OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS KÜLFÖLDI
KÖNYVRÉSZLETEK - KISISKOLÁS KÜLFÖLDI : Matyi és Sári sorozat (2) Matyi és Sári nyaral

Matyi és Sári sorozat (2) Matyi és Sári nyaral

pagony.hu  2016.02.21. 20:16

Matyi és Sári nyaralMatyi és Sári egyszerre nyaral így a nagymamánál vidéken és a tengernél, mindenkit elszórakoztat a faluban, és rengeteg kalamajkába keveredik - aztán persze mindig kikeverednek a bajból, miközben ők is és mi is nagyokat nevetünk.
 
 
A nyári vakáció az remek dolog, a nyári vakáció az egyenesen szenzációs, aki a nyári vakációt kialálta, annak már réges-rég egy hatalmas emlékművet kellett volna állítani a park közepén, ahová minden gyerek virágokat hordana, mert a nyári vakáció a legjobb dolog az egész világon.
 
Matyi és Sári, akiknek éppen nyári vakációjuk van, fürdőruhában ülnek a folyóparton és Jonatánt nézik, amint a vízben tocsog, önfeledten mosolyognak, és Sári azt mondja, ja, Matyi, elfelejtettem mondani, hogy ha majd holnap elvisznek a szüleim a nagypapához meg a nagymamához, Kadlicsek néni kölcsönadja nekem Jonatánt két teljes hónapra, mert azt mondta, hogy a kutya boldogtalan a városban, és hogy a vidék csak jót tesz neki.
 
Matyi szomorúan csóválja a fejét és felsóhajt, Sári, te aztán mázlista vagy, nekem bezzeg nem akarta kölcsönadni, pedig mi holnap Bibionéba megyünk a tengerhez, de Kadlicsek néni azt mondta, ugyan már, ugyan már, Bibionéban akkora a tömeg, mint a Vencel-téren, Jonatán elveszik abban a forgatagban, és egész Olaszországot át kell majd kutatnom érte. Hát ez van, és Matyi elhallgat és szomorúan nézi Jonatánt.

 

Sári viszont vidáman nézi Jonatánt, elképzeli, amint két teljes hónapon át hancúroznak majd, de egyszer csak abbahagyja a mosolygást, és azt mondja, ja, Matyi, fel kell dobnunk egy tízest, hogy megtudjuk, melyikünk viszi magával a vakációra a telefonkagylót, tudod, ahogy megegyeztünk, és Matyi feláll, odamegy a ruhakupachoz és kivesz egy tízest. Fej vagy írás?, kérdi. Fej, mondja Sári, és amikor Matyi feldobja a tízest, az fejjel fölfelé esik vissza, Sári ujjong és Jonatánt szólítgatja, Jonatán, miénk a telefonkagyló, mire Jonatán, ez az intelligens kutya, még boldogabban kezd tocsogni a vízben. Csakhogy Matyi még jobban elkeseredik, még szomorúbban csóválja a fejét, és csaknem suttogva így szól:

- Te Sári, hogyan lehetséges az, hogy folyton neked van mázlid és nem nekem, az egész vakáció alatt Jonatánnal lehetsz, ráadásul még a telefonkagyló is a tiéd, nekem meg semmim sincs, hát igazságos ez?

És Sári hallgat, komoly képet vág, láthatóan elgondolkozik. Világos, hogy az egyáltalán nem igazságos, hogy neki mindene meglegyen, Matyinak meg semmi, aztán egyszer csak a homlokára csap és azt mondja:

- Figyu, Matyi, támadt egy ötletem, ha akarod, a tiéd lehet nem csak Jonatán, de a telefonkagyló is, szóval mind a kettő, na, mit szólsz?

És Matyi Sárira néz kikerekedett szemmel és azt kérdi:

- Te az egészet fel akarod adni miattam, vagy mi? Ez ugyan nagyon szép tőled, de ha egyszer fejet dobtam, akkor fejet dobtam, a megállapodás az megállapodás.

De Sári a fejét csóválja, elmosolyodik és azt mondja:

- Ugyan, Matyi, nekem is lesz telefonkagylóm, Jonatánostul, meg neked is lesz telefonkagylód, Jonatánostul, mert mind a két hónapot együtt fogjuk tölteni vidéken! Tetszeni fog neked, a nagymama ugyan szigorú, de aranyos, a nagypapával meg olyan vicces, és a házuktól húsz lépésnyire még egy kis halastó is van, kacsákkal.

De Matyi a halántékát bökdösi és így szól:

- Sári, te meghibbantál, vagy mifene, ha holnap elmegyek a tengerhez a Vanyicsek Tour utazási iroda szervezésében, akkor aligha tudok elmenni veled a nagypapádhoz, a szüleim nagyon kiakadnának, ha ilyen ötlettel állnék elő, az út, a szálloda, a félpanzió, már mind rég ki van fizetve, a Vanyicsek Tour utazási iroda csoportja holnap tízkor repül velem együtt, ezen nem lehet változtatni, hát felfogtad már, hogy mekkora zagyvaságokat beszélsz itt összevissza?

De képzeljétek csak el, Sári továbbra is csak mosolyog és azt mondja:

Ha egyszer a szüleid eldöntötték, akkor menned kell Olaszországba, ez világos, mint a vakablak, nem estem a fejemre, te holnap elrepülsz a tengerhez, csakhogy egyszersmind velem jössz Szalmafalvára is, elvégre mire van a telefonkagyló?

És lassacskán Matyi arcára is kiül a mosoly, egyre szélesedik, míg végül már fülig ér a szája, és aztán felkiált:

- Hé, Sári, ez nem is lehet igaz, ez az ötlet minden pénzt megér!

Hatalmasat ugrik és kurjongat, mint egy eszement, és olyan hangosan nevet, hogy Jonatán kimászik a vízből, és aggódva figyeli, hogy Matyi nem bolondult-e meg véletlenül.

És másnap reggelinél Matyi azt mondja, hogy átmegy elbúcsúzni Sáritól, és a papája felemeli az ujját, de vigyázz, legfeljebb öt percre, mert mindjárt indulunk, és segítened kell a bőröndöket a lifthez cipelni, és Matyi azt feleli, hát persze, és becsukja maga mögött az ajtót.

A korlátba kapaszkodva lecsúszik a pincéig, ahol már vagy negyedórája vár rá Sári, és amikor meglátja Matyit, azt mondja, na végre.

És aztán Sári előkapja a telefonkagylót és beleszól:

- Kérem szépen, arra lenne szükségünk, hogy Matyiból kettő legyen, hogy ez az egyik itt maradjon a pincében, miközben a másik becsönget odafönn Matyiékhoz. És Matyi papája kinyitja az ajtót, és amikor meglátja a fiacskáját, megdicséri, hogy milyen szófogadó, és cipelni kezdik a bőröndöket a lifthez és aztán a taxiba, csapódnak az ajtók, és a taxi elindul, Matyiékkal együtt.

Sári meg Matyi mindezt a pince kisablakából figyelik, látják a taxit, amelyik egyre kisebb és kisebb, ahogyan a reptér felé távolodik, és Sári így szól:

- Ezen akkor túl is lennénk. Most pedig jól figyelj, itt van pénz a vonatra, karácsonyi ajándékra spórolok, de addig úgyis megadod, és itt egy lap, rajta a térkép, hogyan kell eljutni a pályaudvarról a buszmegállóig és aztán tovább, most pedig uccu neki, húsz perc múlva indul a vonatod.

És Matyi eliramodik a pályaudvar felé, felszáll a vonatra, néz kifelé az ablakon, látja az országúton a gyerekeket, amint éppen kirándulni mennek, látja a cserkésztáborokat az erdei tisztásokon, látja a gyerekeket a halastónál, a folyónál meg a strandon, és azt mondja magában, na ja, a vakáció az vakáció, ezt le sem tagadhatnánk, és arra gondol, mit csinálhat éppen Sári.

És Sári az autó hátsó ülésén ül Jonatánnal az ölében, elöl a szülők, Saródy papa beleegyezett, hogy Saródy mama vezessen, és nézi az utat és így szól, a nagypapának meg a nagymamának pedig igyekezz itt-ott segíteni, ne hagyd, hogy körülötted ugráljanak, már idős emberek és te nagylány vagy, és Sári azt feleli, hát persze.

Aztán megáll az autó egy fából készült parasztház előtt, a kertkapun át ugatva kirohan egy kutya és Sári szólongatja, Rexi, hoztam neked egy barátot!, és kiengedi Jonatánt az autóból, és ebben a pillanatban mindkét kutya oda meg vissza van a boldogságtól, és az öreg nagypapa, aki éppen az asztalosműhelyből jön ki, mosolyog.

Úgy tűnik nekem, hogy ezek ketten itt barátok lesznek, mondja, és mindenkit átölel, ám ekkorra már megjelenik a nagymama is, isten hozott benneteket, épp a kacsáknál voltam, aztán megpuszilja Sárit és azt mondja, ejnye, te lyányka, te aztán jól megnőttél.

És Matyi ezalatt a vonat folyosóján áll, a vonat lefékez, a peronon ott olvasható a MÉZESMÁZONY felirat, Matyi leszáll, a lap segítségével megtalálja azt az autóbuszt, amelyen a MÉZESMÁZONY – BABRÁNYOS – SZALMAFALVA tábla van, és ezzel az autóbusszal megy és megy, mígnem a sofőr megáll egy falu közepén a vendéglő előtt, ahol Sári várja a nagypapával és a nagymamával, meg Rexivel és Jonatánnal, mert Sári szülei már rég elmentek haza.

A nagypapa üdvözli Matyit és így szól:

- A barátnőd elmondta, hogy a szüleid a tengerhez utaztak és te itt maradtál egyedül, szegénykém - és a nagymama megsimogatja Matyi fejét és azt mondja:

- Ne félj, itt nálunk mindent megkapsz, itt nálunk jól fogod érezni magad, itt nálunk szép vakáció vár rád, majd meglátod.

Sári Matyira kacsint, Matyi meg Sárira, elmosolyodik, és így szól:

- Én nem is úgy mondanám, hogy szép vakáció vár rám, én inkább úgy mondanám, hogy a világ legszebb, legcsodálatosabb és legszenzációsabb vakációja lesz ez!

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót