OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS MAGYAR : Nagyon Zöld Könyv

Nagyon Zöld Könyv

  2018.02.16. 17:38

Írta és illusztrálta: Gévai Csilla. Pozsonyi Pagony, 2011., 80 oldal

Gévai Csilla - Nagyon zöld könyvLevegőt!

nagyonzoldkonyv_ill_leadLélegzünk, miközben eszünk, de lélegzünk akkor is, miközben alszunk, futunk, olvasunk, úszunk, gondolkodunk. Ha játékból befogjuk az orrunkat és a szánkat,hogy megszámolhassuk hány másodpercig bírjuk levegő nélkül, akkor érezzük csak igazán, mennyire hiányzik nekünk az oxigén!

Próbáld megfigyelni a saját légzésedet! Beszívod a levegőt és kifújod a levegőt, beszívod a levegőt és kifújod a levegőt, és ez így megy azóta, amióta csak kibújtunk a mamánk hasából, egészen addig, amíg egyszer csak végleg abbahagyjuk a lélegzetvételt és meghalunk.
 

nagyonzoldkonyv_ill_01nagyonzold_01.jpg

 

De mi is az, ami a tüdőnkben megfordulva ki-be jár bennünk és életben tart?

Lehet, hogy már rá is vágtad, hogy a levegő! Ha a levegőt mondtad, akkor nem tévedtél. De ha az oxigén volt a válaszod a kérdésemre, akkor pontosabban fogalmaztál. A levegő ugyanis több gázból álló gázkeverék. Olyan nevű gáz nincs, hogy levegő. A levegőben lévő gázok számunkra mind áttetszőek, így a levegőt egyvalamiből állónak látjuk - vagyis nem látjuk - holott a levegő több dologból áll. A levegő 78 százalékban nitrogénből, 21 százalékban oxigénből, és 1 százalékban más anyagokból áll, például szén-dioxidból vagy vízpárából. Ha most elkezdenéd a kezeiddel csapdosni a levegőt magad körül – mondjuk azt játszanád, hogy sas vagy - akkor éppen rengeteg ártatlan nitrogén és oxigénmolekulát legyintenél arrébb. Hiába van több nitrogén a levegőben, az ember számára mégis az oxigén a nélkülözhetetlen. A nitrogén is ki-be jár a tüdőnkben,de mi csak az oxigént tudjuk felhasználni a levegőből. Kilégzésnél aztán – meg fogsz lepődni – na milyen gázt bocsátunk ki magunkból? Hát szén-dioxidot! Ugyanazt a gázt, ami felelős az üvegházhatásért! Igen, az ember is szén-dioxidot bocsát ki magából, ugyanúgy, mint az összes földi élőlény is.

 

nagyonzold_03.jpgnagyonzold_ill_03Szerencsére elenyésző a környezetszennyező hatása annak a szén-dioxid kibocsátásnak, amit egy ember a két orrlyukán át egy emberöltőn keresztülkilélegezni képes. Ezt megúsztuk! Talán önmagunkban azért nem vagyunk környezetszennyezőek.

Sajnos azokat a gázokat is be tudjuk lélegezni, amelyek nem éltetőek aszámunkra, amelyek megbetegíthetnek minket. A szén-dioxidon kívül még van pár olyan gáz, ami akkor képződik, amikor elégetjük a szenet, a kőolajat, vagy a földgázt. Nagyon büdös és ártalmas gázok kerülnek elő az autók kipufogóiból, de a gyárak kéményeiből is. Az összevissza szennyezett levegőt szmognak hívjuk. A nagyvárosokban sokkal rosszabb a levegő, mint vidéken, mégis egyre több ember választja a városi életet. Egy városban több a munkalehetőség a felnőttek számára, sokkal szélesebb körből lehet iskolát választani, egyáltalán, mindenből sokkal nagyobb a választék. Pedig évekkel hosszabbíthatja meg az életedet, ha sokat tartózkodsz tiszta levegőn. Tudom, hogy most még nem te döntesz arról,hogy hol laksz, vagy mennyit mész kirándulni, de emlékezz a szavaimra: nagyon fontos a jó levegő! De addig is, amíg felnősz, vedd körbe magad növényekkel! Kirándulni sok minden miatt jó: lehet futni, fára mászni, jó botot gyűjteni, izgalmas dolgokról beszélgetni az út alatt a barátoddal, egymás szendvicsét enni, de az egyik legnagyobb haszna – amire talán nem is gondolnál – hogy sok tiszta oxigén kerül a tüdődbe, ettől pedig gyorsabban forog az agyad!

nagyonzoldkonyv_ill_04

nagyonzold_04.jpgA növények tehát szén-dioxidot „lakmároznak”, így tisztítva meg a Föld levegőjét. A jó levegőhöz rengeteg növényre van szükség: füvekre, fákra, virágokra, bokrokra, indákra, lapulevelekre. Tudom, hogy te pontosan megértetted az összefüggést a növények és a jó levegő között. Mégis rengeteg fát vágunk ki nap mint nap. Nagyon rosszul tesszük. Ha egy növényt elpusztítunk, mondjuk elégetünk, akkor a szén-dioxid mennyiséget, amit élete során elnyelt reggelire, ebédre és vacsorára, halálakor megint visszajuttatja a légkörbe. Tehát az azemberiség hosszú távú érdeke – feltéve, ha tényleg meg akarjuk tisztítani a légkörünket – hogy a növényeket ne irtsuk, hanem gyarapítsuk, ültessük, a meglévőket pedig óvjuk nagyon. Ugye ez logikus?

Földünk tüdeje az esőerdő. Mérges lennél, ha valaki elkezdené zsugorítani a tüdődet? A fák úgy viselkednek, mint a jótékony szivacsok: felszívják a széndioxidot a levegőből. A Föld másik nagy tisztító barátja az óceán: mivel a szén-dioxid oldódik a vízben, így az óceánok segítenek a légkörbe jutott szén-dioxidoktól megtisztítani a levegőt. Egyszerűen magukba oldják ezt a gázt – mondjuk, mint a tej a kakaóport – és ezzel a tettükkel hűtik a Földet. De mi, emberek a szén, az olaj és a földgáz elégetésével annyi széndioxidot bocsátunk ki a levegőbe, hogy kezd az óceánoknak is elege lenni ebből a sok gázfalásból.

nagyonzold_02.jpg

Arról már meséltem, hogy a Földet egy légkör nevű gázokból álló réteg veszi körül. A légkört tudományosan atmoszférának hívjuk. A légkör öt szférából, azaz rétegből áll. Ha most kimész a kertbe, nappal van és felnézel az égre, akkor többnyire csak a legelső, a Földhöz legközelebb eső, legalacsonyabb réteget látod. Ha tudnál felfelé gyalogolni a levegőben, akkor igencsak fárasztó út állna előtted, ha végül ki szeretnél sétálni a világűrbe. Az első réteg végéig úgy tíz kilométert kellene az ég felé gyalogolnod. Na jó, vihetnéd a legjobb barátodat is, így nem olyan unalmas a felfelé gyaloglás. Ahogy mennétek felfele a légben, egyre hidegebb lenne, és egyre ritkulna körülöttetek a levegő is. Szóval nem ajánlom a szkafander nélküli felfelé járást! Ebbenaz első, legalsó rétegben él mind a hét milliárd ember, ugyanis csak itt van levegő. Akarom mondani oxigén. Jobbat mondok, ebben a rétegben találod meg az összes domborzati és időjárási jelenséget: a világ legmagasabb hegyének a csúcsát, a felhőket, a villámlást és a szivárványt is. A második rétegben található az ózonréteg, de ezt már tudod, és itt repülnek a repülők is, ezért én itt sem csavarognék a helyetekben. A harmadik réteg túl hideg. A negyedik réteg a leghosszabb és a legforróbb. Ennek a rétegnek az az érdekessége, hogy itt keringenek a földi pályára állított űrhajók. Mikor már tízezer kilométert gyalogoltál felfele a barátoddal a kertedből, végre eléritek az ötödik réteget. Itt ne felejtsétek el megnézni a műholdakat, mielőtt kiléptek az űrbe. Viszlát fiúk! Viszlát lányok! Ha éjszaka tiszta időben felnéztek az égre, bizony mind az öt rétegen át tudtok látni – át dermesztő hidegen és forróságon - fel egészen a levegőtlen űr csillagaihoz.

nagyonzold_05.jpg

nagyonzoldkonyv_ill_05

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót