AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
http://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg
AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT   0-4 éveseknek      4-6 éveseknek     6-9 éveseknek    Kiskamaszoknak (9-12)    Csak kamaszoknak
CÍMOLDAL

Mert olvasni jó 7-14 éves korig

 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK
Kolibri Kiadó fényképe.

Gyűjtemények

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
INTERJÚK

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

Adamik Zsolt - Ördögbőr grófja - Rettentő kalózmesék

Győri Hanna  2015.07.06. 11:56
abullagCsetlő-botló kalózok

Adamik Zsolttal, az Ördögbőr grófja - Rettentő kalózmesék írójával beszélgettünk a Pagony melletti kis kávézóban. Kalózmellény volt csak rajta, kalózpipáját és kampókezét otthon hagyta, de a humorát nem. Nem mindennapi kalózairól kérdezgettük az elsőkötetes szerzőt.

  • Az Aranyvackor-pályázaton tűntél fel idén, amikor is megkaptad a Cerkabella kiadó különdíját a Bibedombi mesékért Hanga Rékával megosztva, valamint másodikok lettetek az egész pályázaton. Hogy keveredtél oda?
Mindig is írtam, kiskoromtól fogva: meséket, de mindenféle egyéb szöveget is. Rengeteget olvastam, és olvasok is, és valahogy mindig úgy írtam, hogy lekopiztam kicsit az adott olvasmányaim stílusát. Ez nekem a játék egy formája volt. Persze ma már igyekszem nem másolni, inkább saját dolgokat pattintgatok a fejemből. Vagy nem, majd kiderül.
 

Adamik Zsolt és Hanga Réka - Bibedombi Szörnyhatározó

  2017.08.17. 09:59
Magyar szörnyhatározó a világ legjobb mesekönyvei között

img_3064kA Bibedombi Szörnyhatározó bekerült a világ 170 legjobb mesekönyve közé. A szokatlan formában íródott könyv a gyerekek félelmeiről szól, mégis szórakoztató és aranyos.

Adamik Zsolt és Hanga Réka Bibedombi Szörnyhatározó című mesekönyve 2016-ban bekerült a világ legjobb mesekönyvei közé.

Az International Board on Books of Young People (IBBY) összesen 173 könyvet díjazott, legfőbb céljuk, hogy kiálljanak a gyermekek jogaiért és hogy a mesekönyveken, vizuális tartalmakon keresztül a sokszínűséget és az elfogadást reklámozzák.
 

Arrou-Vignod, Jean-Philippe - A cukrozott omlett

Szepesi Dóra  2016.09.11. 16:12
Jean-Philippe_Arrou-Vignod_dedik__l.jpg
A cukrozott omlettEgy aranykor lenyomata
 
Egy nagycsalád mindennapjaiba kalauzol a hazájában igen népszerű francia író és tanár, Jean-Philippe Arrou-Vignod nevettető és szívhez szóló története, amelyet saját gyerekkora ihletett, hiszen ő maga is sok testvér között nőtt fel.
A testvéreket mind ugyanúgy hívják: Jean –amelyhez a valóságban kapcsolódik egy második keresztnév –; az egyszerűség kedvéért a regényben Jean A. , Jean B. , Jean C. , Jean D. , Jean E-nek nevezik őket. Új kistestvért várnak, aki egészen biztosan kislány lesz...
 
A könyv címe A cukrozott omlett. Erről először az jutott eszembe, milyen vicces és bosszantó, amikor a gyerekek elrontják a rántottát és só helyett cukrot tesznek bele… A könyvben viszont egy különleges csemege a cukrozott omlett, és a meghitt családi kapcsolatot jelzi. Ez a hangulat nekem nagyon tetszett: küzdelmes, mégis nagyon szép ez a gyerekkor! Az is érdekes, hogy a könyv a hatvanas években játszódik, az író gyerekkorában. Hogy fogadják a mai gyerekek?
 

Auer, Margit - Mágikus állatok

Németh Eszter  2015.06.05. 16:33
A 2015-ös Könyvhétre jelenik meg amargit auer Tessloff-Babilon gondozásában Margit Auer Mágikus állatok iskolája című sorozatának első két kötete. A szerzőt Eszter kérdezte.

A sorozat német nyelven a hetedik kötetnél tart. Milyen érzés, hogy a sorozat még egy nyelven is elindul?

Egyszerűen hihetetlen! Görögországban és Törökországban épp kiat jelent meg az első kötet. Most Magyarországon jön, aztán Spanyolországban és Japánban.
 

Balázsy Panna - Csuromvíz

  2015.05.17. 13:18
Balázsy Panna tollat ragadott

Balázsy Pannát ismertük már gyerekszínészként, tévés- és rádiós műsorvezetőként, most jött el az idő, hogy szerzőként is bemutatkozzon. Mint két kiskamasz lány édesanyja, igazán közelről látja a korosztály problémáit a közösségben, családban, önmagukkal.

Igazán friss, könnyed hangon mesél a 8-9 évesek mindennapjairól, és minden didaktikusságtól mentesen képes történetein keresztül rávilágítani egy-egy problémásabb helyzet feloldására. Hisszük, hogy főhőse sok gyermeknek és szülőnek lesz pillanatok alatt a kedvence.
 

Bárdos Zsuzsa - Babazseb fordítója

Csimota Blog  2016.04.17. 15:01
A Babazseb egy kengurupár története, akiket azzal vert meg a sors, hogy nem lehet gyerekük. Barátaik segítségével mégis sikerül túljutniuk ezen a megpróbáltatáson, amelyről kezdetben úgy tűnt, tönkreteszi az életüket.
 
Elisabeth Brami és Tom Schamp könyve modern mese. Azok közé a gyermekkönyvek közé tartozik, amelyek mai élethelyzeteket, mai családi problémákat tesznek érthetővé kisgyerekek számára. Talán sokan furcsállják első olvasásra, hogy egy gyerekeknek szóló könyv olyan témákról szól, amelyeket hagyományosan nem gyerekeknek valónak vélünk.
 
Ez a könyv a meddőséget, a válást és az örökbefogadást tárgyalja az állatmese áttételes nyelvén. Csupa olyan témát érint, amelyek szüleink nagyszüleink idejében még a „Nicht vor den Kindern” kategóriájába tartoztak.
 

Bátky András - a Pipogya sorozat írója

Németh Eszter  2017.02.10. 10:32
https://konyvmutatvanyosokmesemustra.files.wordpress.com/2011/04/187100_100001013140232_5572851_n2.jpgPipogya “én” vagyok… de legalábbis hasonlít…
 
Könyvhétre kiballag Pipogya a nyomdából. Nem kapkodta el a dolgot, de mintha meg is komolyodott volna.
 
 
Mikor dőlt el, hogy lesz folytatása a kalandoknak?

Már akkor, amikor az első rész első változatát folytathatatlanul írtam meg, és Kovács Eszter újraíratta velem, hogy lehessen folytatni.
 
Aztán persze át kellett úsznom néhány tengeren, mire könyv lett a második részből, de nem csüggedtem…
 

Berg Judit - "Rumini sokszor nem fogad szót nekem..."

pagony.hu  2016.05.29. 04:01
bergjuditIMG_57772006-ban jelent meg a Rumini, a letehetetlenül izgalmas kalandregény egy vagány kisegérről. Az a siker, amit elért, mindnyájunkat váratlanul ért: megkapta az IBBY-Az Év legjobb gyerekkönyve díjat, később a nemzetközi IBBY is kitüntette, sok iskolában ajánlott olvasmány lett.
De ami a legfontosabb: imádják a gyerekek! 
Így hát nem is maradtak el a folytatások, eltelt 10 év, és íme, hamarisan itt nyolcadik Rumini! Kovács Eszter főszerkesztő beszégetett Berg Judittal.

Mit jelent neked Rumini? Ezzel a sorozattal indult a pályád?

Életem egyik legnagyobb kalandja. Átvitt értelemben is, mert azt hiszem, ezáltal lettem igazán íróvá. De szó szerint is igaz: hiszen mindent, amit leírtam, gondolatban végigéltem, kipróbáltam. Rengeteg fejtörés, tervezés, fejben kalandozás és munka kellett ahhoz, hogy a nyolc kötet megszülessen, és bátran állíthatom, hogy jó néhány szereplő igazán közeli barátom lett az évek során, páran néha még hasonlítanak is rám. Sajtos Roziba például sok mindent beleírtam gyerekkori önmagamból.  
 

Berg Judit - Galléros Fecó naplója

pagony.hu  2010.04.18. 17:01
"Sok terv kavarog még a fejemben..."
 
Berg Judit mikor a Ruminit elkezdte írni, talán nem is gondolta, hogy egyrészt mekkora hiányt pótol vele a magyar gyerekkönyvpiacon, másrészt hogy ekkora sikere lesz, úgy a gyerekeknél, mint a felnőtteknél. És most már egy oldalág is készült a regények mellé, ami hamarosan kezünkbe fogható lesz, Galléros Fecó titkos naplója!
Kalandozzunk most Judittal együtt egy beszélgetésre, és fejtsük meg, mi is Rumini titka, mi újság Pankáékkal, mi újság Berg Judittal...
 

Berg Judit - Tökmagok-sorozat

pagony.hu  2015.06.16. 01:11
Már a "Tökmagok" is olvasnak!
 
A Pagony új sorozatot indított útjára, melynek címe: Most én olvasok! Az első négy kötet szerzője: Berg Judit. A Tökmagok kalandjai négy különböző nehézségi szinten kínál olvasnivalót a kezdők számára. Mind a négy kötet illusztrátora Mészely Ilka lesz.
 
Idén (2014-ben) jelenik meg az első kettő kötet a leginkább kezdő olvasóknak, amelyet hamarosan követ a 3-4. Minden mese szereplője ugyanaz a helyes kis Tökmag-csapat: Minka, Rézi, Benő, Palkó, akikbe már a könyv elején bele lehet szeretni Mészely Ilka irtó helyes rajzain. Velük kalandozhatunk a rövid, de izgalmas fejezetekben.
 

Berg Judit-Agócs Írisz - Maszat

  2017.03.08. 15:12
maszat"Maszat mindenkit összeköt
Berg Judit és Agócs Írisz beszélget egymással

Az eredeti ötletünk az volt, hogy Berg Judit feltesz pár kérdést a Maszat rajzolójának, míg Agócs Írisz illusztrátor kérdezi egy másik interjúban a Maszat-sorozat írónőjét.

Aztán menet közben kiderült, hogy a közel 10 éves ismerettség ellenére millió kérdéseik vannak egymáshoz, és a a szerzőpáros annyira belejött az egymás kérdezgetésébe, hogy egy Nagy Közös Beszélgetés kerekedett belőle...  
A téma pedig: Maszat, aki visszatér!
 

Berg Judittal - Tízéves a Rumini-sorozat

Kovács Bálint  2016.07.21. 02:54
DSC 4772Megkapom, hogy milyen anya az ilyen
 
Tízéves a Rumini-sorozat, ennek kapcsán beszélgettünk „a magyar Rowlinggal”, Berg Judittal.
Lehet-e nyaralót venni az ajándéktárgyak és a könyvek jogdíjaiból, miért tartják néhányan rossz anyának és hogyan kerültek gettóba a meseírók?
Az írónő a Bogyó és Babóca körüli felháborodásról és Bartos Erikáról is beszél.

A Rumini első kötetének első fejezetében azonnal kiderül, a főszereplő kisegérnek „senkije nincs a világon”. Tudatos gesztus volt, hogy egy kirekesztett figurát válassz főszereplőül, és ne a mosolygós boldogságból indíts?

Egy írónak jó ütőkártyát jelentenek a problémás helyzetek, hiszen az olvasókat akkor kezdi érdekelni egy történet, ha egy, az első pillanatban még megoldhatatlannak tűnő szituációt hozok be. De a Ruminit a nagylányom kedvéért találtam ki. Ő egy nagyon szorongó kislány volt óvodás korában, és állandóan félt attól, hogy nem fogják jónak látni, megszidják vagy bajba keveredik. Éppen ezért soha nem csinált volna semmit, amivel áthágta volna a szabályokat, miközben tudom, hogy a szíve mélyén minden gyerek vágyik arra, hogy kalandjai legyenek és csibészkedhessen. Amikor együtt játszottunk, azt szerette volna, hogy a játékfigurák rosszalkodjanak – de az összes rossz szereplővel nekem kellett lennem, ő gyakorlatilag nézőként vett részt ebben.
 

Bessenyei Gábor - A jövő harcosai

Rácz Tibor  2016.11.17. 17:49
Bessenyei Gabor
Bessenyei Gábor: Az Olimposz legyőzése 1. – A jövő harcosaiA napokban (2015-12) jelent meg a Bessenyei Gábor debütáló regénye, A jövő harcosai, ami a görög mitológia elemeire épít. Az íróval a könyvéről, írásról no és a szóalkotás rejtelmeiről is beszélgettünk.
(Az interjú 2015 decemberében készült.)

Kérlek mesélj nekünk magadról. Mit tudhat rólad az olvasó?

Amit érdemes tudni rólam, hogy régen íróként csak szépirodalomban gondolkodtam, aztán rájöttem, hogy sokkal jobban érzem magam a fantasy, különösen az urban fantasy világában. A Száz év magány számomra a mindenek felett álló regény, és egy időben annyira rákattantam Hrabalra, hogy több oldalas mondatokat írtam (ez kicsit hiányzik is). Hat éves korom óta olvasok képregényeket (szóval nem a mostani filmek hatására kapott el a szuperhős gépszíj).
 

Bodor Attila - A ló, aki édességet tüsszentett

Rácz Tibor  2016.11.13. 12:00
A ló, aki édességet tüsszentettDecemberben (2015) jelent meg Bodor Attila mesekönyve, A ló, aki édességet tüsszentett címmel. A beszélgetésből kiderül, mit jelent az író számára a történet, hány éveseknek ajánlja és megtudtuk a jövő évi terveket is.

– Kérlek, mesélj magadról, mit tudhatunk rólad?
 

Huh, talán ez a legnehezebb kérdés, mert annyira hosszan is lehetne rá válaszolni. Igyekszem majd rövid lenni. 28 éves vagyok, környezettudományi szakon végeztem az egyetemen, majd egy környezetvédelmi cégnél helyezkedtem el. Azóta a SZTE Biotechnológiai Tanszékének PhD hallgatójaként is tevékenykedem, ahol a kutatásunk fő profilja a bioremediáció.
 

Bodor Attila - A ló, aki édességet tüsszentett (2)

Objektiva fiokból blog  2017.01.08. 09:31
Aranyat tüsszentő szamárról már hallottunk, édességet tüsszentő lóról még nem. Ezen a héten Bodor Attilával beszélgettünk tavaly decemberben megjelent mesekönyvéről és terveiről.

Tavaly (2015) decemberben jelent meg első mesekönyved
,,A ló, aki édességet tüsszentett címmel, amelynek a kéziratát az Aranymosás Pályázatra küldted be. Elmondanád néhány mondatban, hogy miről szól a mese?
 

Boldizsár Ildikó - A mese élni tanít

Szekeres Nikoletta  2015.05.21. 18:03
Létezik kapcsolat média és mese között?
Hogyan hat fantáziánkra és képzeletünkre a televízió és az internet?
Milyen közösségekre építhetünk ma?
 
Ezekről, és még sok, a világban való viszonyulásunkat meghatározó kérdésről beszélgettünk a neves mesekutatóval és meseterapeutával, Boldizsár Ildikóval.
 

Boldizsár Ildikó - A meséből sohasem elég!

Ayhan Gökhan  2015.05.17. 17:54
Boldizsár Ildikó írót, mesekutatót és meseterapeutát kérdeztük a népmesékben bujkáló varázslatokról, a népmesék gyógyító erejéről, s nem utolsó sorban a régóta folytatott meseterapeutai munkájáról.
 
Az emberiség a kezdetek óta a történetekben, mesékben dolgozta fel a tragédiákat, szerelmi és egyéb csalódásokat, válságokat, félelmeket. Az ősi közösségekben a mesélés tökéletesen működött. A modern világban a mese sok esetben más funkciót tölt be, a felnőttek életének nem részese, a problémakezelésben nem (sors)döntő. Érzi ennek a veszélyeit, tapasztalta már az ebből származó problémákat?
 

Borbáth Péter - Sündör és Niru - Sündör nyomában

Gyovai Katalin  2015.11.08. 19:15
Borbáth Péterrel a Csimota Kiadónál hamarosan megjelenő, rendkívül izgalmasnak ígérkező mesekönyve, a Sündör és Niru - Sündör nyomában apropóján beszélgettünk.

Mesélnél pár mondatban magadról? Mivel foglalkozol, amikor nem írsz?

Egyrészről a Fiatal Írók Szövetségének vagyok a szerkesztője, ahol elsőkötetes szerzők szövegeit szerkesztem. Alapvetően prózával foglalkozom, Soltész Béla általam szerkesztett „Inbox” című könyve éppen egy héttel az én könyvem bemutatója előtt jelenik majd meg.
Másrészről túravezetéssel foglalkozom, az Eupolisz nevű cégnek dolgozom, főleg Latin-Amerikában vezetek túrákat. Pár nappal ezelőtt még Madeirán voltam.
 

Borsa Kata és Germán Fatime - a Szotyi és Tarhonya alkotói

  2015.06.22. 13:43
Szotyi és TarhonyaBorsa Kata és Germán Fatime első közös munkája a Történetek a Borostyán teázóból nagy sikert aratott.
 
Az író-grafikus páros most olyan új kötettel jelentkezett, ami kutyabarátoknak kötelező olvasmány.
  • Miről szól a Szotyi és Tarhonya?
Természetesen két kutyáról. Szotyi el se mozdul az újságosbódé mellől egész nyáron, mindezek ellenére még beszélgetőtársa is akad. Tarhonya, egy játékmackószínű, túlsúlyos, vidéki kutyalány, aki mindent sokkal jobban tud ennél a bizonytalan városi ebnél, kiváltképpen jogi kérdésekben lehengerlően járatos, nagy tervekkel és biztos énképpel érkezett vidékről, tájékozott és szobatiszta, pontos napirend szerint él és tartja magát az elveihez. Igazán nem csoda, ha ilyen jó társaságban, úgy elrepül a nyár, hogy észre se vesszük…
 

Bosnyák Viktória - Elképesztő!

Várkonyi Zsolt  2016.08.11. 22:50
BV_BB_ElkepesztoElképesztő - Apolló AkadémiaJúniusban jelent meg a Kolibri Kiadónál Bosnyák Viktória legújabb gyerekkötete, mely az Elképesztő! címet kapta. A könyv főszereplői Laci, Dóri és Sári, akik a történet szerint rejtélyes meghívót kapnak egy ismeretlen iskola gólyatáborába. 
Bosnyák Viktória számos gyerek- és ifjúsági könyvet írt már, melyekkel egyszerre próbálja szórakoztatni és tanítani a fiatal korosztályt. A szerzővel beszélgettünk legújabb kötetéről, a jó gyerekkönyv titkáról, valamint arról, tervez-e felnőtteknek szóló könyvet írni.
  • Az Elképesztő kötet főszereplői Laci, Dóri és Sári, akiket a Tündérboszorkány trilógiájából már ismerhetnek az olvasók. A három gyerek teljesen fiktív személyiség, vagy mintázta őket valakikről?
Mindhárman fontos szereplők már a Tündérboszorkány trilógiában is, melynek első kötetét lányaim, Sári és Dóri 10. születésnapjára, ajándékba írtam. Laci pedig általános iskolai osztálytársuk volt.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNYEK
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
KÉPESKÖNYVEK

PAPÍRSZÍNHÁZ

 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót