OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
DISZTÓPIA
DISZTÓPIA : Az Éhezők Viadala (3) A kiválasztott

Az Éhezők Viadala (3) A kiválasztott

  2017.07.08. 13:32

Oldalszám: 432

Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.

De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?

Suzanne Collins Az éhezők viadala című trilógiája az utóbbi évek legnagyobb szenzációja az ifjúsági regények műfajában. Az immáron világszerte több mint tízmillió példányban értékesített sorozatról azt mondják, hogy méltó folytatása a Harry Potter- és Twilight-könyveknek, tovább népszerűsítve, illetve megszerettetve az olvasást a fiatalokkal.

 

konyvvelemeny.eoldal.hu

 

Kiszabadították Katnisst, Finnicket és Beetee-t az Éhezők viadaláról. Peetát, Johannát, Anniét, Enobariát viszont nem sikerült megmenekítenük ők a Kapitólium foglyai lettek. A tizenkettedik körzet pedig nincs többé. A körzet lakóiból mindössze 900 embert tudtak kimenteni a lángok közül amit a Kapitólium csinált. Aki életben maradt azokat áttelepítették a tizenharmadik körzetbe. HOGY MIII? DE A 13.KÖRZET NEM PUSZTULT EL? De. Csak felépítette magát és szövetkeztek a Kapitóliummal hogy tettetik hogy a kapitólium megsemmisítette őket (ez olyan megfélemlítés a többi körzet felé) HA a kapitólium kihagyja őket az évi viadalokról. Úgyhogy Katniss a tizenharmadik körzetben van családjával akik túl élték a támadásokat Gale segítségével. De minden körzet fellázadt a Kapitólium ellen kivéve a második!

 

Nagy nehezen úgydöntött Katniss hogy válalja a Fecsegőposzáta szerepet, vagyis ő lett a felkelés arca (eddig is az volt...de mindegy). De csak feltételek mellet volt hajlandó: 1,akiket elfogtak a Kapitólumiak azokat ki kell szabadítani FŐLEG Peetát 2, minden nap kimehet Galeval vadászni két órát 3, ő ölhesse meg Snow elnököt!

 

Ezek közben a TVben a Kapitólium arra használta Peetát hogy a felkelőket lecsillapítsa. Peeta a TVben egyre többet szerepelt és egyre rosszabb állapotban látták őt. CSELEKEDNI KELL! Főleg, hogy egyszer "véletlenül" közölte a TVben hogy a 13.kerületet támadás fogja érni. Katniss eközben elkezdte a körzeteket járni. Elment a betegekhez, beszélgetet velük és próbált beléjük lelhet önteni. Ezt felvették és a Kapitólium TV adásait megzavarva lejátszották ezeket a kis videókat. A támadást amire Peeta figyelmeztette a körzetet tényleg megtörtént és ha nem szólt volna nem menekültek meg volna annyian.

 

Sikeresen megtörtént a Győzedelmesek kiszabadítása. Peetát is sikerült kiszabadítani. Amikor Katniss Haymitchel elmentek meglátogatni egy rendkivül érdekes dolog történt. Katniss azt hitte Peeta örömmel a nyakába fog ugrani. De nem így történt... Peeta ahogy belépet Katniss megakarta ölni! Ennek az oka, hogy a kapitólium manipulálta Vadászdarazsakkal az emlékeit. Vagyis átprogramozták egy Katniss gyilkoló géppé.

 

Katniss eldöntötte elmegy a Kapitóliumba hogy véget vessen ennek és megölje Snowt. Ehez viszont elkellet kezdenie eddzeni. Küzdött azért hogy beválaszhassák egy katonai osztagba ami segítségével bejuthat. Boggs parancsnokhoz került a barátaival(Galel, Finnickkel és még pár 13.körzeti emberrel). Azt hitték háborúba mehetnek de nem. Ennek az osztagnak az volt a feladata hogy a TV-ben valamit leadhassanak. Vagyis úgykellet tenniük mintha háborúban lennének pedig nem. Boggs és még páran meghaltak kis aknákban vagy rejtett halál hálókban. Amikor meghalt pár ember utánpótlást küldtek. Peetát. Mindig figyelték nehogy megtámadja Katnisst de egyszer alig tudták megakadályozni a rohamot. Boggs Katnissre bízta a térképet ami mutatja a tizenharmadik körzet álltal ismert veszélyeket a Kapitóliumig.

 

Katniss mindenkivel beetette, hogy Coin elnöktől(13.körzet elnöke) megbízást kapott és el kell jutnia a Palotáig (vagyis Snowig) Mire odáig eljutottak sok sok sok sok akadályba botlottak és rendetegen meghalltak. Ezt úgy kell érteni, hogy a végén Katniss, Gale, Peeta és két kamerás maradt életben. Miután pár mutáns kalandon túl voltak közelebb kerültek a Palotához. Betörtek egy házba ahonnan parókákat és ruhákat loptak hogy a tömegbe ne tünjenek fel hisz a TVben egyfolytába az ő arcukat mutatják. Elmennek Tigrishez akinek egy bunda boltja van (sok sok bundabugyival) ő elrejti őket. Párnap múlva felkerekednek hogy kis csoportokban megközelítsék a Palotát. Eközben az utcákon káosz van. Sokan a palotához mennek menedékért vagy azért mert már nincs házuk a háború miatt. Katniss és Gale alkotnak egy csapatot. De Gale-t elfogták. Katniss odaér a palotához ahol egyszer csak meglátja Primet. De akkor  BUM BUM (akna,bomba) és Katniss a Palotában ápolják... 

 

MIK LESZNEK MÉG??:

 

-Kapitóliumi támadások a körzetek ellen

 

-Effie eltünik

 

-Coin elnöknek igazi szándékai

 

-Snow meghal e egyáltalán...?

 

-Peeta igazi régi énje visszajön?

 

-Katniss választ Gale és Peeta közt

 

-Gale és Katniss vadászatai

 

-Primmel mi történt a palota elött és mit keresett ott?

 

-Katniss visszatér a tizenkettedikbe

 

-Második kerület megtámadása

 

-Kerületek meglátogatásának izgalmai

 

-Kapitólium végső büntetése

 

-sok sok halot....

 

ANNAK AJÁNLOM AKI:

 

-olvasta az első kettő kötetet

 

-aki szereti a fantasyt

 

-akire nincs hatással a könyvhangulata

 

ANNAK NEM AJÁNLOM AKI:

 

-nem olvasta az első kettőt

 

-aki nem szereti a fantasyt

 

Saját vélemény:

 

2 nap alatt befaltam ezt a 413 oldalt! Le a kalappal Collins elött. Jól megírta ezeket a könyveket.

 

Megint csak (ahogy a többi kötet is) 3 nagy részre van osztva. 27 fejezetből áll. Nekem tetszett. Jóóó volt. :D Nagyon nagy végig a feszültség kapkodtam a fejemet. Az eleje megint talán picikét lassan indult be. De hála isten nem annyira, mint a mádosik kötetben. Én a könyvben azt véltem felfedezni, hogy Katniss egyre mélyebre "süllyed". Végig mutatja ahogy egyre jobban szenved leginkább a halottak és Peeta miatt.

 

Ez az egész szerelmi háromszög dolognak a vége itt már azért a könyv közepén is sejthető. Ez a könyv hála isten nem csöpög a nyáltól. Kicsit magában szenved Katniss hisz ez egy nagy választás. Főleg így egy háború közepén előhozva a témát még drámaiabb talán.

 

Az egészhangulata szomorú,borongós és sötét. Nem is emlékszem, hogy olvasás közben valaha elmosolyogtam volna. Ami érthető is 2 támadás között miért tenne bele Collins egy viccet. De a háború mellé társul a sötét politikai harc is. Ami érthető hisz háborúban ez elhagyhatatlan, hogy kissebb pártok egymással ne kerüljenek szembe. Szóóóval egy kicsit nyomasztó úgy összeségében. De nem baj!

 

A VÉGE! O ne....a végén én esküszöm azt hittem depresszióba esem. Nagyon durván hatással volt rám talán túl bele éltem magam vagy én nem tudom. SZóval az utolsó 2-3 fejezettől azt hittem összeomlok. Nagyon szenvedéses már az utolsó szakasz ami megint csak érthető a körülmények miatt.

 

Össszeségében örülök, hogy belekezdtem ebbe a sorozatba. Megérte. Már maga az ötlet magával ragadott és mindenkinek melegen ajánlom aki még nem olvasta volna el!

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót