OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
INTERJÚK
INTERJÚK : Dániel András - Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Dániel András - Mit keresett Jakab az ágy alatt?

Németh Eszter  2015.06.27. 00:57

Daniel_Andras_72dpi_1024pxDániel András - Mit keresett Jakab az ágy alatt? ( és mi történt ott vele?)2014. december elején jelent meg Dániel András új könyve a Pagonynál Mit keresett JAKAB az ágy alatt? (és mi történt ott vele?) címmel.
 
Jakabról, az interaktív mesekönyvekről és a csokoládéról Németh Eszter beszélgetett a szerzővel.

András, magyar nyelvterületen példa nélküli az új könyved. Mi ez tulajdonképpen? Interaktív mesekönyv? Foglalkoztató? Könyvbe bújt társasjáték?

Leginkább mindez együtt. Többféle műfaj lett összeműtve ebben a könyvben. Amikor a kiadónál kérdezték, hogy ez micsoda is, azt válaszoltam, hogy olyan, mint valami esztrádműsor. Először egy bűvész lép a színpadra, aztán egy táncdalénekes, aki után egy sztepptáncos következik, majd jön a kígyóbűvölő. A néző meg sosem tudja, mi lesz a következő műsorszám.

 

 • Honnan az ötlet?

Az ötletek előszeretettel tűnnek fel minden előzetes egyeztetés nélkül, a legváratlanabb pillanatokban. Pontosan emlékszem, éppen a 22-es buszon tartottam Budakeszi irányába, amikor eszembe jutott az a valami, amiből végül a Jakab lett. Azon melegében el is kezdtem írni. Vagyis ebben az esetben hirtelen felindulásból elkövetett könyvről beszélhetünk.

 • Inspiratív hely Budakeszi, hát még a busz… Itthoni példa híján milyen külföldi könyvek, alkotók ihlettek meg?

Fene tudja. Vannak szerzők meg könyvek, amiket nagyon szeretek, de konkrétan egyiket sem láttam magam előtt, mint valami követendő példát. Majd ti, kritikusok talán lesztek olyan kedvesek, és elmondjátok, kik és hogyan hatottak erre a könyvre.

Leszünk, leszünk. Ámde Jakab alakja is nagyon érdekes. Először is a kinézete. Sokat gondolkodtam a frizuráján, mert egyrészt vagány, sildes sapkára emlékeztető, másrészt meg kicsit csecsemősíti. Másodszor a neve. Miért Jakab? Francia beütés? A magyar népmesék legkisebb fiait általában Jánosnak szokták hívni…

Mielőtt rajzolni kezdtem a könyvet, sok figuravázlatot készítettem a szereplőkről. Jakab is több átalakuláson esett át. Volt három esélyes változata, végül ezt választottam. Nem tudom, hogy jól döntöttem-e, de most már ez van, Jakab ilyen lett és kész. Egyébként a haja mindegyik változaton hasonló volt. Szégyen ide, szégyen oda, erre nem tudok szabatos magyarázatot adni. Olyan rockabilly-s egy kicsit, nem gondolod? Ami a nevét illeti… Amikor írni kezdtem a szöveget, a főszereplő kisfiút még Lajosnak hívták. De idővel már nem tetszett annyira ez a nagyon – és szándékosan – hétköznapi név (bár az elején pont ezt bírtam benne). Aztán eszembe jutott a Jakab, ami szintén rövid név, jó a ritmusa, jól néz ki leírva (ez is lehet szempont!), ráadásul nálunk viszonylag ritka. De ebben sem voltam egészen biztos, úgyhogy végig afféle munkanévnek tekintettem. Aztán jól úgy maradt. Mielőtt megjegyeznéd: igen, úgy tetszik, pont a címszereplő kapcsán volt bennem a legtöbb bizonytalanság…

 • Jót tett neki. Sokoldalú figura lett. A népmese témánál maradva: neki és az olvasónak is különböző próbákat kell kiállnia, rejtvényeket megfejtenie, félelmekkel szembenéznie. Időnként ki-kiszól a mesélő, mintegy irányítva az olvasót, ami szintén a mesemondók hangját idézi. Mi mozgatott?

Úgy kezdődött, hogy elképzeltem egy helyzetet. Adott egy képeskönyv, amit együtt kezdünk lapozni az olvasóval, én meg, mint valami idegenvezető, végigkísérem őt oldalról oldalra a könyvön. Mindenütt elmondom, mi a látnivaló, mi történik éppen, mit lehet csinálni, aztán, ha kinézegette magát, tovább terelgetem a következő oldalra. Közben ő – ha kedve van – nézelődhet, megoldhat feladatokat, olvasgathat ezt-azt, ilyenek. Rá van bízva, mit csinál.

 • Hogyan találtad meg ezt az elbeszélői pozíciót?

A játék az volt, hogy csinálok egy képeskönyvet a képeskönyvekről. Ha innen nézem, szabálytalan böngésző meg foglalkoztató könyv meg mesekönyv kavarcs, ha onnan, akkor meg az efféle könyvek paródiája. Ehhez kellett valami szokatlan hang. Ez a komolykodó, porondmesteri vagy inkább konferanszié-szerű beszéd talán jelzi, hogy hölgyeim és uraim, játék az egész, itt semmi nem az, aminek látszik, minden idézőjelben van, viccelünk, kérem.

 • Magázod az olvasókat, ami szintén szokatlan a mai gyerekkönyvekben.

Ez már a legelejétől megvolt. Rögtön így kezdtem írni, ezzel a hölgyeim-és-uraimozással. Egyértelmű volt, hogy így nem beszél senki egy mesekönyvben. De pont ez kellett ide. Nagyon élveztem, így is maradt.

 • Te is újraírod Pi(o)roska és a farkas történetét is, ami viszont gyakori mostanában. Te miért?

Miért ne? Erre nincs jobb válaszom. Jöhetett volna más ismert mese is, vagy bármi egyéb, de akkor, abban a pillanatban ez ugrott be. Később újraolvasva kellőképpen idétlennek tűnt, hogy bent maradhasson ebben a könyvben. És akkor, remélem, ezzel romba is döntöttem a szerzői tudatossággal kapcsolatos elképzeléseidet.

Majd leporolom a kollektív tudattalannal és a Zeitgeisttel kapcsolatos nézeteim, jó? Már az előző könyveidben is rengeteg kulturális, kultúrtörténeti utalást (magyart és külföldit egyaránt) találhat a szemfüles olvasó, de a Jakabnál kimondottan szemet szúrt a sokaságuk. Miközben a dolog nem erőltetett, hanem egyszerűen csak jön, mint mondjuk Umberto Ecónál, a (fel)olvasóra bízva, hogy szeretne-e intellektuális játékba kezdeni a szöveggel.

Az effélék mindig rajzolás közben jutnak az eszembe. Végtére némi élvezet nekem is jár… Így szórakoztatom magamat, meg talán a felnőtt olvasókat is. Nem rossz az, ha ők is találnak maguknak valami vicceset egy képeskönyvben, amikor együtt nézegetik egy kisgyerekkel. Persze az ilyesmi akkor jó, ha megmarad a háttérben, és nem lesz zavaró a gyerekek számára.

 • Azért az a Rorschach-teszt! Az illusztrációk részben követik a böngészők hagyományát, részben a kuflikban megteremtett grafikai, képi világot folytatják. A Jakab egész más, mint a Matilda és Margaréta, de színeiben hasonló a Kicsibácsihoz. Rátaláltál egy útra?

Mindig egy kicsit mással próbálkozom. Nem keresek egyetlen utat, amin könyvről könyvre tovább sétálhatok. Lehet, hogy legközelebb megint minden más lesz. Nem szeretnék kiszámíthatóan ugyanolyan módon, egymáshoz nagyon hasonló könyveket készíteni. Azt elég gyorsan megunnám. A képeskönyv műfajában épp az a jó, hogy ezerféle módon csinálhatod, játszhatsz, kísérletezhetsz kedvedre. Összevissza lehet mászkálni mindenféle utakon.

 • Jakab öt éves. Az eddigi könyveid is kicsiknek szólnak inkább. A következő? Számíthatunk tőled nagyobbaknak, esetleg egyenesen kamaszoknak szóló könyvekre, vagy maradsz egyelőre a borítótervezésnél?

Sokféle (nem csak borító-) tervem van – ezek között igen, akadnak olyanok, amelyek idősebb olvasókat céloznának. Majd meglátjuk. Némileg kiszámíthatatlanul alakulnak ezek a dolgok. A Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém)-nek például sok felnőtt olvasója is van, a Facebookra felkerülő új Kicsibácsis szövegeket is inkább ők olvassák. Ez, azt hiszem, a szövegekre is visszahat. Úgyhogy ha annak a könyvnek esetleg lenne folytatása, arról már nehezen tudnám megmondani, hogy gyerek- vagy felnőtt könyvről van-e szó.

 • Noha manapság kevesen ismerik be a felnőtteknek szóló képeskönyv vagy mesekönyv létjogosultságát… Van eközben felnőtteket megszólító kiállításod, alkotásod is, vagy most teljesen lefoglal a gyerekirodalom?

Igen, jelenleg ez foglal le leginkább. Kirándulásnak indult, ám most úgy tűnik, nagyobb felfedező út lett belőle. Ez nem azt jelenti, hogy a festészetet végképp odahagytam volna. Most inkább pihen, de a festőállványom időnként jelentőségteljesen reccsen egyet… Bezzeg ha a dolgok szerencsésebb alakulása folytán sziámi ikernek születtem volna! Négy kéz sok mindenre megoldást jelentene.

 • És hogy állsz mostanság a csokoládéval? Művészileg is érdekel, vagy már csak fogyasztói szinten?

Azon a napon, amikor egy evőkanál kakaópor hatása alatt megettem életem főművét, a thermopülai csatát ábrázoló életnagyságú csokoládé szoborcsoportot, felhagytam az édesipari művészettel. Azóta egyszerű csokoládéfüggőként tengetem életemet.

 • A közelgő Mikulásra való tekintettel áruld el nekünk: melyik a kedvenc csokifajtád? És Jakabé?

Kedvenc csokifajtám nincs, az epres töltött csokoládét leszámítva szinte bármi jöhet. Ha lehet választani, akkor étcsokoládé, természetesen. Jakab valószínűleg más eset, szerintem ő a gyerekekre jellemző, mohósággal vegyes felfedező kedvvel minden keze ügyébe kerülő csokit gondolkozás nélkül magába töm…

Akkor nekünk, étcsoki kedvelőknek étcsokit, másoknak meg mindenféle csokit a Jakabbal való kalandozás mellé!

Forrás: librarius.hu

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót