálja Maffiát. Maffia stigmatizáló neve mellett még ráadásul fekete is. Blöki meg fehér. Blöki Aladár hűséges famulusa, a család többi tagjától távolságot tart.
 

A könyv cselekménye előtt Aladár saját fejlesztésű rádióján keresztül időn és téren keresztül teremt kapcsolatot egy jövőbéli családi leszármazóval, MZ/X-el, akit apja gyakorlatias és gátlástalan világszemléletű logikájának hatására és szülői utasításra elkezd pumpolni. A huszonnegyedik századi technika Aladár kezébe olyan lehetőséget ad, amely a következmények tekintetében nem illeszthetőek a hetvenes évek szocialista valóságának felbukkanó elemeihez.
Aladár egy hegedűtokban tárolható űrjárművet szerkeszt, amellyel alkalomadtán, ha a szülei az agyára mennek, vagy rátör a kalandvágy, mindenféle fura világokra keveredik el. Ezeken a bolygókon valahogy mindig az emberi elme valamelyik különösen kellemetlen diszfunkciója alapján szerveződik az élet.

A kellemetlen az, illetve a látnoki az, hogy a korai hetvenes évek Romhányi-féle látlelete a világról ma is pontosan működik. Egyetlen tünetünktől sem szabadultunk meg, pont olyanok vagyunk most is, mint akkor, amikor a nagy Mézga Aladár ellátogatott hozzánk (belénk, illetve belétek, vagy őbeléjük, az elménkbe, a tiétekbe, az övékébe). Az űrutazásokat családi történések keretezik, illetve ellenpontozzák (Harminc éve próbálom ezt a szót "ellenpontoz" komoly kontextusban leírni, most sem sikerült.), amelyek az illúziórombolást kedvelő egyének számára azt sugallhatják, hogy Aladár csak álmodja az egészet. Ez a megközelítés már sok űrutazást tett tönkre.

 

Felszállás után (meg az idegen bolygón)

Lepénybolygó egysíkú és ebből következőleg együgyű lakóinak létét nem kell különösen elmagyarázni. Feltehetőleg a "Síkföld" (http://mek.oszk.hu/01900/01984/html/#3) című, a maga korában híres regény ihlethette.

Tébolygó lakói bizonyára ráébredtek, hogy a normalitás üldözése jó móka, valamint a megbízható elmebaj olyan társadalmi stabilitást biztosíthat, amelyre a normalitás sohasem képes. Megőrülni könnyű és kellemes.
Masinián a gépek már átvették a hatalmat az emberek felett, de a gépek emberszerű embertelensége (géptelensége), ahogy szerszámosítják az embert, túl sok áthallást kínál bármelyik társadalmi rendszer gyakorlatával ahhoz, hogy gyermekkönyvnél komolyabban vehessük.

Musicínán a zene szabadul el. A zenésztársadalom két részre szakad, azokra, akik tudnak valamit kezdeni a csenddel és azokra, akik gyűlölik ezt a csendet. Aladár botfülűsége azonnal páriává teszi ebben a civilizációban, de egy jókor jött „komoly zenei” felkelés megmenti attól őt is Blökit is, meg mindenki mást, hogy énekelnie kelljen. Az énekórán a botfülűek által átélt gyötrelmeket ennél kifejezőbben még nem énekelték meg! (Magam is botfülű valék, ha nem lenne nyilvánvaló.)

Kriminália az a hely, ahol minden az egyen krimisorozatok logikája szerint zajlik, mert a krimiírók vették át a hatalamat. Nem olyan kellemes egy krimiben lakni, ezt még manapság is sok embernek el kellene magyarázni. Ebben a fejezetben található az a poén, amiért a sok másik mellett természetesen, érdemes elolvasni ezt a könyvet, a Monthy Python "something completely different-jének" magyar megfelelője:

„Az, aki fehér köpenyben sétált a hizlaldában?” (Paula, miközben elmagyarázzák neki az általa éppen megtekintett krimi történéseit.)

Az még a híradóban volt, drága asszonyom! (Máris szomszéd)

A mi családunkban ez a kiszólás:

„Az még a híradóban volt!” negyven éve fejezi ki ezt a jobb ügyhöz méltó dezorientáltságot.

Imbolygón éppen egy olyan társadalommérnöki kísérlet zajlik, ahol a divattervező állandóan újratervezi a világot. Új értelmet nyer a „divatdiktátor” kifejezés, mert a „művészeti szabadsággal” élő tervező télre nyári divatot tervezett, amelynek következtében kifagyott a maradék őslakosság. Szegény azóta unatkozik, mert úgy érzi, hogy létének csak akkor van értelme, ha értelmes lényeket kényszeríthet művészete elviselésére.

Rapídián felgyorsult az élet. Nagyon és minden. Nemcsak a műszak megy le hamarabb, hanem az élet is. Aladár itt csodatévői magasságokba emelkedik, ugyanis megállítja a napot.

Szuperbellum. A fiúgyermekekben általában felhorgad a vágy, hogy katonák legyenek. Szuperbellumon már nem, mert a teljes népesség a megérdemelt tömegsírjaiban pihen, csupán a két hadvezér vívja gépi háborúját. Emberek nélkül már majdnem vicces.

Ősbolygó meglátogatása egy olyan időutazás következménye, amely előre visz és nem hátra. Az ellentmondás feloldása megtalálható a könyvben. A huliganthropusok rendszertani azonosítása pedig az olvasóra marad és korántsem magától értetődő.

Füllentina az a hely, ahol a helytelen helyes, a fel az le, a ki az be, illetve a vége az eleje. Rendesen meg van keverve.

Visszatérés után

Vagy ez mind nem is így van. Aladár csak egy normális fantáziájú gyermek, aki álmodozik és ebben az álmodozásban nem tudja követni senki sem, ezért érzi egy kicsit magányosak magát. (Ugye hogy az illúziórombolás magasiskolája?) De ezt a magányt kellemesen enyhíti az űrutazások izgalma, a beszélő kutya és az, hogy amikor az utazás véget ér a valóság is elviselhető. (Egy viszonylag normális családban már miért ne lenne elviselhető? Mézgáék kérem teljesen normálisak!)

Nekünk persze be kell érnünk azzal, hogy néhány órára újra gyermekek lehetünk, ha már valamiféle rosszul értelmezett normakövetésből kifolyólag elmulasztottunk nem felnőni.

Forrás: konyvkutura.hu

 
A Mézga családA 70-es és a 80-as évek egyik legnépszerűbb sorozata. A cím valójában három sorozatot takar, melyek 1968 és 1978 között készültek. A sorozatok 13-13 epizódból állnak.
 
A sorozat egy egészen hétköznapi magyar család rendkívüli kalandjairól szól. Az alig cseperedő, 12 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: időnként űrutazásokra viszi a pereputtyát, néha 30. századi leszármazottjával lép kapcsolatba.
 
Aladár ártatlannak tűnő, gyermeki életét nehezíti még rettenthetetlen szigorra törő atyja (Mézga Géza), jóságos, ámbár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné, Paula), és enyhén hígagyú nővére (Kriszta). Az ingerlékeny szomszéd (Máris), Hufnágel Pisti, Maffia, a macska és Aladár egyedüli megértő társa Blöki kutya is rendszeres szereplője a mesének.
 
Az egész alaphelyzetet, alaptörténetet, a bohókás családot, a karaktereket: Paulát, Mézga Gézát, Aladárt, Krisztát, Márist és a távoli ükunokát, MZ/X-et, tehát mindezt teljes egészében Nepp József találta ki, a figurákat már megrajzolta, az egyes figurák karakterét, tulajdonságait szóban leírta, a sztorikat pedig képes forgatókönyben megírta.
 
De a végső formához nagyban hozzájárult Romhányi József is.

A Mézga család

A cím valójában három sorozatot takar. A sorozatok 13–13 epizódból állnak  - ezek egyenként 25 percesek. A tervezett negyedik sorozat nem valósult meg, abból csak az első epizód egyes elemei ismertek.

 

Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai (1968–1969)

Epizódók

 
Mézga Géza, Paula, tinédzser Kriszta lányuk és hát az a nyughatatlan legkisebb gyerek, Aladár. Szóval ők a Mézga család, persze lehet, hogy még Máris szomszédot is ide kellene számítani. Mindig rendkívül különös kalandokba keverednek, részben az Aladár által felfedezett "távoli" rokon, MZ/X-nek köszönhetően, részben saját erőből. Aladár saját készítésű, rádióból átalakított adóvevője segítségével lépnek kapcsolatba a köbunokai fokon harmincadik századi rokonnal. Hihetetlen dolgok történnek hirtelen az egyébként hétköznapinak mondható családban. Nem csoda, hogy a családanya elég gyakran Hufnágel Pisti nevét emlegeti.

 

Mézga Aladár különös kalandjai (1972)

Picture

Epizódok

A Mézga család legifjabb tagja, Aladár, úgyis, mint "tipikus fizikus", éjszakánként felfújható űrhajóján kozmikus kalandokra indul. Földönkívüli civilizációkat látogat szorgosan, melyek mégis mind a földlakók számára kínálnak épületes tanulságokat. Ki gondolná például, hogy a korong-forma égitestre rajzolt kétdimenziós lények csakis "E" betűs szavakkal társalognak, és hogy az ő világukban már az "I", az "Á", az "Ó" is eretnekségnek számít? "Mert minden relatív..." mondhatná a zseniális Aladár, Einstein után szabadon, "és persze minden lehetséges!" tehetné még hozzá, bármerre is jár: robotok vagy meselények uralta planétán.

Azonban esze ágában sincs ilyesmit mondani. Elvégre ő csak egy szófukar csodagyerek, aki hajnalban összecsomagolja Guliverkli nevű űrjárgányát, és nyugovóra tér.

A tanulságot majd mi, e DVD nézői megfogalmazzuk, ha kedvünk van. Ha nincs, az se baj. Lesz min nevetünk akkor is.

Picture

 

Vakáción a Mézga család (1978)

Picture

Epizódok

A Mézga család izgalmas nyári kalandjait követhetjük nyomon például egy lakatlan szigeten, amely talán mégse lakatlan? Majd hogyan lesz Máris szomszédból Egészségügyi Miniszter? És hogyan szabadul ki a Mézga család a maffia fogságából?

Minden kiderül, ha megnézitek a Mézga család vakációjának történeteit.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót