OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
INTERAKTÍV KÉPESKÖNYVEK 3-4 ÉVESEKNEK
INTERAKTÍV KÉPESKÖNYVEK 3-4 ÉVESEKNEK : A hangyaboly

A hangyaboly

  2020.06.02. 22:50

Stancolt képeskönyv -  a kartonált könyvlap adott formára történő kivágása, különböző méretű és formájú lyukak létrehozása.
 
Petra Bartíková - A hangyaboly
Írta: Petra Bartíková
Illusztrálta:
Magdalena Takáčová
Fordította:
Kovács Gergely Károly
Kiadó:
Koibri Gyerekkönyvkiadó, 2020. június
Oldalszám: 14
Kötés: leporelló

A hangyabolyban mindig nagy a nyüzsgés. Sok ezer kis szorgos lény építi, szépíti ezt a lenyűgöző otthont.

Látod ott azt a kis hangyát? 

Épp a járatokat tisztogatja, az a másik lárvákat cipel melegedni a napfényre, ők ketten őrséget állnak, és a királynőnek is itt kell lennie valahol...  megtalálod?

A hangyák igazi hősök. Elpusztítják a kártevőket, szellőztetik a talajt, és óvják az erdő egészségét. Gyere, ismerd meg őket!

 

 
Végre itt a nyár, és az egyik legviccesebb szórakozás most is kint a kertben kicsiknek és nagyobbaknak is, meglesni a vonuló hangyákat - mit csinálnak, mit esznek, merre mennek...

Elkészült a könyvünk, amiben tényleg a mélyére áshatunk, miként élnek a föld alatt és felett kis barátaink!

0045536545_Co_deje_mravenisti_2.jpg

 

kulturpara.blog

Én, a hároméves és A hangyaboly

 
hangyaboly4.jpgFranc se gondolta volna, mesélte feldúltan a szomszédasszonyom, hogy pont egy tizennégy oldalas lapozóba törik bele a bicskám... vagy a 3 éves gyerkőcbe? Hehe.. kölcsönadtam neki Petra Bartiková: A hangyaboly című lapozgatót, ami bizony egy kicsiknek szánt mesekönyv.
A kisgyerekes ismerősöm pedig kapkodó, kuncogástól elfúló hangon adta elő, hogy is volt az, amikor ő mesélte el a könyv tartalmát saját három éves és pár hónaposának. Hozom az élményt saját szavaimmal, olvassátok hát!

Esős nyári nap kezdtem bele Petra Bartiková: A hangyaboly című mesekönyvének tanulmányozásába. A Kolibri Kiadó kiadványa simán le tud kötni egy szülőt a 2-3-4 éves gyerekével együtt. A tizennégy oldalas lapozó bájos kis rajzokkal és párbeszédekkel kelti fel a gyerekek érdeklődését.
Azok a csillogó szemek, kutakodó ujjak, mutogatás, lapozás, aztán visszalapozás, megérteni a világnak ezt a kis szegletét is, és a kérdések!

hangyaboly1.jpgNa igen, a kérdések. 
Hja, azok a kérdések. 

Inkább mennék kapálni, mint egy hároméves kis sárkány élénk, meghökkentő és csacsogó mélységeire találjak választ. Jó, néha mennék csak vissza a földre inkább, amúgy nem. De akkor is!
 
Ha van (volt, lesz) gyereked, ismerős az alábbi jelenet, az tuti: ballagsz hazafelé bölcsiből, óvodából a gyerekeddel, aki két lépésenként földre kuporodik, és elmélyülten vizslat egy kavicsot, egy bogarat, egy falevelet, vagy akár egy hangyát.

A mi ez, mit csinál, miért zöld / fekete / sárga /stb., és miért nem piros, mit eszik, mikor alszik és egyáltalán hol, van-e neki is kispárnája kérdések nem szokatlanok a cseperedő gyermek szüleinek, nagyszüleinek. Lehet magyarázni, mutogatni neki, és végső konklúzióként a fejünkre csapni, hogy megállj, manóka, van nekünk erről egy jó kis könyvünk, este elolvassuk együtt, oké?

Az ő hangyája nem viselt napszemüveget, értem?

A gyerek pedig naná, nem felejt, tehát már vacsora helyett is boldogan merülne el a hangyák titokzatos világában, úgy kell figyelmeztetni, hogy áááácsi, lefekvés előtt, tudod... És akkor bizony már nincs menekvés. A gyerek emlékeztet fogmosáskor, rózsaszín habbal a szájában, pizsamafelvétel félregombolása során, és az ágyban fekve is árgus szemekkel lesi: hozod már azt a könyvet? Elnyílik a szája, amikor megpillantja a vastag lapozót, kellemes pasztel színeivel egyenesen vonza az érzékeket. Előbb gyönyörködve, majd kritikus szemmel néz a kiadványra, hogy aztán alaposan szemügyre véve a fedlap hangyáit, a ded közölje veled, hogy az őőőőő hangyája nem így nézett ki, például tutira nem volt szemüvege (sem). Nem volt, néz utána emlékeiben homlokráncolva. Khm... köszörülöd meg a torkod, hát igen... nos, tudod, ezek modernebb hangyák, nyögöd ki, meg olyan kis aprók a valóságban, hogy lehet, nem vetted észre rajta a napszemüveget (közben imádkozol, hogy ne tegye kötelező felszereléssé táskádban a nagyítót).

 
A tündéri és igen rémült kukac

Valahogy megbékültök a szituációval, és végre belemerülhettek a lapozó érdekességeibe. Például, hogy a hangyák beszélni tudnak. Oké, nem kifejezetten szavakkal, azokat csak a szerző találta ki, mert máskülönben honnan érthetnénk meg emberként őket - yess, ezen újabb polémia vette kezdetét, a szülő homloka gyöngyözni kezd, hogy francba a hangyákkal (is), de megegyezünk abban, hogy ez így van és kész. Király! Haladjunk.
 
hangyaboly3.jpg
A hangyabolyban rengeteg kamra és folyosó van. Amíg szívünkről szakasztott magzatunk elkanyarog benne az ujjaival, majd megakad és kiakad a feltételezett éléskamra nevű cuccban. Hogy kik azok a gyűjtögetők és egyikük miért viszi azt a tündéri kis kukacot az éléskamrába. Csak, vakkantanám nagyon szívesen, de muszáj megmondani, hogy azokat bizony meg fogják enni.

MEG FOGJÁK ENNI! A TÜNDÉRI KUKACOT IS?

Na, most légy okos, intem magam, miközben igyekszem nem kibökni, hogy az a rohadt kukac a valóságban elvileg már nem is él(hetne), mire az éléskamrába kerül, de ugye... ilyet még nem mondunk (én nem tudom, itt nem létezik telefonos segítség? Vagy valami?!).

Kicsi hozzá, nem érti, tehát az egyetemleges békesség kedvéért innentől az a kukac ételellenőri minőségben kerül a bolyba, éééés meg van ijedve a feladat nagyságától, azért vág olyan rémült képet.

 
Aki a szöveget írta - Petra Bartiková

Phű. Lapozzunk. Van gombakertészetük, gondozzák a lárvákat, az az a babáikat: gyermek arca kisimul. Igaz-e, kérdez rá, hogy a kajaellenőr is besegít a hangyababák ellátásába? Nem, felelem határozottan, ő a géhás, neki más a dolga, ugyanúgy, ahogy - lapozok hátra és leghátra a könyvben - más a dolga a katonáknak, a dolgozóknak vagy akár a királynőnek is. Neeem, nézek ijedten a gyerek elnyíló szájára (mit talál már megint ki, amit meg fog kérdezni?!), nem kellett volna hátralapozni, és eltereléssel belefojtom a kérdéseket (remélve,  mire a végére érünk, lesz annyira álmos, hogy nem érdekli, ki mit csinál még a bolyban, pláne azért nem, mert én speciel már simán tudnék aludni). Idesüss, milyen okosak ezek a hangyák! A levéltetveket például azért hurcolják a fákra, mert szeretik a mézharmatot, amit ezek a tetvek termelnek azáltal, hogy ők meg a levelek nedveit szívogatják. Na, itt megint leragadunk, hogy úúúúú, abból neki is kell, merthogy édes (azt mondtad, hogy az, édes! - néz rám kutakodva), és akkor az finom lehet. Anyám, segíts... tudod, folytattam óvatosan, azt a tetvek a boldogabbik végükön választják ki.. hát.. a fenekükön. Fúúúúúúúúúúúúj, akkor neki mégsem kell mézharmat. Ezt (is) megúsztuk, nyelek egyet.
 
A boly építésén könnyen túllendültünk, és mire az utolsó lapra értünk, laposakat pillantott, egyem a lelkét. Jó éjt puszi, betakargatás és szent fogadalom: ilyen könyvet csak napközben olvasunk.... hangyaboly közelében. Ha lehet. Egye fene, nagyítóval, mert biztos, ami tuti. (Pedig szentül meg voltam győződve arról, hogy ebbe a 14 lapos lapozóba nem törhet bele a bicskám... hát nem is a lapozóba, hanem a három évesembe tört bele jelképesen:))

magdalena.jpg
 
Ez a kis csibész pedig a lapozó illusztrátora - ja, nem, csak ez a kép szerepel Magdalena Takáčová hivatalos Facebook falán profilképként.
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót