OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR : Fülöpke beszámolói

Fülöpke beszámolói

  2019.04.04. 05:00

Írta: Fodor Sándor, illusztrálta: Enyedi Ráhel. Mentor, 2018., 136 oldal

Fodor Sándor - Fülöpke beszámolóiFülöpke beszámolói a legkiválóbb meseregények egyike, címszereplője a csintalanság hamisítatlan megtestesítője: ami huncutság létezik/létezhet a világon, amit egy 8-9 éves hiperaktív lurkó tehet, azt ő mind meg is teszi.
izedik beszámoló - A halászcsorbai minden történik egy gyerektáborban? Hogyan látja egy gyerek a felnőtteket? A könyv minden korosztályt derűre hangol. - a Transindex.ro portálról
Căbuţ Andrea illusztrációi a pajkos, csínytevő gyerekszereplőket eredeti, nagyon szeretnivaló módon jelenítik meg. Mi minden történik egy gyerektáborban? Hogyan látja egy gyerek a felnőtteket? A könyv minden korosztályt derűre hangol. - a Transindex.ro portálról
 
Beszámolóit olvasva csak azért szurkolunk, hogy ép bőrrel, dorgálás és büntetés nélkül megússza csínytevéseit.
Enyedi Ráhel rajzai tökéletesen illusztrálják nemcsak a figurát magát, hanem a kialakult helyzeteket is, amikbe akarva-akaratlanul belekeveredik.

Részlet a meseregényből

 

A tízperces napozás nem volt kellemes. Jó nagybátyám és nagynéném kétfelől fogta mind a két kezemet, így kellett feküdnöm a pokrócon, öt percig hason, öt percig pedig háton, cselekvés kizárva.

Fő, hogy eltelt. Utána kézen fogva beszaladtunk a tenger hullámos vizébe, amely akkor éppen sima volt. Derékig álltunk a vízben, és paskoltunk, lubickoltunk, amiből kifolyólag el kellett engednünk egymás kezét. Igen sokan voltak körülöttünk, és mindenki örvendezett, lubickolt. Én kutyaúszással haladtam a tengerben, de nem sokáig, mert egyszer csak visítozást hallottam, és ebből az alkalomból két lábra álltam, gondoltam, megnézem, ki az, aki nem akar belefulladni ebbe a sekély vízbe. Ekkor vettem észre, hogy fulladási veszély sehol sincsen, ezzel szemben Anci néni visibálja, hogy Fülöpke drága, hol vagy?

Már Béla bácsi is kiabálta, hogy hol vagy, Fülöp, lelkem gyermekem, és a jelen levő bácsik és nénik is keresgélni kezdtek a tenger vizében. Anci néni sírt, és azt zokogta, hogy hol van az a drága gyermek. Mindenki keresett, kiabált, én is kiabáltam egy kicsit (nagyon jólesett), közben az Anci néni háta mögé lopóztam, és megcsiklandoztam a fürdőruháját, mondván:

– Kutykurutty!

A tenger vize sós ízű, de keserű. Ezt akkor tudtam meg, amikor Anci néni ijedtében megfordult és pofon vágott, engemet pedig elborított a tenger sűrű habja. Azon a helyen nekem éppen hasig ért a víz, de azért Béla bácsi kimentett belőle. És rákiabált Anci nénire, Anci néni vissza, és idegesek lettek. Olyan jóízűt veszekedtek azon, melyik szeret engemet jobban, hogy mindenki bennünket nézett, még az ideiglenesen köreinkben tartózkodó külföldiek is. Ezután kézen fogva visszatértünk a pokrócra, amely köré Béla bácsi négy pálcát szúrt le, és lepedőt feszített ki reájuk napszúrás ellen. Béla bácsi nyomban elaludt az árnyékos pokrócon, mivelhogy hajnal óta vezetett, és fáradt volt, meg izgalmak és egyebek. Anci néni féltő gonddal kérdezte, nem vagyok-e fáradt, mert ilyenkor minden jó gyerek jóízűt alszik a tenger partján, de énnekem még senki se mondta, hogy jó gyerek vagyok, lehet, ezért nem voltam se fáradt, se álmos. Úgy látszik, a jó gyerekek fáradékonyabbak. Igaz, hogy nemrégen reggeliztünk, de én rápillantottam a társaságunkban lévő alumíniumdobozra, és azt mondottam, hogy amíg a jó gyermekek alusznak, én inkább ennék. Ez így is lett, és ez alkalommal Anci néni elengedte a kezemet, hogy szendvicset kenjen és paradicsomot aprítson, én pedig illedelmesen hasra feküdtem az árnyékban, a pokróc szélén, és Anci néni nem sokat törődött velem, mivel látta, hogy nem fejtek ki tevékenységet.

Miközben Anci néni vajat kent a zsemlére, kiderült, hogy a tengerpart homokját horkolás ellen is eredményesen használhatjuk. Közvetlenül mellettünk, egy kifeszített lepedő alatt egy szőrös mellű bácsi szundikált, biztosan ő is vezetett hajnaltól. Nem is ez volt a baj, hanem az, hogy olyan hangerővel tudott horkolni, mint egy igazi trombita, az a vastagabbik, a katonazenekarban. Ezt a horkolást hanyatt fekve végezte, és a szája tátva volt, csodáltam is, hogy nem szállnak beléje a legyek. Miközben így csodálkozgattam, Anci néni meg a vekniszeleteket kente vajjal, felmarkoltam egy kis homokot, kinyújtottam a karomat, és a homokot szép lassan eregetni kezdtem a szőrös mellű bácsi szájába, belé, de csak apránkint, nehogy felriadjon, és meg találjon ijedni. Nem is volt szükség az egész felmarkolt homokmennyiségre, még a fele se volt benn, a horkolás váratlanul abbamaradt. Nyomban visszakaptam a kezemet. A csend mindössze néhány pillanatig tartott, mert a bácsi felugrott, köpködni kezdett, majd minekutána mind kiköpte a tengerparti homokot (úgy látszik, nem ízlett, de én se kívántam), kiabálni kezdett, és megfenyegette a közelben labdázókat. Nem tudom, mit kiabált, mert külföldi nyelven beszélt, de azt láttam, hogy nagyon haragszik, azután besietett a tenger vizébe, gondoltam, most biztosan gargalizál.

A nagy hacacáréra szegény jó Béla bácsi is felriadt, és az élelmiszer túlnyomó részét megette, nekem csak két szendvics maradt, Anci néninek egy se, de ő azt mondta, nem éhes, fogyókúrázik. Én több ízben is említettem, hogy egyáltalán nem fogyókúrázom, de Béla bácsi oda se neki, amíg én egyet haraptam, ő két szendvicset nyelt le.

Mondhatom, nagyon rosszul telt. Fél órát töltöttünk még a forró árnyékban, és Anci néni sehová se engedett, nehogy napszúrást kapjak. Szerencsémre a magas egekből egy bögölymadár szállt alá, egyenesen a Béla bácsi hátára. Jól láttam, de nem szóltam, gondoltam, felébred, és úgy is lett, a bögöly nagyon jó hatással volt reája. Amint felébredt, mindjárt reám pillantott:

– Jajjj! Te gézengúz, mit csináltál már megint?!

Nagy szerencsémre Anci néni is látta a csapkodás hatására tovaszálló bögölymadarat, mert ez már akkora légy volt, hogy madárnak is lehet mondani. Ártatlanságom tehát nyilvánvaló volt, és ekkor Béla bácsi azt mondta, legjobb, ha felkerekedünk, bekocsikázunk a városba, végig a tengerparton, és élvezzük a szellőt, kilátást, valamint a fagylaltot, mert az is lesz, ha jól viselem magam.

Összeszedtünk hát pokrócot-lepedőt, és visszamentünk a sátrunkhoz. Megígértem, hogy amíg ők odabent öltözködnek, nem megyek sehová sem. Nem is mentem, mert én nem vagyok olyan, hogy ígérek valamit, és a végén nem tartom be. Örömmel láttam, milyen szépen feszül a sátorlap a lecövekelt zsinegek hatása alatt. Kíváncsi lettem, vajon mi lesz, ha a cövekeket kihuzigálom, mondjuk. Az lett, hogy a kicsiny, de lakályos sátor egyszer csak összehuttyant: Anci néni és Béla bácsi nagyon jópofán kapálóztak alatta. Sajnos, odaszaladt egy karszalagos bácsi, és rettenetes pofont kaptam tőle, sőt, utána még szorongatni is kezdte a nyakamat, hogy ő most azonnal visz engemet a rendőrökhöz, mivel huligán vagyok. Én sírva kapálóztam, és próbáltam magyarázni neki, hogy nemcsak téved, mivel én Bogos Fülöp vagyok, de Huligánt nem is ismerem, különben sem vagyok idevalósi, mert akkor nem laknék ebben a sátorban. Már éppen indultunk volna a rendőrök felé, amikor Béla bácsi kibújt a sátorponyva alól, és bocsánatot kért az őrtől, aki megbocsátott neki, és engemet a nyakamnál fogva átadott Béla bácsinak, megőrzés végett. Ezalatt végig zokogtam. A pofon miatt és azért is, mert nem hitte el, hogy Bogos Fülöp vagyok. (...)

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót