OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válás



Folyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESÉK AZ OPERÁBÓL
MESÉK AZ OPERÁBÓL : Csipkerózsika

Csipkerózsika

  2018.03.09. 00:15

5 éves kortól
Írta: Acsai Roland
Illusztrálta:
Pásztohy Panka
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 64
 
Nagy öröm éri a királyi párt, lánygyermekük születik. A keresztelőn azonban hívatlanul feltűnik a gonosz Carabosse, és megátkozza a csecsemőt.

Tizenhat évvel később a rontás beteljesül, Auróra hercegnő mély álomba szenderül, amiből csak egy herceg szerelmes csókja ébresztheti fel.

Ezzel a kötettel régi adósságát törleszti a Holnap Kiadó, a Diótörő és A hattyúk tava után a harmadik Csajkovszkij-balettet feldolgozó mesekönyv, a Csipkerózsika is napvilágot látott.

A jól ismert történetet Acsai Roland tollából, Pásztohy Panka tündéri rajzaival nyújtjuk át az olvasónak. A könyvhöz mellékelt CD-n a balettmű legismertebb dallamai csendülnek fel.

 

csipkerozsika-belso3

 

Demencze Ilona

Csipkerózsika újraélesztve - Avagy, hallgass Csajkovszkijt olvasás közben!

Egy szuper, frissen megjelent mesekönyvet hozok nektek a Holnap Kiadó CD mellékletes Mesék az operából sorozatából. Ezúttal a mindenki által jól ismert Csipkerózsika került terítékre.

Acsai Roland kreatív újramesélése és a mellékelt Csajkovszkij hanglemez egy teljesen új köntösbe öltözteti a klasszikust. Nem mellesleg igazán egyedi olvasási élményt nyújt, nem csak gyereknek, hanem szülőnek is egyaránt. Pásztohy Panka elragadó illusztrációi vizuálisan is életre keltik a történetet, rajzai tökéletesen harmonizálnak az író stílusával.

Az író remekül kiegészítette az alap történetet, meghintette egy kis humorral, fiatalsággal, a természet és az állatok szeretetével. Az 5-10 éves korosztály belekóstolhat egy olyan újfajta megközelítésbe, ahol a művészetek összefonódnak, zene és szöveg varázslatos kapcsolata ez, mely akár egymástól függetlenül is remek kikapcsolódást nyújt.

Acsai Roland pazar stílusa ebben a kötetben is megmutatkozik, a szívvel-lélekkel való írás igazán az ő terepe. Rendkívül jó választásnak találom az illusztrátor személyét Pásztohy Pankát, aki csodás, élénk színeket és imádni való figurákat varázsolt a lapokra. Kifejezetten tetszett, hogy a király egy kicsit ügyetlen,  és manók hozzák a tündérek áldását, a gonosz boszorkánynak pedig megismerjük a háttér sztoriját. 

Az abszolút kedvencem Dió mókus lett, aki féltékenységből még nadrágot is lop, kedvenc eledele pedig a mogyoró.

Meglepetésként készítettem egy rövid, ám annál érdekesebb interjút Acsai Rolanddal, hogy jobban megismerjétek őt, és a könyvet.

Olvass Hazait!:

Miközben a Csipkerózsikát írtad, folyamatosan szólt Csajkovszkij balettműve a háttérben? Mennyire inspirált maga a zene?

Acsai Roland:

Ez a könyv az Operamesék című CD-mellékletes sorozat részeként látott napvilágot, amibe beleférnek balettművek is, mint például a Csipkerózsika. Nem hallgattam folyamatosan Csajkovszkij művét, de azzal kezdtem a munkát, hogy a Youtube-on három klasszikus előadásban megnéztem a balettet, és kijegyzeteltem, ez adta a mese gerincét.

Már nem emlékszem, mit hallgattam írás közben. Talán Pet Shop Boysot, különben gyerekként nagy állatmániás voltam (most is az vagyok), és azért lett kedvenc együttesem a Fiúk Az Állatkereskedésből.

Olvass Hazait!:

Kihívásként tekintettél rá, hogy egy olyan mesét öltöztess új köntösbe, amiről már ezer bőrt lehúztak előtted?

Acsai Roland: 

Amikor megkérdezték tőlem, hogy a Szentivánéji álmot, vagy a Csipkerózsikát akarom-e átírni, akkor az utóbbi mellett döntöttem, két okból. Az első, hogy a lányomra gondoltam, aki imádta a Csipkerózsikát, a másik, hogy a Szentivánéji álomnak nagyon kusza és sűrű a története. Nekem egy laza történetszál kellett, amit felturbózhatok a kedvem szerint. Hogy minél többet adhassak bele magamból, a saját világomból, képzeletemből.

Nem érzem problémának, ha valamivel nagyok sokat foglalkoztak. Én úgyis máshogy fogom meg… 

Olvass Hazait!:

Hogy jött Dió mókus karaktere? Ő illett Aurorához, vagy csak egy nem szokványos, ám cuki állatkát szántál neki, ami nem kutya/cica?

Acsai Roland:

Kezdjük ott, hogy nekem nagyon sok állatom volt gyerekkoromban, és igen, én főleg az apróbb állatokhoz vonzódom, az úgynevezett díszállatokhoz, különlegességekhez. Most is van két papagájunk, meg egy sziámi harcoshalunk, de tavaly nyáron egy tücskünk is volt, aki minden este ciripelt a szobában, és úgy érezhettük, mintha egy réten feküdnénk. Tehát Dió egyrészt ezért került bele.

A másik ok az, hogy a mesékben dramaturgiai szempontból nagyon hasznos, ha a főhősnek van egy kisállata. Amikor a Csipkerózsikát írtam, akkor például a Csip-csup csodák mesefilm kislánya járt a fejemben, aki a nyakán egy fehér menyétet visel sál helyett. Egy kedves állat, ami hozzá tartozik. Csipkerózsika menyétje egy mókus lett.

Olvass Hazait!:

Használsz bizonyos szleng szavakat a történetben, pl: dutyi. A humor kedvéért vagy, mert ez a korosztály már úgyis alkalmazza ezeket az aktív szókincsében?

Acsai Roland: 

Inkább azért, mert én is használom. Meg a nyelv színesítéséért. De azért finoman bántam velük.

Olvass Hazait!:

Milyen volt a közös munka Pásztohy Pankával? Könnyen össze tudtátok hangolni a szöveget és a grafikát?

Acsai Roland:

Panka remek illusztrátor, az egyik legjobb. Ránézel a rajzaira, és azonnal megfognak. Élnek, léteznek, lélegeznek, mosolyognak és sírnak. Nem lehet nem szeretni őket. Én is nagyon szerettem a rajzait, amiket azután készített el, hogy leadtam az írást, tehát én csak a végeredményt láttam. Tőle viszont tudom, mert mondta, hogy nagyon megörült a szövegemnek, a humorosságának, és szerette illusztrálni.

Olvass Hazait!:

Tetszett, hogy kis háttér információkkal színesítetted a mesét. Volt olyan, ami nem került bele a megjelent könyvbe?

Acsai Roland:

A háttérinformációk az a világ, amit hozzáadtam a történethez. A hús a csonton. Nagyon izgalmas dolog például kitalálni egy mese előzményeit, vagy a történéseket más okokra vezetni vissza, mint amit a klasszikus mese megadott. Biztos sok ötlet kimarad, elvetődött, de ezekre már nem emlékszem. 

Olvass Hazait!:

Zsófi lányod tesztelte a történetet? Ha igen, volt olyan rész, amit a véleményére alapozva átírtál, bővítettél, kivettél, stb?

Acsai Roland:

Nem tesztelte, a végeredményt látta, és nagyon tetszett neki. De így volt ez A betondzsungel könyve című ifjúsági regényemmel is. A lány gyerekszereplőket különben általában róla mintázom.

Olvass Hazait!:

Mitől lesz egy könyv „Acsai Rolis”?

Acsai Roland:

Az állatoktól és a szerelemtől. Rájöttem, hogy alapjában véve mindig ezekről írok. Ezek az alappillérek. Ehhez jön még hozzá a csodafaktor, vagy a (rajz)filmszerűség.

Olvass Hazait!:

Lehet már tudni mi lesz a következős zenés mese projekt? Elképzelhető, hogy nem véletlenül említetted meg a végén Hamupipőkét, Piroskát és a farkast és Csizmás kandúrt?

Acsai Roland:

Úgy tűnik, a Pillangókisasszony, ami tényleg nagy kihívás, ugyanis egy alapjában véve nem kifejezetten gyereknek való operából kell gyerekeket megfogó mesét írnom. Nagyon szeretem csinálni, már a japán miatt is, ami az én egyik szeretett és belakott világom.

Olvass Hazait!:

Egy utolsó, kedves kis kérdés: milyen virág van a kertedben, illetve milyen virágot ültetnél a kertedbe?

Acsai Roland:

Van egy közös kertje a társasháznak, és a feleségem, Timi, az erkélyeket is igyekszik mostanában kertesíteni. Ott ciklámen van, petúnia, meg kankalin. Ő tényleg szereti a virágokat, nem jön haza a piacról virág nélkül, mindig van a vázában. Ha nekem kertem lenne, akkor inkább kerti tavam lenne. Teknőssel és aranyhalakkal.

 

szellemicsemegek.blog.hu

A klasszikus mesék mindannyiunk életében jelen vannak hosszabb vagy rövidebb időre, és két kezünk sem elég ahhoz, hogy összeszámoljuk, mennyit ismerünk ezekből. Sok klasszikus meséből készült már több különböző átirat, nemrég a Holnap kiadó gondozásában Pjotr Iljics Csajkovszkij balettműve alapján, a Csipkerózsika érkezett el kicsi és nagy olvasóihoz Acsai Roland feldolgozásában, és Pásztohy Panka illusztrációival.

Amikor beharangozták a könyv megjelenését, gyermeklelkem megörült a hírnek, mert nagyon szeretem a meséket, és a hétköznapok feszült szürkeségét jól tudja oldani egy-egy gyermekeknek íródott mű elolvasása.

A klasszikus mesét senkinek sem kell bemutatnom, hiszen mindenki ismeri. Acsai Roland azonban egy új, kreatív köntösben hozta el nekünk Csipkerózsika történetét, és ehhez a csodálatos meséhez gyönyörű illusztrációkat is kaptunk. Ahogyan elmerülünk régi-új kedvelt mesénk soraiban, úgy találjuk magunkat egy-egy újabb színpompás jelenetben, a könyvet lapozgatva olvasóként is a mese részévé válunk. Az eddig kellemes olvasmányélmény pedig kiteljesedik, ha a CD-mellékleten szereplő részleteket is hallgatjuk közben, melyek Pjotr Iljics Csajkovszkij balettművéből adnak ízelítőt.

Auróra hercegnő történetét különleges tálalásban kapjuk, és a gonosz boszorka, Carabossa háttértörténetébe is betekintést nyerünk. A klasszikus ízt megfűszerezi a humor és az állatok szeretete. Köztudott, hogy utóbbi a szerző egyik védjegye, éppen ezért örömmel olvastam Dióról a mókusról, aki nem csak aranyos, de néha kicsit szemtelen barát is. A plusz „adalékokkal” egy icipicit kortárssá is válik a mese, emellett megőriz valamit a többszázéves történet varázsából (és most nem a legelső változatra gondolok a 17. századból…).

Pásztohy Panka rajzai jól illeszkednek a történethez, valamint Acsai Roland remek stílusához is. Bízom benne, hogy máskor is megörvendeztetik az olvasókat egy közös munkával!

Ezt a könyvet szívből ajánlom minden gyereknek, és gyereklelkű felnőttnek, kellemes perceket fog okozni, és nem kevés meglepetést az új elemek miatt. Ha szereted a modern jelmezbe bújtatott klasszikusokat, akkor a Csipkerózsika neked is kötelező darab!

vissza a sorozathoz/

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót