OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
KOLIBRI KLASSZIKUSOK
KOLIBRI KLASSZIKUSOK : Torzonborz sorozat (4) Torzonborz és a holdrakéta

Torzonborz sorozat (4) Torzonborz és a holdrakéta

  2020.07.17. 21:56

Kiadás éve:  2020. február

Kíváncsi vagy mit művelt Torzonborz, a rabló, mielőtt a híres "újabb gaztettekre" szánta el magát?

Üstöllési főtörzsőrmesternek főhet a feje: Torzonborz, a hírhedt rabló már megint megszökött a börtönből. Micsoda katasztrófa!

Jancsi és Lackó elhatározzák, hogy kézre kerítik a gazfickót, és örökre megszabadulnak tőle. Az ötlet egyszerű: papírdobozokból és egy krumpliszsákból holdrakétát építenek, és fellövik vele a Holdra. Sima ügy...

Vagy mégsem?


 

Sopotnyik Zotán
 
Vargányaleves a Holdon
 

A szerkesztő jegyzete

Mielőtt átadnánk Sopotnik Zoltánnak a szót, elöljáróban egy rövid bevezető a sorozatról és a szerzőről.

Preußler Észak-Csehországban született 1923-ban, a Reichenberg lábánál (mai nevén Liberecben). Nagymamája, Dóra rengeteget mesélt neki a helyi a legendákról, a hegy gyomrában lakó óriásokról, a boszorkányokról és a tündérekről. Preußlert gyerekként elvarázsolták ezek a történetek, élete legfontosabb meséit ekkor hallotta, és mélyen elraktározta őket magában. Mindegyik Torzonborz-történetben ott van az egyik főszereplőként a nagymama, aki továbbélt Preußler meséiben.

Szülei tanárok voltak, ő maga is az lett a háború után. Előtte azonban öt évig hadifogságban sínylődött a tatár köztársaságban. Hazatérése után megnősült, majd tanárként kezdett dolgozni, később iskolaigazgató lett, viszont soha nem felejtett el mesélni. Eleinte tanítványainak találta ki Torzonborz, a jószívű rabló figuráját. Az ellene küzdő, vele hadakozó két kisfiút pedig Paprika Jancsiról és Vitéz Lászlóról mintázta. A Középkelet-európai kultúrkörben ez a két, nagy hagyományokkal rendelkező mesei figura könnyűvé tette valamennyi befogadó számára a kapcsolódást.

Később Preußler abbahagyta a tanítást, és teljesen a meseírásnak szentelte életét, könyvei hatalmas sikert arattak, rengeteg nyelvre lefordították őket.

A magyar fordítást Nádori Lídiának köszönhetjük, aki Preußler minden eddig megjelent művét átültette magyarra. Igazán ismerőssé teszi ezeket a varázslatos történeteket, az a mesenyelv, amelyet megtalált a fordító, ugyanis az egész magyar mesehagyomány benne van, ahogy a környező országok mesekultúrája is megjelenik benne.

Torzonborz kalandjai akkor lettek ismét rendkívül népszerűek, amikor a kiadó újraszínezte az eredetileg fekete-fehér rajzokat, és ezzel újabb réteget szólítottak meg a sokszor negyven-ötven évvel ezelőtt született mesék, amelyek egyetemességét már a nagyobb óvodások is élvezhetik.

 

És akkor most következzék Sopotnik Zoltán szubjektív jegyzete:

torzonborz Otfried Preussler-03


Egyszerű könyv, csodakönyv, vagy egyszerű csodakönyv

Nem is olyan egyszerű, inkább könnyed, mint egy habos kávé, persze a könnyű kávék fajtájából, és akkor lehet rajta nehéz hab is. Vagy kakaó, amit majdnem minden gyerek imád, és amit némi renyhe rablás után Torzonborz, a rabló is szeret kortyolgatni. Mert Torzonborz olyan. Rablósága minden bájával együtt. És könnyedségével persze. Mert Torzonborz könnyed rabló, az olvasó bármikor elő tudja húzni magából. Tehát mindenkiben ott van ez a csibész, és természetesen az összes rokonsága is, ha van neki olyan. És az üzletfeleiről már ne is beszéljünk. Hiába riogatnak kölyökként a zsákos emberrel, most lelepleződik az összes. Mindenki lehet Torzonborz. És Jancsi meg Lackó is lehet mindenkiből, akárhogy is hívják őt, őket. Bélának például, vagy Egonnak és Julcsának is, de ebbe ne menjünk most bele.

Szokták mondani a felnőttek – gyerektől még nem hallottam –, hogy „hú, őt meg őt (például az éjszakánként porszívózó szomszéd, kora hajnalban néptáncoló másik a hatodikról, vagy a félelmetes lépcsőházi katona a lift előtt) legszívesebben kilőném a Holdra”. És mérgesek hozzá, közben kicsit elkutyásodik az arcuk.

És akkor jön ez a könyv, hogy mesét csináljon ebből a mondásból, ráadásul úgy, hogy még némi félelmet is képes kiűzni az olvasóból: gyerekből, felnőttből egyaránt. A gyerekfelnőtt az más dolog, de belőle is kiűzi, csak nagy fondorlatok árán.

Szóval adott az egyébként mindennapos szituáció, hogy elszabadul egy gazember, vagyis kiszabadul – de a gazembernek az most mindegy. És ha már kiküzdötte magát a tűzoltószertárból- mert hová máshová is zárnának be egy félelmetes bűnözőt?- és kint flangál az erdőben vagy osonkodik a kertek alatt, mit csináljon vele az ember gyereke? Hát fogja a szülői mondást, elszólást és fegyverként használja fel. Lecseni a szülői otthonkáról az ötletet, és akkor már csak azt tudja mondani, lőjük a Holdra fel! Erről szól a könyv, a hogyanról meg a mikéntről, és arról, melyik holdra lövik fel szegény Torzonborz főrabló urat Jancsiék. (Azt, hogy tényleg fellövik-e csak bágyadt felnőttek kérdezik.)

És a játékról, mert nyilvánvaló, hogy a világ játék. Még a szorongató dolgok alján is ott van a fantázia, hogy Torzonborz borspisztolyával lőjön, ha kell. Amúgy  holdrakétát nagyon könnyű eszkábálni, csak néhány dolgot kell összeszedni otthonról és máris kész az űrutazás. Természetesen szkafander sem kell hozzá, elég ha hagyjuk, hogy a vidám rajzok kalauzoljanak, kirángassanak a kertbe, az erdőbe, a kacskaringós szomszéd utcába. Abszolút bennünk továbbélő firkák ezek, és a firkát itt a legmélyebben pozitív értelmében gondolom. Elolvastam a könyvet, kimentem a konyhába vargányalevesért, a rajzok meg jöttek utánam. Mondom én, hogy igazi firkák! Már csak egy dologra hívnám fel a figyelmet: ha úgy hozza az élet, hogy két vájtfülű- és szemű embergyerek űrutazást ígér nektek, minimum kezdjetek el gyanakodni. A felnőttek is.

 
 
Könyvparfé blog

A mese egy nyugodt, kicsit álmoskás hétköznap délelőttel indul. Jancsi nagymamája a konyhaasztalnál ül, egy régi újságot lapozgat és azon gondolkodik, mi legyen az ebéd. Vargányaleves, sok szalonnával és egy nagy kanál tejföllel? Mellé készítsen egy tucat zsemlegombócot? Nosza, nem is kell több Jancsinak, indul megkeresni Lackót, hogy aztán együtt menjenek az erdőbe gombát szedni! Csakhogy az egészből nem lesz semmi, mert hirtelen berohan az ajtón kivörösödött arccal Üstöllési főtörzsőrmester, aki Győrfi Pált megszégyenítő módon parancsolja maradásra az otthoniakat. Kint nagy veszély leselkedik rájuk, jobb, ha mindenki a ház biztonságos falai közt marad. Tudni illik, Torzonborz kiszabadult a tűzoltószertárból és biztosan megint valami csínytevésen jár az esze.

Ez aztán tényleg katasztrófa! Jancsi és Lackó elhatározzák, hogy kézre kerítik a gazfickót, hiszen ha már egyszer sikerült csapdába csalniuk, bizonyára ezúttal is megbirkóznak a feladattal. Most aztán elkapják ezt a Torzonborzot és örökre megszabadulnak tőle. Hohó, Jancsinak már van is egy szenzációs ötlete! Nem is kell más hozzá, mint egy papírdoboz és egy krumpliszsák. Hogy mi lesz ebből? Nem más, mint egy holdrakéta! Megépítik, hogy aztán ezzel fellőjék a Holdra a veszedelmes banditát. Sima ügy... Vagy mégsem?

A történet nemcsak hogy rövid, de egyszerű is. Könnyen rájöhetünk már a legelején, hogy a jó bizony legyőzi a rosszat, és bizony minden jó, ha jó a vége. De azért néha elméláztam, hogy vajon miért nem ravaszabb Torzonborz? Van némi elképzelésünk arról, milyennek kell lennie egy veszedelmes banditának, de azt biztosan nem gondolnánk, hogy egy borspisztollyal felszerelkezve túlságosan nagy és gonosz tetteket vihetne véghez bárki is. Másrészt meg ki vagyok én, hogy ítélkezzek egy szupergonosz és veszélyes pandúr felett?

hotzenplotz_2.jpg

Ez tényleg csak egy amolyan kiegészítő kötete a Torzonborz-trilógiának. Olyannyira, hogy 10 perc alatt könnyűszerrel elolvasható. Ennek ellenére viccesnek találtam és biztos vagyok benne, hogy a gyerekek is nagyon mulatságosnak fogják tartani ezt az "új" történetet. És ide bizony kellett az a fránya macskaköröm, ugyanis ennek a könyvnek nagyon nagy visszhangja volt a német médiában, hiszen megjelenését sokan még most is ügyes reklámfogásnak vélik. Otfried Preußler több mint 50 évvel ezelőtt írta meg ezt a mesét, mely egy régi íróasztal fiókjában várta, hogy lánya, Susanne Preußler-Bitsch felfedezze és kiadassa. Persze nem mondanám ismeretlenek sem, mert 1969-ben készült belőle bábelőadás, de az tény, hogy méltatlanul elfeledett mű ez. Kicsit talán át is szabták itt-ott, és hiányzik is belőle az a megszokott nyelvi lelemény, melyet a Torzonborz kötetekben annyira szeretünk, ám mégis sikerült egy kicsit visszavarázsolni a többi könyv hangulatát.

A illusztrációkat egy új művész rajzolta az eredeti alapján. Szerintem Franz Josef Tripp is elégedett lenne Thorsten Saleina munkáival, aki ügyesen elvégezte a rá bízott feladatot, hiszen remekül illeszkednek rajzai a történethez. Figurái kicsit modernebbek, több ívet használt, picit finomabbak lettek a karakterek az eredetihez képest, de ezek egyáltalán nem zavaróak, mert a stílus hasonló.

Ez a mese nem csak esti meseként állja meg a helyét, hanem kedvet adhat a gyerkőcöknek az önálló olvasáshoz is. Jól tagolt történet, vicces és helyesek az illusztrációk is. Mi kellhet még? És mindenképpen plusz pont, hogy a finom ételek ezúttal sem maradhattak ki a sztoriból. Korábban ehettünk szilvás pitét és káposztát is a nagyi konyhájában, most meg előjöttek a zsemlegombócok és a gombaleves is. Egy szó, mint száz, nevetni vágyóknak és torkosoknak alap mű!

Kedvenc idézetek:

"- Rendben, Jancsi, megbeszéltük. Indulhatunk. Ha a rend őrének segítség kell, mi ugrunk. Elkapjuk a rablót! De azért tudod, Jancsi... Hogy ennek a Torzonborznak éppen most kellett elszöknie, amikor én szunyókálok, hát ez tényleg hallatlan! Legszívesebben... Legszívesebben fellőném a Holdra!
- Fellőnéd a... Holdra? - vonta fel a szemöldökég Jancsi.
- Úgy bizony, a Holdra! - bólintott Lackó, és szedelődzködni kezdett.
- A Holdra... A Holdra... - motyogta Jancsi, aztán elnevette magát. - Te, Lackó! Remek ötletet adtál, tudod-e? Fogjuk ezt a Torzonborzot, és... Bizony, ezt fogjuk tenni!"

"Torzonborz, a rabló komolyan vette a hivatását. Nyáron minden hétköznap pontban hatkor kelt. Legkésőbb fél nyolckor elindult otthonról, a rablóbarlangból, és lelkiismeretesen lesben állt."

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót