OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Janó és Janka sorozat
3-6 éveseknek
Janó és Janka tavaszi meséi
Janó és Janka tavaszi meséiKiadás éve: 2015
Oldalszám: 48
 
Itt a tavasz, felébredt a süni! Janó és Janka nagyon örül, mert megszülettek a kiscicák és a kisbárány is, a madarak tojást raknak. Janóék meglesik a fészket, és megetetik a madarakat. Haza szeretnének vinni egy kisbárányt és megcsodálják a cicákat is apa segítségével. Persze tojást is festenek, és a nyuszi is jár náluk, hogy elrejtse a hímes tojásokat, amiket meg lehet keresni. Játssz és örülj a tavasznak Janóval és Jankával, Hollandia kedvenceivel!

Janó és Janka kis meséit rögtön megszerette a magyar közönség, hiszen a rövid, frappáns és humoros történetekben épp azt csinálja Janó és Janka, mint minden kisgyerek: játszanak és kitalálnak, összevitatkoznak és kibékülnek. 

Most visszatérnek a tavaszi mesékben: felébred a süni, megszületnek a kiscicák és a kisbárány is, a madarak tojást raknak. Janóék meglesik a fészket, és megetetik a madarakat. Persze tojást is festenek, és a nyuszi is jár náluk, hogy elrejtse a hímes tojásokat, amiket meg lehet keresni. - Varga Orsolya fordítása.

https://www.pagony.hu/resources/images/5d/84/42/23995_3.jpg

Janó és Janka nyári meséi
 
Janó és Janka nyári meséiKiadás éve: 2014
Oldalszám: 40
 
„Janó kiment a kertbe játszani, de nagyon unatkozott. Ám egyszer csak észrevett valamit. Egy lyukat a sövényen. Lekuporodott a földre és átkukucskált a lyukon. Hogy mit látott? Egy orrocskát. Meg egy szájacskát. És kék szemecskéket. Egy kislány nézett szembe vele. Pont akkora volt, mint Janó.”
 
Ő Janka! Janó új szomszédja. Ezentúl van kivel játszania, csak át kell mennie Jankához! Nyár van, egész nap ragyogó az idő. Janó és Janka fagyiznak, fürdenek a tengerben, sátraznak és piknikeznek. Mert együtt lenni jó! A Janó és Janka a holland gyerekirodalom klasszikusa, több generáció nőtt fel meséiken.Tarts velük te is!
 
 
 
 
 
 
Gyerekléptékű kalandok

Janó és Janka - holland nevükön Jip és Janneke - legalább olyan fontos és örökzöld alakja a holland gyerekirodalomnak, mint a cseheknek a Kisvakond vagy a svédeknek Niels Holgersson. Az óvodáskorúak kedvenc mesehősei tavaly voltak ötven évesek, de úgy tűnik, hogy az a gyermeklogika, ami a történeteket működteti, sosem kopik meg. - Rádai Andrea ajánlója

Janó és Janka szomszédok. És jóbarátok: rengeteg időt töltenek együtt - játszanak, összevesznek, kibékülnek, megismerik és megtapasztalják a világot. A szerző, Annie M.G. Schmidt pár perc alatt felolvasható epizódokban írta meg kalandjaikat. Mindegyik történet önmagában is kerek, a cselekmény pedig rendkívül egyszerű (épp ezért a legkisebbeknek számára is élvezetes), de mindig van benne valami szellemes csavar vagy bájos apróság, ami a felnőtteket is felderíti.

A gyerekek számára talán azért működnek jól ezek a történetek, mert nem mindenáron azt akarják megtanítani, ami a felnőttek szerint feltétlenül megtanítandó és fontos tudás. Janó és Janka gyerekléptékű kalandokba keveredik, és apróságokból épül fel a világuk: arra várnak, hogy piros legyen az eper, homokos szendvicset esznek a tengerparton, nem tudnak elaludni a szúnyogoktól, és még arra is rájönnek, hogy a cica mérges, ha lelocsolják.

https://www.pagony.hu/resources/images/a6/g5/47/jj_fagyi.jpg

Ráadásul egy olyan világban élnek, amilyet minden szülő szeretne a gyermekének megteremteni. Van a történeteknek valami idilli, békebeli hangulata, egy olyan ráérős tempója, ami sokszor hiányzik különböző programokra szabdalt hétköznapjainkból, viszont fontos tartozéka (kellene, hogy legyen) a gyermekkornak. Janónak és Jankának minden pillanat fontos, minden nap végtelenül hosszú és tulajdonképpen ünnepi. Kissé össze is mosódik a felnőttek világa, ha szükséges, akkor persze ott van egy anya vagy egy apa, de nem mindig lehet tudni - és nem is olyan fontos - hogy kié.

Kétlem, hogy Hollandiában találnánk olyan háztartást, ahol valaha ne fordult volna meg Janó és Janka alakja - ha nem is könyv, de bögre, matrica, uzsonnásdoboz, ébresztőóra, stb. formájában. Fiep Westendorp illusztrációi ugyanis legalább annyira fontosak, mint maguk a szövegek. Külön története van annak is, hogy a két kisgyerek miért fekete: Janó és Janka először egy holland napilap, a Het Parool hasábjain bukkant fel a hatvanas években, és sokkal olcsóbb volt fekete-fehér sziluetteket nyomtatni illusztrációként. Ez az oka annak is, hogy miért csak profilból láthatóak a gyerekek. Később kiszínesedtek a rajzok, legalábbis Janó és Janka környezete, de ők maguk feketék maradtak: ez bizonyult a védjegyüknek. Mindennek ellenére rendkívül érzékletesek az alakok: arckifejezések helyett a szereplők kézmozdulatai és testtartása beszél.

Annie M.G. Schmidt állítólag öt perc alatt, szerkesztőségi ülések szünetében írta meg Janó és Janka első részeit: egyszerűen csak lejegyezte azt, ami fiával és a szomszéd kislánnyal legutóbb történt. E könnyed munkastílusnak - és persze a szerző kitűnő megfigyelőkészségének - köszönhető, hogy annyira keresetlenek és hitelesek lettek ezek a mesék.

A Pagony legelső válogatása a gyerekek szívéhez oly közel álló, nyári mókákról szól: Janó és Janka fagyiznak, fürödnek a tengerben, pancsolnak a kertben, szúnyogokat kergetnek, sátoroznak, dinnyét, epret és cseresznyét esznek - és nem árulok el nagy titkot, ha most ideírom, hogy mindezt kevéssé mértékletesen teszik. Élik az óvodáskorú gyerekek nyári életét: mert csak így érdemes.

Janó és Janka őszi meséi
 
Janó és Janka őszi meséiKiadás éve: 2015
Oldalszám: 48
 
Itt van az ősz, sokat esik az eső és fúj a szél – de Janót és Jankát, a két holland kisgyereket ez cseppet sem zavarja. Hiszen egész nap együtt játszanak, hol kinn, hol benn: sétálnak az esőben és ugrálnak a tócsákba, sárkányt eregetnek az őszi szélben, leszedik a piros almát, diót törnek a szobában, vagy ha nagyon esik, hát szétvágják a színes újságokat és cirkuszosdit játszanak! Játssz és örülj az ősznek Janóval és Jankával, Hollandia kedvenceivel!

Szeszélyes őszi időjárás ide vagy oda, Janó és Janka ősszel is épp úgy feltalálják magukat, ha játékról van szó, mint bármikor máskor.

Szakad az eső? Nem baj, ugorjunk tócsákba!

Heves szélvihar teszi próbára a fák ágainak ruganyosságát? Tökéletes időpont arra, hogy pékségbe menjünk! Fagyos jégeső veri az ablaküveget? Itt az ideje bögrébe gyűjteni a jégdarabokat, és odaadni Anyának ajándék gyanánt.

Olyan sűrű köd száll le az utcákra, hogy az ember az orráig sem lát? Ilyenkor a legjobb vonatosat játszani, ezt mindenki tudja. Persze az ősz nem csak az óceáni éghajlat viszontagságairól szól. Janó és Janka gyermeki ártatlansággal látják meg a szépet abban, ha gereblyézniük kell, ha kukacot találnak az almában, sőt abban is, ha a papírsárkányuk fennakad a fán.

A régi mesékben egy olyan meghittség és békesség van, ami Janó és Janka őszi meséiben is fellelhető. Új könyvek, rajzfilmek, animációs filmek jönnek-mennek, s gyakran egyik zseniálisabb közülük, mint a másik – de azért megnyugtató arra gondolni, hogy mindig is lesznek olyan klasszikusok, amikhez örökké vissza lehet nyúlni.

Janó és Janka téli meséi
 
Janó és Janka téli meséiKiadás éve: 2014
Oldalszám: 48
 
Janó és Janka meséi a holland gyerekirodalom klasszikusai, melyeken több generáció nőtt fel. Történeteik egyszerűek, mégis tele vannak játékkal és és életörömmel, és olyan apróságok válnak fontossá bennük, mint egy új kesztyű vagy a hóvirágok kikelése. Előtérben a gyerekek mindennapjai állnak, de mögöttük ott vannak az őket figyelő, és szükség esetén támogató szülők is.
 
A téli mesékben Janó és Janka megtudják, hogy a süni téli álmot alszik, képeslapot írnak egymásnak karácsonyra, ajándékot bontogatnak és havaznak, de ha túl nagy a latyak és a hideg, akkor felfedezik a padlást és a konyhát is!

 
Janó és Janka - Itt a Mikulás!
 
Janó és Janka - Itt a Mikulás!Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 40
 
Janó és Janka borzasztóan várja már a Mikulást! Levelet írnak neki, holland szokás szerint sárgarépát és szénát készítenek a csizmájukba a Mikulás lovának. Már napokkal az ünnep előtt próbálják énekkel a házukba csalogatni, hiszen biztosan a közelben jár!

Janó és Janka néha összevitatkozik a nagy izgalomban, de mindig kibékülnek: mert akármit hoz is a Mikulás, a legjobb együtt játszani az új játékokkal!

 

 

Várd a Mikulást Janóval és Jankával! - Bagossy Laura ajánlója

A gyerekkor talán legszebb adománya a feltétlen hit a csodában. Egy pici gyereknél teljesen hiányzik a kétely. A világ legtermészetesebb dolga például, hogy jön a Mikulás: a nagyszakállúnak érkeznie kell, mert az a dolga, hogy örömet okozzon a kölyköknek, hogy megteremtse a várakozás, az ünnep örömét, függetlenül attól, hogy minden kultúra más és más történetekkel, szokásokkal ruházza fel a személyét. Janó és Janka esetében a holland verzióról olvashatunk, ami a magyar hagyományainkkal sokban egyezik – bár ember legyen a talpán, aki nincs összezavarodva az angolszász télapós hagyományok domináns jelenléte miatt.

Jano es Janka 1Szóval Janó és Janka, a két kedves kis barát téli, tavaszi, nyári és őszi kalandjaik kipihenése után most a Mikulást várja. Akárcsak nálunk, a holland Szent Miklósnak is Krampusz a segítője. Lóval közlekedik, a gyerekek levelet írnak hozzá, cipőt pucolnak és dallal várják.

Mint ahogy eddig is megszokhattuk, a kisfiú és a kislány a maguk gyermeki egyszerűségével gondolkodnak erről az egész decemberi csodavárásról is. Hogy a Mikulást szállító lovacska biztos éhes és szomjas, ezért kikészített répával, szénával és még egy vödör vízzel is várják. Miért csak a gyerekek kapnak ajándékot, a Télapó miért nem? Ezen a kérdésen morfondírozva elkészül egy aprócska sál Mikulás számára. Hadd örüljön ő is.

Jano es Janka 2Amikor meglátják a piros kabátos puttonyost valahol távol az utcán, gyerekekkel körbevéve, boldogan indulnak el utána, aztán természetesen jól el is tévednek. És elfordul az is, hogy eltörik a mécses, mert a cipőcske nem azt rejtette magában, amit vártak. És ahogy barátok között lenni szokott, van egy kis vita, veszekedés is a könyvben. Aztán amikor tényleg bekopog a Mikulás, jön a megszeppenés, pont úgy, ahogy lennie kell. Majd követi az ajándékok feletti öröm, és másnap már a megkönnyebbült, önfeledt játék.

Annie M.G.Schmidt semmit nem túloz, nem cukroz, és zseniálisan érti és beszéli a gyerekek nyelvét. Rövid történetei Janóról és Jankáról egyszerűek, őszinték és hitelesek. Pont ezért tudnak vele azonosulni remekül a mesehallgató gyerekek. Minden sorban saját életükre ismerhetnek, és ami ismerős, az biztonságos is.

 
A Janó és Janka - Itt a Mikulás! című könyvet érdemes már december 6. előtt beszerezni, hiszen felkészíti a legkisebbeket, izgalomban tarthatja a kicsit nagyobbakat, és megnyugtathatja a megszeppenteket.

 

Vissza a sorozatokhoz

 

<VISSZA A KLASSZIKUS MESÉKHEZ

<VISSZA az adatbázishoz

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót