OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
KÜLFÖLDI IFJÚSÁGI IRODALOM 10-12 ÉVESEKNEK
KÜLFÖLDI IFJÚSÁGI IRODALOM 10-12 ÉVESEKNEK : Gesztenye, a honalapító

Gesztenye, a honalapító

  2013.07.16. 19:57

Az árokpart tetején, közel a vadcseresznyefához, amelyen a rigó énekelt, néhány üreget szinte teljesen elrejtettek a szederbokrok. Az egyik üreg szájánál a zöldellő félhomályban szorosan egymás mellett két nyúl üldögélt. Végül a nagyobbik előjött, a szederbokrok fedezékében végigsurrant a parton, le az árokba és fel a rétre. Társa pár pillanattal később követte.
 
Az első nyúl egy napos helyen megállt, és hátsó lábával sebesen vakarni kezdte a fülét. Még csak egyéves volt, és nem érte el teljes súlyát, mégsem látszott olyan zaklatottnak, mint a legtöbb „peremszéli”, vagyis egyszerű köznyúl élete első évében, akiket, ha nincs nemesi származásuk és erejük, az idősebbek letorkolnak, és úgy élnek a nyúltanya peremén, gyakran kint a szabad ég alatt, ahogy tudnak. Ez a nyúl szemlátomást tudott vigyázni magára. Eszes és derűs állat. Felült, körülnézett, és mindkét első lábával megdörgölte az orrát. Amint megbizonyosodott, hogy minden rendben van, hátracsapta fülét, és hamarosan önfeledten legelészett. 

 

Társa korántsem tűnt ilyen nyugodtnak. Apró termetű volt, bámész tekintetű, és ahogy emelgette és forgatta a fejét, az nem annyira óvatosságra utalt, inkább valami állandó ideges feszültségre. Szüntelenül szimatolt, és amikor mögötte egy poszméh dongva egy bogáncsvirágra szállt, akkorát ugrott és perdült rémületében, hogy nem messze tőle két másik nyúl rohanvást indult el az odúk felé, amíg a közelebb ülő, fekete foltos fülű baknyúl fel nem ismerte a kicsit, és vissza nem tért, hogy rendületlenül folytassa a táplálkozást.

– Csak Vakarcs az – mondta a fekete foltos fülű–, megint fölpattant, mert megzavarta egy dongó. – Folytasd, Benge, amit mondani akartál.

– Vakarcs? – kérdezte a másik nyúl. – Miért hívják így?

– A legkisebb az alomban. Tudod: ő jött utoljára, és ő a legapróbb. Bámulatos, hogy még semmi sem kapta el. Ember nem látja meg, rókának meg nem kell. De elismerem: távol tudja tartani magától a bajt.

Az apró termetű nyúl eközben hosszú hátsó lábán közelebb szökdelt a társához.

– Menjünk kissé messzebb, Gesztenye! – mondta neki.– Valami gyanús van a tanya körül ma este, csak nem tudom pontosan megmondani, mi az. Menjünk a patakhoz?

– Menjünk – válaszolta Gesztenye. – Kereshetnél nekem vadnárciszt. Ha te nem találsz, akkor senki.

Elindult, lefelé a lejtőn, hosszú árnyéka elnyúlt a füvön. Amint a patakhoz értek, kutatásba kezdtek a dűlőúton, a keréknyomok mentén. 

Nem kellett sok idő hozzá, hogy Vakarcs megtalálja, amit kerestek. A vadnárcisz csemegének számít a nyulak között, és május végére még egy kis tanya közelében is csak hírmondónak maradt egy-kettő. Amit felfedeztek, annak nem volt virága, és laposan szétterült levelei alig látszottak a magas fű alatt. Éppen rágcsálni kezdték, amikor a közeli marhagázló túlfeléről két nagyobb nyúl ért oda futva.

– Vadnárcisz? – kérdezte az egyik. – Menjetek csak, bízzátok ránk! No, mi lesz? – tette hozzá, látva, hogy Vakarcs habozik. – Nem hallottad? Lódulj!

– Vakarcs találta, Gyújtoványfű– mondta Gesztenye.

– És mi esszük meg – felelt rá Gyújtoványfű. Nem tudod, hogy a vadnárcisz az ószlának való? Ha nem tudod, rögvest megtanítunk rá.

Vakarcs már ott sem volt. Gesztenye az áteresznél érte utol.

– Torkig vagyok az egésszel – mondta. – Mindig ugyanaz. „Ez az én karmom, tehát az én vadnárciszom.” „Ez az én fogam, tehát az én vackom.” Én mondom neked, ha valaha is bekerülök az ószlába, tisztességesebben bánok majd a peremszéliekkel.

– Neked legalább van rá kilátásod, hogy egy szép napon bekerülsz – felelte Vakarcs –, máris testesebb vagy, nagyobb, mint én valaha is leszek…

– Csak nem hiszed, hogy magadra hagylak?! – mondta neki Gesztenye. – Bár az igazat megvallva, néha úgy érzem, legjobb volna egyszerűen meglépni. De most ne ezen gondolkodjunk, inkább örüljünk a szép estének. Mondok valamit: menjünk át a patak túlpartjára. Ott kevesebben vagyunk, és nyugtunk lesz. Hacsak nem érzed úgy, hogy ott nem biztonságos – tette hozzá.

Ahogy kérdezte, abból érződött: csakugyan azt gondolja, Vakarcs a mérvadó közöttük, és Vakarcs válaszából is kitűnt, hogy ez elfogadott tény.

– Elég biztonságos – felelte. – Szólok, ha olyan érzésem támad, hogy valami veszély leselkedik. De nem veszély az, amit érzek. Valami, nem is tudom, valami nyomasztó, mint a mennydörgés; nem tudom, micsoda, de aggaszt. Mindegy, veled tartok.

Átrohantak az áteresz fölött. A vízfolyás közelében a fűnedves volt, és erős szálú, továbbmentek hát, fel a szemközti domboldalon, szárazabb helyet keresve. A lejtő egy része árnyékba veszett, mert előttük nyugvóban volt a nap, és Gesztenye, aki meleg, napos helyet keresett, csak ment, amíg egészen közel nem értek a földúthoz. A sorompó közelében hökkenten megállt.

– Vakarcs, mi ez? Nézd!

Előttük, nem messze tőlük, frissen fel volt túrva a föld. A fűre két nagy halom föld volt borítva. Karbolsavtól és festékbűztől súlyos oszlopok meredtek az égnek, olyan magasan, mint a sövény és a magyalfák, s a tetejükre tűzött tábla hosszú árnyat vetett a rétre. Az egyik oszlop mellett ott maradt egy kalapács és néhány szög.

A két nyúl odaszökdécselt az egyik táblához, a csalán közé bújt, és orrát fintorította, mert egy elfojtott cigarettacsikk bűze szállt fel valahonnan a fűből. Vakarcs hirtelen megborzongott és lekushadt.

– Jaj, Gesztenye! Innét ered hát az egész! Most már tudom… valami gonosz! Valami szörnyűség… közeledik, egyre közeledik.

Félelmében vinnyogni kezdett.

– Miféle gonosz… mire gondolsz? Úgy emlékszem, azt mondtad, nincs veszély.

– Nem tudom, mi az – felelte Vakarcs magába roskadva –, ebben a pillanatban nincs itt veszély. De jön… közeledik. Jaj, Gesztenye, nézd! A rét! A rétet vér borítja!

– Ne bolondozz, ez csak a napnyugta vörös fénye! Miket beszélsz, Vakarcs? Hagyd abba, megrémítesz!

Vakarcs reszketve és sírva kuporgott a csalán között, míg Gesztenye próbálta megnyugtatni, és azon törte a fejét, vajon mitől borult ki ennyire a kicsi. Ha retteg valamitől, miért nem rohan biztosabb helyre, mint azt minden értelmes nyúl tenné? De Vakarcs nem tudott magyarázatot adni, sőt egyre vigasztalanabbá vált. Végül Gesztenye így szólt:

– Vakarcs, nem sírdogálhatsz itt a végtelenségig. Különben is sötétedik. Jobb, ha visszamegyünk a vacokba.

– Vissza? – vinnyogta Vakarcs. – Utánunk jön… ne hidd, hogy nem. Mondom neked, a rét tele van vérrel…

– Elég legyen! – szólt rá Gesztenye határozottan. – Most hadd vegyelek én a gondjaimba. Akármi is a baj, ideje, hogy visszainduljunk.

Visszafutottak a réten, át a patakon a marhagázlóig. Itt késlekedtek egy kicsit, mert Vakarcs, akit mindenfelől a nyári est nyugalma vett körül, egészen elanyátlanodott, szinte megbénította a félelem. Amikor Gesztenye végre visszatuszkolta az árokba, először nem volt hajlandó a föld alatti vacokba bújni, Gesztenyének szinte be kellett lökdösnie az üregbe.

A nap leszállt a szemközti domboldal mögé. A hűvös szél záport hozott, és egy órába sem telt, teljesen besötétedett. Az ég elvesztette színét, s a nagy tábla a sorompó mellett enyhén nyikorgott a szeles éjszakában (mintha jelezni akarná, hogy nem veszett bele a sötétségbe, rendületlenül ott van, ahová tették), de nem járt arra senki, hogy elolvassa az éles, kemény betűket, amelyek úgy hasítottak fehér felületébe, mint a fekete kések. Ez állt rajta:

EZ AZ ESZMÉNYI FEKVÉSŰINGATLAN KIVÁLÓAN ALKALMAS ÉPÍTKEZÉSRE, HATHEKTÁRNYI TERÜLETÉN MINDEN IGÉNYT KIELÉGÍTŐMODERN LAKÓHÁZAKAT ÉPÍT A SUTCH ÉS MARTIN KFT. NEWBURY, BERKS.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót