OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
KEREKÍTŐ MONDÓKÁK
Kerekítő az első és egyedüli olyan baba-mama foglalkozáshálózat az országban, ahol háromféle heti rendszerességű foglalkozáson – Mondókás Mókán, Bábos Torna és néptáncon, valamint a pedagógusok által tartott Tippentőn – csakis magyar népi eredetű mondókák és dalok szerepelnek. Frissen tálalják régi idők rigmusait, népdalokkal fűszerezve.
Országszerte és határon túl, nyolcvan helyszínen elérhető foglalkozásaik látogatói éhesek a régről ismert és kevésbé ismert ölbeli játékokra.
 

Kerekítő könyvcsaládKerekítő könyvcsalád
 
Höcögés, göcögés, kacagás...
Ölbeli játékok, mondókák babáknak és óvodásoknak.
 
A szülők, nagyszülők a kicsik érzelmi biztonságát és művészeti nevelésüket támogatva, a népi kincsek mellett, mától nagy költőink soraira is ringathatják, szeretgethetik a kicsiket. A kisdedként megismert sorok később, óvodáskorban új színezetet, tartalmat kapnak, amikor már a teljes verseket tárjuk eléjük.
Az összeállításkor fontos szempont volt, hogy nagyanyáinktól örökölt ölbeli játékok mintájára, a 0-3 éves korosztálynak megfelelő terjedelmű szöveget és egyszerű, de változatos mozdulatkincset kínáljak.
 

Kerekítő mondókás lapozó sorozat - 0-3 éveseknek

Kerekítő 1.

Kerekítő 1. - Ölbeli játékok, mondókákA könyv olyan mondókákat gyűjt csokorba, melyek nem csak mondogathatók, de el is játszhatók. Ezt a mondókák sorai közé csúsztatott játékleírások segítik és az énekelhető mondókák zenés verziója interneten meg is hallgatható. Kállai Nagy Krisztina kedves, színes a kicsiknek is izgalmas rajzai könnyedén fölismerhetőek, nagyon szerethetőek.

A könyvben egy manócska kísér minket végig, akinek a felfedezése az újabb lapokon önmagában is jó játék. A mondókákat már az egész pici újszülöttek is szívesen hallgatják, közös eljátszásuk pedig 6-8 hónapos kortól egész nagyóvodás korig szórakoztatja a gyerekeket.

Kerekítő 2.

Kerekítő 2. - Ölbeli játékok, mondókákÖlbeli játékok és mondókák gyűjteménye a három évnél fiatalabb gyerekeknek és szüleiknek, Kállai Nagy Krisztina illusztrációival, J. Kovács Judit válogatásában és játékleírásaival.

Palya Bea ajánlója:

"Most még a barátnőim gyerekeivel játszom Hóc-hóc katonát, de már gondolok arra a kisgyerekre, akit én fogok szülni, és akinek a szemébe nézve majd mondhatom ezeket a dünnyögőket.
Valamiféle szerelem elmélyítése lesz majd ez: szavakat és érintéseket küldünk egymásnak, játszunk egymással.
Az itt összegyűjtött mondókákban, játékokban egy olyan gyengéd szeretet van kódolva, amely egyben a kreativitásnak is utat enged: mi magunk is kiegészíthetjük őket új szavakkal, új ritmusokkal, új érintésekkel."

Kerekítő 3. - CD melléklettel

Kerekítő 3. - Ölbeli játékok, mondókák CD melléklettel „Ringatás, érintés, dúdolás: biztonságot, örömet ad  az ölbe vett gyermeknek és az ölelő felnőttnek. Finomulnak  a mozdulatok, gazdagodik a tudás, formálódnak, mélyülnek az érzelmek a cseperedő emberpalántában. Az ölbeli játékban, a mondókában − mely egykor a szájhagyomány útján jutott el egyik generációtól a másikig − eleink tudása, megélt tapasztalata sűrűsödik. Ezt közvetíti az olvasóhoz a Kerekítő.” (Sándor Ildikó néprajzkutató)

A mondókákat népi gyűjtés alapján válogatta és a játékok leírását készítette: J. Kovács Judit drámapedagógus

Kerekítő 4. - CD melléklettel

Kerekítő 4. - Ölbeli játékok, mondókák CD melléklettel A Kerekítő-sorozat negyedik darabjában – az előző kötetekhez hasonlóan – harminc népi mondóka, illetve dal található, amelyekhez játékleírások is tartoznak. A Kállai Nagy Krisztina rajzaival illusztrált gyűjtemény segítségével minden gyerek és szülő átélheti a közös játék felszabadító erejét, és megtalálhatja azt a mondókát, cirókázót, reptetőt, höcögtetőt, ami illik az egyéniségéhez, amire az adott pillanatban éppen szüksége van. A kötet CD melléklete a kötet valamennyi mondókáját és dalát tartalmazza.

A Kerekítő mondókás lapozók felépítése:

A könyv bal oldalán egész oldalas illusztráció, míg a jobb oldalon a módóka szövege olvasható, melynél vagy soronként, vagy a mondóka után olvashatjuk piros betűszedéssel a hozzá kapcsolt mozgást.

 


 
 

kerekito2Kerekítő manó sorozat - óvodásoknak

A Kerekítő mondókás könyvek után, amelyet a tipegőket nevelők jól ismernek már, Kovács Judit drámapedagógus most a nagyobbakhoz, az óvodás korosztályhoz szól. A Kerekítő manó sorozat köteteiben megismerkedhetünk a számokkal, a tanya állataival, vagy éppen az évszakokkal.

MITŐL KÜLÖNLEGES?

A népi alapsorozat népszerűsége és egyedisége  a mai napig abban rejlik, hogy a következő hiánypótló, apró dolgokat is figyelembe vettem a  kezdetekkor:

- legyen gyerekkézbe való (kis méret)

egy mondókához csak egy letisztult kép tartozzon, és legyen mellette a játékleírás, mozdulatkincs is, mert ezek ölbeli játékok, és sokan már csak a szövegre emlékszünk gyerekkorunkból.

(Így ráadásul, a még beszélni sem tudók a képre mutatva kérik a  kedvenceiket. Később pedig, amikor már beszélnek, lapozás közben kívülről fújják a sorokat).

 • Minden oldalpáron ott bujkál Kerekítő manó – jó játék lehet a megkeresése, és egy színes fonal is kacskaringózik a kötetekben, mely a logót is ékesíti. Már tervezéskor tudtam, hogy majd óvodásoknak szóló mesébe bújhat, azaz a gyerekekkel együtt nőhet a könyvcsalád. Sőt a mesék alaptörténetét még akkor lejegyeztem, majd Acsai Roland költővel kerek egésszé gyúrtuk 2016-ban.
 • Esztétikus, kerek világú, vidám, színes, üde, korosztályos sajátosságokat figyelembe vevő rajzok, Kállai Nagy Krisztina illusztrátor jóvoltából.
 • Legyenek benne közismertek, amiket velünk játszottak, de legyenek kevésbé ismertek is, hogy újat is adjon minden kötet.
 • legyen vevőbarát ára, ez az ideális méretnek köszönhetően megvalósult,
 • kapcsolódjanak hozzá élő közösségek és on-line oldal is. A honlap mondóka menüpontjából is lehet tanulni, mert hanganyaggal együtt töltöttük.

 

A Kerekítő manó sorozat kötetei

1. A tanyán

Kerekítő manó - A tanyán Kerekítő manó - A tanyán, Móra kiadó, Gyermek- és ifjúsági könyvek Kerekítő manó - A tanyán, Móra kiadó, Gyermek- és ifjúsági könyvek Kerekítő manó - A tanyán, Móra kiadó, Gyermek- és ifjúsági könyvek

Kerekítő manó szétnéz a tanyasi udvaron, és megtudja, hogy melyik állat mit kér enni, és milyen hangot ad ki. Vicces állatos hangversenyt csaphatunk!

Kerekítő manó – barátjával, Kacska macskával – ezúttal népi mondókákat feldolgozó lapozósorozatba bújt. J. Kovács Judit válogatása.

2. Számolóka

Kerekítő manó - Számolóka Az „Egy – megérett a megy…” kezdetű kiszámoló kiválóan alkalmas hintáztatásra, lógáztatásra.

Lapozgatás közben az ujjunkat végigvezethetjük a számokon is.

Kerekítő manó – barátjával, Kacska macskával – ezúttal népi mondókákat feldolgozó lapozósorozatba bújt. J. Kovács Judit válogatása.

 

 

3. A part alatt

Kerekítő manó - A part alattLapozgatás közben énekelhetjük a klasszikus dalt:

A part alatt, a part alatt  Három varjú kaszál, három varjú kaszál.
Róka gyűjti, róka gyűjti,  Szúnyog kévét köti, szúnyog kévét köti [...]

Kerekítő manó – barátjával, Kacska macskával – ezúttal népi mondókákat feldolgozó lapozósorozatba bújt. J. Kovács Judit válogatása.

 

4. Kerekítő manó altatói
Kerekítő manó altatói Ezek a dünnyögők és dalok az esti szertartás részévé válhatnak.
 
Kerekítő manó – barátjával, Kacska macskával – ezúttal népi mondókákat feldolgozó lapozósorozatba bújt. J. Kovács Judit válogatása.
 
 
 
 

5. Kerekítő manó vígasztaló

Kerekítő manó vigasztalói - LapozóKerekítő manó – barátjával, Kacska macskával – ezúttal népi mondókákat feldolgozó lapozósorozatba bújt.
J. Kovács Judit válogatása.
 
 
 
 
 
 
Kerekítő - Állatos játéktár
 
Kerekítő - Állatos játéktár CD melléklettelOldalszám: 64 
Illusztrálta: 
Kállai Nagy Krisztina

22 állat népi hang-utánzója a legkiseb-beknek 1-3 évig, kapcsolódó ölbeli játékokkal, ráadásként óvodás játékokkal, mondókákkal, dalokkal, zsúrötletekkel, kottákkal, J. Kovács Judit összeállításában.

 

A dalos CD mellékleten Fábián Éva népdalénekes, népzene pedagógus és az Óbudai Népzenei Iskola tanítványai szerepelnek.

https://napocska.hu/uploads/2014/03/ker2.jpgÁllatok nevei

Kimondatlanul is kötődünk a természethez és a kisgyermekek különös kapcsolata az állatokhoz a városban is tetten érhető. A tipegők első szavai közt a családtagok nevei után általában az állatok nevei vagy hangja következik, s óvodás korban is jó barátságban maradnak.

A szerzők 22 állat népi hangutánzóját mentették át a múltból a mai családok számára, melyek évek óta közkedveltek az országszerte látogatható Kerekítő Mondókás Móka, Tippentő és Bábos Torna baba-mama foglalkozásokon. A szülők visszajelzése szerint a gyerekek még óvodás korban is jó kedvvel idézik fel az állatos sorokat, és kialakulnak a kedvencek is.

Zene és mondóka

A könyvhöz tartozó CD melléklet Fábián Éva népzene pedagógus és az Óbudai Népzenei Iskola növendékeinek közreműködésével készült. Segítségével a kicsik és az óvodások is rácsodálkozhatnak az állatvilág sokszínűségére, zeneiségére.

A könyv huszonkét állatos hangutánzót tartalmaz, kapcsolódó dalokkal, ölbeli játékokkal piciknek és óvodai játékötletekkel, népdalokkal, zsúrötletekkel, népi gyermekjátékokkal nagyobbaknak.

Fábián Éva ajánlósorai a kötethez:

Nagyanyóink, nagyapóink ezredéveken keresztül dédelgették csemetéiket az elődeiktől öröklött mondókákkal, hangutánzókkal, dalokkal, játékokkal. Nemzedékről nemzedékre szálltak-változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak-, mosolyt csaltak a babák arcára, ahonnan az átköltözött mindjárt a szüleik szeme sarkába. a nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha.

 

Kerekítő mesék óvodásoknak

Kerekítő manó utazásai
Kerekítő manó utazásai Írta: Acsai Roland,
Illusztrálta: Kállai Nagy Krisztina
Oldalszám: 48
 
Kerekítő manó és Kacska macska ezúttal izgalmas helyekre utazik.
 
Hogyan vidítják fel a Bükk szomorú koboldjait? 
Mi lehet a kabócák titka az Adriai-tengeren?
 
Miben kell segíteniük egy hattyúpárnak a Velencei tó nádasrengetegében?
És miként mentenek ki a szakadékból egy szánhúzó kutyát a hófödte Alpokban?
 
Minden kérdésünkre választ ad a varázssipkás manó, aki a négy évszakról szóló meséi előtt a közkedvelt Kerekítő-mondókáskönyvek oldalain bujkált.
 
Kerekítő manó és az évszakok
 
Írta:
Acsai Roland,
Illusztrálta:
Kállai Nagy Krisztina
Oldalszám: 48
 

Kerekítő manó és Kacska macska minden évszakban izgalmas kalandokba keveredik.

 
Hogyan lágyítható meg télen a hókatonák szíve?
Miért perdül táncra tavasszal egy egész mezőnyi pipacsbalerina? Hogyan védekezik nyáron Kerekítő manó a szúnyogok ellen?
És mi zavarja meg ősszel az erdő csendjét?

Minden kérdésünkre választ ad a kis manó, aki eddig a közkedvelt Kerekítő-mondókás könyvek oldalain bujkált.

 

A Kerekítő könyvek szerkesztője:

Jakabosné Kovács Judit 1974-ben született, drámapedagógus.

"Zene- és természetszerető nagycsaládban nőttem fel. Kisiskolásként társasjátékokat készítettem és saját tákolmányú bábokkal a nagy fotel mögül báboztunk testvéreimmel szüleinknek, nagyszüleinknek. Életem első tizenöt évét végigjátszhattam, festhettem. Rajtam kívül mindenki zongorázott a családban, én csak a furulyáig jutottam.

Érettségi után az ELTE-n angol nyelvtanár szakot végeztem. Két évvel később a Bölcsészkaron egyetemi diplomát kaptam angol nyelv és irodalomból. Közben részt vettem az ELTE akkor induló kétéves drámapedagógiai képzésén, melynek köszönhetően drámajáték-vezetői képesítést szereztem. Sokat tanultam Kaposi Lászlótól, Gabnai Katalintól...

A báb és maszk gyakorlati tantárgynak köszönhetően, Granasztói Szilvia segítségével betekintést nyerhettem a Magyar Állami Bábszínház kulisszatitkaiba.
Később, a Hagyományok Házában népi kismesterségek játszóház-vezetői tanfolyamot végeztem, ahol Sándor Ildikótól tanulhattam rengeteg ölbeli játékot, népdalt, mondókát. Megpróbáltam gyermekkori zenei élményeimet is feleleveníteni, hiszen ekkor már megszületett első gyermekünk, majd a második és rá négy évre a harmadik, mondókás-könyv gyűjtővé váltam.
Saját gyermekeim nevelése során számos tapasztalatot gyűjtöttem zenés, tornás foglalkozásokon, melyekre 2-3 évesen egy-egy délelőtt jártunk. Láttam, mitől működik, vagy mitől nem működik egy foglalkozás."

 

 
 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót