OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK
IFJÚSÁGI IRODALOM KISKAMASZOKNAK : Az éjféli banda

Az éjféli banda

  2018.06.04. 03:33

Írta: David Walliams
Fordította: Vereckei Andrea
Kiadó: Kolilbri Gyerekkönyvikadó, 2018
Oldalszám: 480

Miután Tomot fejbe találja egy krikettlabda, és a kórházban tér magához, a világ legrémisztőbb arca az első, amit meglát. Úgy tűnik, a dolgok már nem fordulhatnak rosszabbra, ám ekkor kiderül, hogy a gonosz főnővér egyetlen dologban leli élvezetét: ha kegyetlenkedhet a gyerekkórterem lakóival.

Tom ekkor még nem is sejti, hogy életében először épp egy kórházban talál igaz barátokra, és csak egy hajszál választja el élete legjobb, legizgalmasabb kalandjától. Egy életre szóló és szívmelengető kalandtól, amilyenről még csak álmodni sem mert…

David Walliams napjaink egyik legismertebb kortárs gyerekkönyvírója. Regényei eddig több mint negyven nyelven jelentek meg, számos közülük az év gyerekkönyve volt Nagy-Britanniában. Gengszter nagyi című könyvéből több mint félmillió példányt adtak el világszerte.

 

Könyvkritikák blog
 

A Gengszter nagyi, David Walliams első, magyarul megjelent regénye öt évvel ezelőtt látott napvilágot. Azóta a Kolibri Kiadónak hála évről évre olvashatjuk a XXI. század Roald Dahljának titulált szerző mulatságos és tanulságos történeteit, a legfrissebb, immár a nyolcadik regény az idei Könyvfesztiválra jelent meg.

Miután Tomot a bentlakásos iskolában fejbe találja egy krikettlabda, a fiút a Lord Funt Kórház gyermekosztályára szállítják. Itt ismerkedik meg a súlyosan beteg Sallyvel, a kezét-lábát törött Amberrel, a szemműtéten átesett Robin, valamint az állandóan édességet fogyasztó George-dzsal. Az osztály szigorú főnővérre szabályos rettegésben tartja a gyerekeket, azonban a fiatalok éjszakáról éjszakára túl járnak az eszén: ekkor lép akcióba ugyanis az Éjféli Banda, amely minden este valóra váltja egy gyermek nagy álmát.

David Walliams munkásságát jogosan hasonlítják Roald Dahléhoz, ugyanis mindketten határtalan fantáziával megalkotott történeteket írnak, különc, eltúlzott, ám mégis szerethető szereplőkkel és rengeteg humorral. A regényeikben általában fontos dolgokról is szó esik, amely szinte észrevétlenül húzódik meg a sorok mögött. Walliams általam legkedveltebb könyve pont a Gengszter nagyi volt, mert abban mind az, amit az előbb felsoroltam, tökéletes egyensúlyban volt. Az éjféli bandával azonban a szerző a saját színvonalát múlta felül, így idén tavasszal megkaphattuk a valaha volt legjobb Walliams-regényt.

Aki olvasott már bármit is a szerzőtől, az tudja, hogy időnként elborult elmével írja a történeteit, ez most sincs másként. Hőseink különösebbnél különösebb kalandokba keverednek, a kórház különc dolgozói pedig folyamatosan gondoskodnak a jó hangulatról. Kapunk egy újonc doktort, akit könnyedén meg lehet vezetni, egy állandóan dohányzó takarítónőt, egy Quasimodo-sorsú, név nélküli portást, akinek aranyból van a szíve, egy velejéig romlott főnővért (és hozzá egy hasonlóan gonosz iskolaigazgatót). Abszurd helyzetekből, leleményességből most sincs tehát hiány, ugyanakkor hosszú idő után most először éreztem, hogy nagyon erős mondanivalóval is bír a regény.

A gyermekek mind betegséggel küzdenek, szomorú helyzetükből csak az álmok tudják kiragadni őket. Felismerik, hogy a legjobb gyógyszer a boldogság, a nevetés, így hát éjszakáról éjszakára igyekszenek valóra váltani mások nagy vágyát. Különösen megható, ahogyan a súlyosan rákos Sally legnagyobb álmát teljesítik, ha filmalkotás készülne a történetből, ennél a pontnál bizonyára mindenki papírzsebkendő után kutatna a táskájában.

Egyszerre szívszorongató és lélekmelengető, humoros és vidám Walliams új regénye, amellyel – és mára ez bizonyossá vált – végleg beírta magát a XXI. század legnagyobb gyerekkönyv-írói közé.

 
Könyvutca
 
Ez a második olvasásom a szerzőtől, és már előző könyvénél is megállapítottam, hogy David Walliamsot méltán hasonlítják Roald Dahl-hoz, egyik kedvenc írómhoz. 
 
És mivel Roald Dahl nagy kedvencem, David Walliams pedig nagyon hasonló stílusban ír, ezért most már David is helyet kapott a kedvenceim között.
 
Történeteire nem jellemző a komolyság, jókat szórakozhat rajta gyerek és felnőtt egyaránt. Mindamellett, hogy komoly témákat pendít meg a könyveiben, amivel azt bizonyítja, hogy igenis komolyan veszi  fiatal olvasótáborát, érettnek tartja őket arra, hogy  megértsék és elgondolkozzanak az általa felvetett dolgokon.
 
 

Ennek a regényének a helyszíne a 44 emeletes LORD FUNT KÓRHÁZ. Annak is a legfelső emeleten lévő gyermekosztálya, ahol egy utálatos FŐNŐVÉR uralkodik és zsarnokoskodik a gyerekek felett, ugyanis NEM SZERETI ŐKET!!! Ebbe a kórházba kerül be Tom, akinek egy jókora púp nőtt a fején, melyet egy krikettlabda okozott. 


TOM egy fiúinternátusban lakott, ahová gazdag szülei dugták be, és soha nem látogatták, a fiú utazott el hozzájuk nagy ritkán. Nem csoda, hogy jól érezte magát a kórházban, a gyermekkórteremben pedig hamarosan barátokra talált. 
 
David Walliams teljesen mókássá és helyenként meghatóvá varázsolta ezt a történetet, amelyben gonosz főnővér, furcsa takarítónő, vicces ételosztó hölgy és a világ legcsúnyább PORTÁSa szerepel. No és az Éjféli Banda.
 
Az ÉJFÉLI BANDA egy titokzatos csoport, mely a kórházban tevékenykedett. Többet nem árulhatok el róluk, mert nagyon-nagyon titkosak és imádtam őket. Imádtam a könyv groteszk humorát, a könyv cselekményét, David Walliams nem ismer lehetetlent, viszont nagyon jól ismeri a gyermeki képzeletet, könyveiben, így ebben is, bármi előfordulhat. 
 
Igazán VICCES fordulatok, határtalan képzelet, utálatos karakterek, akik a végén természetesen pórul járnak, szeretnivaló szereplők, akiknek a sorsa teljesen jóra fordul és ÉRZELMES fordulatok, amelyeken meghatódhatunk, izgulhatunk, majd megkönnyebbülhetünk. 
 
A történet egyszerű, de annál nagyszerűbb, ilyen könyveket el tudok képzelni  "kötelező" irodalomnak is. Amelyet tényleg élvezhetnek a gyerekek, valóban annak a korosztálynak szól, akik nagyrészt szerepelnek benne, és finoman, szelíden adagolja a komoly, elgondolkodtató témákat, ami  később is fel-felbukkanhat a gyerekek gondolataiban.
 
 
Garantáltan JÓ SZÓRAKOZÁS egy David Walliams könyv, egy pillanatig ne habozzatok, ha egy igazán jó gyermekkönyvet kerestek.

 

 

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót