OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK : Szeleburdiak

Szeleburdiak

  2017.10.17. 21:03

Írta: Bálint Ágnes
Kiadó: Móra Könyvkiadó
 
Szeleburdi család"Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta" - így kezdi naplóját a tizenkét éves Laci, becsületesen bevallva, hogy a "derülünk" szót Radótól gyűjtötte, akinek nyelvész a papája, s ezért igen gazdag a szókincse...

HajónaplóA Szeleburdi család folytatása a Hajónapló, melynek segítségével elhajózhatunk egy vidám, színes, felejthetetlen nyaralásba.

Laci, a szeleburdi Faragó család középső gyermeke folytatja a naplóírást. Sőt, májustól kezdve hajónaplóírást, mert barátjával azt tervezik, hogy nyáron a Ramónán, a gazdátlan régi bárkán fognak nyaralni. A szülők ugyan azt hiszik, hogy elegáns, hófehér hajóról van szó - pedig, ha tudnák!
A fiúkat persze semmi sem rettentheti el, hiszen számukra talán nem is annyira a hajó a fontos, mint inkább a fantázia szárnyalása, az együtt nyaralás, a segítés öröme.

 

1. Szeleburdi családBálint Ágnes - Szeleburdi család
 
Szeleburdi családÍrta és rajzolta: Bálint Ágnes
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2020
Oldalszám: 152

„Meg­be­szél­tük a Radóval, hogy nap­lót fo­gunk ír­ni, és majd ha öre­gek le­szünk, jót de­rü­lünk raj­ta” - így kez­di nap­ló­ját a ti­zen­két éves La­ci, be­csü­le­te­sen be­­vall­va, hogy a „de­rü­lünk” szót Radótól gyűj­tötte, aki­nek nyel­vész a pa­pá­ja, s ezért igen gaz­dag a szó­kin­cse.

La­ci hű­sé­ge­sen be­szá­mol a kis la­kás­ban élő há­­rom­gyer­me­kes Fa­ra­gó csa­lád ese­mény­dús hét­köz­nap­­jai­ról, és közben maga is sokat tesz azért, hogy ezek a hét­köz­na­pok mi­nél moz­gal­ma­sab­bak le­gye­nek.

Az ol­va­só - aki­nek szerencsére nem kell öreg­koráig vár­nia, hogy La­ci nap­ló­ján jót de­rül­jön - biz­to­san a szí­vé­be zár­ja ezt a vi­dám, sze­le­bur­di csa­lá­dot, amely kis­sé zsú­folt la­ká­sá­ba öröm­mel fo­gad be min­den új jö­ve­vényt, le­gyen az arany­hör­csög, cin­cér vagy lo­pó­tök.

A kötet a szerző saját rajzaival jelenik meg, a borítót Ritter Ottó tervezte.

 

Ez a regény azon kevés számú kortárs, vagy majdnem kortárs ifjúsági művek közé tartozik, amelyek nem csupán klasszikusnak számítanak, hanem egyszerűen bűbájosak is.
Kortársnak mondom, elvégre még nincs negyven éve az első kiadás megjelenésének (1968), más szempontból viszonyt régen letűnt kort idéz meg, miközben azért kortalan is. Az ellentmondás az utolsó két állításom között csupán látszólagos, és már magyarázom is.
 
A regényben megörökített társadalom majd húsz éve eltűnt. Amikor a fővárosból még nemcsak a Duna-kanyarba jártak menetrend szerinti hajók, hanem délnek, Mohács felé is. Amikor még két tv csatornát lehetett fogni, szigorú szempontok alapján szerkesztett műsorokkal, és nagyjából semmi reklámmal, azok is szigorúan a műsorok közötti szünetben elhelyezve. Az úttörőtáborokról és az állami nagyvállalatok vidéki telepeiről nem is szólva. Effélékkel ugye manapság már nem találkozhatunk, vagyis letűnt korról van szó a könyvben.
 
Ellenben a szegénység, a többgyermekes, alacsony jövedelemmel rendelkező családok sajnos még manapság is velünk élő tények. Bálint Ágnes úgy írt erről, hogy ma is érvényes igazságokat olvashatunk ki a háromgyermekes Faragó család hétköz- és ünnepnapi történéseiből. A jókedv és a szeretet mindenképpen szükséges a nehézségek elviseléséhez. Ez utóbbi persze nem hivalkodó módon, állandó kihangsúlyozással szerepel a könyv lapjain, de azért nehéz lenne bármi mással összetéveszteni.
 
A család krónikása a tizenkét éves középső gyerek, Laci, aki amolyan eleven kissrácként barátjával (Radó) számtalan tervet próbál megvalósítani (és meglepő módon némelyiket be is fejezik): legyen szó a horgolásról, teknősnevelésről, vagy színészetről. Na persze időnként a „rosszaság” sem áll messze tőlük, hiszen például anyu új fürdőruhájával halászni a Dunán, majd a játék hevében ottfelejteni bizony nem túl „jó” viselkedést jelent. Egyszóval teljes életet élnek, ami nem csak kettejük közös „kalandjait” jelenti, hanem a család, a nagyszülők és persze a szomszédok aktív részvételével zajló, hol vidám, hol szomorkás eseményeket. Bűbájos az egész.

A Szeleburdi család tipikusan az a könyv, amit hatalmas vigyorral a képén olvas az ember még ma is. Egyrészt nosztalgiából, másrészt mert annyira univerzálisan viselkednek benne a gyerekek, minden gondolatuk még ma is érvényes lehet. Aztán meg még előnye neki, hogy a regény nagyon rövid. Felnőtt ember pár óra alatt el tudja olvasni, szóval nem megerőltető gyereknek sem. Másrészt meg napló formában íródott, méghozzá egy általános iskolás fiú tollából, akinek látásmódja és hangja igazán közel állhat a gyerekekhez, s ráadásul még vicces rajzok is vannak benne és lehet nevetgélni a regényen. Szóval nem halálosan komoly és pátosszal teli.

Ugyanakkor meg akiknek a szülei az 1970-es 80-as években voltak gyerekek, azok a legtöbb itt szereplő dologra emlékezhetnek és ki lehet adni házi feladatnak, hogy beszélgessenek anyuval meg apuval, hogy náluk is történtek-e a hasonló esetek (na jó azért a feljelentgetősdi talán már nem, meg a társbérletek), de azért sok minden tűnhet ismerősnek. Mint ahogy én itt-ott bólogattam, hogy hát ha nem is teljesen így, de hasonló dolgok történtek velünk, mi is voltunk szeleburdik (mondjuk mi Mézgáéknak hívtuk magunkat a szerencsétlenkedéseink miatt). Bálint Ágnes hangneme nagyon hasonlít Janikovszky Éváéhoz, itt is a legjobb az örök gyerek szemszög, ahonnan jól látni a felnőttek hibáit és nagyon szívesen venném, ha még mindig tudnék ennyire őszinte, rácsodálkozó és lelkes lenni, mint amilyenek ők. Ráadásul kicsit olyan, mintha magyar Durell lenne, amennyi állatka és növény megfordul abban a kis pesti bérházban, vagy éppen a nagymamáéknál a holtág mellett.

Mit is mondhatnék még?

A Szeleburdi család klasszikusnak számít ma már, van aki még emlékszik egy csomó dologra, ami hasonló volt a gyerekkorában (mint én :), s van, akit meg az állatos kalandok, a testvérek közötti kapcsolat, a legjobb barát, az undok szomszéd és egyáltalán a hétköznapi csodák azok, amik elvarázsolhatnak, megmosolyogtathatnak és elgondolkodtathatnak. Ja és a fent említett unokahúgoméknál ez annak idején ajánlott olvasmány volt, kérte, hogy szerezzem meg neki, ami meg is történt, majd elolvasta és nagyon szerette a könyvet. Én is tőle kértem kölcsön.

2. Hajónapló

Bálint Ágnes - HajónaplóHajónaplóIllusztrálta: Sajdik Ferenc
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2020
Oldalszám: 144

Hajónaplót nem írhat akárki! És nem is akárhol. Ehhez a ténykedéshez hajóra van szükség. Faragó Laci, aki él-hal azért, hogy hajónaplót vezethessen, kiharcol a sorstól egy hajót a napló alá.

Hogy a hajó kor-hadt, rozoga alkotmány?

Hát aztán, utóvégre nem utazni akar vele az ember, elég, ha elhajózhat rajta a hétköznapok világából egy vidám, színes, felejthetetlen nyaralásba. A nem csak fiúknak szóló, kedves naplóregény a közismert és közkedvelt Szeleburdi család folytatása. Most új borítóval ajánljuk az olva-sóknak.

 

Faragó László komoly haladást ért el a naplóírásban! Ezt nem csupán azért mondom, mert második naplója már az előkelőbb „Hajónapló” feliratot viseli, hanem szemlátomást fejlődött a stílusa is. Az iskolás lurkó elválaszthatatlan barátjával (Radó) már májusban elkezdték tervezni a nyaralást, aminek bizony olyan nem várt mellékhatásai vannak, mint egy megérdemelt matek egyes.

De ez senkit sem zavar különösebben (elvégre tanév végéig még bőven van idő kijavítani), sokkal inkább, a nagy terv megvalósítása: hogyan adjuk be szüleinknek, és egyéb hozzátartozóinknak a lakatlan hajóra történő beköltözést. Úgy, hogy nincs felnőtt a környéken, aki vigyázó tekintetével minden váratlan ötletre nemet mondana.
 
Nem egyszerű ügy, ráadásul addig még egy halom járulékos feladat is megoldásra vár. Például mi legyen Picurkával (Laci húgával) a nyaralás alatt? Nincs más lehetőség, mint beszervezni egy nyaralásra vágyó családot, megfelelő korú kislánnyal. Vagy ott van Kópé, a szomorú vizsla, aki a még szomorúbb család elhanyagolt kutyájaként egész nap egy fotelhez kötve búslakodik. Ezt érző szívű gyerek nem hagyhatja szó nélkül. Majd tett nélkül.

És gyakorlatilag el is érkeztünk Bálint Ágnes titkához. Több mint harminc évvel a regény első megjelenése után (ami 1974-ben volt) még mindig képes megérinteni az olvasót, mi több, egyszerűen betemetni azzal a végtelen szeretettel, kedvességgel, és segítő akarattal, ami a történetből árad. Merthogy a szereplők korántsem önzőek, hiányzik belőlük az anyagi javak mértéktelen hajszolása, az ártó szándék meg egyenesen ismeretlen számukra. Jobban mondva tudják, hogy vannak lelketlen emberek és gyerekek a világban, de a maguk módján úgy töltik el szabadidejüket (az életüket), hogy az ne csupán maguknak, hanem környezetük számára is öröm legyen.

Éppen ezért olvasás közben hol kacagunk (a papagáj beszédóráján például), hol meg csak elszoruló torokkal figyeljük, miként lehet némi odafigyeléssel, kedvességgel „megmenteni” valakit (aki nem zárkózik el a segítő késztől, nem dagonyázik az önsajnálat medencéjében, hanem csak egy kis odafigyelésre van szüksége). És ez az egész nem hatalmas áldozathozatalról szól, mivel ugye a két lurkó minden „jócselekedet” mellett vidáman nyaral, úsznak a Dunában, játszanak, főznek (önállóságuk egyik fontos eleme a mindennapi betevő sajátkezű elkészítése), satöbbi.

Mindehhez természetesen megfelelő háttér is szükségeltetik (ideális helyen lakó nagyszülők, nyitott szülők, kellőképpen bevonható felnőttek) – de ifjúsági regényről lévén szó, a feltételek teljesülnek.

A szöveggel tökéletes összhangban Sajdik Ferenc készített illusztrációkat, tovább fokozva a Hajónapló vidám hangulatát.

Forrás: ekultura.hu

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót