OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
TABU
TABU : A kék hajú lány

A kék hajú lány

  2016.08.02. 19:20

A kék hajú lány Írta: Dóka Péter
llusztrálta: Lakatos István
Kiadó: Móra Kiadó, 2013
Oldalszám: 88
 
Mindig vámpírokat rajzol, fekete a körme, és kerekes székben ül. Ő Mira, a kék hajú lány, aki éppen várja a csodát. Mert csodára néha szükség van. Főleg egy kórházban. De nem a csoda érkezik, hanem a tizenhárom éves Olivér. A fiúnak nincsenek barátai, a plüsspatkányával alszik, és szeret felmászni a magasba. Kórházba is azért került, mert leesett egy fáról.
 
A gyerekosztály a rejtélyes és furcsa álmok helye, Olivér itt barátokra talál, és sokkal jobban érzi magát, mint odahaza. Mindenkin megpróbál segíteni, aki beteg vagy boldogtalan. De leginkább egyvalakit szeretne megmenteni: a félelmei elől álomvilágba menekülő kék hajú lányt.

 

 
Milyen a világ legszörnyűbb szülinapja?
Pont olyan, mint a tizenhárom éves Olivéré. Csupa rossz ajándék, kellemetlenkedő szülők, okoskodó rokonok. A fiú bánatában felmászik egy fa tetejére, ahonnan leesik, és összetöri magát. Ezzel kezdetét veszi a kalandok sora.

Olivér kórházba kerül, s itt nemcsak barátokra tesz szert, hanem megismerkedik Mirával is, a kék hajú lánnyal, aki kerekesszékben ül, és a csodára vár: a gyógyulásra. Olivér mindent megtesz azért, hogy a csoda megtörténjen, és közben több betegnek is segít: egy öreg bácsinak, akinek hiányzik az unokája, egy túlsúlyos fiúnak, végül egy hascsikarásos kislánynak.

Vajon Mirán is képes segíteni?

 

/lapok-koze-rejtozve.blogspot.

Dóka Péterről és a könyveiről kerek 13 napja hallottam először, kedvenc olvasó-barátnőmtől, Domeniccától. Moly.hu-n olvasgattam a figyeltjeim értékeléseit, és rábukkantam A kék hajú lányról írt értékelésére, ami rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Maga a cím is elég hívogatóan hangzott számomra, gondoltam, ezt nekem el kell olvasnom, főleg mert mese.

@Domenicca gondolataiból idéznék:
„A vámpíroktól eltekintve engem Mira @Tinah -ra emlékeztetett..."

...hát ezt megkaptam. Ezután persze csak még jobban felcsigázott kedves barátnőm, hiszen foglalkoztatni kezdett, miért is hasonlít rám. Később erre rájöttem, és jót mosolyogtam drága Domeniccán, hiszen végre valós képet kaptam arról, hogyan is tekint rám.

Tehát rohantam a könyvtárba, és megragadtam a kötetet, még a könyvtárosnak is elmeséltem a fenti sztorit.. így visszagondolva, remélem (nem) olvasta a könyvet.

Mint azt már említettem, a cím volt az első, ami megfogott benne. Azért a cím, mert akaratlanul is az a kérdés fogalmazódott meg bennem, hogy miért kék a haja a lánynak? Másrészt pár éve hónapja nekem rózsaszín volt a hajam, igaz csak két tincs a hajamból, de azt is imádtam.. nos két évig tartott ez a korszakom, és tavaly ősszel úgy döntöttem, legyen egyszínű a loboncom. Azóta se békéltem meg a színével, de ez most mindegy is. A lényeg, hogy a színes haj szerintem menő dolog, ezért is érdekelt annyira ez a mese.
Az már csak tetézte a dolgot, hogy barátnőm párhuzamot vont Mira és énköztem.

Ez a mese nem kimondottan gyerekmese. Komolyabb témákról; betegség, kirekesztettség, magány, halál, lelki trauma, gondolataink démonjai, stb. szól, amit csak a tizenéves korosztálytól értünk meg igazán. Kissé sötét hangulatú a történet, hiszen rengeteg negatív hatás éri a karaktereket. A fentebb említett témák nem a kisgyermekeknek valók - búskomorrá válhatnak tőlük, illetve nem is igazán értik még meg az efféle dolgokat. Leginkább a halál az, amit ilyen korban még nem igazán értenek a kicsik, 6 évesen, amikor a Papám elhunyt, még nem teljesen fogtam föl ennek a súlyát - annyit észleltem, hogy már nincs velünk, és hogy soha többé nem láthatom őt. Akkor még nem gondoltam bele, hogy mivel jár ez, milyen lehet meghalni, és úgy egyáltalán, nem igazán gondolkodtam a halál fogalmán. Ezért is érzem úgy, hogy ez a kötet nagyobb gyerekeknek, és felnőtteknek íródott. És ez tetszett benne a legjobban.

„A hajam most tengerkék,
világosabb, mint az ég.
De a lelkem fekete,
éjszakával van tele."

80 oldalas mese az élet csúf igazságairól. Kicsit tán morbidnak hangzik, de épp az a lényeg, hogy egy szomorúbb hangvételű művet is el lehet mesélni pár oldalban. Nem kell regényt írni ahhoz, hogy átadj egy egyszerű, de annál komolyabb üzenetet. Annyi betegségről, és magányról szóló történet íródott már több száz oldalon keresztül levezetve; kicsit meg is lepődtem, hogy ezt ilyen röviden és egyszerűen is meg lehet írni. Pár fejezet alatt megismertem és megszerettem a szereplőket, izgultam értük, és Mirával együtt vártam a csodára. Minden szomorú pillanata ellenére egy igen aranyos és életteli történet.

Bár igaz, sokszor szívszorító volt olvasni a sorokat, azt nem mondanám, hogy végig komoran meredtem a lapokra. A sötét hangulata mellé kaptunk a sötét humorból is - amit személy szerint szeretek, ha a megfelelő időben hangzik el egy-egy ilyen vicces megjegyzés. Nos, teljesen helyén volt az író sötét humora, hiszen épp olyankor tettek ily megjegyzéseket a szereplők, amikor az kellően illendőnek számított.

„– Mi az a kóma?
– Azt jelenti, hogy valaki még él, de már nem tud magáról. Olyan, mint egy növény."

Továbbá nem csupán a bizarr viccek nyerték el a tetszésemet, mivel amúgy is humoros a sztori. Kedvenc mellékszereplőim lettek a nagyszülők. A hétköznapi csipkelődéseik bearanyozták a könyv cselekményét, családiassá és idillivé varázsolták a történetet. A nagymama és a Jenő nagypapa közötti piszkálódás tette a kötetet megszokottá, hiszen a szerelmespárok, házastársak mindig előhozakodnak valamiféle idegesítő huzavonával, ami folyton előbukkan a különböző helyzetekben. A kapcsolatok már csak ilyenek; szükség van az egészséges csipkelődésre.

„– Pedig egy nő akkor szép, ha jó kövér – kacsint a nagypapa. – Nagyanyád is szép gömbölyű. Csak meg ne hallja, mert biztos megsértődne.
– Hallottam, Jenő – mondja a nagymama, és megsértődik."

A karakterekről (a nagyszülők mellett) azt tudom elmondani, hogy mind-mind különleges valamiért. Egytől-egyig személyiségek, és pont ezért lett ilyen színvonalas a könyv; egyéniségekről olvashattam. Különösképp Mira, a kék hajú lány és Rigó doktor személye ragadott meg, elgondolkoztam a jellemükön, a titkaikon. Miráról annyit szeretnék még megjegyezni, hogy kissé akaratos és goromba, főleg amikor rossz napja van.. hát ezért hasonlít rám.  És míg úgy képzeltem, hogy Mira szemszögéből olvashatom majd a könyvet, addig kiderült, hogy Olivéren keresztül látjuk a környezetet. Olivér szeretni való szereplő, remek döntés volt a középpontba állítani őt, hiszen nyitott szemmel jár a világban. Így minden mellékszereplőt reálisan látunk.

Ahogy azt már a kedves Olvasók is sejthetik, a mese belopta magát a szívembe. Ám, a történeten kívül az illusztrációk is csodálatosak. Lakatos István munkája pont olyan, mint a sztori: kissé sejtelmes, itt-ott „sötéten" és meghatóan ábrázolja a karaktereinket. Az arcvonások is azt tükrözik, hogy nem kisgyermekkönyv; hisz az alakok inkább karikatúrák, mintsem bájos szereplők. Szépen kidolgozott, jellegzetes vonásokkal alkotta őket az illusztrátor.

Összegezve egy igazán különleges kis könyvecske ez. A kék hajú lányról szóló mese tulajdonképpen az életünk szörnyűségeit vonultatja fel.
A mondanivalója egyszerű: az élet nem mindig kegyes, és amikor épp kegyetlenül bánik velünk, akkor sem szabad, hogy eldobjuk magunktól a reményt, és a pozitív gondolatokat. Ha betegek vagyunk, magányosak, vagy elesettek, akkor is a lehető legjobbat kell kihoznunk magunkból. Tudom milyen kórházi ágyon feküdni, és azt is tudom, hogy nehéz felállni onnan. De kellő kitartással és a boldog momentumokra fókuszálva kikecmereghetünk a gödörből. A gátakat saját magunk szabjuk. De ésszerűbb vállalkozás gátak nélkül, önfeledten élni, és örülni a felkelő napnak.

„Aki sokat nevet, az biztosan meggyógyul…"
Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót