OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
TÜNDÉRMESÉK 5-9
TÜNDÉRMESÉK 5-9 : Szamócka szamócatündér - sorozat

Szamócka szamócatündér - sorozat

5-8 éveseknek
Írta: Stefanie Dahle
Kiadó: Manó Könyvek, 2016-2018
Oldalszám: 80-84

Írta: Stefanie Dahle
Kiadó: Manó Könyvek, 2016-2018
Kötetszám: 4
Oldalszám: 80-84
 

1. Tündéri történetek a Szamócáskertből

Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 80
 
Szamócka a szamócatündér élete csupa kaland! Miközben Bibóval, a pillangóval a tóban fürdenek, valaki ellopja Szamócka ruháját. Vajon ki lehet a tettes? A kis tündér nyomozásba kezd…

Centi, a süni nem tud téli álomra szenderedni,mert bántja, hogy összeveszett a legjobb barátjával. Szamócka segít kibékíteni őket.

Cickány Cilinél is elkél a segítség, mert mindjárt megérkeznek a teadélutánra meghívott vendégek, ám Cili megfázott, és még teát sem tudott készíteni. Még az a szerencse, hogy Szamóckának mindig van egy jó ötlete!

 
konyvekhangja.blogspot
 
 
 
Bevallom, ez a könyv nálam nagyobb sikert aratott, mint a gyerekeimnél. Már második alkalommal próbálkozom vele, és vesszük ki a könyvtárból, de még mindig nem az igazi...

Pedig! Nagyon édesek az illusztrációk, kedvesek, szépek, kifejezőek, részletgazdagok, még nézegetni is élvezet. A borító is nagyon kedves és még ráadásul csillogós is, olyan igazi csajos darab, de akár kisfiúnak is simán tetszhet, mert nem az az elvetemült, rózsaszín cukormázas fajta.

A mesék, a történetek hossza és a szöveg - kép arány miatt 4-5 éves kortól ajánlott, de ez inkább gyerekfüggő.

A történetek szereplői bájos bogárkák és mesebeli lények: főszereplőnk Szamócka, egy szamócatündér és barátja, Bibó, a pillangó. De van itt mindenféle egyéb tündér, vízisárkány, rágcsáló és bogár, egyik édesebb, mint a másik. Apróbb problémákat oldanak meg sok szeretettel és kreativitással, például eldugul a cickány orra a náthától vagy Don Carlo, a a szöcske szerelmes lesz vagy éppen kísértet érkezik a szamócáskertbe...

Ami zavaró lehet olvasáskor, az a szereplők nevének szüntelen ismételgetése, gyakorlatilag egymás utáni, ugyanarra a szereplőre hivatkozó mondatokban is szerepel ugyanaz a név (Szamócka reggelizik. Szamócka megette a reggelit és átment Bibóhoz. - stílusban) - ettől szerintem nem tűnik valami választékosnak az egész...

Szerintem ez egy kedves, vidám gyerekkönyvek, amit tuti, hogy harmadjára is ki fogunk venni a könyvtárból, mert én annyira szeretem .

 
 
2. Vidám békakoncert - Újabb történetek a Szamócáskertből
 
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 80

Szamóckával, a szamócatündérrel minden nap egy varázslatos kaland! A meztelencsigák számára például csúszdát épít a Szamócáskertben.

Centivel, a sünivel finom gyógycukorkákat készítenek a békáknak, akik berekedtek, pedig gyakorolniuk kéne a másnapi nagy koncertre. A szülinapján pedig nagy-nagy meglepetés várja Szamóckát, minden kis barátja együtt ünnepel vele.

Éljen Szamócka!

 

Tartalom

Csúszdaparti a Szamócáskertben 11
Szamócka meglepetése 19
Egy különleges lovag 25
A Sajttanács 31
A három varázsbogyó 37
Vidám békakoncert 43
A félelmetes jelmezbál 49
Vakáció a bogárszállóban 55
Áfi takarít 61
Bibó a szerencséjét keresi 67
Molli, a vakond ünnepet szervez 73
Szélharc 79

 

Hintafa blog

A kis szamócatündér egy teáskanna házban lakik (és ennél még lesz cukibb is), a népes Tündérkert egy szegletében. A tucatnyi mesében számtalan kedves és kedvetlen állattal és tündérkével találkozik, akiknek a segítségére siet. Időnként egy habegér sütivel (montam, hogy lesz még cuki) máskor a postás szerepét magára öltve békíti ki Centi sünit legjobb barátjával, a rókával. Mert Szamócka a szamóca-termesztésben elért sikerein kívül roppant figyelmes és szeretetreméltó kis tündérke. Nem is csoda, hogy a Tündérkert minden lakója szereti és a barátja.   

Ne tévesszen meg senkit a piros ruhás, dundi, csillámszárnyú tündérke, mert Szamócka a vagányság és kedves cukiság ideális keverékét testesíti meg. Még úgy is, hogy a borítón néhány részlet csillámbevonatot kapott. (Bár én már egy ideje úgy vagyok vele, hogy időnként egy kis csillámtól minden jobb.) Ez a kedves, megértő és jószándékú epertündér visszavonhatatlanul a kedvencünk lett. Hamar bevett rutin lett, hogy a tervezett egy helyett (a jó dolgokat be kell osztani) két-három fejezetet is elolvastunk egyszerre. És bevallom, nekem is végtelenül jól estek ezek a bájos, meghitt mesék. Dahle képi világa színeit és formáit tekintve kedves, barátságosak és könnyen szerethető (a fotók mennyisége is arról árulkodik, hogy igencsak bajban voltam a válogatásnál). A rajzok első ránézésre sugalltak némi negédességet, de hamar kiderült, hogy ez a Tündérkert nem szirupos, vattával kitömött világ. Itt éppen annyira állandó lakos a humor, mint a kedves, megértő szeretet, vagy a huncut pajkosság.     

Így lehet a hatványozottan rövidlátó vakond Molliból sikeres Tündérkirálynő-helyettes, akinek balul elsült uralkodását olyan elnézéssel korrigálják a többiek. Aztán vannak olyan kalandok, mint a békáké, akiket Centi a sündoktor sünnyállal gondol újra formába hozni. Ha arról van szó, Szamócka gyűjt egérkakit (növelendő a talaj-termékenységét), vagy szellemnek öltözik, esetleg csigacsúszdát eszkábál.  

A sorozat két részében egymással nem összefüggő mesefüzérekből ismerjük meg a kertben élő állatok és tündérek kalandjait télen-nyáron. A fejezetek nem túl hosszúak, mindössze 3-4 oldalasak, így a kisebbek (4+) is simán végigülnek egy (vagy több) fejezetet. A nagyobbaknak pedig a megnövelt betűméret és a kellemes szöveg miatt önálló olvasmányként is megállja a helyét. Stephanie Dahle könyve minden elváráson felül osztatlan sikert aratott (köszönet Szászi Zsuzsannának a fordításért) kicsinél-nagynál a megmosolyogtató és szívet melengetően szelíd Tündérkerti történeteivel. 

3. Szamócka - Napsütés és epervarázs

Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 80
 
Szamóckával csupa kaland az élet!Amikor a Szamócáskertben minden vízben áll a napok óta szakadó eső miatt, a kis szamócatündér elhatározza, hogy elköltözik, és magával viszi kókadozó epreit is. Úgy tűnik, az elhagyatott madárházikó a napsütötte dombtetőn csak őt várta!Trudival, a kis tündérrel egy gyönyörű szamócaléghajón utaznak az Eperversenyre. Vajon ki nyeri a legjobb epres ötletért járó fődíjat?

Amikor pedig egy különös reggelen Szamócka nem találja a varázspálcáját, és minden epre kék színűvé változik, elindul a barátaival a bogyóerdőbe, hogy kiderítse, mi lehet a titokzatos események oka. A nyomok a félelmetes Humbughoz vezetnek…

A kis epertündér újabb kalandjainak harmadik részében az író-illusztrátor Dahle, a kisebbeknek mesél három történetet a Szamócáskertből.
 
Az első mesében a kitartó esőzés miatt Szamócka kénytelen elköltözni eprecskéivel együtt, ami egy rakás nem várt nehézséggel jár.
 
 
 
A második mesében az erdei Eperversenyre indul, ahol a legjobb epres ötletet díjazzák. Bár Szamócka üres kézzel érkezik, de jószívűségét olyan sokan hálálják meg, hogy végül mégis győztesként távozhat.
 
img_8409.jpg
 
A harmadik rész volt talán a leginkább lendületes, amikor az erdőbe új, félelmetes hírű lakó költözik. Humbug megjelenésével párhuzamosan pedig egy csomó minden rendhagyó színt ölt. Talán mindennek köze van Szamócka eltűnt varázspálcájához?
 
img_8414.jpg
 

4. Erdei ​mulatság és más történetek

Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 80

Szamócka mindig remekül érzi magát a barátaival, és ha szükség van rá, mindig segít. Lilinek, a cinkének különleges bajuszbulit szervez, hogy felvidítsa.

A denevérek mulatságos árnyjáték-előadást tartanak az erdőben, de a hangos kacagástól a szamócatündér nem tud aludni, ezért elindul, hogy megtalálja a csendháborítókat. Az öreg Varázscsiga véletlenül elveszíti a varázspálcáját, ami

Szamócka kertjéből hatalmas eperdzsungelt varázsol, tekeredő óriásindákkal. Hurrá, lehet csúszdázni! Ám néha a világ legjobb szamócatündérnek is lehet rossz napja – szerencsére a barátai mindig tudják, hogy mivel deríthetik jókedvre, és végül mindannyian együtt nevetnek és táncolnak a Szamócáskertben.

Szabó-Kenderesi Kata

Az elmúlt hetekben Szamócka belopta magát a szívünkbe. A vidám kis szamócatündér meséi nagyon barátságosak, igazi szerethető mesehős. Pár oldalas mesék igazi kislányos történetek a barátságról, jótettekről, kitartásról és jó ötletekről.

A személyes kedvencem a Bajuszbuli című, amiben a kis cinkének tréfából bajuszt rajzol két szalamandra, amit nem tud lemosni és nagyon szégyell. Azért, hogy jobban érezze magát, Szamócka bajszos bulit szervez. A végén kacarászva mondja:

„nahát, nahát, milyen bulikat tartanak manapság!”.

Ez annyira megtetszett nekünk, hogy szállóigévé vált a családban, arra az esetre, ha valami eltér a megszokottól. Több mesekönyv is van már Szamócka történeteivel, nem tudjuk megunni, szeretettel ajánlom mindenkinek.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót