OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
Roald Dahl világa
Roald Dahl világa : Matildra

Matildra

9 éves kortól Fantastic Libraries | tygertale Roald Dahl and Quentin Blake Matilda
Illusztrálta: Quentin Blake
Fordította: Totth Benedek 
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 296 
 
Matildával sok a baj. Falja a betűket, könyvtárnyi olvasnivalót cipel haza, valóságos fejszámoló művész.

Szülei szörnyülködve szemlélik leányuk különcségeit, s megpróbálják rávenni az egyetlen értelmes elfoglaltságra, a televízió bámulására.

Matildával azonban nem sokra mennek. Iskolába akar járni és tanulni szeretne. Itt találkozik a tündéri tanító nénivel, Édess kisasszonnyal, és a félelmetes igazgatónővel, Ordass kisasszonnyal. Számtalan torokszorító és mulatságos kaland közben döbben rá, hogy csodatevő képességgel is rendelkezik… 

Matilda fordulatos és meghökkentő története Roald Dahl legújabb, ifjaknak szóló fantasztikus varázslata.

 

Könyvutca blog
 
A Matilda egy ifjúsági regény, de felnőtt szemmel olvasva színtiszta irónia. Ahogy az író mindent eltúloz, nemtörődöm, buta szülők, ijesztő, félelmetesen gonosz igazgatónő, Matilda sanyarú sorsa, majd  Édess kisasszony története. Amikor azt hittem, hogy szegény Matildának elég baj az, hogy a szülei nem törődnek vele, nem szeretik, akkor még jött az igazgatónő, Ordass kisasszony is. Egyre rosszabb és rosszabb volt szerencsétlen Matildának, és a könyvbeli gyerekeknek is. Olyan érzésem volt, mintha Roald Dahl tükröt tartana elénk, felnőttek elé, hogy nézzünk bele, ne legyünk ilyen felnőttek soha, őrizzük meg gyermeki énünket örökké magunkban. 
 
Ha gyerekszemmel nézzük, akkor nem kell ilyen mélységeket belegondolni.  Egyszerűen csak fejezetekre osztott történetek, amiben a szegény, elnyomott Matilda, kiáll az igazáért, a maga módján megbosszulja a szülei viselkedését is, majd Ordass kisasszonnyal szemben is kitalál valamit, miközben varázsereje támad, majd minden jó, ha a vége jó érzéssel csukhatjuk össze a könyvet, mert győz a jó, az ész a szeretet, a gonoszság és butaság ellen. De olyan gyorsan győz, hogy nem gondoltam, hogy lapozok egyet és nincs tovább.  Szóval a vége nagyon kurta-furcsa lett, de lehet felnőttként érzem így.  Majd megkérdezem Tituszt is, nincs-e kedve elolvasni, és kikérem a véleményét.
 
Ne várjunk mást tehát, mint egy aranyos, kedves, gyerekeknek szóló regényt, amiben össze van sűrítve minden rossz, ami csak egy gyereket érhet, csak azért, hogy a végén megkönnyebbülten lélegezhessen fel, vagy aludhasson el, hogy a rossz dolgokat és a gonosz felnőtteket le lehet győzni.
 
Ami még nagyon fontos: Matilda egy igazi könyvmoly, már 5 évesen könyvtárba jár és klasszikusokat olvas. Lehet őt nem szeretni?

 
 
 
Könyvkritikák blog

Roald Dahl talán egy fokkal szerencsésebb helyzetben van, mint Dr. Seuss, ugyanis a szerzőnek már közel három évtizede elérhetőek a regényei magyar nyelven. Ez idáig azonban egyik kiadó sem mert belevágni a Dahl-életmű gondozásába (talán a Scolarnak volt egy hasonló próbálkozása), most azonban a Kolibri Kiadó felkarolta a szerzőt, hogy modern köntösben, igényes kivételben jelentesse meg az angol gyermekirodalom egyik legmeghatározóbb alakjának életművét. 

Matilda különleges kislány. Teljesen egyedül tanult meg számolni és olvasni, öt éves korára a legtöbb klasszikus regényt magáévá tette. Szülei azonban nem igazán örülnek a tehetségének: apja egy szélhámos, aki használt autókat ad el vadonatújként, anyja meg olyan sötét, mint egy belső zseb. (Ezt a mondatot kénytelen voltam átvenni a fülszövegből, annyira tetszett.) Matilda sok humoros kalandba keveredik, időnként a szüleit is megleckézteti, azonban élete legnagyobb kalandját az iskolában éli át. A rettegett Dorong kisasszony, az igazgató a gyerekek és a tanárok rémálma, aki a szeretnivaló Czukor kisasszonyt is félelemben tartja. Matilda ekkor egy újfajta képességet fedez fel magában, aminek segítségével megoldódhat minden problémája. 

Roald Dahl (1916. szeptember 13. - 1990. november 23.) norvég származású, Walesben született angol nyelvű novellista, regény- és forgatókönyvíró. Az 1940-es években gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt való könyveivel szerzett hírnevet és lett a világ egyik legsikeresebb írójává. Számos műve jelent meg magyarul, köztük a Karcsi és a csokoládégyár (amelyből Tim Burton készített filmet Charlie és a csokigyár címmel), a Matilda, Danny, a szupersrác, A barátságos óriás (korábban Szofi és a HABÓ címmel jelent meg) című meseregény, valamint a felnőtteknek szánt Meghökkentő mesék. Több művéből filmsorozat, játékfilm, illetve rajzfilm is készült.

Dahl nevével gyermekként találkoztam először is, rémlik, hogy a Danny, a szupersrác című regényét olvastam is, de megvallom őszintén, semmire nem emlékszem belőle. A Charlie és a csokigyár című film pedig számomra nagy csalódás volt, és hiába szereztem be az alapjául szolgáló regényt, a mai napig olvasatlanul áll a polcomon. Így különösen örülök annak, hogy a Kolibri Kiadó most belevágott a Dahl-életmű gondozásába (remélhetőleg a jövőben a társkiadó, a Libri felkarolja a felnőtteknek szóló Meghökkentő mesék sorozatot is), és kapásból két kötettel jelentkeztek. (A barátságos óriás a másik.)

Talán nem véletlen, hogy David Walliamsot a XXI. század Roald Dahljának tartják, ahogyan az sem, hogy a hazai kiadó hasonló formátumban (méret, betűtípus, kivitelezés) jelentette meg mindkét szerző regényeit. Mindkettő szerzőnek megvan a sajátos humora, a történeteiknek egyfajta abszurd bája, és a szórakoztatáson túl a mondanivaló is fontos a számukra. A Matilda is pontosan egy ilyen regény: minden egyes sorából érződik, hogy Dahl imádja a gyermekeket, szinte küldetéstudatának tartja, hogy megszerettesse velük az olvasást és ehhez kivételes tehetséget is kapott. A hozzám hasonló könyvmolyoknak alapból szimpatikus a kislány karaktere: imád olvasni, pedig a szülei inkább a tévénézésre buzdítják. (Elgondolkodtató, hogy 30 évvel ezelőtt Dahl görbe tükröt állított a társadalom elé ezzel, és a helyzet azóta csak romlott.)

A történet minden egyes karaktere - legyen az akár jó, akár rossz - üdítő színfolt. Dahl agyament jellemvonásokkal ruházza fel őket, amelyeket ha kicsit lecsupaszítunk, sajnos abszolút emberivé válnak. Persze, a gyermekek nem ilyen szemmel tekintenek rájuk, ők inkább a humort látják meg bennük, de talán éppen az elnagyoltságuk fogja elültetni a magot az ifjú olvasókban a világ felfedezése tekintetében. A fejezetek - annak ellenére, hogy idővel egy nagy egésszé állnak össze - inkább epizodikusak, így a könyv tökéletes arra, hogy elalvás előtt minden napra jusson egy-egy. 

De nem csak a szereplők, hanem a történet és a szituációk is végtelenül humorosak, szinte végig mosolyogva olvastam a sorokat, és nem egyszer hangosan felnevettem egy-egy párbeszéden, időnként pedig családtagjaimat is "kínoztam" ezek felolvasásával. És ha jobban belegondolok, ez Dahl igazi erénye: bár a történetből a gyermek és a felnőtt mást szűr le, mégis minden korosztálynak tökéletes olvasmány, hiszen én felnőttfejjel is ugyanúgy élveztem, mint bármelyik más, az én korosztályomnak szóló regényt. Kevés az olyan író, aki komolyan veszi a gyerekeket, de Dahl közéjük tartozik. Én a magam részéről alig várom, hogy belekezdjek A barátságos óriásba, utána pedig kíváncsian várom, hogy melyik történettel lep meg minket legközelebb a Kolibri Kiadó. 

A regényt - még így pár nappal karácsony előtt is - ajánlom minden gyermeknek, szülőnek, nagyszülőnek, mert tényleg mindenkinek tökéletes ajándék lehet. Ó igen, és a rózsaszín borító se riasszon el senkit: nemtől függetlenül is olvasható a történet!

 

 
 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót