OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
PROBLÉMAORIENTÁLT KÖNYVEK
PROBLÉMAORIENTÁLT KÖNYVEK : Bátor Borka mindent megold

Bátor Borka mindent megold

3-6 éveseknek
Ehrlin, Carl-Johan Forssén - Bátor Borka mindent megoldTörténetek és módszerek a gyerek megnyugtatására
 
Írta: Ehrlin, Carl-Johan Forssén
Illusztrálta: Agócs Írisz
Kiadó: KOLIBRI GYEREKKÖNYVEK KFT
Oldalszám: 48 oldal
 
Akárcsak minden gyerek, Borka is szeret biciklizni, fára mászni, apró kincseket gyűjteni, és a barátaival játszani. A család azonban új városba költözik, és hirtelen minden a feje tetejére áll, Borkát pedig furcsa, nyugtalanító érzések rohanják meg.
 
Szerencsére Borka szülei, testvére és az óvó néni segítenek a kislánynak megküzdeni a bánattal, a fájdalommal, a szorongással és a félelemmel, így megtanulja irányítani az érzéseit, és nemsokára már ő segít másoknak a nehéz helyzetekben.
 
7 nap, 7 történet és néhány egyszerű módszer a konfliktusok és nehéz élethelyzetek kezelésére a világsikerű, Aludj el szépen, Bendegúz! szerzőjétől.

 

konyvparfe.blog

Számos vizsgálat és tanulmány hívja fel a figyelmet arra, hogy az óvodáskori problémák nem hatékony kezelése nemcsak az óvodai évek alatt, hanem később is jelentős gondot okozhatnak. Beilleszkedési és magatartási zavarok, valamint hangulat ingadozások jellemezhetik ezt az időszakot, de ha odafigyelünk a kicsikre és megmutatjuk nekik, hogyan kell elsajátítani a problémák megfelelő kezelését, sokat segíthetünk, hogy a mindennapi életben előforduló kellemetlen helyzetekre megfelelően reagáljanak. 
Carl-Johan Forssén Ehrlin Bátor Borka mindent megold című könyve azért innovatív, mert olyan gyerekeknek próbál segíteni a meséivel, akiknek még nem tanulták meg, hogyan irányítsák az érzéseiket.

A történetek főszereplője Borka, aki egy nagyon helyes, életvidám kislány. Szeret biciklizni, fára mászni, gyűjti az apró kincseket és szívesen játszik a barátaival. Bátor gyerkőc, aki vidám, kíváncsi és minden mókában benne van. Jó tulajdonsága még, hogy makacs és kitartó, szeret rácsodálkozni a világra, szereti felfedezni az új dolgokat. Most viszont tényleg új kihívások elé néz, ugyanis családjával másik városba költözik, és emiatt Borkát sokszor furcsa, nyugtalanító érzések rohanják meg. Ám Borka nincs egyedül, szülei, testvére és az óvónéni is sokat segít neki, hogy megtudjon küzdeni a szorongással és a benne dúló félelemmel.

A könyvben hét rövid mese található, melyek a hét napjait ölelik fel, mert minden nap történik a kislánnyal valami, amivel meg kell birkóznia.

 • Hétfőn Borka nagyon bánatos lesz, mert másnap egy új oviba kell mennie. Szorong ettől a helyzettől és szomorú, mert nem tudja, hogy lesznek-e barátai az új helyen.
 • Kedden azon kapja magát, hogy nagyon hiányoznak neki a régi barátai.
 • Szerdán megijed egy undok póktól,
 • csütörtökön pedig véletlenül elesik és lehorzsolja a térdét.
 • Pénteken a brokkolival gyűlik meg a baja,
 • szombaton pedig arra jön rá, hogy amikor Anya lekapcsolja a villanyt, az igazán rémisztő.
 • Vasárnap lemennek a játszótérre, és az egész héten elsajátított gyakorlatokat igyekszik megosztani kis társaival.

 

Ó, de nehogy azt hidd, hogy attól, mert elolvasol egy mesét a gyereknek, már megfogja enni a brokkolit és elfelejti, hogy fél a sötétben! A meseolvasással még nem ér véget a történet, ugyanis a szülőknek meghatározó feladata van abban, hogy a gyerkőc gondolkodásmódja megváltozzon. Ahhoz, hogy meggyőzzük a gyereket, természetesen nekünk is hinnünk kell benne. Ha mondjuk a kicsik azt látják, hogy mi magunk is felünk a póktól, akkor ő is rettegni fog tőlük. Ehhez persze mindenképp szükséges, hogy a felnőtt önismeretet gyakoroljon, és tudja,  hogyan viselkedne adott szituációkban.

A szerző mindegyik problémára más és más trükköket javasol, ezek egyszerűek, így a gyerek könnyedén elsajátíthatja, és egy-két ismétlés után már képes lesz magabiztosan használni őket. Megtanulj mentális térképet készíteni, képes lesz megtörni negatív gondolkodási mintákat, és kreatív módon, másképp szemlélni egy adott helyzetet.

ehrlin_batorborka.jpg

A képen Borka, miközben egy kisfiút próbál megnyugtatni a játszótéren, hogy ne féljen lemászni a mászóka tetejéről.

Az illusztrációk rendkívül bájosak, bár ezen nincs min csodálkozni, hiszen Agócs Írisz munkáiról van szól. Szeretem azokat a művészeket, akiknek olyan kiforrott és egyedi a stílusa, hogy azt ezer közül is felismerni. Írisz rajzai pont ilyenek: egyszerűek, sok helyen kicsit elnagyoltak, mégis szerethetőek és eszméletlenül helyesek. Mind-mind méltó kiegészítői a történeteknek.

Carl-Johan Forssén Ehrlin viselkedéskutató, pszichológus és bestselleríró, akit 2015-ben az Aludj el szépen Bendegúz! című mesekönyvével robbant be a köztudatba. A könyvben különböző coaching-technikákat mutat meg, melyeket többnyire személyes tapasztalataiból merített. Kétgyermekes apukaként tudja, hogy ezek a gyakorlatok működnek, és reméli, aki olvasni fogja a könyvet, azoknak szintén hasznára válik.
A könyv a Kolbri Kiadó gondozásában és Petrikovics Edit fordításában jelent meg.

Kedvenc idézeteim:

"Eljött az ebédidő az óvodában. Borka éhes volt. Borka időnként úgy dönt, hogy nem szeret bizonyos dolgokat. Pénteken például nem szerette a brokkolit. Nem akart enni, pedig korgott a gyomra. Pedig igazából arra sem emlékezett, hogy miért nem szereti a brokkolit."

"- Anya! - kiabált.

- Mi történt? - szaladt be anyukája a fürdőszobába.

- Ott egy undok pók a falon! - mutatta Borka.

- Az a kis gézengúz?

Anya azt mondta, hogy a pókot Tinának hívják, és mesélni kezdett róla:

- Tina, a kis pók egyszer meglátogatta a nagymamáját. Póknagymama nyolc piros zoknival ajándékozta meg unokáját. A zoknikat egytől egyig ő kötötte, hogy Tina egyik lába se fázzon a hidegben. "De nyugodtan add kölcsön a zoknikat a barátaidnak, ha fáznak", mondta nagymama. Tina nagyon örült az ajándéknak, és nagymamája régi narancssárga kalapját is kölcsönvette. A kalapban és a piros zokniban a kis pók olyan boldog volt, hogy végigtáncolta a hazafelé vezető utat. Tina gyakran hordja a zoknit és a kalapot, és ahogy nagymama is kérte tőle, bármikor szívesen kölcsönadja a barátainak.

- Borka, látod innen, hogy Tina pók viseli-e ma a piros zoknit és a narancssárga kalapot? Vagy esetleg kölcsönadta az egyik testvérének vagy barátjának?"

 

Életszépítők

A Bátor Borka mindent megold hét hétköznapi történetet mutat be egy óvodás életéből, amelyek kezelésére néhány egyszerű technikát sajátíthatnak el azok az apukák és anyukák, akik azt szeretnék, hogy gyermekük önállóbban és hatékonyabban oldják meg a nehézségeiket.

– Tehetetlenül nézni, hogy egy gyermek sír vagy rosszul érzi magát valami miatt, nagyon nehéz, különösen egy szülőnek. A könyv létrejöttéhez a különböző coaching-technikákból, a pszichológiából és személyes tapasztalataimból merítettem inspirációt – lévén, hogy több mint húsz éve foglalkozom emberekkel és tartok képzéseket – írja a szerző.

– Bízom benne, hogy ez az innovatív könyv mind a gyermek, mind pedig az ön, azaz a felnőtt számára eszközként szolgálhat a mindennapi életben előforduló, kellemetlen helyzetek kezelésére.

 

Gergely András

Óvodás korú gyerekek mellett igazi csoda az élet. Az a kitartó igyekezet, ahogyan ezek az apró emberkék megpróbálják megismerni és megérteni a világot, ahogyan próbálják feltárni a jelenségek közötti összefüggéseket, ahogy magyarázatokat keresnek vagy találnak ki, végső soron emberi létünk teljességének tükörképe.

És persze ahogyan birkóznak fájdalmaikkal, félelmeikkel, szorongásaikkal, az sem más, mint a felnőttek küzdelme a maguk szörnyeivel.

A világhírű szerző, Carl-Johan Forssén Ehrlin most olyan könyvvel jelentkezik, amely segíthet a szülőknek az óvodás korú gyerekek nehézségeinek megoldásában.

Carl-Johan Forssén Ehrlin viselkedéskutató, pszichológus és Svédország egyik népszerű segítője, előadója, valamint kurzusvezetője az irányítás, kommunikáció és személyiségfejlesztés területén.

2015-ben megjelent Aludj el szépen, Bendegúz! című könyve világsikert lett, így új kötetében is bízhatnak a szülők.

„A könyv létrejöttéhez a különböző coaching-technikákból, a pszichológiából és személyes tapasztalataimból merítettem inspirációt – lévén, hogy több mint húsz éve foglalkozom emberekkel és tartok képzéseket” – nyilatkozott a szerző.

A Bátor Borka mindent megold hét hétköznapi történetet mutat be egy óvodás életéből, amelyek kezelésére néhány egyszerű technikát sajátíthatnak el azok az apukák és anyukák, akik azt szeretnék, hogy gyermekük önállóbban és hatékonyabban oldják meg a nehézségeiket.

A könyv főszereplője, Borka szeret biciklizni, fára mászni, apró kincseket gyűjteni, és a barátaival játszani. A család azonban új városba költözik, és hirtelen minden a feje tetejére áll, a kislányt pedig furcsa, nyugtalanító érzések rohanják meg.

Szerencsére szülei, testvére és az óvó néni segítenek a Borkának megküzdeni a bánattal, a fájdalommal, a szorongással és a félelemmel, így megtanulja irányítani az érzéseit, és nemsokára már ő segít másoknak a nehéz helyzetekben.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót