OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
KISS ORSI KÖNYVAJÁNLÓJA KISISKOLÁSOKNAK

Kiss Orsi: Az Ómagyar Mária-siralom helyett ezeket a könyveket adjuk a gyerek kezébe!

Az iskola első négy évében az olvasás megszerettetése a valódi feladat – nyilatkozta az Indexnek Csépe Valéria, az új Nemzeti alaptanterv kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. Megmelengette a szívünket a mondat, ugyanezt gondoljuk és hisszük mi is. A folytatás már kevésbé. Abban ugyan egyetértünk a miniszteri biztossal, hogy a tananyagot közelebb kell vinni a gyerekekkel, ám, hogy „magyar nyelven kevés ilyen mai szerző és irodalom van”, az finoman szólva is meglepő kijelentés.

A Könyves Magazinban évek óta külön blokkba gyűjtjük a legfrissebb kortárs gyerekirodalmi műveket, és ezeket rendszeresen közzétesszük itt, a blogon is. Hatalmas a merítés, hiszen rendkívül sokszínű az a kínálat, amellyel a gyerekkönyvkiadók évről évre előállnak. Szerencsére egyre több olyan magyar szerző is van, aki korábban már más téren bizonyított, és most úgy döntött, hogy kimondottan a legkisebbeknek ír. És persze ott vannak olyanok is, akik évek óta nagyon jól értik és érzik, hogy mi kell a kezdő olvasóknak. Épp ezért arra gondoltunk, hogy a magazin gyerekirodalmi blokkját alapul véve összeállítunk egy alternatív listát, kimondottan alsósoknak. Ehhez a 2016-os és az eddigi egyetlen 2017-es magazinszámokat vesszük alapul.

A kínálat természetesen ennél sokkal, de sokkal nagyobb, mindenki válogasson bátran, de lehet ez egy alap ahhoz, hogy akár otthonra, akár a suliba friss, merész, vicces könyveket válogassunk – olyanokat, amelyekkel tényleg megszeretheti a gyerek az olvasást.
 
 
Elsősöknek

Dr. Seuss: Kalapos Macska

Dr. Seuss viccesen és magával ragadóan teszi hétköznapivá az abszurdot – például azt a pillanatot, amikor az unatkozó gyerekek közé besétál a kalapos, és hatalmas piros ládájából útjára engedi a két Izét. A kifordított, nyelvi leleményekben gazdag szöveget Szabó T. Anna fordította magyarra, akárcsak az ezzel egy időben megjelent másik Dr. Seuss-kötetet, a Ha lenne cirkuszom című könyvet is.
 

Kőrösi Zoltán: Ami a szívedet brummja...

A játékos-verses forma eleve alkalmas arra, hogy az elsősökkel megszerettesse az olvasást. Emellett kicsit sem elhanyagolható szempont a cukiság-faktor, hiszen melyik gyerek ne olvasna szívesen a barna, az örvös, a panda, a kicsi és a nagymackókról, különösen, ha némelyikben saját magukra ismerhetnek.

 

Lanczkor Gábor: Gúfó és a gombák

Gúfó, a kis bagoly ugyancsak egy tanulási folyamat kezdetén van, rendre rácsodálkozik a világra. Igaz, ő főleg éjszaka okosodik – utóbbi folyamat fontos része lesz a gombák vonulása, valamint egy titkos földalatti telihold buli.Másodikosoknak:

Nyulász Péter: A fürdők réme

 

Mindenki imádja a nyomozós történeteket, hát még akkor, ha a detektív egy újonc mudi. Pongrác a budapesti fürdők réme után veti magát, küldetésében egy helyes puli, egy sportos kuvasz és egy ezermester komondor is segíti.


Harcos Bálint: Petya és Tulipán

A padlásnál nincs izgalmasabb hely, kivéve, ha egy cufók, 350 kilós medve ver ott tanyát. Tulipán a Sundabunda Cirkuszból szökött meg, ám visszatérne, hogy segítsen mackótestvérein. Nyomában három rosszarcú idegen lohol, de szerencsére Petya személyében igaz barátra lel.
 

Jeli Viktória és Tasnádi István: Dani és a megkerült születésnap

A skarlát kellemetlen betegség, ágynak dönti az embert, és még a szülinapi bulinak is búcsút kell mondani. Ám Daninak ideje sincs elkenődni, egy szempillantás alatt ugyanis hihetetlen lovagkalandokba keveredik: el kell jutnia a Szív várába, előtte viszont a páncélba bújt vörhenyekkel is meg kell küzdenie.


Szegedi Katalin: Kocsonyakirályfi


Az öreg király azt szeretné, ha a lánya a receptek helyett már a férjhez menésen gondolkodna, de utóbbinak esze ágában sincs házasodni. Mindennapjait végül egy titokzatos idegen felbukkanása forgatja fel. A lány bánatát főzésbe és sütésbe fojtja, a nagy szakácskodásban pedig talán még arra is fény derül, hogy mit keres a kocsonyában a béka.

Abby Hanlon: Dory végre igazi barátra talál

A testvérei alig várják, hogy Dory végre suliba menjen. Dory már kevésbé, ő szeret otthon lenni, és egész nap hálóingben futkosni, pedig az iskolában végre igaz barátokra is lelhet, nem csak olyan képzeletbeliekre, mint a láthatatlan Mary, akivel családja legnagyobb elképedésére Dory beszélgetni és játszani szokott.
 

Lackfi János: Belvárosi gyümölcsök

A belvárosi gyümölcsök olyanok, mint bárki más. Egy nagy házban élnek mindannyian: például Eper bácsi, a meg nem értett festőművész, és a csupa ideg Naspolya néni, aki „állandóan a három átokfajzat kölykét szidja”. És persze lakik itt egy csomó gyerek is: van közöttük magányos, és félénk, meg olyan, aki örökké röhög. A rendet egy hatalmas seprűvel felszerelkezett házmester vigyázza, a rendetlen korlátot pedig egy Darth Vader-maszkos szaki rakja rendbe.

Harriet Muncaster: Holdas Hanna iskolás lesz

A vámpírok a jelek szerint sose mennek ki a divatból, hát még ha félig tündérek is. Akárcsak Holdas Hanna, akinek iskolába kell mennie. Már csak azt kell eldönteni, hogy a tündérsuliba vagy a vámpíriskolába járjon. Egy ilyen nehéz döntés meghozatala előtt természetesen mind a kettőt ki kell próbálnia.Harmadikosoknak:

Ute Krause: Muskétások - Egy mindenkiért, mindenki egyért

 

A Picandou nevű egér úgy van a sajttal, ahogy a mi Gombóc Artúrunk a csokoládéval. Lehet krémes, nagylyukú, vagy akár gomolya, ő egyikre se mond nemet. Különös városi kalandjai során egy éhenkórász egérke és egy emlékezetkieséssel küszködő névtelen patkány lesz a társa. Végül egy D’Artagnan-rajongó aranyhörcsög segít nekik abban, hogy a Fondu-re keresztelt patkány végre-valahára megtalálja a családját
 

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
 

Erősen szezonális könyv A fiú, akit Karácsonynak hívnak, ám nagyjából minden megvan benne, hogy idővel igazi klasszikussá érjen. Mi volt azelőtt, hogy a Télapó öreg, nagyszakállú bácsivá öregedett volna? Honnan van a bojtos sapka, és hogyan ismerkedett meg a manókkal? Matt Haig könyvéből kiderül.
 

Julija Kuznyecova: Micsoda nagyi!
 

A nagyik sütnek, főznek, az unokákra vigyáznak, esténként pedig sorozatokat néznek a tévében. Ez azonban csak a látszat, Zsenya Nagyi ugyanis igazi szupernagymama, aki bokszol, összecsomózott lepedőkön hagyja el a szobáját, és még arra is jut ideje, hogy megszervezze az unokája társas életét.


Kollár Árpád: A Völgy, írta Tárkony
 

Tárkony, a nemköltő költő naná, hogy híres akar lenni, és persze az sem lenne rossz, ha egyszer végre tényleg kialudhatná magát. Utóbbi már egészen jól megy, ám a világhír még várat magára. Addig is szerencsére kiválóan eléldegél a Völgyben, ahol rengeteg barátja van – például Lajos, a mindenes meg Hentes Kopasz, a kétjobblábas balhátvéd, és ott van még az ellenségre lekváros palacsintával rontó Oregán is.Negyedikeseknek:


Kertész Erzsi: Panthera - a Hógömb fogságában

Hógömböt mindenki rázott már, ám kevesen vannak, akik hegyet is másztak benne. Közéjük tartozik Kismukk és néhány osztálytársa, akik egy Meredek Johnny nevű gonosztevő ármánykodásának köszönhetően a hógömb fogságába estek. Kalandjaik során nemcsak az időjárás viszontagságaival kell megküzdeniük, de üldözőbe veszi őket egy vadsakál-csapat, és még egy helyi remetével is meg kell értetniük magukat.


Dóka Péter: Viharlovag – Fekete Eső

Szörény király az összes bajnokot, lovagot, kardforgatót a palotájába hívta, háború idején ugyanis minden tetterős kézre szükség van. Azovil se nem bajnok, se nem kardforgató, de hősies helytállásának köszönhetően a nagyerejű fiúnak ritka szerencsében lesz része, hiszen Igazi Lancelot és Jolóka törpe kíséretében lovagi küldetésre indulhat.


Roald Dahl: A barátságos óriás

A főszereplő Szofit az árvaházból ragadja el a Hatalmagos Azonáltal Barátságos Óriás, akivel a kislány a kezdeti megrázkódtatás után véd- és dacszövetséget köt. Igazi barátok lesznek, ami nem csoda, hiszen a HABÓ nem olyan, mint a többi óriás; kedvence az orrborka és a hopfüzsgő.


Lackfi János: Szerelmi nyomozás

Bálint élete akkor fordul fel fenekestül, amikor egy cetlit talál a padjában. „Szerintem a Bálint tök helyes, totál belezúgtam… Love.” Innentől kezdve a fiú kíváncsiságtól vegyes gyanakvással lesi az osztálytársnőit, és szűkíti le a kört arra az egy személyre, aki talán a levelet írhatta.


Anna Woltz: Tess és én - Életem legfurcsább hete

A vakáció első napján Samuel bátyjának eltörik a lába, ami elég nagy baj, az azonban már kevésbé, hogy amíg az orvosra várnak, a tízéves Samuel megismerkedik a tizenegy éves Tess-szel. Utóbbinak minden vágya, hogy megismerje a szigetre érkező apukáját, akinek sejtelme sincs, hogy van egy lánya. Samuel persze rögtön társa lesz az apamegismerő akcióban.

Magyari Péter: Bence és a türkiz Nabu

Bence nem is vihetné magával az iskolába a szuperhős Nabut, így aztán nem árulja el otthon, hogy a szünetben a Nagy Pelva elvette tőle. Bosszút forral, vagy legalább egy (két, három) tervet, hogy visszaszerezze, ebben pedig fontos szerepet játszik barátja, Rigl Zoli, akárcsak egy kis híján kókuszgolyóba töltött csótány, ami végül egy híres focista nevét kapja.


David Solomons: Földönkívüli a tesitanárom!

Luke egy katasztrofálisan időzített pisilésnek köszönhetően maradt le arról, hogy szuperhős legyen. Helyette, a bátyja, Zack lesz az, aki megmenti a világot, és mindennek a tetejébe még a barátja, Lara is szuperképességek birtokába kerül. Luke vigaszképp egy ultratitkos szuperhőscsapat létrehozásán fáradozik, holott még az is gondot jelent, hogy a suli focicsapatába beválasszák.

Berg Judit: Rumini kapitány


A Rumini-széria első kötete már rengeteg iskolában a tananyag része, tavaly viszont megjelent a lezáró kötet, melyben Rumini megint vízre száll, vele tart a legjobb barátja, Balikó és persze Galléros Fecó is. A nagy csapat hamarosan igazi kalamajkába keveredik, vérszomjas baglyok, csalafinta hamiskártyások és mágikus lények segítik, vagy éppen akadályozzák az útjukat.

Forrás: Könyves blog

 
 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót