OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Január
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
MIÉRTEK ÉS HOGYANOK AZ ELSŐ TÍZ ÉVBEN
MIÉRTEK ÉS HOGYANOK AZ ELSŐ TÍZ ÉVBEN : 5 éves kortól - Katonadolog! Nyári doktormesék

5 éves kortól - Katonadolog! Nyári doktormesék

5-8 éveseknek
Katonadolog! - nyári doktormesékÍrta: Igaz Dóra
Illusztrála: Horváth Ildikó
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2015
Oldalszám: 56
 
Igaz Dóra újabb doktormeséi ezúttal nyári betegségekre és balesetekre koncentrálnak: Roziról kiderül, hogy allergiás, Réka biciklizni tanul (ami bizony jó néhány eséssel és horzsolással jár), Emma napszúrást kap, Ákos pedig megtanulja, hogy nyáron miért különösen fontos, hogy hűtőben legye-nek az ételek.
De szó esik kullancs- és -darázscsípésről, falusi nyaralásról vagy éppen a „strand törvénykönyvéről” is.
Szerencsére a legtöbb nyári baleset megelőzhető, vagy ha mégis meg-történik: katonadolog!

 

egypercek.blog

Nekem ez a kis könyv tetszett, bár igaz, hogy nagyon magyarázós, de a könyv szándékában ez is áll: összeszedni vagy ha már tudják a gyerekek, akkor átismételni (inkább unos-untalan) azokat a szabályokat, jó tanácsokat, amelyeket a gyerekek leghamarabb megismernek, megtanulnak egészségükkel és megőrzésükkel kapcsolatban: ilyen pl. az étkezés előtt moss kezet, vagy gyakran moss kezet, igyál üdítő helyett tiszta vizet, vigyázva közlekedj, nézz szét, mielőtt átmész a zebrán, ne egyél mosatlan gyümölcsöt – és ezekhez hasonlók.

illusztráció,képeskönyv, gyerekkönyv, Pagony Kiadó, gyerek, children picture book,kids illustration

De kibővülnek olyan új ismeretekkel is, amik bizonyos évszakhoz, pl. vegyél fel sapkát napszúrás ellen, ne ugorj a medencébe felhevült testtel, nagy melegben gyakran igyál vizet, kend be magad jól naptejjel, menj árnyékba, hűvösre ha nagyon tűz a nap, vízbe csak úszógumival, karúszóval menj, vagy az erdei túrához kapcsolódnak: a kullancs (és az agyhártyagyulladás) ellen leghatékonyabban a megfelelő öltözködéssel (sapka, zokniba húzott nadrágszár) és kullancsirtóval védekezhetsz; darázzsal szemben legjobb védekezés, ha maradsz mozdulatlanul, nem hadonászol.

 

És a kisállatok veszélyeire: a cica megkarmolhat, ha a kölykeihez, vagy a kutya megkaphat, ha az ennivalójához közeledsz.

Sőt érint még olyan témákat, amelyek – sajnos – szinte minden mai család életét megkeserítik, mint pl. a pollenallergiával járó folyamatos tüsszögés, ami nem fertőző betegség, és nem tévesztendő össze a náthával; ill. modern jelenségeket, mint pl. biciklizéshez feltétlenül viselj sisakot, vagy a forró sütőhöz ne érj hozzá.

Örültem annak, hogy felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy

Ne csellengjenek el a felnőttek közeléből, ha olyan helyen vannak, ahol sok ember fordul meg. pl. strand.

illusztráció,képeskönyv, gyerekkönyv, Pagony Kiadó, gyerek, children picture book,kids illustrationÉs örültem annak is, hogy olyan alapvető egészségügyi (higiéniai) tudnivalókat is közvetít, mint pl. a lehorzsolt sebeket fertőtleníteni kell, a bőrünkbe fúródott szálkát kifertőtlenített tűvel lehet kipiszkálni, napszúráskor hűvös, sötét szobába kell vonulni és hideg vizes borogatást tenni a homlokunkra, vagy a könnyen romlandó ételeket mielőbb hűtőbe kell tenni, mert

 

„megsavanyodnak, megzöldülnek, megpenészednek, ha hűtés nélkül tároljuk őket.”

 

Azt hiszem, az ételek megromlásával kapcsolatos mese volt a kedvenc történetem a könyvben: Játszótér és bevásárlás.

Kedveltem a szövegekben meghúzódó könnyed (és félig meddig szleng formájában megjelenő) humort: pl. a romlott párizsit evő apuka megállás nélkül rókázott, nem szabad elkolbászolni a felnőttek szeme elől, vagy az olyan ovis, aki már klasszul bringázik, ne hagyja az iskolásoknak, hogy pisisnek csúfolják. Jót nevettem magamban, ahogyan a mesékben a virágportól  prüszkölő tündérek megjelentek képzeletemben.

 

Ami talán hasznos dolognak tűnt, hogy sok-sok védekező eszközzel (gyógyszerrel) ismerteti meg a gyerekeket: allergiagyógyszer/allergiateszt, sebfertőtlenítő, sebtapasz, kullancsriasztó spray, kullancseltávolító csipesz, naptej, napsapka/napkalap (mondjuk ezeket a szavakat még nem hallottam), karúszó, hideg vizes borogatás, csípésre való krém, gyógyszer, hogy ne dagadjon fel, (a fákat és a rajtuk fejlődő gyümölcsöket permetezik, ezzel védekeznek a kártevők ellen). (És fontos: a Strand Törvénykönyve – ezt utólag jegyeztem ide meg!)

És végül, ami a leginkább tetszett és a leginkább melengető volt a szívemnek, az a nagyikkal kapcsolatos részletek:
pl.

„Hintáztak, csúszdáztak, homokoztak. Sokáig maradtak. Mert a nagyi ráért. A nagyikban az a jó, hogy ráérnek. Meg persze az, hogy isteni palacsintát sütnek vacsorára.” (24.old.)

„Mert igen, a nagyi mindig ráér. Vagy legalábbis olyan, mintha ráérne. Ha kapál a kertben, Fanni húzhatja ki a gazokat. Ha gombócot készít, Fanni magozhatja ki a szilvát. Ha varr, Fanni fűzheti be a tűbe a cérnát. És együtt etethetik meg az állatokat. És mindent közösen csinálnak”. (54.old)

Továbbra is tetszenek Horváth Ildi rajzai – a kerekfejű, vidám, kiegyensúlyozott, boldog gyerekfigurái, és a gazdag színvilág, amit használ szintén boldogabbá, jó hangulatúvá teszi az olvasást.

Kedvencem a jégkrémevős kép a 19. oldalon – Ákos a mamájával megy haza – a város pedig tipikus mediterrán belváros – szűk, zöldspalettás ablakokkal, utcára teregetett, száradó ruhákkal.

 

Pollenek és tüsszögés
 
A Mackó csoport óvodásai kirándulnak, strandolnak, a szabadban szaladgálnak egész tavasszal és nyáron. Persze ott is sok veszély leselkedik rájuk - no, nem olyan nagyok, amiket ne lehetne egy kis kedvességgel, magyarázattal legyőzni! Darázscsípés, allergia, napszúrás - tipikus nyári gondok-bajok, amelyekkel mindannyian találkozunk, és most már mesélhetünk is róla a kicsiknek, hogy megnyugtassuk: mindez katonadolog!
 

A Kökörcsin utcai Kökörcsin óvodában, annak is a Mackó csoportjában ugyanúgy mennek a dolgok, mint bárhol máskor. Ősszel a lehullott faleveleket lehet minél magasabbra és minél messzebbre rugdosni. Télen meg hóember-szépségversenyt szoktak rendezni az ovi udvarán. Az a hóember, akit a legszebbnek választottak, egészen addig ott pompázott a kerti pad mellett, míg meg nem jelentek az első hóvirágok. Fanni először sírdogált, amikor a világszép hókisasszony olvadni kezdett, de ahogy egyre több virág dugta ki a fejét a föld alól, ő is abbahagyta a búsulást. Ki szomorkodna tavasszal? Sütött a nap és virágba borultak a fák is. Ilyenkor a gyerekek legszívesebben egész nap kinn ugrálnának a szabadban. Csúszdáznának, hintáznának, homokoznának, kergetőznének. Vagy csak beszívnák a tavasz illatát.

– Ugye? – kérdezte Fanni.

Rozi bólintott. És tüsszentett egy hatalmasat.
Az óvó nénik is egyetértettek abban, hogy tavasszal kinn lenni a legjobb. És az ovi udvarán mindent lehetett csinálni. Csúszdázni, hintázni, homokozni, kergetőzni. Fanni legjobban Rozival szeretett kergetőzni. Általában. Mert most nem igazán lehetett kergetőzni vele. Minden második lépésnél megállt és tüsszentett. Panaszkodott, hogy viszket az orra meg a szeme. Aztán már egyáltalán nem akart futkosni. Csak állt, dörgölte a szemét és fújta az orrát.

– Te aztán jól elkaptál egy betegséget! – jegyezte meg Fanni.

Rozi szomorúan nézett maga elé. És újra tüsszentett egy hatalmasat.

Másnap Rozi nem jött oviba. Fanni sajnálta. A nap szikrázóan sütött és virágillat szállt a levegőben. Milyen rossz lehet ilyen időben az ágyat nyomni! Fanni remélte, hogy Rozi nemsokára csatlakozhat hozzájuk. És valóban, Rozi pár nap múlva újra megjelent az oviban. De még mindig tüsszögött. És még mindig fújta az orrát.

– Otthon kellett volna még maradnod! – mondta Fanni szemrehányóan, aki mindig azt hallotta az anyukájától, hogy betegen nem szabad oviba jönni.

– Nem vagyok beteg – válaszolta Rozi.

Fanni nem hitte el. Főleg úgy, hogy Rozi megint tüsszentett. És elővett még egy zsebkendőt.

– Hmmm – mondta, mert nem tudta, mit mondjon.

– Ez allergia – felelte Rozi.

Fanni még mindig nem értette. Azt tudta, mi az az allergia. Itt, a Mackó csoportban például Csilla allergiás a tojásra. Nem ehet tojást, mert akkor bepöttyösödne a bőre. De Rozi nem volt pöttyös. És se közel, se távol nem volt egyetlen tojás sem. Ezt meg is mondta Rozinak.

– Nekem pollenallergiám van – magyarázta Rozi. – A doktor bácsi mondta.

Fanni hunyorgott. Ha a doktor bácsi mondta, akkor biztosan úgy van. De mi az a pollen?

– A pollen a virágokból jön – mondta Rozi büszkén, hogy ő tud olyat, amit Fanni nem. – Olyan, mint a por. A levegőben szálldos.

Fanni virágporról hallott már. Minden tündéres mesében szó van virágporról. De a tündérek sohasem tüsszögnek. Nem értett félre valamit Rozi?

– A doktor bácsi akkor mondta, amikor megnézte a torkodat? – kérdezte meg, csak hogy tisztábban lásson.

Rozi bólintott. Ugyanakkor megrázta a fejét.

– Megnézte a torkomat is – mondta, aztán suttogóra fogta a hangját –, aztán csinált egy allergiatesztet is.

Az én doktor bácsim csak torkokat vizsgál, gondolta Fanni. Nem csinál allergiatesztet, pedig érdekesen hangzik. Irigyelte is érte egy kicsit Rozit. Egészen addig, míg Rozi el nem magyarázta, miről is van szó pontosan.

– A doktor bácsi vett egy tűt, és megkarcolta vele a karom. Legalább tíz helyen!

Brrr. Ez már nem hangzott jól. Egyáltalán nem.

– Minek? – kérdezte gyanakvóan. Mégiscsak ijesztő, ha valaki egy nagy tűvel hadonászik és megsebesíti vele a gyerekeket. Még akkor is, ha doktor bácsi az illető. Maradjunk inkább a toroknézésnél!

– Azért, mert így juttat be mindenfélét a bőr alá – magyarázta Rozi. – Minden karcolásba valami mást. Ezzel lehet kideríteni, mire vagy allergiás. Ha nincs változás a karodon, akkor minden rendben. De ha bepirosodik a karcolás, akkor allergiás vagy!

Fanni ámulva nézett Rozira. Nagyot nőtt a szemében. Nem gondolta volna, hogy ennyit tud. És azt sem, hogy ilyen bátor.

– Nem is sírtál? – kérdezte meg tisztelettel.
– De igen – vallotta be Rozi. – Először nem is akartam engedni.
– De végül engedted?
– Igen – Rozi erre szemmel láthatólag büszke volt. És Fanni meg is értette. Ő is büszke lett volna!
– És bepirosodott az egyik karcolás helye? – kérdezte meg Fanni, hogy megmutassa, már ő is érti, miről van szó.
– Aha. Pollenallergia.

Fanni vigyorgott. Akkor minden világos! És minden rendben is van. Éppen ezért lepődött meg, hogy Rozi viszont elszomorodott.

– Mi a baj? – kérdezett rá.
– Az allergiám miatt nem mehetek a szabadba, amíg ez a pollen a levegőben szálldos – mondta Rozi csüggedten.
– Nem csúszdázhatsz? – kérdezte Fanni.
– Nem – felelte Rozi.
– Nem hintázhatsz?
– Nem.
– És még homokozni sem lehet?
– Azt sem igazán. A doktor bácsi adott valami orvosságot. Allergiagyógyszer, azt mondta. De azt is mondta, legjobb, ha benn maradok a szobában, amíg ennyire sok a pollen.

Ezzel Rozi még egyet tüsszentett. És megdörgölte a szemét.
Fanni is bánatos volt. Egészen addig, amíg eszébe nem jutott valami.

– Szóval ez allergia? – kérdezett rá újra.
– Igen – felelte Rozi.
– Ez azt jelenti, hogy nem vagy beteg! – kiáltott fel Fanni. – És allergiásnak lenni jobb, mint betegnek!
– Ez igaz – élénkült fel Rozi is.

Egymásra néztek. És elnevették magukat. Rozinak az jutott eszébe, milyen vicces lenne, ha a tündérek a mesében prüszkölnének a virágportól. Fanninak meg az, hogy ha megnő, felfedezi az allergiamentes polleneket. Addig viszont kivárják, míg kevesebb lesz a pollen a levegőben. Addig benn játszik majd Fannival. Na bumm. Benn is lehet jó nagyokat játszani!

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót