OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12)
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12) : Doktor Hű De Fáy

Doktor Hű De Fáy

  2019.08.08. 14:42

5-9 éveseknek
 
KORNYEJ CSUKOVSZKIJ - Doktor Hű De FáyÍrta: KORNYEJ CSUKOVSZKIJ
Illusztrálta: Viktor Csizskov
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 120 
Megjelenés: 2019. március 19.

Gyerekkori kedvencünk, Doktor Hű De Fáy kalandjai biztosan elbűvölik a mai gyerekeket is. Hiszen, ki ne szeretné a csupaszív doktort, aki ért az állatok nyelvén, és bármikor átszeli az óceánt és Afrikáig is elmegy, ha szükség van rá.

Persze nem csak ő, de barátai, Csahol Csilla, Uh Ubul és Csikicsuki is mind-mind olyan figura, akiknek kalandjait estéről estére követelni fogják a gyerekek.
 

 

„– Kisfiacskánk megbetegedett, reggel óta sír és nyögdécsel. Milyen kár, hogy a híres-nevezetes doktor Hű de Fay nem Afrikában él! Csodálatosan ért a gyógyításhoz. Nemhiába szeretik az emberek. Bizonyára meggyógyítaná a fiunkat!

– Doktor Hű de Fay itt van Afrikában - mondta az oroszlán. – Ott túl a pálmákon, a Majmok Birodalmában. Épp az előbb társalogtam vele.

– Micsoda szerencse! – kiáltott fel az oroszlánmama. – Rohanj hozzá, és hívd el a fiunkhoz!

– Nem! – makacsolta meg magát az oroszlán. – Én nem megyek el hozzá! Nem gyógyítaná meg a fiúnkat, mert megsértettem.

– Megsértetted doktor Hű de Fayt? Akkor most mitévők legyünk? Tudod-e, hogy doktor Hű de Fay a legjobb, leghíresebb orvos? Ő az egyetlen ember, aki ért az állatok nyelvén. Meggyógyítja a tigriseket, krokodilusokat, nyulakat, majmokat és békákat. Igen, igen, még a békákat is meggyógyítja, mert áldott jó ember! És egy ilyen embert sértettél meg!”

 
 
 
Nagy Koppány Zsolt
 
Doktor Hű de Fáy ingyen rendel
 
 
 
 

Nagyon nehéz dolog objektíven írni egy olyan mesekönyvről, amelyik az életút talán legfogékonyabb részében, a gyermekkorban került bele a tudatunkba – és a tudatalattinkba is. Egy olyan könyvről, amelynek borítóját megszámlálhatatlan alkalommal láthatta valaki egész gyermekkorában, különösen, ha folyton könyveket nézegetett az ebadta kölyke.

Elég sok idő telt el azonban anélkül, hogy újraolvastam volna, alighanem harmincnál is több esztendő. Így amikor kézbe vettem a Manó Könyvek gondozásában megjelent, a Régi klasszikusaink sorozatba illő kötetet, valójában semmire nem emlékeztem belőle, csak annyira, hogy egy joviális állatorvosról szól – de az is lehet, hogy erre sem emlékeztem, csak a borítókép alapján kikövetkeztettem.

Így aztán volt részem meglepetésben bőven. Van az egész könyvben valami avítt báj, amire nincs másik szó. Például a szerző – példás szovjet szerénységgel (és serénységgel) – többször is hangsúlyozza, hogy ez a doktor úr bizony ingyen dolgozik:

„Doktor Hű de Fáy valamennyit meggyógyította, de egy fillért sem fogadott el soha senkitől, mert hát honnan volna pénze a teknősnek vagy a sasnak…” Illetve: „Nem kell nekem pénz – válaszolta doktor Hű de Fáy. – Pénz nélkül is pompásan érzem magamat. Az állatok ellátnak élelemmel.”

A versek szellemesek, az állatbeszéd idézése és átírása jópofa, a könnyeket síró krokodil nagyszerű ötlet. Kedves humora is van:

„Az emberek még soha nem láttak csiki-csukit, mert a csiki-csukik félnek az emberektől: ha csak egyet is megpillantanak, uzsgyi be a bokorba!” (Mondjuk, ez a bizonyos csiki-csuki, amelyiknek két feje van a teste két, egymással szembeálló végpontján, elég idétlen és morbid gondolatokat ébreszt az emberben, ha arra gondol, hogy éppen három évvel a csernobili katasztrófa előtt jelent meg a könyv első kiadása…)

Amit mostanában a Wikipédiáról meg a tabletjéről tud meg a gyermek, azt e könyv születése idején még a könyvekből tudhatta meg: ez a kötet is szorgalmasan tanítja az ifjúságot, tehát – ahogy azt eszményinek gondolták – nem csak szórakoztat, de nevel is.

img_5571_2.jpg

Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy van némi zordság a könyv két történetében: kínzás, könnyek, halál mind megjelenik, mondhatni, az életre nevel, semmi amerikai stílusú habkönnyű és rózsaszín cukormáz, ami a dolgok vad oldalát illeti. Az illusztrációk viszont nagyon aranyosak és eltaláltak, így minduntalan helyrerázzák a ki-kibillenő olvasatot – kedvencem az állatait kínzó mutatványos elé álló orvosdoktor, aki roppant szigorú arccal megfeddi a termetre háromszor akkora, csavargó külsejű állattartót, és jobb viselkedésre inti.

A nevek érdekesek és furcsák (kedvencem a Robi Nson, de Csahol Csilla sem rossz), a történetek inkább furcsák (mintha a szerző valamilyen kevésbé sikerült tudatmódosító szer hatása alatt vizionálta volna össze az egymáshoz lazán kapcsolódó „kalandokat”), viszont az tagadhatatlan, hogy – nyilván a kiadó szándékaival egyező módon – tökéletesen alkalmas a nosztalgiázásra. Mindenképpen érdemes egy próbát tenni, lássuk, a mai gyerekek mit tudnak kezdeni ezzel a történeti és képi világgal.

 

Hintafa blog

Sokan ismerjük gyerekkorunkból Doktor Hű De Fáy kalandos utazásait. Hosszú idő után újra itt van, és ezzel véget ért az antikváriumok feltúrása, hogy egy elfogadható állapotú kötetre bukkanjunk.
 
img_5574_1.jpg

Kornyej Csukovszkij meséje gyerekként elsősorban a képzeletemet felkavaró kalandokról, most pedig, évtizedekkel később a fiaimnak felolvasva, a kötődésről szólt. A pillanatról, amikor visszavezettem őket gyerekkoromba, megmutattam nekik valamit az én kislánykoromból. Varázslatos volt megélni, hogy a gyerekeim ugyanúgy lelkesednek és lenyűgözve figyelik a mesét, ahogy annak idején én. 

 img_5588.jpg


A jó Doktor kalandjait, Lofting Dr. Dolittle-jéből adaptálta Csukovszkij, aki egyébként saját jogon is népszerű szerző volt. Rímes nyelvtekerései okán Dr. Seuss-höz hasonlítják a hozzáértők.   Ez pedig ebben a történetben is visszaköszön, a helyes kis versikékben és persze a névadásban. Röffen Rezsőkénél már tudtam, hogy nyert ügye van a Keleti blokk csodadoktorának. 

 

img_5581_1.jpg

Az állatokkal bensőséges viszonyt tápláló, a nyelvüket folyékonyan beszélő doktor hivatását minden egyéb szempont elé helyezi. Magától értetődő módon mindenkit meggyógyít legyen ember,  vagy tollas, szőrös, pikkelyes jószág. Természetesen nővére, aki sokkal materiálisabb szemlélettel rendelkezik, mindezt nem nézi jó szemmel, hiszen gazdaságilag fenntarthatatlan helyzetükön Doktor Hű De Fáy semmilyen módon nem próbál változtatni.

img_5579.jpg
 

Persze a mese legvégére mindenki elnyeri méltó jutalmát, a jó doktor nemcsak egy különleges állat barátsága, hanem egy nagyon helyes asszisztens személyében. Ámbár a végső jutalom mégiscsak a jól végzett munka. Csukovszkij nem felejtette el hőseit  önálló, elkülöníthető karakterrel ellátni, így még nagyobb mulatság Csahol Csilla és Röffen Rezsőke szájkaratéját hallgatnunk, vagy a csodálatos Csikicsukit, aki szelídsége mellett rendkívül önérzetes is.

 

img_5572_2.jpg

Viktor Csizsikov rajzai maguk a bizakodó gondtalanság. A gyerekkor vidám napjai, amikor biztosak lehettünk, hogy a világ kedves és jó és barátságos, a kalózok és az érzéketlen Barbárkák pedig úgysem győzhetnek. Az új kiadás is megőrizte az élénk színű, pompás kalandokat ígérő mozgalmas rajzokat. 

img_5584.jpg

Ahogy Tony Wolf erdei, vagy répavölgyi meséi, Hű De Fáy kalandjaiban is az ártatlanság, az emberek és állatok közötti kölcsönös tisztelet, elfogadás és meghitt együttélés képei tűnnek fel. Minden kaland és fordulat ellenére olyan szép, békés és megnyugtató estéket töltöttünk el a könyvvel. Teljesen kihagyhatatlan. 

 
 
Tartalom
 
 
Első rész
 
Utazás a majmok birodalmában
 
A doktor és állatai
5
Telefele Olivér, a majom
6
Doktor Hű De Fáy munkában
10
Croco D'Nílus
12
A doktor barátai segítenek
15
A fecske
16
Fel Afrikába!
18
A vihar
23
Csávában a doktor
27
Doremi Fáni hőstette
28
Majomhíd
30
Oktondi állatok
35
Az ajándék
39
Csikicsuki
45
A majmok elbúcsúznak a doktortól
48
Újabb bánatok, újabb örömök
51
Csikicsuki és Barbárka
54
Második rész
 
Pöttöm és a tengeri kalózok
 
A barlang
64
Pöttöm
67
A delfinek
70
A sasok
72
Csahol Csilla szintén keresi a halászt
74
Csahol Csilla tovább keresi a halászt
79
Megkerült!
82
Csahol Csilla ajándékot kap
87
Kalózok
91
Miért menekültek el a patkányok?
95
Bajra baj
99
A doktor megmenekül
101
Hű barátok
103

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót