OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
TABU
TABU : Kötéltánc

Kötéltánc

  2017.04.29. 19:09

Kötéltánc Írta: Németh Eszter
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 240

Konrád Lia tizenhét éves vidéki lány. A fullasztó kisvárosi környezetben hiába keresi az egyensúlyt két élet, két fiú, de legfőképp a külvilág és saját elvárásai között. Torz tükörben látja önmagát, titkos blogjában vall arról, hogyan hagyják cserben egymás után szülei és barátai…

Németh Eszter blogregényében megdöbbentő hitelességgel mutatja be az 1995 után született digitális generáció útkeresését.

"Mindig lenyűgözött a kötéltáncosok látványa. Levegőt is alig mertem venni, mintha én egyensúlyoztam volna a kötélen. Aztán egyszer láttam egy kötéltáncost leesni. És egy villanásra kiült a nézők arcára az, amit nyíltan nem vallottak volna be: énjük egy darabkája titkon erre a zuhanásra várt. Hasonló élményt élhet át, aki elolvassa ezt a regényt. Lesznek pillanatok, amikor azt kívánjuk, bárcsak… És a végén, amikor elszégyelljük magunkat, rádöbbenünk, hogy ez a könyv épp annyira szól rólunk is, mint a főszereplő lányról, Liáról. Aki se nem angyal, se nem ördög. Csak egy lány: kötéltáncos." - Pacskovszky Zsolt író, műfordító, a Szabadesés szerzője

 

Kelly olvas

Előre le kell szögeznem, hogy ez nem egy egyszerű könyv, aki vicces poénokat, nagy iskolai bulikat és a tinédzser élet fényesebb oldalát keresi, az ne olvassa el ezt a könyvet.
Aki viszont kíváncsi, hogy a mai fiatalok milyen problémákkal szembesülnek, mi sok esetben a rideg valóság, azok feltétlenül olvassák el ezt a történetet. Okos kis könyv ez, sok mindent megmutat, sok mindenre rámutat, olyan dolgokra is, amelyekről nem szívesen mesél senki.

A történet először kissé kuszának tűnt, nem is értettem, hogy ki ez a rengeteg ember (nagyon sok szereplő van, amelyek kibogozásához nagy segítséget nyújt a könyv elejében felrajzolt "ki kicsoda és kihez tartozik" táblázat). Aztán szépen lassan minden a helyére került és onnantól már élveztem a regényt. Lia a történetét blogban vezeti, mely titkos, csak mi olvasók kapunk lehetőséget arra, hogy betekintést nyerhessünk és  megismerjük ennek a 17 éves kisvárosi lánynak a történetét és mindazon okokat, amelyek elvezetik a végső oldalakon történtekig...
És sok minden vezet oda.

Főhősnőnk ugyanolyan kétségekkel teli életet él, mint bármelyikünk ebben a korban - fiúk, tanulás, család, elismerés - ezek mind olyan dolgok, amelyek nap, mint nap foglalkoztatják. Egy kisvárosban él, az írónő pedig tökéletesen írja le az ottani viszonyokat. Nekem is voltak / vannak kisvárosi, falusi barátaim, aki ugyanezt mesélték el. Fontos, hogy az ember lánya/fia sikeres legyen, amivel a szomszédok előtt el lehessen dicsekedni és, hogy "komoly" udvarlója legyen. És persze fontos a látszat, hogy mindenkivel minden rendben van. Ha bármi gond van, akkor az embert a szájára veszi a közösség és annál rosszabb dolog nincs.

És itt erre tökéletes példát láthatunk. Lia "udvarlója" egy sekélyes, agresszív fiú, aki testileg és lelkileg is bántja őt, de a lány hiába próbál megszabadulni tőle, az anyja nem hisz neki, a fiúnak ad igazat, hisz olyan nincs, hogy a fiú bántaná és rosszul bánna a lányával - hiszen Erik "olyan jó gyerek". Próbálja kétségbeesetten fenntartani a "minden rendben van" látszatot, még úgyis, hogy közben a lánya szenved.
Az édesapa viszont hiába próbál a lánya mellé állni, kevés ehhez. Érdekes olvasni egy olyan állapotról, ahol az anya az erősebb, az apa pedig a gyengébb karakter, hiszen a legtöbb regényben ez pont fordítva van - agresszív apákról és gyenge akaratú anyákról sűrűbben olvashatunk, mint fordítva.
És persze ott van az iskola, ahol szintén helyt kell állni - a barátok, a közösség és a tanulnivalók között. Vannak jó barátok, ezek adják Lia életének fénypontját és persze ott van Bence, az ex, aki talán kiutat nyújthat a lánynak.

Kettőjük kapcsolata nagyon aranyos, ez az a rész, ami picit feldobja az amúgy eléggé komor történetet. De vajon elég Bence ahhoz, hogy Lia túlélje ezt az időszakot? Főhősnőnk rettentően nagy önbizalomhiányban szenved, ami a mai fiatalokon ugyanígy nagyon érződik. A kirakatnak élnek, de közben belül rengeteg probléma emészti őket.
A regény nagyon fontos témákkal foglalkozik, mint a testi kapcsolatok - mikor és kivel legyen az első; a szülőkkel való viszony - és mennyire fontos az, hogy a szülők még ebben a korban is odafigyeljenek a gyerekeikre, mert, bár a tinik ekkor már rettentően felnőttnek érzik magukat, de mindeközben még nagyon sérülékenyek; az étkezési zavarok, amelyek a megfelelni vágyásnak és a sok problémának köszönhetőek és még sorolhatnám. Lia pedig mindenbe beavat minket, részletesen, sokszor elég naturálisan, hiszen ez egy magánblog, nem kell attól félnie, hogy olyanok is olvassák, akik miatt esetleg szépíteni kellene bármit is.

És a történet vége.. Bár sok mindent sejtünk, de ahogy az írónő megoldotta a befejezést, nekem nagyon tetszett. (többet azonban nem merek róla írni, nehogy spolierezzek).

Összességében egy elég komor, de realista történet, amit szerintem érdemes elolvasnia minden fiatalnak. A komor mivolta mellett mégis - miután belerázódtam a sok szereplőbe - már olvastatta magát a könyv, nehéz volt letenni, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy Lia sorsa hogy alakul. A blogos, chates formátum pedig a fiatalok számára is könnyedebben fogyaszthatóvá teszi ezt a regényt.
És hogy kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak egyaránt, bár a lányokat valószínűleg jobban megfogja a női főszereplő sorsa.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót