OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12)
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12) : Babaróka ajándéka

Babaróka ajándéka

  2018.08.25. 17:28

3-5 éveseknek
Babaróka ajándékaÍrta: Kiss Judit Ágnes
Illusztrálta: Egri Mónika
Kiadó: Pozsonyi pagony, 2018
Oldalszám: 64

Mamaróka dolgozni megy, Babarókának pedig Kölyökőrző be kell mennie. Babaróka bal lábbal kel fel, és semmi, de semmi sem jó. Babarókának fáj a torka.

Babaróka elvész a piaci tömegben. Csupa ismerős szülő-gyerek helyzet – és csupa megnyugtató, kedves, biztonságot adó válasz. Mert igen, a mi gyerekünk is ilyen, édes, hisztis, okos és akaratos – és igen, mi is ilyenek vagyunk, odaadóak, de néha persze türelmetlenek, meggondolatlanok, tanácstalanok.

Olyan finomsággal, mégis olyan egyszerűen szólnak Kiss Judit Ágnes költő-író meséi a leghétköznapibb történésekről és érzelmekről, amitől ezek a történések rögtön egyedivé és megismételhetetlenné válnak.
Egri Mónika rajzai pedig ugyanezzel az érzékenységgel jelenítik meg a könyv szereplőit: Babarókát, Mamarókát, a Kiscicát, vagy éppen a gyönyörűen mosolygó tulipánt.

 


Tartalomjegyzék

Mamaróka dolgozni megy
A Kölyökőrző
Babaróka barátra lel
Mamaróka beteg
A bölcs tölgy alatt
Babaróka az orvosnál
Repülés a bagollyal
Babaróka bal lábbal kel
Babaróka elvész
Babaróka ajándéka
 
 
Mesélj szívből, és kinyílik a világ!
 
Milyen egy reális anya-gyerek kapcsolat?
Hogy néz ki ez mesei formában?
Mi történik, ha Mamaróka beteg lesz, kávézni szeretne, vagy dolgozni kell mennie?
Mi van, ha Babaróka bal lábal kel, egyedül érzi magát a kölyökőrzőben, vagy elvész a piaci tömegben?
És mi van, ha egyszerűen nincs elég türelem, és összevész Babaróka és Mamaróka?
Pont ők, a legszilárdabb páros?
 
Ismerd meg a végtelen finomsággal felcsendülő Babaróka-meséket, melyekben biztonságos szeretetben tágul ki a világ Babaróka és Mamaróka számára is!
 
 
Hajdu Zsanett

Kiss Judit Ágnes a kortárs líra megkerülhetetlen alakja. Most mégis meséken keresztül szól a kisgyerekekhez és a szüleikhez. Szerinte a szülők szívesebben olvasnak mesét, mint verset – és igaza van, valóban sokkal több mesekönyv kerül le a polcokról, mint gyerekverseskötet.

Én egy cseppet sem bánom, hogy Kiss Judit Ágnes ezúttal a próza nyelvét választotta, mert sikerült gyönyörűen kihasználnia a mesei elbeszélés lehetőségeit, miközben megtartotta azt a jó költői szokást, miszerint a szavakkal óvatosan kell bánni: egy sem kerülhet bele a könyvbe átgondolatlanul!

A Babaróka-mesékben az a legcsodálatosabb, hogy egyszerre van jelen a gyerek és a szülő őszinte és hiteles nézőpontja. A történetek az anya-kisgyerek kapcsolat átalakulásának folyamatát ragadják meg nagyon is mesei, ugyanakkor mégis hétköznapi pillanatokban lefestve.


 

Azokat a pillanatokat, amikor a kisgyerek igyekszik leszakadni a mamájáról, amikor már ragaszkodik hozzá, hogy maga csinálja meg a reggeli kakaóját, és amikor a mamának is igazán jól esne úgy meginnia a kávéját, hogy közben nem történik semmi. Feltűnnek azok a nehéz helyzetek, amikor a mamának bátran vállalnia kell emberi, pardon, rókai mivoltát a gyerek, nem gyerek, kölyök előtt: hogy bizony ő is elfáradhat, sőt, még a türelme is elfogyhat, hibázhat, mit bárki más.

Azokat a pillanatokat illusztrálják a mesék, amikor – még ha hiányoznak is egymásnak – képessé válnak egyedül is rácsodálkozni a világra: Babaróka először, Mamaróka pedig újra.

A kisgyerek-anya kapcsolatot unalmasan és didaktikusan lefestő mesék után most végre itt egy kerek kis mesekönyv tele fantáziával, olyan hihetetlen karakterekkel, mint a legszebb mosolyú sétáló tulipán, örvös orvos, a bölcs tölgy, vagy Kiscica, Babaróka legjobb barátja... A történetek pont annyira vannak eltávolítva a fantasztikus elemekkel a valóságunktól, hogy közben megengedik, hogy minden feszengés nélkül, kényelmesen ismerjünk magunkra a szereplőkben.A Babaróka-mesék igazi anya-gyerek történetek. Az első szavak felolvasásával egy olyan otthonos világba érkeztek, amiben együtt tapasztalhatjátok meg a babakor végével járó közös veszteséget, a belépést a dacos gyerekkorba, az egymásról való lassú leszakadást, a világ kinyílását, a rácsodálkozást, miközben természetes, hogy ez a folyamat kettős: egyszerre izgalmas és vágyott, ugyanakkor szomorú és nosztalgikus is. 
 

Kisgyereknek lenni nehéz. Anyának lenni is nehéz. Ezekben a mesékben viszont két olyan azonosulási pontot kaptok, Babarókát és Mamarókát, akik benneteket is egy igazi mesei térbe emelve segítenek nektek az óvodás időszak nehézségeinek feloldásában. Megtapasztalhatjátok, hogy akkor vagytok a helyeteken, ha vállaljátok önmagatokat. Lehet bal lábbal kelni, nyűgösnek, fáradtnak és dühösnek lenni, sőt, még össze is lehet néha veszni, hogy aztán szépen kibékülhessetek. Megkönnyebbülhettek, mert ebben a mesekönyvben hibázni szabad, sőt néha kell is.

Babaróka bátor kis rókához méltóan nyit a világ felé, miközben vissza-vissza tér Mamaróka biztonságot jelentő ölelésébe. Szép lassan barátra talál Kiscica személyében a Kölyökőrzőben, akivel nagyon szeret fogócskázni és bújócskázni, miközben éppen annyira szeret még Mamarókával is tornyot építeni.

A négylábú állatkölykök legnagyobb dicsősége, ha a bagoly elviszi őket egy körrepülésre, és Babaróka ebben is nagyon bátor és bajtársias, amikor a mindig cserfes Kiscica megijed a születésnapjára kapott magasságtól. Persze az is előfordul, hogy a nagy világfelfedezés közben Babaróka bajba kerül, mondjuk elvész a piaci tömegben, de szerencsére ez a végtelenül mesei világ minden ijesztőnek tűnő helyzetével is végtelenül biztonságos, így végül a legrettentőbb helyzetek is varázslatosan egyszerű megoldásokkal zárulnak.

konyvutca.blogspot

Az én gyermekeim imádták az olyan meséket, amikor a saját napi kalandjaikat foglaltam egy történetbe, őket pedig egy kismacival, egy kiskutyával, vagy éppen egy kisrókával személyesítettem meg. Ezeket a meséket idézte fel bennem ez a nagyon szeretnivaló, aranyos kis könyv.

Hétköznapi helyzeteket élhetnek át a gyerekek Babarókával, éppen olyanokat, amilyeneket ők is átélnek nap, mint nap. Mamaróka egyik nap egyszer csak dolgozni megy és Babarókának  először a szomszéd Cicanénihez, majd a Kölyökőrzőbe kell mennie.

Az elválás fájdalmas, hiába a sok érdekes játszótárs a Kölyökőrzőben, és hiába van hinta, csúszda, árnyas fák és tavacska, Mamaróka nélkül semmi nem az igazi. Ám a sétáló tulipánok sok mindenre képesek.

Babaróka lassan barátokra talál, már kedves hely számára a Kölyökőrző. Amikor Mamaróka megbetegszik, ő maga segít bekapni a gyógyszereit, hogy minél hamarabb meggyógyuljon, majd őt is elkísérhetjük az orvoshoz, egy nagy szeretnivaló mackódoktorhoz, aki igen különös módon adja az injekciót.

Megtudjuk, milyen az, ha Babaróka bal lábbal kel és vajon van-e bátorsága egy bagollyal sétarepülésre menni? Bevásárolunk velük a piacon és bizony kétségbeesünk Babarókával együtt, amikor a mamájával szem elől tévesztik egymást.

Mind-mind olyan mese, amelyek egy kicsi gyerekkel is megtörténhetnek, és minden esetben megnyugtatóan zárulnak az események.  

A mesét Egri Mónika gyönyörűszép illusztrációi teszik még kedvesebbé, színesebbé, aranyosabbá, Babaróka  és Mamaróka mindketten imádnivalóak.


Kedvenc idézeteim:

"Senki sem tud olyan szépen mosolyogni, mint egy sárga-piros tulipán."
 
"Az tesz a legjobbat anyának, ha lefekszik 
és hallgatja egy kicsit a rózsákat - zárta le a beszélgetést apa. 
Átkarolta Mamarókát, és bekísérte az ágyba. 
Nemsokára felhangzott kinn a kertben a futórózsák éneke."
 
"A bagolyról legtöbben azt képzelik, hogy szemüveget hord, 
egész nap csak ül az odújában, és olvas, de ez nem igaz. 
Mondjuk tényleg odúban lakik, sőt, olvasni is szeret, 
ráadásul olyankor szemüveget is visel, 
de közben sorra nyeri a hosszú távú repülési versenyeket. 
Meg a rövid távúakat is. 
Sőt remekül tud repülés közben olvasni. 
Vagy olvasás közben repülni."
 
 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót