OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISKAMASZ-KAMASZ
KÖNYVRÉSZLETEK - KISKAMASZ-KAMASZ : Óriás

Óriás

  2018.04.25. 17:30

Írta: Kate Scott. Kiadó: Pozsonyi pagony, 2018., 168 oldal

orias_borito_1000px.jpg

 

Anzoról annyit kell elöljáróban tudnod, hogy nagyon-nagyon kicsi, míg a többiek nagyon nagyon nagyok... 

Az Abszolút könyvek-sorozat első három könyvének egyike, az Óriás a kilencéves korosztálynak szól a nagyon szerethető, érzékeny, mégis végtelenül vicces hangján.

Szerintünk abszolút jó olvasni, próváld ki te is, kattints és olvass el egy fejezetet az Óriásból!

Bemutatom a családom

Amikor hazaérsz, és kinyitod a bejárati ajtót, talán szól a tévé vagy a rádió, valaki teát főz vagy vacsorát készít, esetleg egy kutya üdvözöl ugatva. Amikor én kinyiom a bejárati ajtónkat, zaj fogad. Állandó, fülsértő, fogvacogtató, hunyorogtató zaj. Fúrás, éneklés, kiabálás, nevetés, dübörgés, aztán még egy kis éneklés, mint valami hab a zajtortán.

 

Anya, apa, Miles bácsi és Talbert bácsi ilyenek: szerintük időpocsékolás beszélni, amikor kiabálni is lehet, sétálni, amikor futva is lehet közlekedni, vagy mosolyogni, amikor hahotázhatnak is. Abban hisznek, hogy „teljes életet kell élni” (anya), „minden pillanatból ki kell hozni a legtöbbet” (Miles bácsi), és „bármikor elgázolhat egy busz, úgyhogy csináld azt, amit szeretsz” (Talbert bácsi).

Lehet, hogy ez szerinted vicces. És az is – számukra. De miután az egész életem arról szól, hogy próbálom felkelteni olyan emberek figyelmét, akik azzal vannak elfoglalva, hogy teljes életet éljenek, minden pillanatból kihozzák a legtöbbet, és azt csinálják, amit szeretnek, hátha nemsokára elgázolja őket egy busz, nekem ez már nem vicces, hanem fárasztó.

Miles bácsi és Talbert bácsi igazából nem velünk élnek (van egy közös lakásuk az utca végén), de olyan, mintha nálunk laknának. Nagyjából egy évvel ezelőtt elhatározták, hogy valóra váltják Miles bácsi álmát, és nyitnak egy éttermet. A problémát csak az jelentette, hogy nem volt elég pénzük vásárolni egy éttermet, ezért úgy döntöttek, a mi házunkat alakítják át étteremmé. Ezért van, hogy a fúrógép berregése legalább olyan gyakori a házunkban, mint a teafőző visítása (pedig a családom SOK teát iszik).

Miles bácsi a szakács, ezért mindig az ő főztjét esszük (sok a kísérleti fogás). Anya felel az összes átalakításért, ezért van olyan jó kedve gyakorlatilag mindennap. Mindig is imádott barkácsolni, és amíg fúrhat, faraghat, kalapálhat, addig boldog. Amíg az étterem meg nem nyit, apa, Miles bácsi és Talbert bácsi viszik tovább a pékségüket (a neve Nem Piskóta), ahol Miles bácsi süt, apa és Talbert bácsi pedig intézi a kiszállításokat meg a marketinget.

 

Apa és Talbert bácsi imádnak énekelni, ezért mind ezt zenei aláfestéssel teszik. Úgy nevezik magukat, hogy a Hangerő Duó. Ezzel minden lényegeset el is mondtam róluk.

Azt gondolhatnád, hogy miután (ismét) nem vettek észre a buszon, Josh elsütötte a lovacskás „poént”, és kiderült, hogy rám osztották mind a hét törpe szerepét az iskolai színdarabban, ez a nap totális kudarc volt.

De, ahogy azt Miles bácsi szokta mondani, néha méz kerül a tejfölbe. (Miles bácsi receptjeiben néha tényleg méz kerül a tejfölbe.) Amikor aznap délután hazaértem, az előszobai asztalon egy nekem címzett levél pihent – a feladó láttán pedig nagyot dobbant a szívem. A Nemzetközi Képregény Szövetségtől jött.

Két héttel korábban beneveztem az egyik pályázatukra, miután megláttam egy felhívást a Pókember képregényem hátulján. Elise rábeszélésére elküldtem az Óriás és Dr. Trutymó című képregényemet, bár mondtam neki, hogy nincs esélyem.

Felbontottam a borítékot. A levélben az állt, hogy a képregényemet beválasztották a legjobb húsz pályázat közé. Az Óriás és Dr. Trutymó dicséretben részesült a 18 év alatti kategóriában. Annyira megdöbbentem, hogy először azt hittem, rosszul olvastam.
 
Talán azt írták, hogy nem részesültem dicséretben. De miért küldtek volna levelet valamiről, amit nem kaptam meg? Újra elolvastam a levelet. Ott volt benne-fehéren – Anzo Oliver, Óriás és Dr. Trutymó, dicséretben részesült. Megszoktam már, hogy átlagon aluliként tekintsek magamra (leszámítva a magasságomat, mert az jócskán átlagon aluli – de ezt már említettem), most azonban a Nemzetközi Képregény Szövetség több mint ezer pályázatból (több mint ezerből!) beválasztotta a képregényemet a legjobb húszba, és még egy oklevelet is küldött róla. Nem érdekelt, hogy nem lettem első, második vagy harmadik, mert tisztában voltam vele, milyen kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán helyezett legyek. Annak ellenére, hogy másfél éve nem nőttem egy centit sem, hirtelen tíz centivel magasabbnak éreztem magam. Talán, de csak talán, egy kicsit jobbra fordul az életem.
 

Kimentem a konyhába. Ha szerencsém van, anya ma nem barkácsol, gondoltam.

Nem volt szerencsém.

Anya leszerelt két konyhaszekrényt a falról, és éppen bedugta a fejét az egyikbe.

– Szia, anya!

Válasz helyett csak egy fémes koppanást hallottam, ahogy anyám kihúzott egy szöget, majd a háta mögé dobta a padlóra. Anya nem az a rendmániás típus, ezért érdemes az embernek a lába elé néznie a házunkban. Előfordult már, hogy a fogkefémért nyúlva egy csavarkulcs akadt a kezembe.

– SZIA, ANYA! – Néha eltűnődöm, vajon a szüleim azért nem hallanak-e meg, mert a fülük olyan magasan van, az én szám pedig olyan alacsonyan. Talán csak a földrajz az oka az egésznek.

 
– EGY PILLANAT – kiáltotta anya a konyhaszekrényből. – EZ A SZÖG ELLENKEZIK. DE NE AGGÓDJ, ÉN FOGOK GYŐZNI!
 
Álltam, kezemben az oklevéllel, és vártam. A csaádom tagjai általában el vannak foglalva azzal, hogy csinálnak valamit (általában valami hangosat), ezért hozzászoktam már, hogy ki kell várnom, amíg befejezik.
 
Anya végül kihúzta a fejét a szekrényből.
 
– Akárki is szerelte össze ezt a szekrényt, elég trehány munkát végzett. Szégyellhetné magát – mondta. – Facsavarok helyett lemezcsavarokat rakott bele! Hallottál már ilyet?
 
Halvány fogalmam sem volt, miről beszél, de próbáltam elképedt arcot vágni.
 
Beletörölte a kezét a kezeslábasába. Anya a szokásos barkácsoló szerelését viselte – kezeslábas vagy farmer, valamilyen szokatlan mintával (fúrógépekkel, kalapácsokkal, szögekkel vagy éppen lemezcsavarokkal) díszített kendő és rikító színű tornacipő. Láttam rajta, hogy alig várja, hogy visszadughassa a fejét a szekrénybe. Ha anya egyszer belekezd valamibe, nem szereti félbehagyni, amíg be nem fejezi.
 
Felé nyújtottam az oklevelet.
 
– Ezt kaptam ma.
 
Anya vetett rá egy pillantást.
 
Találd ki, mit mondott!
 
 
A: Juhéj, ezt meg kell ünnepelnünk! Irány a Pizza Hut, bármit rendelhetsz! (Nem.)
 
B: Ez igen! Nagyon büszke vagyok rád, Anzo! (Nem.)
 
C: Te vagy a legjobb képregényrajzoló a világon!
 
Oké, ez talán egy kicsit merész volt. (És nem.)
 
Nem, anya ezt mondta:
 
– Biztos nagyon erős volt a mezőny, Anzo, de ne bánkódj, elvégre ez a dicséret sem olyan rossz...
 
Tudtam! El akartam magyarázni neki, hogy ez egyáltalán nem rossz, sőt, nagyon is jó (több mint ezer pályázatból!), ő azonban azonnal témát váltott.
 
– Lehoznád a Philips csavarhúzót? Úgy emlékszem, odafent hagytam.

Azt hiszem, anya még soha nem hallott a Nemzetközi Képregény Szövetségről (a legnagyobb ilyen jellegű szervezet). És talán tényleg csak a konyhaszekrény érdekelte. El akartam magyarázni, de aztán eszembe jutott a többi alkalom, amikor a képregényeimről próbáltam beszélni a családomnak. Mindig ilyen válaszokat kaptam:
 
„Nagyon szép, ideadnád a kalapácsot?” (anya), vagy „Azt meséltem már, amikor összefirkáltam Mr. Baldwin kopasz fejét?” (Talbert bácsi), vagy „Nem tudom, kitől örökölted a tehetségedet. Ja, megvan, tőlem!” (apa).

Ígyhát lehoztam anyának a csavarhúzót, a dicséretről szóló levelemet pedig felvittem a szobámba.
Szinte azt kívántam, bárcsak ne szóltam volna róla, és megtartottam volna magamnak ezt a kis mézet ebben a tejfölös napban.
 
 
 

KISKAMASZ OLDALRA

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót