OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12)
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12) : Peti tűzoltó lesz

Peti tűzoltó lesz

  2018.08.26. 23:54

3-5 éveseknek
Illusztrálta: Igor Lazin
Sorozat: Óvodás lettem
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2017
Oldalszám: 48

Peti imád rohangálni, hangoskodni, viháncolni. Akár tűzoltósat játszik, akár rendőröset, akár mentőset, jó hangosan szirénázik, és mindenkit bevon a csoportból a játékba.

Ákossal addig ­oltják a tüzet, míg el nem ázik minden, Leáékkal meggyógyítják a babákat, igaz, előtte Peti is elesik, Ákossal pedig kisebb occanások után elirányítanak mindenkit az udvaron.

A mindennapi ovis történeteket Vadadi Adrienn író és óvónő utószava kíséri arról, hogy miért fontos a szerepjáték a kicsik érzelmi és szociális fejlődése szempontjából, és hogyan támogassuk őket ebben.
 
Hősök a mesében

 

 
Vége van a Könyvfesztiválnak, de de a kicsik most sem maradnak igazi élmények nélkül. Végre itt van Vadadi Adrienn Óvodás lettem!-sorozatának legújabb kötete, amiben Peti hős tűzoltóvá, majd rendőrré változik. A gyerekek kipróbálják magukat a különböző szerepjátékok világában, miközben megtanulnak együttműködni és sokat nevetni.
 
 
Akár most hangolódsz az oviválasztásra és beszoktatásra, akár már veterán ovis a gyereked, a Peti tűzoltó lesz tökéletes választás, mert tökéletesen rímelnek minden kisgyerek életére. Nincs annál szívet melengetőbb és viccesebb, mint amikor csöppnyi gyerekeink visszatükrözik a szüleiket és az őket körülvevő felnőtteket. Olyan mint egy bájos karikatúra, ahogy megpróbálják leutánozni apa-anya gesztusait, mondatait, vagy éppen a szomszéd néni, boltos bácsi viselkedését. Ezek a szerepjátékok nélkülözhetetlenek egy egészséges gyermek személyiségfejlődéséhez, és felejthetetlen emlékeket jelentenek számunkra. Vicces, ahogy gyermeki lélekkel kiszűrik maguknak a lényeget a felnőttek működéséből, és tükröt tartanak felénk.

Nem véletlen, hogy Vadadi Adrienn legújabb könyve az Óvodás lettem!-sorozatban pont ezekről a játékokról mesél. A Peti tűzoltó lesz című könyvben három nagyon helyes történetet olvashatunk, hogy bújik egy ovis kisfiú egy tűzoltó, egy mentős és egy rendőr bőrébe.

Eleve a gyerekek – saját tapasztalataim szerint több típusra oszthatók ebben a korban. Vannak a homokozóban órákig elszöszmötölő, alkotó gyermekek, akik hihetetlen intenzív belső "vetítésben" vannak, és a szerepeket, történeteket odabent, a fantáziavilágukban játsszák el. Vannak az azonosulós lurkók, akik szívesen harcolnak, válnak hősökké, vagy játszanak családi jeleneteket, akik szívesen sütnek, vagy pelenkáznak. Az ingereket játékosan feldolgozzák, a szerepeket nagyszerűen le tudják modellezni, és alaposan levezetni az energiájukat is. Vannak a ragaszkodó-rajongók, az autómániások, akiknek mindegy mi az, csak guruljon, berregjen, száguldjon, és vannak a póniőrültek, akik egész nap sörényeket fésülgetnek. Ők minden masinát és paripát bűvölettel néznek.


01

Peti is szeret azonosulni, és hős tűzoltók és rendőrök bőrébe bújni. Fantáziájában is nagy a tűz, lelkesen szalad, hogy eloltsa a tüzet a csoport minden szegletében. Elég hozzá egy ugrókötél, hogy a locsolócsövet imitálja, meg a szirénázó hang, és természetesen az események folyamatos közvetítése, és máris megelevenedik egy igazi tűzoltóautó egy igazi tűzoltóval. Ha izgalmas a játék, könnyű társat találni hozzá: Ákos hatalmas tornyát spriccelik földig, és a végén már együtt tapossák le az utolsó hamvakat.

A közös játék persze nem mindig egyszerű. Amikor Peti rendőrbőrbe bújik, és mindenkit igazgatni szeretne, akkor a többieknek már nem akaródzik annyira szót fogadni. Hiába kiabál, hiába próbál mindenkit irányítani, hiszen ő benne van a szerepében, ő bizony egy igazi rendőr! Nem érti a gyerekek ellenállását, hiszen a rendőrnek szót kéne fogadniuk! Aztán Peti olyan dühös lesz, hogy, már-már tettlegességig fajul a dolog, ezért az óvónéninek kell közbe avatkoznia. Végül közlekedési rendőrből nyomozóvá változtatja a fiúkat, akik nagy "nínózás" közben keresgélik a kertben a zebra elveszett csíkjait.


02
 

Sokszor elég egy szirénázó mentőautó, ami elszáguld az ovi előtt, és máris meg van a délelőtti program. Az orvososdi amúgy is a legnépszerűbb szerepjátékok közé tartozik, hiszen a betegséget minden gyerek megtapasztalja néha. Míg Peti mentősként száguldozik a csoportszobában, addig a lányok vicces dialógust folytatnak az épp betegeskedő hosszú hajú baba felett. Mi a megfelelő gyógyszer? Milyen az egészséges étel? Aztán Peti hirtelen kikapja a lányok kezéből a babát, és mentősként száguldozik vele. Maja és Lea sipítozva szeretnék visszaszerezni a műanyag gyermeket, de Petit nem érik utol. Mígnem a mentős elbucskázik, és a csibészség sírásba fordul. Peti végül az óvónéni ölében kap vigaszt, miközben az összes kis ovis kipróbálhatja, milyen igazi doktornak lenni.

03Az ovis évek és játékok meghatározóak a gyermek életében. A gyerekeknek "nincs más dolguk", mint a világot feldolgozni maguk körül, sok játékkal és kreativitással. Kirajzolni, eljátszani, kimesélni és kiugrálni magukból. Kipróbálni helyzeteket, megvívni konfliktusokat, megélni érzelmeket. Alkotni, megfigyelni, és nagyon sokat nevetni.

Ez a könyv, akár az Óvodás lettem!-sorozat többi része is abban ad nagy segítséget az oviba készülő, vagy már oda járó gyerekeknek, hogy kedvet csináljanak ahhoz a rengeteg érdekes dologhoz, ami egy pici gyerekre vár, vagy segítenek egy mesével feldolgozni az ott történteket. Egy háromévesnek önmagában nagy feladat leszakadni a szüleiről, és beilleszkedni más gyerekek, és idegennek számító felnőttek között. De a szülőknek sem egyszerű elereszteni azokat a szorosan összenőve töltött hétköznapokat.

Vadadi Adrienn olyan kedvesen ír ezekről az ovis helyzetekről, hogy az embernek megjön a kedve az óvodához. Ezek a történetek nem csak a gyerekeknek kínálnak megnyugvást, hanem a kölyküket elengedni készülő felnőtteknek is.

Forrás: pagony.hu

Vissza a sorozathoz

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót