OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
DISZTÓPIA
DISZTÓPIA : Szárazság

Szárazság

  2020.06.04. 19:35

 

 

14+

SzárazságÍrta: Rojik Tamás
Kiadó: Tilos az Á
Oldalszám: 272
Megjelenés: 220. június

Budapest, valamikor a 2050-es években. Az ország, ahogy az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni.


 

 

Dani, a magának való fiú és új osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak.

Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, ha hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul.

Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal?
Mit kezdenek az új információkkal, amik alapjaiban rengetik meg a világukról alkotott elképzeléseiket?

 

pagony.hu

Mi lesz, ha elfogy az ivóvíz?

Megjelent a legújabb magyar climate fiction, itt a Szárazság!

 

A regénynek, amiről most mesélni fogok nektek, a Könyvhéten kellett volna debütálnia, azon az eseményen, ami sokunk egyik kedvenc nyári programja hosszú évek óta. 

Nos, a Könyvhét idén nem kerül megrendezésre, legalábbis biztosan nem júniusban. Viszont nincs ok elkeseredni, mert szerencsére a könyvek, amiket a Pagony erre az időpontra tervezett megjelentetni, érkeznek szép sorban, es egyik jobb mint a másik!

Én most a Szárazság című regénnyel szeretnélek megismertetni titeket, ami egy letehetetlenül izgi climate fiction.

Az Emberek Országa tavalyi hatalmas sikere után talán már sokan ismeritek a climate fiction kifejezést. Ez a műfaj viszonylag frissnek számít az irodalom berkein belül, alig 10 éve bukkant fel először hivatalos megnevezésként. Sokan a science fiction elágazásának tartják, de annyi alkotót mozgat meg a téma, hogy mostanra már leginkább önálló műfajként emlegetik. 

Ezeknek a regényeknek nem titkolt szándéka, hogy felhívják a figyelmet arra, mi minden történhet, ha nem változtatunk az életmódunkon és a bolygóhoz való hozzáállásunkon. Többségük a közeli vagy kissé távolabbi jövőben játszódik, amikor az emberiségnek szembe kell néznie a tetteink következményeivel és a pusztítással, amit sok-sok generáció idézett elő a Földön. 

Az, hogy ez a műfaj ilyen érdeklődést vált ki az olvasókból, egyértelmű jelzés arra vonatkozóan, hogy ezzel a problémával minél előbb tevőlegesen is foglalkozni kell. Noha mi itt Európa közepén még nem érzékelünk túl sokat abból, ami történik, de minden előrejelzés arra mutat, hogy néhány évtizeden belül ez már korántsem lesz így.űA cli-fik jelentősége szerintem abban rejlik, hogy sokszor olyan aspektusaira is rámutatnak a klímaváltozás veszélyeinek, amik talán nem is jutnak eszünkbe. Cselekvésre sarkallhatják a fiatalabb és idősebb generációkat egyaránt, már csak azáltal, hogy megmutatják, a jelenlegi életformánknak milyen következményei lehetnek – és ne legyünk naivak, lesznek is. 

A Szárazság komoly üzenetet hordoz, ezzel együtt viszont elképesztően pörgős kalandregény is, fogalma sincs az olvasónak, mi lesz a végkifejlet, ki mond igazat és ki hazudik, kiben bízhatnak meg a főszereplők, Dani és Anikó.

A történet nem a távoli jövőben játszódik, mindössze 32 évet ugrunk előre az időben, 2052-ig, a változás azonban szinte sokkoló. Olvasom a magyar települések neveit, tudom, hogy ismerősen mozognék ebben a környezetben, a helyszínek mind olyan városok, ahol már jártam, utcák, amiket ismerek, de mégis mintha egy másik földrészre csöppentem volna azzal, hogy kinyitottam ezt a könyvet. Minden ugyanaz, mégis gyökeresen más.

Az információk adagolása számomra tökéletes volt, mindent volt időm feldolgozni. Lassan, fejezetről fejezetre szembesül vele az olvasó, hogy itt bizony sokkal durvább a helyzet, mint ahogy az elején tűnt.

Ami számunkra alapvetés – mint például a korlátlanul igénybe vehető folyóvíz, a gyümölcsök, a zöldségek, vagy akár egy finom leves hétvégén –, ebben a fiktív jövőben korántsem az. A társadalom, hogy mentse, ami menthető, szinte teljesen leállítja a természetes eredetű élelmiszerek gyártását, és helyére az energiában dús, ám szintentikusan előállított „szelet” kerül.

Szintén fontos társadalmi kérdéseket feszeget a belső és külső kerületek lakóinak erőszakos szeparálása. A regényben felvázolt társadalmat az teszi különösen nyomasztóvá, hogy az alapjai, az esélyegyenlőség és a kitörési lehetőség hiánya jelenleg is létező jelenség, és súlyos, megoldásra váró probléma. A társadalmi rétegek egymástól tökéletesen elzárva léteznek, Budapest belső kerületeiben a dolgozó, magasan képzett emberek és családjaik élnek, míg a város perifériáján és néhány vidéki településen egy tőlük teljesen külön létező másik mikrotársadalom is létrejött, ők a peremlakók. Ezeknek az embereknek az állam állandó alapjövedelmet, ingyen élelmet és vízfogyasztást biztosít, cserébe azért, hogy bármilyen vészhelyzetben automatikusan bevethetők legyenek, környezeti katasztrófák vagy esetleges háborúk esetén ők az elsők, akiket feláldoznak. 

Főszereplőnk, Dani Budapest belső kerületeinek egyikében él relatív jómódban. Heti tíz percet használhatja a folyóvizet, gimnáziumba jár, sokkal tágabbak a lehetőségei, mint a peremvidéken élőknek, de ő erről vajmi keveset tud… A belső kerületetek lakójaként sokáig nem szembesül azzal, hogy az általuk csak “ingyenélőknek” nevezett emberek hogyan élnek valójában. Az állam tudatosan tartja szeparálva a lakóit, komoly kontroll alá vonva  mindenkit. A belső kerületekben élők kezében beépített implantátum van, aminek segítségével teljesen bemérhetőek és beazonosíthatóak.

Ez az életforma még így sem hangzik csábítóan, a folyamatos korlátozások és megfigyelés önmagában is nyomasztó, de egy reggel, amikor Dani hiába nyitja meg a vízcsapot, nem folyik többé víz belőle, egy egészen új időszámítás kezdődik. A reményvesztett peremlakók, akik víz és élelem nélkül maradtak, kitörnek a lezárt kerületekből és Daninak családjával együtt menekülnie kell…

Sodró lendületű, hihetetlenül izgalmas kalandregény vár rátok Danival, Anikóval, Alival és a többiekkel, emellett rengeteg tanulságot is gondolkodnivalót kaptok majd, amit útravalóul magatokkal vihettek. Ez a könyv nem ér véget azzal, ha becsukjátok az utolsó oldalon, hosszú-hosszú ideig veletek marad majd.

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót