OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISKAMASZ-KAMASZ
KÖNYVRÉSZLETEK - KISKAMASZ-KAMASZ : Hanga és Várkony (2) Tavaszi Divatőrület

Hanga és Várkony (2) Tavaszi Divatőrület

  2016.07.27. 15:33

Írta: Mészöly Ágnes, illusztrálta: Jósa Tamás.  Cerkabella, 2015., 160 oldal
 

Kövesparton megnyílik a Különleges Holmik Boltja.

Focis relikviák, dedikált pólók, limitált szériás pc-játékok...
Várkony és a többi iskolás szinte minden szabad idejét a ritkaságok böngészésével tölti. Csak Hanga sejti, hogy valami nincs rendben az üzlettel, annak ellenére, hogy tulajdonosa, a meseszép Marinetta kisasszony gyereket és felnőttet egyaránt megbabonáz. Vagy talán éppen azért...

4. fejezet,

melyben nemcsak a boltban történnek furcsa dolgok

A következő napokban Várkony szinte minden szabad percét a tornateremben töltötte. Miután Bertold tanár úr a nyilvánosság számára érthetetlen okokból egyik napról a másikra eltűnt még Kövespartról is, az igazgató a dzsúdó-klub edzőjét kérte meg a tesiórák megtartására. Zoltán bá megpróbálta komolyan venni a tanárkodást, de nem nagyon sikerült neki: ugyanúgy nem értette, mi szüksége van a gyerekeknek a kislabdadobás művészetének precíz elsajátítására, mint a tanítványai. Inkább önvédelmet tanított a lányoknak, a fiúkat meg hagyta, focizzanak kedvükre.

Viszont néha még szünetekben is magához rendelte a dzsúdósait, hogy a nagy tavaszi kupára gyakoroljanak. A győzelemre esélyeseket pedig délutánonként a suliban fogta, hogy órákig ismételgessék ugyanazokat a mozdulatokat. Néptáncra, a Jónás szülők nagy bánatára, még hétvégén sem jutott idő, sőt, Zoltán bá még azt is elérte, hogy a versenyzőket ne nagyon kérdezgessék a tanórákon.

 

Hanga pontosan értette, miért fontos Várkonynak a verseny. Tanítás után tehát a lányokhoz csapódott, és Bogival, Major Esztivel és Kovács Noncsival ment egy darabon. Útjuk természetesen a Különleges Holmik Boltja felé vezetett. Alig léptek ki az iskola kapuján, Eszti lelkesen magyarázni kezdett:

– Tegnap délután anyu elküldött kenyérért, aztán hazafelé még bekukkantottam a Boltba… és tudjátok, mit találtam? Egy dedikált Violetta pólót! És csak tizennégyezer forint!

– Tizennégyezer? – sápítozott Noncsi. – Abból egy tucat könyvet vehetnék! Már ha lenne annyim, de csak egy ötezresem van. Bár lehet, hogy inkább azt a cuki Hello Kitty-s tolltartót veszem meg, arra már megvan a pénzem… legalábbis majdnem megvan. És te, Bogi?

Bogit egyáltalán nem lelkesítették a Különleges Holmik. Amire ő vágyott, az nagyon egyszerű és átlagos volt: egy saját Iphone-ra gyűjtött, persze nem a legújabb típusra, csak valami hasonlóra ahhoz, amit néhány héttel ezelőtt hirtelen felindulásból a másodikos Zsombinak ajándékozott. Nézelődni sem nagyon volt kedve, inkább csak a barátnői kedvéért ment a boltba.

– Én nem költöm ilyen hülyeségekre a pénzemet – okoskodott. – Ha jól számolom, két év alatt összejöhet a telefon, de csak akkor, ha semmi mást ne veszek magamnak… még egy gombóc fagyit sem.

– Te legalább felelősségteljesebben gondolkodsz, mint egy csapat eszevesztett lemming – dicsérte Hanga, de a többieket nem hatotta meg Bogi tudatos pénzügyi viselkedése: szánalommal vegyes tisztelettel hallgatták az eltökélt kislányt, aztán benyitottak a Különleges Holmik Boltjának ajtaján.

Marinetta kisasszony éppen Mező Katával, egy nyolcadikos lánnyal tárgyalt rendkívül komolyan. Aztán, amikor a nagylány egy színes papírba csomagolt valamivel sugárzó arccal a hóna alá vágott egy színes papírba csomagolt valamit, és kiviharzott a boltból, az ötödikesekhez fordult.

– Á, Hanga, örülök, hogy benéztél! Ők az osztálytársaid, ugye? Eszti, ha még mindig érdekel a Violettás póló, szólj, mert levettem a fogasról. Nagyon sokan nézegették, gondoltam, elteszem neked. Noncsi, érkezett néhány Pony Clubos relikvia, nem volt még időm kicsomagolni őket, a belső szobában az asztalon megtalálod! És te? – fordult Bogihoz. – Veled még nem találkoztam. Segíthetek?

Bogi zavartan elmotyogta a nevét, meg habogott valamit arról, hogy ő most spórol, aztán Hangával együtt elkezdett nézelődni. Nemsokára bent találták magukat az olvasósarokban. Noncsi áhítattal nézegette egy jókora kartondoboz tartalmát, és közben nagyokat sóhajtozott: nyilvánvaló volt, hogy a zsebpénze még a kincsek csomagolóanyagára sem volna elegendő.

– És te, Bogi, mire is gyűjtesz? – jelent meg ismét szinte a semmiből a boltoskisasszony.

– Egy telefont akarok venni magamnak… egy Iphone-t – pirult el a kislány a füle tövéig. – Kaptam egyet karácsonyra, de, izé…

– Elvesztette – segítette ki Hanga.

– Micsoda véletlen – mosolyodott el Marinetta kisasszony. – Épp van valami ilyesmim. Pont itt, a felső polcon! Nem éppen új darab persze, még a Hannah Montana sorozat idején használta a főszereplő…

– Á, köszönöm, de nem érdekel – nyelt nagyot Bogi. – És egészen biztos, hogy nem is lenne rá pénzem.

– Csak Esztiék miatt ugrottunk be – szólt közbe Hanga kicsit elutasító hangon.

– Rendben, rendben – mosolygott a hölgy. – Akkor hagylak is titeket! De a süteményemet azért, remélem, megkóstoljátok? A barátnőtöknek nagyon ízlett!

Ezzel az asztalra tett egy tálca citromsárga macaront, és visszament a bolt első részébe.
Pár másodperccel később Bogi átszellemülten szagolgatott egy sütit.

– Te nem eszel? – kérdezte Hangát, aztán egy falatra eltüntette a macaront.

– Á, mandulaallergiám van. Két ilyentől simán kinyiffannék. Szóval egyél helyettem is nyugodtan… – felelt Hanga, de közben már a pénztár felé fülelt. Elképedve figyelte, ahogy Eszti egy kisebb vagyont hagy a pénztárban az aláírt lila pólóért cserébe.

– Lehet, hogy mégis megkérdezem, mennyibe kerül – hallotta a háta mögött Bogi hangját. Hanga megfordult, és döbbenten látta, hogy a kislány már a kezében tart egy aranytokos telefont, és sóvárgó arccal nézegeti.

– De hát most mondtad, hogy nincs pénzed rá! – próbálta visszarángatni a valóságba.

– Azért még megkérdezhetem, nem? – csattant fel érthetetlen türelmetlenséggel Bogi. Betömött még két süteményt, megkerülte Hangát, és elvágtatott a pénztár felé.

Kovács Noncsi közben talált egy szinte teljes matricáskönyvet, ami sajnos pont kétszer annyiba került, mint amennyi az összes pénze volt. Szomorúan telepedett le a fotelba, hogy megnézegesse. Töltött magának egy pohár narancslét, és a kezébe vett néhány szem süteményt is.

Bogi megsemmisülten tért vissza hozzájuk.

– Ki sem merem mondani, milyen drága – tette vissza szomorúan a polcra a telefont. – Gyertek, menjünk innen, mielőtt elsírom magam.

Hanga azonnal a kijárat felé indult. Ám Noncsinak eszében sem volt hazamenni – most rajta tört ki a vásárlási láz. Felpattant a fotelból, és Marinetta kisasszonyhoz rohant.

– Boltos néni, nekem egyszerűen kell ez az album! Tízezer forint lenne, de nekem öt van csak. Nem tudna valami engedményt adni? Vagy megvenném, mondjuk, részletre…

Marinetta kisasszony gyönyörű arca hirtelen szigorúvá vált.

– Meg ne halljam még egyszer azt a szót, hogy boltos néni! – hajolt le Noncsihoz összeráncolt homlokkal, de aztán elmosolyodott. – Mondjátok inkább hogy kisasszony, az sokkal kedvesebb! Ami pedig az engedményt illeti, nos, azt nem adhatok. Ebben a boltban csak egyszer volt árengedmény – kacsintott Hangára. – Arról viszont lehet szó, hogy most csak a felét fizeted ki. A maradékot meg behozod, amikor lesz pénzed. Vagy esetleg… szóval majd meglátjuk.

Hanga legszívesebben megrángatta volna Noncsi kabátját, hogy magához térítse, de a többiek olyan lelkesen helyeseltek Marinetta kisasszony ajánlatára, hogy inkább meggondolta magát.

Itt valami nagyon nem stimmel, mondta magában. Nagyon, nagyon nem stimmel valami.

És míg a többiek tapsikolva nézték, ahogy Kovács Noncsi aláírja Marinetta kisasszony mappájában az ötezer forintos tartozást, ő észrevétlenül visszasomfordált az olvasósarokba. Kinyitotta az iskolatáskáját, elővett belőle egy papírzsebkendőt, és óvatosan, anélkül, hogy egy ujjal is hozzáért volna, elcsomagolt néhány citromsárga macaront.

Hanga egész délután az ablakban ülve várta, hogy Várkony végre hazaérjen. Közben időnként pötyögött valamit a telefonján, mintha csetelne valakivel. Ám mikor végül Várkony megjelent, esélye sem volt, hogy beszéljen vele a boltban történtekről: a fiú Kolossal és Gyulával együtt szó szerint vonszolta magát a fáradtságtól. Csak odaintett Hangának, hogy „majd beszélünk”, aztán eltűnt a házban. A lány előbb megpróbált türelemmel várni, aztán küldött üzenetet, sms-t, de nem kapott választ. Végül nyolc óra körül bekopogott Várkonyék ajtaján.

– Ó, a fiúk már lefeküdtek – nyitott ajtót a mamájuk. – Épp csak ettek egy pár falatot. Tényleg, te nem is jöttél ebédelni, Hanga… nem kérsz valamit?

– Nem, köszönöm, Bogiéknál kajáltam – füllentett a kislány, aztán nagyot sóhajtva visszament a kis házukba. Jobb híján kipakolta a táskáját: a Különleges Holmik Boltjában zsákmányolt süteményeket egy tányérra tette, időnként megnézegette őket, de semmit nem látott rajtuk. Egyszerű macaronok voltak, láthatólag a legfinomabb fajtából. Végül betette a tányért a kenyértartóba. Aztán nekilátott a leckéjének. Ezzel öt teljes percig elfoglalta magát.

Már lefekvéshez készülődött, amikor az anyukája hazaért.

– Szia, kicsim, hogy telt a napod? Hoztam pár zsemlét, még reggel vettem… rémes, hogy ebben a porfészekben este hat után semmi nincs nyitva. Gyere, együnk egy pár falatot, aztán még dolgoznom kell egy órácskát – hadarta egy szuszra, és már nyitotta is a nootebookját a konyhaasztalon. Hanga lemondóan nézte őt.

– Inkább elmegyek zuhanyozni – mondta, és bevonult a fürdőszobába.

Alig tíz perc múlva, amikor vörös loboncát törölgetve visszatért a konyhába, meglepetten látta, hogy anyukája éppen indul valahová.

– Vissza kell menned a gyárba? – kérdezte csalódottan.

– Nem, csak vennem kell valamit – magyarázkodott az asszony zavartan.

– Mit? Hol? Most mondtad, hogy ebben a porfészekben semmi nincs nyitva hat után…

– Igen, de talán a trafikban…

– Mit akarsz venni a trafikban? – nézett értetlenül a lány. – A ciginek még a füstjétől is rosszul vagy!

– Igazad van – vakarta a fejét az anyja, és látszott rajta, hogy komolyan kétségbe van esve. – De akkor mit csináljak? Tudom már! Gyorsan veszek valamit a neten!

– De mit akarsz venni? Hallod, anyu, mi lett ilyen fontos hirtelen?

– Fogalmam sincs – hangzott sírós hangon a válasz. Hanga döbbenten nézte, ahogy az anyukája kabátban-cipőben visszarogy a gépe mellé, beírja a keresőbe az egyik webáruház címét, aztán, mint az őrült, ide-oda kattingat.

A kislány fejében hihetetlen gyorsasággal forogtak a fogaskerekek. Odaugrott a kenyértartóhoz, feltépte a fedelét.

– Nyilvánvaló… – suttogta elhűlten.

A kenyértartóban üresen ásítozott a kistányér, amire délután a macaronokat tette.

http://sther.hu/wp-content/uploads/2015/12/12414019_1090834877623214_958643540_o.jpg

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót