OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
RÉGI KEDVENCEK
RÉGI KEDVENCEK : Csipike - meseregény

Csipike - meseregény

  2017.09.15. 14:39

4-8 éveseknek
Írta:
Fodor Sándor
Illusztrálta: Rusz Lívia
Kiadó:
Ion Creanga Könyvkiadó
Oldalszám: 118
 
 
Illusztrálta: Pásztohy Panka
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 240
Eredeti megjelenés éve: 1966
 
Csipike gyermekkorunk egyik klasszikus meséje. A meseregény 1966-ban született az erdélyi író tollából, és a határok dacára, Magyarországon is ismertté vált, sőt nagy népszerűségnek is örvendett. Nem véletlen, hogy mind a mai napig keresett könyv. Csipike nemcsak egyszerű meseregény, mély filozófiai mondanivalója van, mindamellett alázatra, jóságra, mások iránti tiszteletre nevel.
 
Mekkorák vagyunk valójában? És mekkorának látjuk magunkat környezetünk tükrében?
És jóságunk vajon mennyire kényszer, amely önértékelésünk kisszerűségéből fakad?

 

Már gyerekként szembesülünk, ha meseszinten is, ezekkel a problémákkal és a játék, amely képes feloldani minden harcos ellentétet, Csipikében sem vall kudarcot.
 
Lenyűgöző álomvilág, s bár gyerekekhez íródott, valahol a majdani felnőtthöz is szól játékosságával, tanulságaival, értékeivel. 
 
Csipike Csipike
 
A mesefüzér öt története közül:

- az elsőben a címszereplő gonosz törpeként mutatkozik be az Erdő lakóinak. Lassan az Erdő Réme lesz, mígnem beköszönt a javulás. Olyannyira, hogy a

- második mesében (Csipike és Kukucsi) meg akarja valósítani az Erdőben a szeretet hatalmát, ámde Kukucsi vakond meghiúsítja a szép terveket.

- A harmadik mesében (Csipike, a boldog Óriás) régi vágya teljesül: Bagoly doktor csodaporától óriás lesz, ám ez az állapot is tartogat számára bonyodalmakat. Csipike és Tipetupa történetében ismét felvonul a jól ismert társaság minden tagja, és kiderül az is, hogy a nagyotmondás nem azonos a hazugsággal.

- A kötetzáró írásban (Csipike és a gonosz Ostoba) a mesehős búcsút mond az agglegényéletnek, és Tipetupával együtt rendezkedik be az Óriásnagy Bükkfa egyik takaros hajlékában.

Fodor Sándor klasszikus meséje ezúttal új köntösben látott napvilágot Pásztohy Panka bájos, színes és fekete-fehér rajzainak kíséretében. Az olvasmányos történetek ma is jó szívvel ajánlhatók az óvodásoknak és a kisiskolás korosztály tagjainak.

A kissé cinikus író a végén a mesét felolvasó apukákra, anyukákra kacsint és így búcsúzik: 
« mindenki sírt, nagyon szép volt. »
 

Nagy Koppány Zsolt

Csípitek ezt a Csipikét?

18_csipike_EAVannak kultikus könyvek, amelyek az állandóságot képviselik életünk poszt-posztmodern káoszában, hiszen a gyermekkorhoz kötődnek, amikor még minden biztosnak tűnt és szilárd helyet foglalt el a világban, a kavargásban.

Jó pár ilyen könyv létezik, de közöttük is előkelő helyet foglal el Fodor Sándor legendás műve, a Csipike. Rusz Lívia illusztrációival, tegyük hozzá rögtön.

 

Olyasmi volt ez a könyv a Ceausescu sújtotta Romániában, mint amilyen itt a Pom Pom, a Süsü, a sárkány vagy a Misi mókus kalandjai (meg még egy tucatnyi másik). Nem akart több lenni mesénél, nem akart kódolt üzeneteket eljuttatni senkihez, csupán szórakoztatni akart: mégis rárakódtak olyan jelentésrétegek is, amelyek az eredeti szerzői szándék szerint talán meg sem voltak.

Sokan fejből is tudják idézni halhatatlan kezdősorait:

„Csipike az erdőben élt. Akkora volt, mint a kisujjam, és gyöngyvirágot viselt a kalapján. Az Óriásnagy Bükkfa odújában lakott, és mindenki szerette. Olyan kedves, szorgalmas törpét, mint ő, nem látott még a világ. Kora hajnalban kelt. Forrás vizében egykettőre megmosdott (az új kiadásban: megmosakodott), tornázott egy sort, nehogy elhízzék, azután frissen munkához látott. Ellenőrizte a virágokat, eléggé illatosak-e, letörölte a levelekről, szirmokról a szélhordta virágport, mert minek az oda, majd egy fűszállal megcsiklandozta Madár csőrét: – Nótát kérünk!”

Tessék, itt egy fontoskodó, frusztrált fickó, akinek gonosszá kell válnia (Csipike, a gonosz törpe), hogy jó lehessen; óriássá kell növekednie, hogy értékelni tudja kisujjnyi termetét (Csipike, a boldog óriás); meg kell ismerkednie a barátsággal és a szerelemmel (Csipike és Kukucsi, illetve Csipike és Tipetupa); és meg kell küzdenie önmagáért, a szerelméért, az otthonáért (Csipike és a Gonosz Ostoba). Klasszikus szüzsé, a világ szerencsésebb tájain alapmű lenne, és némi Disney-háttértámogatással minden kisgyerek csipikés bögréből nyeldekelné a kakaóját, és mosdás/mosakodás után tipetupás fürdőköpenybe bújna. A Csipike mégsem elég híres, még Magyarországon sem.

 

Ezt a nemismertséget próbálja meg eloszlatni a Manó Könyvek Kiadó, amikor Régi kedvencek címmel indított sorozatában a Csipikét ismét közreadja. Új köntösben, szerkesztve és vadonatúj illusztrációkkal.

És itt el is érkeztünk recenziónk talán legfontosabb pontjához: az illusztrációhoz.
Még két hónappal ezelőtt is, amikor a gyerekeknek újraolvastam a könyvet, azt fejtegettem feleségemnek meg mindenkinek, aki meghallgatott, hogy ezt a törpét és világát nem lehet másként elképzelni, csak ahogy Rusz Lívia megrajzolta. Hogy olyan, mint egy kőszikla, mint – hogy csak egyet említsek – Reich Károly Vackor-rajzai: más mackót látni sem akarunk immár. Utána írtam egy cikket Bajor Andor meseregényéről, az Egy bátor egér viszontagságairól, melyet szintén Rusz Lívia illusztrációival láttam, és újfent meggyőződtem, hogy a művésznő olyan képi fantáziával jeleníti meg a meséket, amely egyszerűen utánozhatatlan.

Nos, ebben a nyugalomban ringatóztam csendesen, mikor a Face­bookon egyik ismerősöm, kiváló író, először linkelte be az új Csipike-borítót. A kép nagyon pici volt, de a címből láttam, hogy miről van szó, és meg kell mondanom, remegő gyomorral kattintottam rá: vajon fog-e tetszeni? Vajon sikerül-e szétrombolnia azt a véleményemet, hogy Csipikét csak Rusz Lívia rajzolhat?
Jelentem, sikerült.

Pásztohy Panka, az új illusztrátor, nemcsak profi rajzoló, hanem rendkívül bátor is. Régóta követem a munkásságát, és azt látom, hogy biztos kézzel nyúl korábbi, szentnek hitt illusztrációkhoz (újrarajzolta például a Zengő ABC-t, az Iciri-picirit, A török és a teheneket), pedig azokról is azt hittük, hogy csak K. Lukáts Kató nyúlhatott hozzájuk. Ott is meg tudta ugrani, amit itt, a Csipikében megugrott: a nagy elődöt és árnyékát. Az új Csipike huncut lett, kedves, a rajzok szépek, sohasem cukiskodók, mégis cukik, Tipetupa, Kukucsi, Nyúl és Madár szuperbájos, és persze minden rajz szervesen hordozza Pásztohy Panka senkivel össze nem téveszthető stílusjegyeit. Csak azt sajnálhatjuk, hogy nincs több színes illusztráció (minden fejezet elején van egy, a többi fekete-fehér), mert szívesen nézegetnénk azokat is – de a könyv ebben is követi az eredeti kiadást, ahol szintén kevés színes képpel teremtettek atmoszférát.
És vajon ez azt jelenti, hogy a régit el kell vetni? Ugyan, dehogy! A Csipike van olyan jó mese, hogy elbír kétféle, azonos értékű illusztrációt. És az illusztrációk is vannak annyira jók, hogy megférnek egymás mellett: a régit eltehetjük, óvhatjuk, mint gyermekkorunk egyik felidézőjét, amelyet csak néha veszünk elő áhítattal, az újat pedig mindennap használhatjuk, szerethetjük és olvashatjuk a gyerekeinkkel. Ha lesz Csipike-divat Magyarországon, abban – a szöveg minőségén, szerethetőségén és friss, üde humorán túl – a kiadónak és Pásztohy Pankának is oroszlánrésze van.

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót