OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MAGYAR ILLUSZTRÁTOROK KÉPI VILÁGA
MAGYAR ILLUSZTRÁTOROK KÉPI VILÁGA : Szegedi Katalin (2) Lenka és Palkó

Szegedi Katalin (2) Lenka és Palkó

  2016.09.20. 02:26

"A mese ugyanazt a napot meséli el, a két gyerek találkozásának pillanatát, csak más szemszögből"
 
Lenka
Írta és illusztrálta: Szegedi Katalin
Kiadó: Csimota, 2010
Oldalszám: 24
                                                                 
Lenkával, aki pillanatnyilag ugyan csupán egy hat-hétéves forma kislány, ám már az első oldalon kiderül róla, hogy ízig-vérig nő! Indoklásképp hivatkozhatnánk arra a tényre, hogy a leányzó épp teliholdkor született, ami köztudottan női princípium, ám mégsem ez a legfontosabb, hanem, hogy Lenka egész pontosan „épp oly szép kerek lett, mint maga a telihold”. A kerekdedség – mint tudjuk – csak manapság számít üldözendő tulajdonságnak, korábban a nőiesség, a teljesség, a tökéletesség szimbóluma volt.  

palko
Írta és illusztrálta: Szegedi Katalin
Kiadás éve: 2013
 
"Palkó pontosan ugyanolyan, mint ahogyan a Lenka című könyvben felbukkant. Nem változott, nem lett idősebb, csak ezúttal sokkal jobban megismerjük az ő személyiségét.
A Palkó című könyv ugyanis nem folytatása Lenka történetének, hanem a párja. Egyszerűen kiegészíti azt." (Szegedi Katalin)

 

Palkó tehát ugyanolyan élő figura, mint Lenka, valódi, saját élettel és problémákkal. Ő ugyanis nem túl gömbölyű, hanem túl vékony, gyenge – ahol a nőiesség fokmérője a vékony derék, ott a férfiasságé a vaskos tréfa és váll, amiben Palkó nem jeleskedik. Éjjel-nappal olvas, ahogy Lenka éjjel-nappal rajzol.
 
Ahogy a kislánynál, ez nála is kettős tevékenység: elsősorban kedv és tehetség dolga, ő ebben jó és ezt szereti, de a magányos gyerek magányos játéka is, amit épp ezért lehet túlzásba vinni. Pedig ő is szeretne együtt lenni a többiekkel, nem csak a könyveivel, de akár csak Lenkát, őt sem veszik be a játékba.
 
A Palkó az iskolában játszódik, az iskolai kiköközösítést a felnőttek közönye teszi még nyomasztóbbá. Nem csoda, hogy Palkó boldogan indul haza, és az iskolán kívül találja meg a kislányt, aki neki való. Ő ugyanis nem akkor látja először Lenkát, amikor a lány őt: egész délután figyeli, követi, mert rögtön megtetszik neki. A találkozás nála ennek a betetőzése – Palkó birtokolja a valódi férfias erényeket, a hűséget, a kitartást, és a bátorságot. No meg persze a lovagias nagylelkűséget, hiszen akárki bántja, ő nem bosszút áll, hanem segít a másikon. Nem csoda, hogy egymásra találnak Lenkával. (Forrás: pagony.hu)
 

Lenka illusztrációi ezúttal is kollázstechnikával készültek, de nem a háromdimenziós megvalósítás a hangsúlyos, hanem a különféle színek és anyagok tökéletes megválasztása és kombinálása.

képek alapja hullámkarton, erre vitte fel Kata a színeket (barnákat, fehéret, feketét, vöröset), ragasztotta fel a különféle, elsősorban természetes anyagokat. Saját elmondása szerint szándékosan redukálta le az eszközöket, és szerintem nagyon jól tette, mert ebben az esetben tökéletesen megáll a mondás, miszerint a kevesebb több.

 

Ezt erősíti az a tény is, hogy bizonyos dolgok éppen csak jelzésértékűként jelennek meg (ceruzával felskiccelt felhők, házak, virágok, madarak, kötélen száradó ruhák, villanyvezetékek), éles kontrasztot, mégis tökéletes egyensúlyt alkotva Lenka színes, szépen kidolgozott alakjával.

Modernsége mellett azért a történet nem kevés hagyományos mesei elemet vonultat fel. Számoljunk csak utána, hányszor is próbál meg Lenka kapcsolatot teremteni másokkal. Háromszor.

Nézzük meg, hogy a próbatételek által több, gazdagabb lesz-e?

Igen. És általa mi is, hiszen ily módon nem csupán a történet, de az illusztráció is szinte önmagát generálja, hiszen az innen-onnan összeszedett tárgyak mindig megjelennek egy későbbi képen. Mint például a kréták és a karika.

Vannak viszont az egész történeten végigvonuló apróságok is, mint például a katica, ami hol itt, hol ott, hol éppen csak felvázolva, hol kidolgozottan, hogy pedig a képből kiemelkedve (ráragasztva) jelenik meg, mintha csak Lenka hűséges kísérője, segítője lenne.
Kicsit olyan, mint a Holló című film madara… (na jó, közel sem annyira nyomasztó, sőt, de akkor sem tudom kiverni a fejemből).

Lenka minden színessége, tehetsége és bája ellenére is magányos. Magányos akkor is, amikor a könyv elején otthon, a szobája ablakában rajzol, később is, amikor megpróbál játékba bocsátkozni a többi gyerekkel (ugróiskola, karikázás, foci), és akkor is, amikor a fekete aszfaltot népesíti be rajzaival.

Ám itt, ezen a ponton éles fordulatot vesz a történet, hiszen egy hatalmas szemüveget viselő, bozontos hajú, nagy fülű, méretes szövetnadrágos kisfiú, Palkó felfigyel a magányosan rajzoló duci kislányra, odamegy hozzá, megszólítja és játékba hívja.

Vagyis Lenka már nem magányos, nem kell egyedül szembenéznie a kirekesztéssel, az elutasítással, a világ egyensúlya helyreállt, az eleredő eső pedig elmossa a múlt sötét árnyait, és egy új kezdet ígéretét hordozza magában…

palko_09pici

Az eddig megemlített apróságok mellett azért még akadnak apróbb-nagyobb csemegék a könyvben, amikről mindenképpen szót kell ejteni.

Ilyenek a minden oldalon másképpen megjelenő oldalszámok (különösen kedves a szívemnek a csillagos, a ceruzás, a katicás, a dobókockás és a kártyalapos megoldás); az Álomcirkusz (Kata első saját könyve) és a Lenka borítója; az itt-ott felbukkanó újságkivágások, kottarészletek, postai bélyegzők; a hatodik oldalon felsejlő bélyegrészletek; és persze Palkó rollerének kerekei, amik később Lenka foteljának karfáján jelennek meg.

Mindent egybevetve a Lenka egy időtlen, gondosan és pontosan megmunkált, tökéletesen letisztult, minden felesleges sallangtól, magyarázattól, állásfoglalástól és ítélettől mentes történet a barátságról és az elfogadásról, melynek minden egyes szava, mondata és képe mélységesen mély gyermekismeretről árulkodik.

A szavak és a képek által teremtett erős atmoszféra még jóval a könyv becsukása után sem hagyja nyugodni az olvasót – szinte kényszert érzünk, hogy újra és újra kinyissuk, nézegessük, lapozgassuk, olvasgassuk. (Forrás: ekultura.hu)

 

Palkó  képek egytől egyig törekednek az emóciók minél teljesebb átadására, miközben a kívülállás érzetét keltik. Tehát egyszerre nézhetjük a történetet Palkó szemszögéből, valamint egy külső nézőpontból, s így a narráció képes belülről és kívülről is láttatni az eseményeket.

"Egy hűvös októberi estén, fogyó holdnál született Palkó. Vajon ezért-e, vagy másért, ki tudja, de éppolyan vékonyka lett ő maga is, mint a hold sarlója."

Így kezdődik a történet, s hogy az októberi születésnek tudható-e be, vagy sem, de a képeken az ősz színe a meghatározó – a sárga különböző árnyalata, na meg persze a vörös, Lenkát jelképezve.     

NagyFa,100
Szegedi Katalin nagyon bátran, és persze magabiztosan alkalmaz különböző technikákat, s több képén kimerészkedik a képi síkból. Sokszor a hétköznapi tárgyak kapnak új funkciót, ezzel is mintegy új szemléletre, játékra hívja az olvasót.
 
Ilyen például a könyv elején a muffin formából kialakított lámpa búra, a buborékos-fóliából megalkotott habos víz, a tujának álcázott babérlevél és a parafa dugóból kifaragott rozskenyér.
(Forrás: prae.hu)

Magyarul tanulok blog:

 • A képek kollázstechnikával készültek, a különféle színek és anyagok kombinálása miatt nagyon különös-varázslatos hatást kelt. Mi változott 2010 óta az alkalmazott technikában?

Muffin72Semmi nem változott. Mivel egy könyvpárról van szó, a két kötetnek természetesen egységesnek kellett lennie. Tehát ez is ugyanazzal a kollázstechnikával készült, talán annyi a különbség, hogy a Palkó képein még erőteljesebben érezhető a térbeli hatás, mint a Lenkáéin. A színek is kicsit mások: Lenka karakteresen piros, Palkó pedig inkább okker színű.

 • Mit lehet tudni a cselekményről?

A mese ugyanazt a napot meséli el, a két gyerek találkozásának pillanatát, csak más szemszögből. Megtudhatjuk, honnan indult Palkó, milyen viszontagságokon ment keresztül, amíg megpillantotta Lenkát.

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót