OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Janikovszky Éva

Janikovszky Éva munkássága

  2017.05.19. 15:39
Képtalálat a következőre: „janikovszky éva”

„Azok közé a felnőttek közé sorolom magam, akik nem felejtették el, hogy ők is voltak gyerekek”

Janikovszky Éva felnőtt-gyerek kapcsolatról 33 kötete 35 nyelven jelent meg. Sajátos humora és bölcsessége miatt évtizedek óta töretlenül népszerűek az írásai: a Málnaszörp és szalmaszál, a Velem mindig történik valami vagy a Kire ütött ez a gyerek? című művein nemzedékek nőttek fel, de a gyerekek és felnőttek viszonyát mindig két oldalról mutatta be.
 

Velem mindig történik valami...

mora.hu  2017.05.13. 19:09
Janikovszky Éva„… sajnos az én apukámat nem érdekli, hogy a más gyereke mit csinál. Az csak akkor érdekes neki, ha a más gyereke véletlenül nem csinál semmit.” 

Ugye sokunknak ismerős az idézet, amely Janikovszky Éva Velem mindig történik valami című könyvéből származik.

A Kossuth-díjas író, a gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb képviselője Szegeden született, gyerekkorát nagyapja könyvesboltjában töltötte, ahova gyakran betért Móra Ferenc is. 1957-től jelennek meg írásai.

Első könyvét –amelynek címe, Csip-csup-, még Kispál Éva néven írta. Kevesen tudnak úgy gyerekekről írni, ahogyan ő írt. Nem véletlen könyveit harmincöt nyelvre fordították le, több művéből rajzfilm, tévéfilm is készült.  Írói világa, magával ragadó, sajátos világ. Írásai egyaránt szólnak a gyerekeknek és a felnőtteknek. Hitelesen szól akár az óvodás, akár az iskolás, akár a kamasz gyerek hangján. Könyvei egyfajta varázstükrök, amelyekben a felnőttek a gyerekek szemével láthatják önmagukat. Mintha szüntelenül arra késztetné a szülőket, hogy emlékezzenek vissza milyen volt gyermekként élni. Műveinek kimeríthetetlen témája a felnőtt és a gyermek kapcsolata, s az éremnek mind a két oldalát bemutatja. Például ha egy kisgyerek szemszögéből, mondja el, hogy örül valaminek, rögtön utána azt is elmeséli, hogy az anyukája miért nem örül ugyanannyira.

Munkássága elválaszthatatlanul egybekapcsolódott a nevetéssel és a tréfával. A felnőtt és gyermekvilág konfliktusait humorba ágyazva dolgozza fel.Történetei erősen kötődnek a valósághoz, nem ámítja a gyermekeket, hogy a felnőttek világa csupa móka és kacagás, az olvasóit soha nem kecsegtette a problémamentes élet ígéretével. Őszinte volt a gyermekhez és felnőtthez egyaránt. Ugyanakkor minden sorát átszőtte a sajátságos „janikovszkys” humor. Írásai a mindennapi élet fontos dolgairól szólnak, ritka érzékenységgel a gyerekek észjárását és szavait idézik meg mondataival. Számára természetes volt, hogy a gyerekek úgymond kifigurázzák a számukra visszatetsző felnőtt viselkedésformákat.

Szülőként miért jó Janikovszky Évát olvasni? Arra tanít meg leginkább, hogy nem szabad nagy ügyet csinálni semmiből. Elhagy minden szorongás, ha sorait olvassuk. A maga rövid, tömör mondataival roppant mulatságos és persze mindnyájunk számára ismerős helyzeteket villant fel. Megnevettet, s rájövünk, hogy Velünk is mindig történik valami.

Mosolyogni tessék! - Janikovszky idézetek
 

Janikovszky Éva az unokákról, a könyvekrõl, a hírnévrõl

Dési János újságíró  2017.05.13. 21:56
Az úgy volt, hogy gyerekkoromban sokat olvastam a könyveit. Úgy emlékszem, tetszettek. Most, hogy újraolvastam õket, óriásiakat röhögtem rajtuk és rájöttem, akkor rengeteg mindent nem értettem meg belõlük. És tulajdonképpen az igazán jó ifjúsági könyvek, mint a Micimackó vagy az Alice, igazán csak felnõttkorban érthetõk meg.
 
Nyilván gyerekkorában azért szórakozott jól a könyveimen, mert akkor is úgy érezte, magának szólnak. Valóban azt a célt tûztem magam elé – hogy ilyen gyönyörûen fogalmazzak–, hogy könyveket, olyan gyerekkönyveket írjak, amelyek a kicsiknek is és a nagyoknak is tetszenek. Ez persze nem úgy megy, hogy az ember aképp szövi-fonja a történet fonalát, hogy legyen egy rétege, amely gyerekeknek szól, aztán egy másik, amelyik felnõtteknek. Inkább így sikerülnek.

Rengeteget járok még manapság is gyerekek közé, és sokszor hallom például az iskolákban, amint elõadják az általam írt gyerekmonológokat. És borzasztó jól szórakozik rajta, aki elmondja, és az is, aki hallgatja. Nem beszélve rólam, mert én mindig repesõ szívvel figyelem az ilyet, hiszen ez tényleg óriási boldogság.

Úgy tapasztalom, a gyerekek is veszik a lapot, megértik, amit írok.
 

A Hét bőr

Galgóczi Tamás  2017.05.13. 18:59
10-12 éveseknek
Janikovszky Éva - A hét bőrÍrta: Janikovszky Éva
Illusztrálta: Réber László 
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2011 
Oldalszám: 112 

A 7. b., azaz a HÉT BŐR részesül abban a „megtiszteltetésben”, hogy az iskola tatarozásának végeztéig vendégeskedhet néhány hétig a kertvárosi iskolában. 

A történet roppant csapongó, mivel egy tatarozásra kerülő iskola tanulóival bámulatosan sok dolog történik. A köznapi zűrzavarok mellett, mint a más osztályból való lányokkal járás, a bélyeggyűjtés, a sakkozás, a cserebere szó esik diszkóról, az egyedülálló Vilma néniről, Móni hajáról, ("milyen is a színe?), Bunder megmentéséről és sok másról is.

Csupa régi-új helyzet Janikovszky Éva jól ismert, feje tetejére állított világából. Az sem számít, hogy nincsenek már őrsök és rajok, nincs takarékbélyeg és kazettás magnó sem, a gyerekek és a szülők nem változnak. Ahogy Janikovszky Éva és Réber László sem.
 

A nagy zuhé

Galgózsi Tamás  2017.05.13. 18:30
8-11 éveseknek
A nagy zuhé Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó,  2011
Első kiadás éve: 1976
Oldalszám: 40
 
Két gyerek áll a buszmegállóban: egy kisfiú, Bill Vasziljevics MacKonov, az első nemzetközi űrflotta felderítője, és egy kislány, Fehér Szarvas Fia.

Elered az eső és a rettenthetetlen űrhajós, valamint az indián varázsló versenyre kelnek egymással. Soha ki nem próbált, el nem játszott játékok, különböző felfedezések elbeszélésével ejtik ámulatba egymást, míg a varázslat hirtelen szertefoszlik: a nagy fáradsággal képzeletben létrehozott, földig érő esernyő-űrhajóról kiderül, hogy túlságosan is hasonlít az emberke által sátornak nevezett valamihez. Kimondhatatlanul is egymást okolják csalódásuk miatt, már-már megszűnni látszik a bontakozó barátság, ráadásul az esernyőnek is nyoma vész.

A feszültséget végül is MacKonov oldja fel; látszólag komoran, (valójában azonban örül, hogy jót tehet), nyomába ered és visszahozza a bonyodalmakat okozó esernyőt.

Janikovszky Éva jó érzékkel mutatja be a kiskamaszok érzelemvilágát, Réber László ötletes rajzai szervesen kapcsolódnak a történethez.
 

A tükör előtt

  2017.05.13. 22:45
10 éves kortól
A tükör előtt Írta: Janikovsuky Éva
Illusztrálta: Kárpáti Tibor
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 40
 
Janikovszky Éva kamasz hőse a tükör előtt áll, és nem tetszik neki, amit lát. A nyaka megnyúlt, a feje összement, a haja olyan, mint az ökörnyál, a szája ferde. Ráadásul folyton rászólnak, hogy

"Most mit bámulsz olyan hülyén?... Hozzád beszélek, fiam, nem a falnak..."

Pedig tavaly még egészen tűrhetően nézett ki, és minden olyan normális volt. Mi történhetett egy év alatt?

Az iskolai ünnepségek, szavalóversenyek egyik kedvence még napjainkban is A tükör előtt című írás.

Janikovszky Éva kamaszmonológját folyóiratból, filmes feldolgozásból  ismerjük, de könyvben még nem látott napvilágot. Kárpári Tibor színes  képeskönyve feleleveníti és egyben tovább is gondolja Réber László rajzi  világát.
 

Akár hiszed, akár nem

  2017.05.13. 17:46
6-8 éveseknek
Akár hiszed, akár nem Illusztrálta: Réber László 
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2014 
Oldalszám: 40 

A könyv gyermek főhőse azt próbálja elmagyarázni húgának, Micikének, hogy a világ már akkor is létezett, amikor ő még meg sem született. Sőt mindenki volt gyerek, és  mindenkinek van apukája meg anyukája, és szerencsés esetben mindenkinek van gyereke, tehát az, hogy ki kinek a gyereke, teljesen relatív. A könyvet régi fényképek és Réber László rajzai illusztrálják.

Hogyan közelít a kisgyerek a rokonság fogalmához? Miképpen tudja elfogadni azt a számára nehezen hihető tényt, hogy nagyapa és nagyanya is gyerek volt egyszer, szülei hasonlóképpen.
 
Micikének sem egyértelmű, hogy családtagjai közül pontosan ki kicsoda, ezért aztán az okos, idősebb báty vállalja magára a feladatot, hogy eligazítsa Micikét a családfa útvesztőjében. Ötletes, mulatságos magyarázatai (no meg Réber László rajzai, és kötet illusztrációs anyagát gazdagító századforduló korabeli fekete-fehér fényképek) nyomán végül kishúga is megérti a rokonsági fogalmakat, és készséggel elhiszi, hogy minden felnőtt gyerek volt egyszer.
A bájos humorú írás a kisiskolás korosztálynak ajánlható.

 

Aranyeső

  2017.05.13. 17:27
+14
Aranyeső Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2009 
Oldalszám: 287 

A klasszikus lányregény az 1960-as években játszódik Budapesten. 

A regény főszereplőjét, Burián Ágnest egymást érik a csalódások: nem veszik fel az egyetemre, majd hirtelen elhatározással beiratkozik az ápolónő-képzőbe, de nehezen tud beilleszkedni új osztálytársai közösségébe és a kórház szigorú rendjébe, ráadásul kiábrándul szerelméből a csinos orvostanhallgatóból is. 

A kisebb-nagyobb kudarcok már-már megtorpanásra késztetik, de a nehézségek végül megedzik akaratát és kitart a választott élethivatás mellett. 

A felnőtté válás reményekkel és csalódásokkal teli időszakát ábrázoló történet a tizenéves korosztály szórakoztató és tanulságos olvasmánya.

A történet nemcsak egy fiatal lány portréja, hanem egy korszaké és a korabeli fővárosé is. A könyv számos külföldi kiadást élt meg.
 

Az úgy volt...

  2017.05.13. 18:53
11 éves kortól
Janikovszky Éva: Az úgy voltIllusztrálta: Réber ászló
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2011
Oldalszám: 112

Az úgy volt, hogy amikor hazajöttem a táborból, itthon mindenki nekem esett, hogy na mi újság, mi volt, hogy volt, meséljek már. Én általában tudom, hogy mi újság, csak nem szeretem, ha folyton kérdik. Ezért mondtam, hogy „semmi”. Hányszor van így az ember, ha kamasz. És hányszor kerül olyan helyzetbe, hogy „semmiszerű” választ ad, pedig, mint tudjuk, a kamasszal mindig történik valami.

Janikovszky Éva tükröt tart a tizenhárom évesek elé, de mindannyiunk elé is, akik sok mindenen elgondolkodunk, sok mindenről tudjuk, hogy mi az újság, de azt válaszoljuk, hogy semmi.

Réber László nagyszerű, telibe találó rajzai humorukkal a kamaszság komikumát és líráját teszik még érthetőbbé, szeretetre méltóvá.
 

Bertalan és Barnabás

  2017.05.13. 17:56
4-6 éveseknek
Bertalan és Barnabás Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2016
Oldalszám: 26

"Az ikertestvérek mindig nagyon hasonlítanak egymásra... A dakszli ikrek annyira hasonlítanak egymásra, hogy elég, ha csak egy dakszlit képzeltek el, mert a másik ugyanis pontosan ugyanolyan."

Bertalan és Barnabás boldog életében ez a hasonlóság volt az egyetlen probléma. Borbála néni és Boldizsár bácsi bizony sokszor összetévesztette a két kutyafiút. Szerencsére egy kék és egy piros masni megjelenésével, némi kezdeti zavar után, minden megoldódik. Már messziről látszik melyik csóváló farkinca Barnabásé, melyik vidáman lógó fül Bertalané.

Janikovszky Éva szerzőtársának, Réber Lászlónak a rajzai illusztrálják a vidám mesét.
 

Cvikkedli

Galgóczi Tamás  2017.05.13. 19:04
7-9 éveseknek
 
Janikovszky Éva - CvikkedliIllusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2011
Oldalszám: 30

Ezt a fura nevet Dani adta annak a kalapos, cvikkeres, szivarozó bácsinak, akinek a fényképét a régi családi képeket őrző fényképes dobozban találta. Cvikkedlit senki sem ismerte, hiába nézegették, nem is értették, hogyan került a dobozba. De ki lehetett ő? És vajon mi köze volt hozzá a szép, szomorú Amálkának?

A kisfiú lázas nyomozásba kezd: vajon ki lehet, miként élt a számára oly szimpatikus modell, „Cvikkedli””úr. A családtagok nem tudnak választ adni a kérdéseire, de Dani a saját fantáziájával kiegészíti a „mesét”, így születik meg egy lírai szerelem története, Cvikkedli és Amálka romantikus meséje.
 

Felelj szépen, ha kérdeznek

  2017.05.13. 17:53
6 éves kortól
Felelj szépen, ha kérdeznek! Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2014
Oldalszám: 34
 
"Amíg kicsi voltam, könnyű volt szépen felelni... Amióta nagy vagyok... sokszor nem tudom, hogy  mit feleljek... És ha majd én leszek felnőtt, úgy fogok kérdezni a gyerekektől, hogy sose kelljen rájuk szólnom, felelj szépen, ha kérdeznek"

A szerző a gyermek-felnőtt kapcsolatokat megfricskázó, remek képes mesekönyveinek sorában a jelen kötetben egy hatéves kisiskolás fölöttébb elgondolkodtató monológjába szövődnek bele a gyermeki sérelmek. Elhangzik az a sok-sok csak látszólag értelmes kérdés, amit a fáradt, hajszolt felnőttek olykor föltesznek a gyerekeknek (szeretsz-e iskolába járni, aput vagy anyut szereted-e jobban? stb.), és ismerősnek tűnhetnek a gyerekek kérdéseire adott felületes, semmitmondó válaszuk is, ám a könyv tanúsága szerint mindez igen bőséges humorforrást is jelent.

Réber László bravúros gyermekrajz stílusú illusztrációival kísért kötet a kisiskolás gyermeknek ajánlható, de a felnőtteket is derűs percekkel ajándékozza meg.
 

Ha én felnőtt volnék

  2017.05.13. 17:43
6 éves kortól
Ha én felnőtt volnék Illusztrálta: Réber LászlóK
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2016
Oldalszám: 35

"Addig örülj, amíg gyerek vagy!" - szeretik mondogatni a felnőttek. Pedig minden gyerek tudja, hogy felnőttnek lenni sokkal jobb! A felnőtt ugyanis azt csinál, amit akar, a gyereknek pedig azt kell csinálnia, amit a felnőtt akar.

A könyv egyetlen hosszú gyermekmonológ, amely megjelenésekor fergeteges hazai sikert aratott, és nemzetközi hírnevet szerzett az írónőnek és szerzőtársának, Réber László grafikusnak.

"Folyton jónak lenni iszonyúan unalmas" - fogalmazza meg minden gyermek nevében elkeseredett alapállását a kötet narrátora. A számos intelem ("Hányszor mondtam, hogy mosd meg a kezed! Ne rágd a körmöd! stb.) megkeserítik az életet. Egészen más lenne a világ, ha ezek az intelmek így hangzanának: "Hányszor mondtam már, hogy ne feküdj le este, hogy egyél ebéd előtt lehetőleg sok csokoládét" stb.).

Mindebből az következik, hogy meg kell várni a beköszöntő felnőttkort, amikor is minden titkos vágy teljesül: aranyhalat lehet tartani a fürdőkádban, a szobában tölgyfa nevelhető és így tovább. A kitűnő és roppant mulattató történetek feltehetően azonnal megértésre találnak a gyerekeknél (és komoly tanulsággal szolgálnak a felnőtt olvasónak).
 

Jó nekem

  2017.05.13. 17:50
8-11 éveseknek
Janikovszky Éva: Jó nekem!Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2017
Oldalszám: 32
 
Jó nekem! "Én azt szeretném, ha mindenki örülne: anyukám is, apukám is, nagymamám is, nagypapám is, Micike is, a kistestvérem, meg én is. De sajnos nem örül mindenki mindig. Még én se." A történetet,amelyet az írónő kedvenc műfajában, játékos gyermekmonológban mond el, Réber László illusztrációi teszik teljessé.

A játékos humorral született képes mesekönyv főszereplője a négy-ötéves kisfiú egyes szám első személyben családja, rokonai, a szomszédok egy-egy jellemző állásfoglalását közvetíti. Mind azt várják el tőle, hogy egy rendes gyerekhez méltón elvárásuknak megfelelően viselkedjen, és örömmel tegyen eleget a kérésüknek. Janikovszky Éva a felnőttek-gyerekek viszonyának problémáit, a gyermeklélektan néhány fontos tételét fordítja így le a mindennapok nyelvére, lehetővé téve, hogy a könyv gyerekolvasói, a mondatokat és cselekvéseket képletnek tekinthessék, és behelyettesíthessék a maguk tapasztalatait a saját családtagjaikkal kapcsolatban.

A gyerekek képzeletének meghökkentő asszociációit feltáró, Janikovszky írta, Réber László rajzolta könyvek kiemelkedő helyet foglalnak el a gyerekirodalomban.
 

Kire ütött ez a gyerek?

  2017.05.13. 18:08
9 éves kortól

Janikovszky Éva - Kire ütött ez a gyerek?

Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2014
Oldalszám: 54

"Amíg kicsi voltam és okos és kedves és szép, mindig tudták,hogy kire hasonlítok. Amióta nagy vagyok és ütődött és nyegle és idétlen, csak ülnek és sóhajtoznak, hogy kire ütött ez a gyerek."

"Amióta nagy vagyok és ütődött és nyegle és idétlen, azóta nem lehet hozzám szólni. De azért szólnak" - jegyzi meg a könyv kamasz hőse, kortárs nevettető, de bosszantó logikájával.
S megrajzolja - kizárólag a felnőttek közhelyektől hemzsegő, szülői elfogultságtól átitatott és előítéletektől sem mentes mondatait idézve - saját önarcképét.
 

Málnaszörp és szalmaszál (Később Égigérő fű)

Galgóczi Móni  2017.05.13. 17:59
9 éves kortól
Égigérő fű / díszkiadásIllusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2006
Oldalszám: 96

A meseregény főszereplője, Misu, a nyári vakáción lévő kisfiú az öreg bérház minden lakóján segíteni akar: a rémlátó Kamilla kisasszonyon és a pincében lakó derék szenesemberen, Oszkár bácsin éppúgy, mint az aranykoszorús lószerszámkészítőn, Dezső bácsin, vagy az öreg parkőrön, Poldi bácsin.

Neki köszönhető, hogy a kedves, mulatságos történet végére a házban élők átalakulnak, és álmuk valóra válik: Kamilla kisasszony otthagyja szörnyű munkahelyét, a Pagobajt (Központi Panasz-, Gond- és Bajbejelentő Hivatal) és a Gradicselnél (Központi Gratuláció-, Dicséret- és Elismerésbejelentő Hivatal) helyezkedik el, a zöld fű után sóvárgó, Poldi bácsi kedvéért pedig zöld rétté változik az öreg bérház udvara.

A televíziós változata okán is közismert könyvet Réber László szellemes rajzai illusztrálják.
 

Már iskolás vagyok

  2017.05.13. 18:56
 
Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Oldalszám: 56

Micsoda boldogság és dicsőség az első iskolatáska! Dani is büszke örömmel indul iskolába, ahol a lelkesedése lohad ugyan, de érdeklődése nőttön-nő. A felnőttek kérdésére, hogy jó-e iskolába járni, Dani nem tud válaszolni. Van amikor jó, s van, amikor rossz...

A meséskönyv kisiskolás krónikása a történet kezdetén elbúcsúzik az óvodától, ám ezt nem teheti meg jó pajtása, Pöszke, aki évvesztes. Dani minden igyekezetével azon van, hogy megvigasztalja. Játszótéren, sétán cserél gondolatokat a két jó barát, s a kislány előtt - Dani jóvoltából - már jóval a következő tanév előtt "kitárulnak" az iskola kapui.

Dani mesél a tanárokról, iskolás társairól, az olvasás, az írás, a közös játék örömeiről. S mindezt oly ügyesen teszi, hogy Pöszke tüstént elhatározza: egészen addig akar iskolába járni, amíg kész tanítónőként ki nem léphet kapuján.
 

Már megint

  2017.05.13. 18:50
8-11 éveseknek
Janikovszky Éva: Már megintIllusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 32

"Ha nálunk festés van, akkor apukám is mezítláb mászkál, és anyukám is négykézláb csúszkál a padlón, és ha véletlenül fellököm a vizesvödröt, akkor nem kiabálnak, hogy mit csináltál már megint, hanem azt mondják a Borinak, hogy látod, az öcséd legalább igyekszik segíteni." Dani kacagtató monológját, amely ismét a saját családjáról szól, végig Réber László eredeti, ötletes rajzai kísérik.

Janikovszky Éva történetei Réber László rajzainak kíséretében mindig a felnőtt-gyermek viszonyt ábrázolják, kicsik és nagyok számára egyaránt élvezetesen. A szereplők bemutatásán kívül ezúttal 12 "életkép" fért el a kötetben, mindegyikük kerek egész, és valamilyen aktuális témát vet fel: festés a lakásban, hét végi program, anyák napja, influenzajárvány, farsang, filmezés, karácsony, és mindegyik szellemes csattanóval végződik.
 

Már óvodás vagyok

  2017.05.13. 18:10
Janikovszky Éva - Már óvodás vagyokÍrta: Janikovszky Éva
Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra, 2010
Oldalszám: 55

Amikor Dani először ment óvodába, nagyon örült annak, hogy már óvodába mehet, csak még annak nem tudott eléggé örülni, hogy ott is kell maradni. Mert így van ez, hogy az ember örül is meg nem is. Akkor is így van, ha az ember történetesen még kicsi. Hiszen nagyszerű dolog az - rang és tisztesség! -, hogy valaki már óvodás! Viszont mégiscsak: nincs ott Anyu, csak az óvó néni, idegen a hely, idegenek a gyerekek, és nem lehet hazaszaladni.

Hát így kezdődik. De szerencsére felülkerekedik a kiscsoportosban is az óvodásöntudat - és ezzel elkezdődik az óvodai élet, a maga mindennapi kis történéseivel, örömeivel és szorongásaival. Janikovszky Éva vidám, okos, nagy gyermekismeretre valló könyvét - amely számos külföldi kiadást is megért - Réber László derűs, színes illusztrációi egészítik ki.

Örülj, hogy fiú!

  2017.05.14. 00:02
8 éves kortól
Örülj, hogy fiú! Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2018
Oldalszám: 24

Az ötletes páros kötet első darabjának krónikása, a mama eredetileg lányt várt. Elképzelte azt a sok örömet, amellyel egy szép, házias, szorgalmas kislány megörvendeztetheti szüleit.

S aztán megtudja, hogy kisfia született. Elég rápillantania az újszülöttre, hogy máris arról álmodozzon, mennyi mindenre jó a kisfiú. Kártyázik majd a papával, barkácsol, megjavítja az elromlott tévét, a rossz mosógépet stb.

Az anyai álmok tovább színesednek a babát látogatók szavai nyomán. "Örülj, hogy fiú!" - mondják, és máris sorolják a lányok fogyatékosságait; szó esik a kényeskedésről, a hiúságról stb.
 

Örülj, hogy lány!

  2017.05.13. 23:30
8 éves kortól
Örülj, hogy lány! Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2018
Oldalszám:  32
 
Van, amit az ember előre megérez. Különösen akkor, ha babát vár. Nem is akartam előre megtudni, hogy mi lesz, mert nekem csak lányom lehet.
 
És az az érdekes, hogy amikor meghallottam, hogy én most már igazán anyuka vagyok, és kisfiam van, eszembe sem jutott, hogy lányt akartam, csak annak örültem, hogy végre megszületett és egészséges, és amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk.
Hogyan is lett volna fiú, mikor kislány!
 

Szalmaláng

  2017.05.13. 17:25
+14
Szalmaláng Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2011
Oldalszám: 232

A regény főhőse Palócz Vera, szegedi gimnazista, impulzív, csupaszív kamaszlány, akinek lelkében és fejében teljes káosz uralkodik. Vera ugyanis folyamatosan szerelemes, a probléma csak az, hogy egy színész, egy karmester és Kolozs János egyformán érdekli a lányt.

Az apa meghökkenve figyeli leánya érzelmi hullámzásait és igyekszik támaszként szolgálni, de az eseményekből semmit sem ért. Vera szerelmes fellángolásai az ő szemszögéből természetesen halálosan komoly történetek, amelyeket az író a jellegzetes Janikovszky-humorral és nagy-nagy empátiával meséli el kitűnő szórakozást nyújtva ezzel a Verához hasonló korú kamaszlányoknak.
 

Te is tudod?

  2018.07.28. 21:10
6 éves kortól
Te is tudod? Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2018
Oldalszám: 40

Miért nem játszik velem senki? - szomorkodik a könyv főhőse, de hamarosan megvigasztalódik, mert a felnőttek elmagyarázzák neki, ki mit csinál egész nap.

Apránként megtudja, hogy anyukája postás, apukája rendőr, nagypapája pedig darukezelő. Te is tudod? - kérdi a szerző, és az óvodás korú "olvasó" is megtudja a könyv végére, mit csinál a rendőr, a postás, a darukezelő.

 

Velem mindig történik valami

  2017.05.14. 16:53
6-8 éveseknek
Velem mindig történik valami Illusztrálta: Réber László
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2015
Első kiadás éve: 1972
Oldalszám: 33
 
"Amikor apukám azt mondja, hogy gyere csak ide, kisfiam, beszélni akarok veled, akkor már biztos, hogy baj van. Mert ha nincs baj, akkor nem mondja, hogy beszélni akar velem, hanem mindjárt beszél."
 
Az írónő gyermekmonológja ezúttal is Daniról, Boriról és a szüleikről szól, és ismét a felnőttek nevetséges frázisait veszi célba.
 

Zoli tortája

Baranyi Katalin  2017.05.22. 22:55
9 éves kortól
Zoli tortája Illusztráltra: Kárpáti Tibor
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2016
Oldalszám: 32

Zoli tizedik születésnapjára készül.

A családban mindig nagymama süti meg az ünnepeltet köszöntő éljen-tortát, idén azonban Hévízre kell utaznia. A szülők úgy döntenek, inkább elhalasztják az ünnepséget. Zoli születésnapja mégis izgalmasan alakul, sok félreértéssel, tortával és szeretettel.

Janikovszky Éva írása 1967-ben jelent meg Az egytagú őrs című novellafüzér részeként.
Az írónő születésének 90. évfordulóját köszöntötte a kiadó azzal, hogy önálló kötetben, Kárpáti Tibor humoros illusztrációival adta közre.
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót