OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
BORIBON ÉS ANNIPANNI 1-7.
Írta és illusztrálta: Marék Veronika
Kiadó: Pozsonyi Pagony
Kötetszám: 14

1. Boribon és Annipanni

Marék Veronika - Boribon és AnnipanniKiadás éve: 2003
Oldalszám: 32
 
Boribon, a kismackó elindul szamócát keresni a rétre.

Szamóca helyett azonban furcsa dolgokat talál: egy kerek szalmakalapot, egy kék inget és egy pár piros cipőt - de segítségükkel szamócával is jóllakik.

torpikucko.blog.hu

A barátság fontos

A kicsik egyik legnagyobb és legnehezebb feladata, hogy barátkozzanak. A igény kialakulása egy természetes és nehéz folyamat, de sokszor sajnos nagy a nyomás a gyerekeken. A család kényeztető biztonsága után nem könnyű elfogadni, hogy a világ nem (csak) arra van, hogy őket dédelgesse, így a viselkedésmódok és helyzetek, amiket családi keretek között megszokott, nagyban, a bölcsibe, az oviba, vagy a játszótérre lépve nem működnek és érvényesülnek. Mégis van egy abszolút pozitív oldala is helyzetnek: egy gyerek sincs egyedül ebben a helyzetben, és ha minden jól alakul talál magának egy barátot, aki mellett érzi, hogy a problémáját ő is érzi és a saját bőrén tapasztalaja. 

Boribon és Annipanni című könyv egy régi mese, amiért a mai napig rajongunk. Ezzel a kötettel született meg Boribon és Annipanni, a két elválaszthatatlan barát figurája. Láncmese, amivel a picik megismerik a ruhadarabokat, és megtapasztalják, hogy milyen furcsa egymásra találás egy barátság kezdete.

Később a kötetek során a kettejük kapcsolata más színben tűnik fel: Annipanni inkább az "anyukája" a macinak, aki vigyáz rá, felelősséget vállal érte és biztonságot nyújt neki, Boribon pedig egy igazi dacos-kedves-lelkes kisgyerek szerepében mutatkozik meg.

2. Jó éjszakát, Annipanni

Marék Veronika - Jó éjszakát, Annipanni!Kiadás éve: 2003
Oldalszám: 34

"Boribon és Annipanni szamóca-szedésből térnek haza. Amint mennek, mendegélnek, egyszer csak megpillantanak egy nyivákoló kiscicát.

– Mi bajod van?

– Éhes vagyok.

– Gyere velünk, kiscica! Adunk neked vacsorát. Most már hárman mennek hazafelé…”
 

Ebben a mesében Boribon és Annipanni találnak egy kiscicát. A cica velük vacsorázik, velük fürdik, még az esti mesét is meghallgatja. De Annipanni elfelejti lefektetni…

A kis medvebocs és barátja, Annipanni végigvezeti a gyerekeket az elalvás előtti teendőkön: vacsora, fürdés, esti mese, lefekvés. Annipanni Boribont és a kiscicát is megeteti, megfürdeti – ugyan ebben a cicának nem kell sok segítség –, mesél nekik, betakargatja Boribont, azután ő is nyugovóra tér. De jajj, valaki nyafog. Boribon? Nem, bizony a cica az, Annipanni elfelejtette lefektetni. Kis keresgélés után a cicus is megtalálja a legtökéletesebb fekhelyet Annipanni ágya mellett. Mindannyian mély álomba merülnek...

3. Annipanni hull a hó!

Marék Veronika - Annipanni, hull a hó!Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 32

"Egy téli reggelen Boribon kinézett az ablakon és csodálkozva kiáltotta:

- Annipanni, hull a hó! Gyere, nézd meg te is! Menjünk ki a hóba! - ujjongott Boribon.

- Gyorsan öltözzünk fel!..." - kezdődik a mese. (folytatás a mesekuckóban→a képre kattintva)

torpikucko.blog.hu

A játék is véget ér...

Mit lehet tenni, ha a gyerek nem érti még meg, mi szolgálja valóban az érdekét? Ha legszívesebben a játszótéren aludna, soha nem szállna ki a kihűlt fürdővízből, vagy egész éjszaka mesét akar hallgatni?

A konfrontáció és helyes kompromisszumra való törekvés tanulás és gyakorlás kérdése. Abbahagyni a játékot egyáltalán nem könnyű. Főleg, ha hóembert építhet a mackó!

Az Annipanni, hull a hó!-ban a kislány persze szigorúan felrakja a szánkóra Boribont, és hazaviszi, amikor annak van itt az ideje. Igen ám, de a szánkó mintha könnyebb lenne egy mackónyival! Boribon megint dacol: visszaszaladt a hóemberhez, mert nem akar tőle megválni.

Itt a történet erősen mesei lesz: Annipanni fogja a hóembert és felrakja a szánkóra, hogy hazavigyék. Ettől kezdve, ha kinéznek az ablakon, ott mosolyog rájuk az új barátjuk. Így megtapasztalják a gyerekek, hogy az okos kompromisszumok megoldást kínálnak a nehéz, problémás helyzetekre.

Ez hosszú távon empatikus hozzáállásra és a későbbi, akár felnőttkori feszültségek megfelelő kezelésére sarkallja a gyerekeket.

4. Boribon születésnapja

Marék Veronika - Boribon születésnapjaKiadás éve: 2004
Oldalszám: 32
 
Miért veszi fel Annipanni a legszebb ruháját? Miért süt vajon tortát? Miért szed virágot?

A válasz mindenre: Titok! Persze végül mindenre fény derül: ez a nap Boribon születésnapja!

Boribon megharagszik, de hamar megvigasztalódik, amikor végre kiderül a titok.

A születés a legnagyobb titok a gyerekek világában. Születésnap alkalmából, pedig előkerülnek a kérdések a születésről és halálról, ami már a kisgyerekeket is erősen foglalkoztatja. A titok megmérgezi a családi életet, így a beszélgetés a nehéz témákról még sokkal fontosabb, mint az, hogy megkérdezzük, mi volt az ebéd a bölcsiben, vagy az oviban.

 

A szülinapról való beszélgetés az életről való gondolkodás legkomolyabb kérdéseihez vezet. Ez a különleges motívum a Boribon születésnapja című mesében is megjelenik, ahol magát az ünnepet fedi el a rejtély: Annipanni virágot szed, óriási csomaggal tér haza, tortát süt és csinos ruhába öltözik, de nem árulja el a mackójának, hogy miért. Minden talányos. Boribon persze teljesen kiborul, nem bírja a elhallgatást. Még szerencse, hogy ez a fajta titok egyáltalán nem arról szól, hogy ki kell derülnie, hiszen ez maga a meglepetés. Annipanni nem kihagyja valamiből a mackót, valami fontosat elhallgat előtte, hanem óriási meglepetést szervez, így ebben a mesében a leleplezés pozitív lesz: Boribon szülinapi bulija.

5. Boribon és a 7 lufi

Marék Veronika - Boribon és a 7 lufi
Kiadás éve: 2004
Oldalszám: 32

Egy esős napon Boribon hét színes lufit kap Annipannitól: pirosat, narancsot, sárgát, zöldet, világos- és sötétkéket, no meg egy lilát.

Ám a lufik hamar elfogynak, s Boribonnak egy sem marad. Csak a szivárvány őrzi a lufik színeit.

6. Boribon kirándul

Marék Veronika - Boribon kirándulKiadás éve: 2005
Oldalszám: 32
 
Annipanni telepakolja a hátizsákot és elindul Boribonnal, hogy megmásszanak egy magas hegyet.
 
A hegy tetején egy furcsa szikla és érdekes kilátás várja őket. A nagy út alatt elfáradnak, majd lefelé Boribonnal történik egy kis baleset.
 
 
 
 

torpikucko.blog.hu

A baleset

Vannak rettentő vakmerő gyerekek, akik fittyet hánynak a veszélyre és vannak óvatosak, akik a mászókára is csak akkor próbálnak felmászni, ha közben fogjuk a hátukat.

Előbb utóbb minden gyerek megsérül – és ez teljesen természetes, és jobb, ha aggódás helyett ezekben az elkerülhetetlen pillanatokban próbálunk meg segíteni, mint Annipanni. Figyelmezteti Boribont, hogy legyen óvatos, de ennyi, és amikor a baj megtörténik, mindent megtesz, hogy segítsen a mackójának. 

7. Boribon beteg

Marék Veronika - Boribon betegKiadás éve: 2005
Oldalszám: 32

Boribon a kismackó egy nap megbetegszik és így nem tudott elmenni kirándulni. Annipanni mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb felépüljön kisbarátja, és ismét együtt játszhassanak a szabadban.

 
A mese egy olyan témáról szól, amely minden kisgyerek (és kismackó) életében sajnos előfordul: a betegségről. Boribonhoz belázasodik, kijön hozzá a doktor bácsi, gyógyszereket kell szednie, feküdnie kell az ágyban, sőt, még hűtőfürdőt is kap.
 
Varga Zsuzsa
 

Elnyerni és megtartani egy gyermek bizalmát nagy felelősség. Mi sem örömtelibb egy szakembernek, ha egy gyerkőc a szüleit lehagyva, fülig érő mosollyal jön be a rendelőbe és pattan fel a vizsgáló székbe önként és dalolva.

boribon.jpg

Az együttműködést nagyban elősegíti, ha a kis betegek aggodalmait, szorongását csökkenteni tudjuk azzal, hogy felkészítjük őket arra mi fog történni.

 

torpikucko.blog.hu

Betegség legyőzése

Mindegy gyerek megéli, milyen borzasztó lázasnak lenni. Ez a mese pont az, aminek tűnik: a mackó beteg lesz és Annipanni türelmesen gondozza hosszú oldalakon keresztül.

Színre lép a doktor, megjelenik a gyógyszer, a borogatás, a lázmérő, míg a mackó a sok szeretetnek és gondoskodásnak hála újra erőre kap, és szaladhat is a dombra kirándulni. Ez a történet tökéletes betegség előtt, alatt és után is.

 
 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót