OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
TILOS AZ Á KÖNYVEK
TILOS AZ Á KÖNYVEK : Akcelerátus - trilógia (3) Hawking folyosója

Akcelerátus - trilógia (3) Hawking folyosója

  2020.06.10. 22:19

Írta: Eric Elfman, Neal Shusterman
Fordította: Illés Róbert
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 374

Nicknek nincs más választása, engednie kell Edison zsarolásának, és segédkezik az Akcelerátusnak a Nagy Hatótávol­ságú Energiakibocsátó összeszerelésében.

Ehhez azonban vissza kell szereznie a garázsvásáron eladott összes tárgyat, köztük azt a teleportáló masinát, amely a Loch Ness-i szörny tavának mélyén lapul.

Mitch és Caitlin eközben Princetonba utazik, hogy kiderítsék, hogyan férhetnének hozzá ahhoz a 750 millió dollárhoz, amelynek ellopásáért Mitch apját bebörtönözték. Nincs egyszerű dolguk, az Akcelerátus ugyanis figyeli minden lépésüket. Petula az egyetlen, aki elégedett az új helyzettel, és igyekszik minél előbbre jutni a ranglétrán, és közelebb férkőzni Nickhez.

Hajtja a hárfa jóslata, miszerint neki kell bezárnia a kört, bármit is jelentsen ez…


 

6 ok, amiért a Hawking folyosója tetszeni fog
 

Egy jó könyvről könnyű lelkes ajánlót írni, egy olyanról viszont, ami az ISZONYÚ JÓ kategóriába esik, már egy fokkal nehezebb, főleg, ha az ember nem akar lelőni egyetlen poént sem. Mindenesetre megpróbálkozom azzal, hogy átadjam, miért is ennyire zseniális Neal Shusterman és Eric Elfman könyve: szpojlermentes ajánló következik az Akcelerátus-trilógia befejező részéről, a Hawking folyosójáról, és arról, hogy miért fog ugyanúgy tetszeni egy tizenkét éves fiúnak, mint egy huszonéves lánynak.

“Üdvözöllek az Akcelerátus rend tagjai között!” – mondta Edison. Nicket a legnagyobb zűr kellős közepén hagytuk magára a második kötet végén: elvállalja, hogy csatlakozik a gyűlölt Akcelerátushoz, hogy megmentse öccsét és apját. Segít Edisonnak újraépíteni Tesla nagy művét, mert ez az egyetlen lehetséges módja annak, hogy elvezesse a Földet fenyegető aszteroida gyilkos méretű elektromos kisülését. Közben barátai, Caitlin és Mitch próbálják felfedni barátjuk hollétét, ráadásul azon is munkálkodnak, hogy megszerezzék az Akcelerátus összelopott pénzét, hogy ellehetetlenítsék a szervezetet. A kérdés csak az, hogy mi jön ezután. Együtt fog működni végül Nick Edisonnal az emberiség megmentése érdekében? Rá tud jönni Mitch és Caitlin, hogy hogyan szerezzék meg az Akcelerátus teljes vagyonát egy véletlenszám-algoritmus és egy fénymásolóban megismert szuperfiatal, de szuperzseni egyetemista srác segítségével? Egyáltalán, képes egy csapat gyerek kicselezni az évtized (sőt az évszázad) legnagyobb tudósait?

Ahelyett, hogy erre a kérdésekre választ adnék, lássuk inkább, hogy miért fog mindenkinek tetszeni a Hawking folyosója:

 

1. Mert nem fogod tudni letenni, annyira izgalmas

 

Kezdjük is a legfontosabb tényezővel: a Hawking folyosója nagyon könnyen és hamar beszippantja az olvasót, hiszen az egész sorozatot megválaszolatlan kérdések dominálják. Az tehát, hogy izgalmas a könyv, nem szimplán azt jelenti, hogy ideig-óráig leköt, de közben azért megnézel egy sitcomot, megeszel egy tábla csokit és órákkal később folytatod, hanem azt, hogy több száz oldalon keresztül minden más megszűnik körülötted. Nem csupán egy izgalmas cselekményt kapunk, hanem annyi rejtélyt és csavart (amik aztán újabb rejtélyeket és csavarokat szülnek), amennyi más szerzőknek az egész életművükre nem telik.

2. A kirakó-élmény

Abból, hogy a történet így bővelkedik a fordulatokban, az is következik, hogy iszonyúan eufórikus, amikor végre minden a helyére kerül a könyv végén. De komolyan, azt hiszem, a Harry Potter 7. óta nem volt ehhez hasonlóan katartikus élmény nekem egy könyv vége. Tudod, amikor az utolsó sorokig (najó, az epilógusig) a körmödet rágod, hogy mi lesz a történet vége. Ehhez jön még az a tény is, hogy a teleportálgatásokkal és időutazgatásokkal teletűzdelt történet még felnőtt fejjel is nehezen követhető olykor: nem egyszer szinte beleszédültem a csattanók és fordulatok gyors egymásutánjába, és a mai napig van pár olyan részlet a könyvben, amit egyszerűen nem értek, vagy legalábbis még egyszer át kéne rágnom magam az egészen ahhoz, hogy eljöjjön az AHAAAA!-élmény. Egyszóval észnél kell lenni az olvasás közben, mert könnyen el tud veszni az olvasó a sok izgalmas csavar közepette.

3. Mert olvasható különálló könyvként is, meg a sorozat befejező részeként is

Hát igen, bevallom, nekem a Tesla padlása és az Edison csapdája kimaradt, és ennek ellenére nagyon tetszett a harmadik rész. Úgyhogy aki rögtön a záró kötettel kezdené a sorozatot, nem fogja megbánni: az első 50-100 oldalon mindegyik szál egy kis update-en esik keresztül, így az is könnyedén be tud kapcsolódni, aki nem olvasta az első két kötetet, szép lassan ő is minden kérdésére választ kap (persze csak hogy újabb kérdések zúduljanak a nyakába, amiknek a megoldására viszont csak több száz oldallal később derül fény). Annak ellenére viszont, hogy bárki azonnal fel tudja venni a szálat, ezek a gyors kis összefoglalók csak még jobban felkeltik az olvasó kíváncsiságát az első két kötet cselekménye iránt.

4. Mert fiúk-lányok is imádni fogják

Persze eleve hülyeség nemi alapon bekategorizálni egy-egy könyvet, az Akcelerátus-trilógiában nagyon tetszett az, hogy eleve nem is próbál meg fiús (vagy lányos) könyv lenni: egyszerűen csak zseniálisan jó. Ugyan a főszereplő egy fiú, és tele van az egész könyv természettudományos utalásokkal, mégsem érezzük, hogy kizárólag csak a kamasz srácokat célozná meg. Sőt rengeteg erős női karaktert ismerünk meg: Caitlin nem csupán “a lány”, Petula sem csak egy feltörekvő és hataloméhes kis dög, és az Akcelerátuson belül is találkozunk több karakteres női szereplővel. Neal Shusterman és Eric Elfman világa nem férfiak által uralt, teljesen természetes a női tudósok jelenléte.

5. Mert semmi nem fekete-fehér

Az arany középút érvényesül itt is: senki sem sorolható a gonoszak vagy a jók közé. Nick legnagyobb dilemmáját is épp az adja, hogy kénytelen csatlakozni a gyűlölt Akcelerátushoz, ami ugyan egyértelműen magához akarja ragadni a hatalmat, de közben az is a célja, hogy megmentse a Földet. Rengetegféle karaktert ismerünk meg a trilógia során: van, akivel tudunk azonosulni, van, akivel nem. Van, aki rosszindulatú és hataloméhes, van, aki gonosznak tűnik, de igazából csak a saját érdekeit akarja mindenáron érvényesíteni. Van, aki a családjáért küzd, van, aki önmagáért, van, aki az egész emberiségért. Minden szereplő pontosan tudja, hogy mi a célja, hogy mik az érdekei, és ennek megfelelően cselekszik: minden egyes karakter rendkívül precízen kidolgozott, és végig hűek is maradnak önmagukhoz.

6. Mert egy tökéletes receptet követ

Azt hiszem, végső soron azért elképesztően jó könyv a Hawking folyosója (és az egész trilógia), mert minden egyes részletében remekül eltalálta az arányokat: nagyon sokat lehet belőle tanulni, de pont jó mértékben; vicces, de nem erőltetett; megdolgoztatja az ember agyát, de nem követhetetlen; van benne szerelem-család-barátság, de nem ez áll a központban; és persze baromira izgalmas, de egyik fordulatnál sem érezzük, hogy feleslegesen lenne ott. A könyv minden egyes részlete a helyén van. A Hawking folyosójával egy tökéletesen kerek és rendkívül eseménydús történetet kapunk, ahol egyszerűen minden úgy van jól, ahogy van.

Összefoglalva: kinek fog tetszeni a Hawking folyosója?

Gyakorlatilag mindenkinek, aki szereti az izgalmakat, de főleg azoknak, akik:

- olvasták Neal Shusterman és Eric Elfman más könyveit
- akiknek tetszett a sorozat első két része
- szeretik, ha annyi csavar van a történetben, hogy az már lassan a követhetetlenséget súrolja
- élvezik, ha egy sztori maximálisan megdolgoztatja az agyukat
- szeretik, ha egy könyv jól összezavarja őket, aztán szép lassan minden a helyére kerül

 


 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót