OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
ÓVODÁS-KISISKOLÁS NOVELLAMESÉK
ÓVODÁS-KISISKOLÁS NOVELLAMESÉK : Autósmesék - mai mesemondóktól

Autósmesék - mai mesemondóktól

A kötet írói:

Berg Judit; Békés Pál; Czigány Zoltán; Lackfi János; Kiss Ottó; Mosonyi Aliz

Kiadó: Pozsonyi Pagony Kft., 2010

Illusztrálta: Rubik Anna
Oldalszám: 96

"Mi ketten" - mondja az öreg kisasszony az öreg autójának Mosonyi Aliz meséjében. - "Te meg én."

És a kötet egészét sem tudnánk ennél jobban jellemezni: az "autó és én".
 
Hiszen kortárs meseszerzőink legjobbjai Berg Judittól Lackfi Jánoson át Kiss Ottóig és Mosonyi Alizig autókról mesélnek.
A gyűjteményes kötetben szerepelnek játékautók, igazi autók, kukásautók, locsolóautók, érző és gondolkodó autók, öreg és megbízható autók, fiatal és szemtelen autók - egy a lényeg: minden mesében az AUTÓ áll a középpontban, és az autó nem szimplán használati tárgy, hanem társ, játékszer, rokon, barát, varázseszköz.
 
A kötet meséi:
Berg Judit: Hová tűnt a kistigris?
Nádori Lídia: Az óriás közbelép
Kocsis Péter: A Vakond autója
Lackfi János: A nagy autóbambulás, A nagy autómosás, Autósmese lányoknak
Lőrincz Judit Lívia: Zápor Jóska
Czigány Zoltán: KUK–055
Nógrádi Gábor: Új autónk lesz,  Ne sírj, ne sírj kicsi kocsi!
Finy Petra: A jádeautó
Mosonyi Aliz: Autósmesék
Békés Pál: Kocsi, a locsoló
Dragomán György: Mágnesjoghurt
Kiss Ottó: Ati és a holdvilág

 

Uzseka Norbert

Kevés dologban lehetünk evilágon olyan biztosak, mint hogy a kisfiúk szeretik az autókat. A Disney-féle Verdák rajzfilm sikere is ezt mutatta: ha az ember körülnéz bármely gyerekrendezvényen vagy játszótéren, biztos, hogy lesz egy vagy több kissrác, akin vagy akinél van olyan holmi, aminek köze van hozzá.

Ha így nézzük, a Pozsonyi Pagony biztosra ment: ha kiadnak egy autókról szóló mesekönyvet, akkor azt vinni fogják, mint a cukrot. De nem lennének azok, akik, ha nem egy egész pontosan ilyen mesekönyv kerekedett volna a dologból. Ők ugyanis megkértek egy tucatnyi valamirevaló mai mesemondót, hogy írjon mesét autókról, és az eredményt kiadták egy kötetben.
 
Ha nem is tetszik mindegyik történet ugyanolyan nagyon, az összes szerzőnek adnék még esélyt az itt olvasható műve alapján. Ennyire jól sikerült ez a könyv.

Kocsis Pétertől „A vakond autója” nem jött be annyira, hiába kedves ötlet, hogy egy kisfiú azt álmodja, beleülhet a híres csehszlovák Kisvakond autójába – ellenben humora, párszor meglepő szóhasználata miatt még ez is rendben van.

Dragomán György „Mágnesjoghurt”-ja minden bizonnyal szimbolikus tartalmú, de kicsit erőltetetten egyénieskedő, ő viszont a szépirodalom terén épp elég jót írt már, hogy ennyi beleférjen.

Aztán, Berg Juditnál varázslatos kisautó viszi kalandozni Danit, Nádori Lídia „Az óriás közbelép”-jében újra találkozhatunk a Sárkány a lépcsőházban című kötetből ismert Jancsival (az ott olvashatóknál hosszabb ez a mese, de hasonlóan kedves és jó, bár annyira szeretem annak a könyvnek az igéző képi világát, hogy az itteni, teljesen más stílusú képek elsőre nem is tetszettek).

Lackfi János két rövidebb és egy hosszabb mesével szerepel, nála a játékos nyelvezet, a humor és az emberség egyaránt tetszik, plusz ő írta az „Autósmesét lányoknak”-t, ami biztosan tetszeni fog nekik, és ez nagy szó.
 
Lőrincz Judit Lívia és Nógrádi Gábor megöregedett autókról ír, nosztalgikus-kedves módon, míg Czigány Zoltán kukásautós meséje úgy nevel némi környezettudatosságra, hogy nem érzem erőltetettnek (plusz itt a leghatásosabbak az illusztrációk).

Finy Petra hősei sokaknak más történeteiből lehetnek ismerősek, amiket én még nem olvastam, de ezen mese könnyedsége, sajátossága miatt utánuk fogok járni.

Mosonyi Aliz rövidke epizódokat írt egy öreg kisasszonyról és öreg autójáról, melyekben refrénként ismétlődnek bizonyos mondatok, amiktől az emberi, kedves mesék egyúttal költőiek is lesznek. Gyöngyszemek.
 
És van két mese az elmúlásról is. Békés Pál, aki a könyv megjelentekor hunyt el, alighanem saját magáról írta Kocsi, a locsoló történetét, Kiss Ottónál pedig az autó egy érdemes, jól megélt élet metaforájaként jelentkezik. Mindkettő történet szívbemarkolóan szép.
 
Rubik Anna karikatúra-szerű illusztrációi kezdetben nem tetszettek, de mire a könyv végére értem, megszerettem őket. Vidám hangulatú, apró részletekben gazdag képek ezek, amikben talán nem lehet úgy gyönyörködni, mint számos mostanában megjelent, művészi képekkel teli mesekönyvben, viszont talán jobban is tud velük azonosulni a gyerek olvasó, meg illenek is ezekhez a történetekhez.
 
Mint látható, ebben a könyvben nincs autóverseny, Dragomán meséjét kivéve, de az sem olyan, mint a Verdák vagy Roary, vagy akármelyik hasonló, agyonmarketingelt, mindenféle formában megvásárolható „márka”. És ez így van jól. A Disney meg a többiek adják csak ki a csili-vili könyveiket, de azért legyen egy ilyen is, amiben igazi mesék, igazi jó kis történetek vannak, sok emberi érzéssel, kedvességgel, egy ilyen, ahol a lényeg nem az, hogy kisautó, póló, üdítőital és ezer más formában kapható legyen, hanem hogy adjon valami jót a gyerekeknek.

gyerekszemle

Ahogyan azt a cím is mutatja, ebben a könyvben minden az autókról szól. A meghatározott téma ellenére a mesék igen különbözőek: álomról és valóságról, igazi autókról és játékautókról, lányokról és fiúkról, oldtimerekről és munkajárművekről is olvashatunk benne. A mesék hangulata sem egységes, egyes történetek vidámak (pl. A nagy autóbambulás), mások meghatóak (pl. Zápor Jóska), vagy éppen kifejezetten szomorúak (pl. Ati és a holdvilág).

A sokféleségből szükségszerűen következik, hogy nem mindenkinek tetszhet ugyanannyira valamennyi mese. A kötetben különösen jól megírt, de idegesítő szövegekkel is találkozhatunk. Egyes történeteket már kisóvodásoknak is fel lehet olvasni, de bizonyos meséket témájuk és árnyaltságuk miatt a 8-10 évesek érthetnek és élvezhetnek igazán. Újabb pozitív tulajdonsága a kötetnek: ha különböző korú és/vagy eltérő érdeklődésű gyerekek vannak a családban, mindegyiknek szórakozást nyújthat. Az autók világa általában a fiúkhoz áll közelebb – vagy legalábbis így szokás gondolni –, az Autósmesék mégis olyan történeteket gyűjt össze egy kötetbe, melyek nemtől és kortól függetlenül élvezetesek.

A sokszerzős kötet persze nem teljesen egyenletes. Az Autósmesékben több kiemelkedően jó mesét olvashatunk (pl. Nádori Lídiáét, Czigány Zoltánét, Kiss Ottóét), azonban nem minden szerzőnek áll egyformán jól az autós tematika. Vannak olyan történetek is a kötetben, amelyeken úgy érezni, mintha írójának nehezen ment volna az autós világnak a saját hanghoz, stílushoz való igazítása, éppen ezért pár szöveg kissé döcögősnek hat.

Összességében az Autósmesék egy hiánypótló könyv: szerencsésen felismerte, és betöltötte azt a rést, melyet sokszor tapasztalhatnak azok, akik különböző gyerekeknek – akár óvodás csoportnak, akár testvéreknek – keresnek ajándékkönyvet.

Az Autósmesék magas színvonalú szövegeivel, visszafogott illusztrációival, minőségi megjelenésével egyformán örömet okozhat fiúnak, lánynak, óvodásnak, iskolásnak, a vidám és a megható történetek kedvelőjének. Az illusztrációk is ezt a kortalanságot, nyitottságot erősítik: a könyvben egyértelműen a szöveg a hangsúlyos, Rubik Anna illusztrációi tényleg csak kísérik a meséket, nem pedig uralkodnak rajtuk (mint egyre gyakrabban a kisebbeknek szóló könyvek esetében). Ugyanakkor vonzzák is a tekintetet: diszkrét pasztell színeikkel, humorukkal kellemes összképet alkotnak a mesék világával.
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót