OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Titi-sorozat
5-8 éveseknek
Írta: Annie M. G. Schmidt
Illusztrálta: Fiep Westendorp
Kiadó: Pozsonyi Pagony

Titi a toronyház tetején
Titi a toronyház tetejénf56a7020.jpg
 
Fordította: Czibere Mária
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 115
 
Titinek nincs hol laknia. Szerencsére a toronyház legfelső szobája még üres.
A szomszédok azonban nem mind jóindulatúak: Patyolatné szerint háziállat nem való a házba, főleg nem csótány, rendnek kell lennie, a házmester pedig szeret kötözködni a nála gyengébbekkel.
 
Titi a daruskocsijával mindenkinek segít, így hamar sok barátja akad: Gerda, a galamb, Penna bácsi, a könyvárus, Ágica, a rószaszín ruhás kislány, a sirályok, de még az Őrnagy és Nyurgaló is! Végül még a tengerpartra is eljut új szomszédaival, a Trappolka családdal.
A három részes sorozat első kötetét 5-10 éves korú gyerekeknek ajánljuk. Nevessünk, hüledezzünk, tartsunk Titivel, aki igazi derék, bátor gyerek!

 

Kik laknak a toronyházban és környékén?

Ismerkedjünk meg a toronyház lakóival. Mindannyian nagyon mulatságosak, hol kedvesek, hol bambák, hol rikácsolnak, hol ujjonganak. Kövessük történetüket a regényben, ahogy Titi beköltözik, s megismerkedik mindenkivel, majd eljut a tengerpartra is, ahonnan egy különös tojással tér vissza a városba Gerda kérésére, mert valaki bajban van...

titi.jpgTiti
Kisfiú a piros daruskocsival. Önzetlen és segítőkész, de a kalandokat sem veti meg. Ő történetünk főszereplője. Kicsit félénk a tekintete, igaz? De meglátjátok, hogy mennyire talpraesett, ha meg kell védenie barátait, Gerdát és Zsazsát, vagy éppen Ágicát.
 
 
gerda.jpgGerle
 
A gerle. Jó és rossz híreket hoz és visz. Nagyon hiú, szeretne sztár lenni, vagy akár postagalamb.

Mindig kitart Titi mellett, sőt, nélküle Titi nem lakhatna a toronyház tetején, és Ágica sem ehetne betegen gumicukrot!

 

titi.jpg

Ágica

A rózsaszín ruhás kislány, aki még az utcára sem mehet ki, nehogy összepiszkolja magát. Anyukája Patyolatné, a többi lakó réme.

A tüchtig ruha mögött azonban egy okos és vagány kislány bújik meg, aki vágyik barátokra - nem véletlen, hogy Titi mellé szegődik.


penna.jpgPenna bácsi

Könyvesboltos.

Mindenre van ötlete, és csupa szív. Poros könyvei és raktára az otthona, a gyerekeket pedig nagyon szereti úgy, ahogy vannak: piszkosan, tanácstalanul vagy éppen akcióban. 

Zsazsazsazsa.jpg

A csótány. Szelíd és barátságos háziállat, akinek kedvenc eledele az almahéj, és csótányhoz illően mindent túl él. Nagyon szeret egy vattával kitömött gyufásdobozban heverészni.

Biztos pont a kis toronyszobában.


titi.jpgPatyolatné

Tisztaságmániás hölgy. Neki még a tiszta sem elég tiszta, ha nem patyolattiszta, nem bírja a bogarakat, ezért kezében mindig permetezőt tart. Sőt! Mindenki legyen tiszta! Az állatok, a gyerekek és egyéb zabolátlan lények vagy tisztuljanak a szeme elől, vagy legyenek szívesek haptákba vágni magukat. Hogy ő sem gonosz, arra a második részben derül fény.


Falábú Károly

Hatalmas sirály. Az egyik lába fából van. A tengerparton lakik, igazi vén tengeri medve, akarom mondani, madár.  Óriás szárnyaival hamar a városban terem, ha szükség van rá.

titi.jpgTrappolkák

Egy apuka és hat kicsi Trappolka. Mindig kócosak és rendetlenek. Lakásukat hatalmas matracok borítják, amiken ugrálni lehet, tele sült krumpli darabkákkal és kecsapfoltokkal. Itt nem tilos a csámcsogás és a maszat, sőt, erősen javallott! Trappolka apuka vendégszeretető lakása pedig mindenki előtt nyitva áll.

Aléluska

A tériszonyos mókus, akinek később még lesz szerepe a második kötetben.

titi.jpgNyurgaló

A világ leghosszabb lova, de amilyen hosszú, olyan nyafogós is. Hogy középen meg ne roppanjon, a két végére kell ülni! Kivéve, ha felszereli a kerekeit.

Őrnagy

Katona. A toronyház lakója és Nyurgaló gazdája. Nem riad meg semmitől, és becsüli a derék embereket.

Selypitütü

A kagyló. Soha nem téved el, de nagyon selypít. Érző lélek, még ha többnyire némán lapul is Titi zsebében.

Lenke

Sirály. Borzasztóan félti a tojásait, hisztérikus rohamot kap, ha el kell szakadnia tőlük bármilyen ésszerű okkal. Egy igazi sirály-anya.

Házmester

A toronyház portása. Kedvesnek nem mondható. Mindig az erősebbhez húz a szíve.

Házimacsó

Macska. Örökké lesben áll és vadászik, de egyáltalán nem olyan elvetemült, mint amilyennek látszik.

 

Titi a parkban
Titi a parkbanFordította: Varga Orsolya
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 144
 
A folytatásban Titi, ez a kedves és segítőkész kisfiú a piros daruskocsijával hazatér a tengerpartó́l, zsebében egy titokzatos tojással. De nem ér rá pihenni, otthon is rengeteg dolga van. A Gerliceparkot, sok-sok kedves állat lakóhelyét meg akarja szüntetni a Parkőr, hogy a helyére betonnal borított, rendezett teret építtessen. Titi ezt nem hagyhatja annyiban!
Penna bácsi, Gerda, a galamb és egy titokzatos renete (aki nem remete, csak majdnem!) segítségével megmenti a parkot és az állatokat. És hogy mi kel ki a narancssárga tojásból? Egy óriási göndörgém...

 

A sorozat második részében Titi újabb kalandokba keveredik, ezúttal a Gerliceparkot és az ott lakó állatokat kell megmentenie a várostervezéstől, majd egy különös madarat, egy göndörgémet a kitöméstől.

Nagy bajba kerültek a Gerliceparkban élő állatok: a parkőr a fák és a bozótos helyére kikövezett, rendezett parkot álmodott meg, és buldózerekkel akarja letarolni a kis erdőt. Titi összefog az első részben megismert barátaival, Gömböly Gerdával, a galambbal, Penna bácsival, a könyvesboltossal és Falábú Károllyal, a sirállyal, hogy megmentsék a parkot és lakóit.

Penna bácsi tanácsára Titi elautózik Ködberekbe, hogy segítséget kérjen a renetétől (sajnos nem derül ki, hogy miért renetének hívják), aki egy fonnyadt kis növényt ad hősünknek. Titi és Penna bácsi az éj leple alatt elültetik a parkban a növényt, amelyből másnapra egy hatalmas ködiszederbokor lesz. A buldózerekkel támadó munkások megkóstolják a szedret, és ahelyett, hogy letarolnák a parkot, játszani kezdenek: hintáznak, bújócskáznak. De nemcsak a munkások, az összes felnőtt, aki eszik a ködiszederből, vidám és játékos kedvű lesz.

A móka jó darabig eltart, ám amikor az orvos nem látja el a betegét, a pék nem süti meg a kenyeret, és elázik a mennyezet, mert a felnőttek játszanak, Titinek megint a tettek mezejére kell lépnie. A Gerlicepark végül megmenekül, és itt akár véget is érhetne történet, de a szerző hirtelen visszautal a mese elejére, amikor is Titi egy tojást bízott a szomszéd Kovácsékra.

Amíg az olvasó a Gerlicepark lakóinak és Titinek szurkolt, a tojásból kikelt egy göndörgém, akit a helyi madármúzeum igazgatója elvitt, hogy kitömjön a tudomány és az emberiség szolgálatára. Titinek szerencsére ezt is sikerül megakadályoznia...

A fejezetekből álló könyv valójában tehát két mesét tartalmaz, így kicsit zavaró, amikor egyszer csak az egyik fejezettel egy új mese kezdődik. Mivel a történetek először egy magazinban jelentek meg folytatásban, nem volt könnyű megoldani (azért persze meg lehetett volna), hogy a könyvek szerkesztésekor hol zárják le a meséket, vagy hogy kicsit „igazítsanak” rajtuk. Ennek a szerkesztési hiányosságnak azonban a gyerekek valószínűleg csak örülnek, hiszen milyen rossz érzés az, amikor egy jó könyvnek vége van! Így pedig, amint lezárul az első mese, kapnak még egyet.

A szerzőpáros a szöveg és az illusztráció tekintetében összeforrott, egységes művet alkotott. A sallangmentes, egyszerű, gördülékeny és vicces stílus, ami a fordítónak, Varga Orsolyának is köszönhető, méltó kísérője és kiegészítője a karakteres, ötletes és szintén vicces illusztráció. Nehéz eldönteni, melyik tetszik jobban. Hála Titinek, mostantól kezdve olvasmányélményekben gazdagabb generációk nőhetnek fel. (Szokács Eszter)

 

Titi és az időjós
Titi és az IdőjósKiadás éve: 2013
Oldalszám: 88
 
Ugye emlékeztek még a toronyház különös lakóira, Ágicára, a Trappolkákra, és persze Titire? Épp szülinapi zsúrra készülődnek, amikor hangos sírás veri fel a ház csendjét. Mardoska az, a harapós kisfiú. Róla szól a Titi-sorozat harmadik kötete.

Mardoskát medvék nevelték, és nem tud elszakadni medveszüleitől. Márpedig az emberek között nem élhetnek medvék, sőt, harapni is tilos! Persze a megoldhatatlan helyzetben ezúttal is Penna bácsi segít: barátja, az Időjós, titkos erdők, tengerek és sivatagok irányítója. Nála minden állat biztonságban van... De ha egyszer Mardoska beszabadul a birodalmába... akkor ott kő kövön nem marad!

Sok-sok kaland és bátorság kell ahhoz, hogy Mardoska végre leszokjon a harapásról, és boldogan éljen az összes szeretett nevelőszülőjével együtt. De Titinek semmi sem lehetetlen!

 

titi3Bár a cím Titit és az Időjóst emeli ki, a sorozat harmadik kötete alapvetően a toronyházban éldegélő Gyám néni nevelt fiának, Mardoskának a története és karaktere köré épül. Mardoska nemrég került Gyám nénihez a toronyház lakóinak nagy szomorúságára. A kisfiút medvék nevelték fel Kanadában, ezért hirtelen felindulásból bármikor bárkibe beleharap, morgolódásra és bosszankodásra késztetve ezzel mindenkit. Gyám néni nem is igazán tud mihez kezdeni harapós fiával, aki utólag ugyan mindig megbánja tettét, de sajnos nem kap új esélyt: Patyolat Ágica születésnapi zsúrjára nem kap meghívót.

A történet a szülinapi mulatsággal kezdődik, itt látjuk újra a legtöbb szereplőt: Titit, Patyolat Ágicát és karót nyelt édesanyját, Patyolatnét, valamint Gyám nénit és Mardoskát. Korábban is szembetűnő volt a nevek megválasztásának nagyszerűsége: Patyolatné és Gyám néni neve magáért beszél, de a legjobb ötlet talán mégis a „Mardoska” szó: a kisfiú nem a rossz beidegződés miatt kapta ezt a nevet, hanem mert a támadások után folyton mardosta a lelkiismeret.

titiA történet akkor indul be igazán, amikor két medve tűnik fel a városban, akikről kiderül, hogy Mardoska korábbi nevelőszülei. Eleinte úgy tűnik, hogy kezelhető a helyzet, de a toronyház nem igazán alkalmas két ekkora állat befogadására, így menniük kell. Mardoska azonban képtelen meglenni nélkülük, ami további harapásokat, hisztizéseket és veszekedéseket eredményez. A megoldást ezúttal is Penna bácsi ötli ki: a vendégeket az Időjós birodalmába viszik, hogy ott békésen élhessenek a nekik megfelelő mérsékelt éghajlati övezetben.

Mardoska azonban nagyon hiányolja őket, így lehetőséget kap nevelőszülei meglátogatására. Sajnos a harapás szenvedélyéről továbbra sem mond le, így egy véletlen baleset folytán árvizet, majd jégkorszakot okoz az Időjós titkos és féltve őrzött birodalmában. Az Időjós viszont nem jószívűségéről híres, jól elfenekeli Mardoskát és megtiltja, hogy hazamenjen, amíg le nem szokik a harapásról.

rokaA történet végén persze megoldódik a konfliktus egy sarki róka segítségével. Mardoska a rókaharapás után mérlegel, az Időjós pedig helikopterrel hazaszállítja őt és a medvéket Gyám néni új vityillójába, ahol végre mindenki kényelmesen elfér.

A kedvenc részem a mese legeslegvége volt: az olvasó azt hinné ugyanis, hogy Mardoska természetesen leszokik a harapásról, de a könyv a kisfiú zavart motyogásával zárul: „Még nem tudom.”

Ez a csavar a történet végén meglepő lehet, hiszen így a probléma tulajdonképpen csak félig oldódik meg, további kérdések merülhetnek fel az olvasóban; ugyanakkor Titi története így üdítő kivételt jelent a többi határozottan lezárt, tanulságokkal megtoldott mesekönyv között. Az szintén különlegessé teszi a mesét, hogy nincsen elhatárolható jó és rossz: kicsit mindenki kedves és segítőkész, aztán türelmetlen és verbálisan agresszív; kicsit mindenki szeret veréssel fenyegetőzni, hogy aztán később megenyhüljön, belássa saját hibáit és ismét szerethetővé váljon.

Az illusztráció Fiep Westendrop munkája. A Moncsicsire emlékeztető képek remek hangulatot kölcsönöznek a történetnek, engem különösen a mese végén található állatos képek fogtak meg. (Bánáti Anna)

 

Vissza a sorozatokhoz

VISSZA AZ OVISOK OLDALÁRA>>

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>>

 

 

 
 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót