OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
RECENZIÓK - GYEREKIRODALOM
RECENZIÓK - GYEREKIRODALOM : A fűszerkatona - Hét földrész meséi

A fűszerkatona - Hét földrész meséi

Jeges-Varga Ferenc  2016.10.25. 12:52

Írta: Finy Petra, illusztrálta: Szegedi Katalin. Cerkabella Könyvek., 2013., 68 oldal

Finy Petra - A fűszerkatonaVilágok arca

A fűszerkatona című mesekönyvében Finy Petra a világ­mindenség sokszínű kultúráiból szemezget, és emberemlékezet óta megfejtetlen titkokat fed fel. Olyan, mintha nem is ő írta volna a kötet meséit, hanem messzi földeket járt volna be csak azért, hogy lejegyezze, összegyűjtse és rendszerezze az ősök által bölcs egyszerűséggel elmondottakat.

Történetei – melyeket most is a természet és az ember együtt­élésének törvényszerűségei ihlettek – a bennünket körülvevő világ eszenciáját őrzik meg.
A mesék rendkívül lényegre törő­ek, Finy Petra csak a legszükségesebbeket vetette papírra. A legtöbb mese terjedelme alig éri el az egy oldalt, jó néhány éppen csak fél oldalnyi. Iste­nek, varázslók, tündérek, állatok és emberek teremtéstörténeteinek varázslatos gyűjte­ménye nemcsak gyerekeknek ajánlható, elbűvölheti majd akár az aggokat is.

 

Hét földrész szerint csoportosította Finy Petra a kötet harminchat meséjét. Európa, Ázsia, Afrika, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Ausztrália és Antarktisz természeti kincseinek, őshonos élővilágának eredetéről kapunk magyarázatot. Természetesen a fantasztikum keveredik a valósággal, de oly kézenfekvő, letisztult elbeszélések, hogy fel sem merül, alakulhatott volna másképp is a világ, mint ahogyan itt elregélik.
 

Európát bejárva megtudhatjuk, miért fodrozódik ezüs­tös pikkelyekkel a víz felszíne, miért hullámzik sziszegve, ha a szél söpör végig rajta. Mi történik, ha a piszkos barnamedve elől még az árnyéka is elmenekül, vagy miért nem sétál többé az öreg teknős az illatos ciprusi rozmaringmezőn. Mi lesz a kislánnyal, akit túl hosszan csókoltak a csillagok, és hogyan jár a szegény asszony, aki az utolsó falatját az éhező macskának adja.

 

Ázsia mágikus vidék, nagy bölcsességek bölcsőhelye. Csak itt érthető igazán, hogy a király miért nem hajlandó inni az örök élet vízéből, holott egész életében az örök fiatalság kútját kereste. E földtekén a fiatal lány szépségét egy fűszerekből életre keltett vitéz óvja meg a maharadzsa basáskodásától. A régi időkben még azt is tudták, hogy a trónra csak az igazán méltó, aki ismeri a rizsszellem titkát. Az igaz szerelemre pedig egy egyszerű kertész tanít meg minket.

 

Afrikában él a virágokat éneklő asszony és az esővadász, aki a legnagyobb szárazságban is képes könnyekre fakasztani a magasban úszó felhőket. A citromtündér szerény kérését régen elfeledték, és így már csak Finy Petra tudja, hogy a citrom valaha frissítően édes gyümölcs volt.

 

A rénszarvas agancsa vajon miért olyan, mintha egy kiterjesztett szárnyú, barna angyal ülne a fején? Egy lány mesélt a tengerek vad halainak valamiről, erre azok egy időre békén hagyták a vizek állatait – de miért? Észak-Amerika egyedülálló élőlényei közös nyelvet beszélnek. Ezért fogadják be az eszkimó gyerekek a rikítóan fehér szárnyú lundát, és a fókaasszonynak sem kell félnie, ha ádáz ellensége iránt lobban szerelemre.

 

Dél-Amerika fülledt esőerdeiben a piac nyomorult sorsú macskája a nagy jaguáristen erejére és szépségére vágyik. A barlangi varázsló eltékozolt főzeteiből gyógyforrások sarjadnak, az ördög ezt utánozná, de tudatlanságában fehérre sikálja kormos ábrázatát. Az őserdők országában az emberek a folyók szerelmes összeölelkezésénél építik városaikat, és ugyancsak a szerelem miatt húzták a szakadék fölé az indiánok az első függőhidat.

 

Az ausztrál kontinensről szóló meséiben Finy Petra elmondja, hogyan színezte be a paradicsommadár a hamutól szürkéllő tájat. Ott a kenguru a Holdra akar ugrani, a koala csak az eukaliptuszfa levelét eszi – és mindezek okát mi is megtudjuk. De elárulja azt is, a strucc miért nem vigyázott a tollaira. A lakatlan (csak tudósok által látogatott) Antarktisz születésének szép történetével is gazdagabbak leszünk, és megsúgják a titkot, hogy a vízi tündérek miért ápolnak jó barátságot a bálnával.

 

A fűszerkatona négykezes mű, benne együtt alkot teljességet irodalom és illusztráció. Mindkettő külön is értékes, mégsem konkurálnak egymással. Finy Petra szövegeihez Szegedi Katalin készítette a díszleteket. A szakavatott meseolvasók már jól ismerik a nevét. A reneszánsz és a preraffaelita festészet hatását idéző, az akvarell és az akril mellett a montázs vagy a kollázs technikákat is alkalmazó munkái összetéveszthetetlenek. Illusztrálta többek között G. Szász Ilona A Mindentvarró Tű-jét, Frank L. Baumtól az Óz, a csodák csodájá-t, Wilhelm Hauff A kis Mukk történetét, a Lovász Andrea által szerkesztett Elfelejtett lények boltjá-t. Dolgozott már Boldizsár Ildikóval is (Királylány születik, Királyfi születik), és több könyve szövegét (Álomcirkusz, Lenka, Palkó) maga is írta.

 

Az illusztrációkhoz Szegedi Katalin olyan alapanyagokat kutatott fel, amelyet már régen „megevett a természet”. Így kapott szerepet egy tűzben megpörkölődött ablakkeret, egy kerek asztalka elnyűtt lapja. Gazdag textúrájú, finom részletekkel ábrázolt képei feltáratlan dimenziókba invitálnak. Világok határvidékein élő, varázslatos lényei, csodái nem fékezik meg a képzeletet, hanem továbbtaszigálják, hogy álmodjunk csak bátran újra minden ismert és ismeretlen létezőt. Szöveg és kép kölcsönhatásából így az egyszerű esti mesék helyett mítoszok születnek.

 

A nyomtatott könyv és az e-book fölötti eldönthetetlen vitában gyakran merül fel a kérdés: ragaszkodjunk-e továbbra is a papír illatához, az egyedi formájú személyes használati tárgyhoz – vagy fontosabb, hogy digitalizált formában akár egy egész könyvtárat is magunkkal cipelhessünk. Ha az előbbi mellett kellene érvelnem, A fűszerkatona című könyvvel próbálnám megnyerni a disputát. Ha a hallgatóság kezébe adnám e – zsebre ugyan nem vágható – kemény fedelű könyvet, kifogástalan megjelenésével mindenkit levenne a lábáról.

Jeges-Varga Ferenc
Forrás: olvassbele.com

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót