OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12)
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12) : Amikor a kukák világgá mentek - Mai mesék a zöld jövőért

Amikor a kukák világgá mentek - Mai mesék a zöld jövőért

  2020.04.17. 17:28

6-12 éveseknek
Amikor a kukák világgá mentekSzerkesztette:
Ughy Szabina
A 24 felkért szerzővel
Illusztrál
ta 12 grafikus
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2020. április 23.
 
 
Az antoló-giában ma élő szerzők örö-kítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

 


Dávid Ádám: Betonhalak                    Mészöly Ágnes: Tazara hercegnő és Jemma, a delfin

 

A gyűjtemény tartalma
 
Krusovszky Dénes: Morten Nordensson haza akar menni 10+
Zalka Csenge Virág: A király és a tündérrókák 6+
Szenderák Bence: Rókák a ködben 7+
Kiss Judit Ágnes Mese arról a napról, amikor a gyerekek eldobták a csokit 9+
Balázs Ágnes: Szarkataxi,szarkabazár 7+
Marék Veronika: A hétpettyes autó 6+
Kalapos Éva Veronika: Beni ajándéka 10+
Garaczi Zoltán: Alekszej menni Hévíz 11+
Miklya Luzsányi Mónika: Pingi repülni akar 9+
Fehér Renátó: Fesztáv és tengerszint 10+
Dávid Ádám: Betonhalak 10+
Majoros Nóra: Oő 9+
Mán-Várhegyi Réka: Amikor a kukák világgá mentek 8+
Zágoni Balázs: Barni és a szelektív 11+
Böszörményi Gyula: Kis Titi rendet tesz 6+
Mészöly Ágnes: Tazara hercegnő és Jemma, a delfin 10+
Molnár Krisztina Rita: Morzsák, hangyatojások, mákszemek 11+
Nyulász Péter: Nem a titok nyitja 9+
Tóth Kinga: Petáz és Nella 11+
Dóka Péter: Ha eljönnek a zöld cicák 10+
Szabó Imola Julianna: A titkos papírcsillagok 8+
Vig Balázs: Rosszcsontok 9+
Nógrádi Gábor: Egy kutya az udvar végében 9+
Pacskovszy Zsolt: A virágvadász 8+
Szerkesztői utószó
 

 

A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást.

„Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” - mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.
 
 
 
Zöldmesék

A természet és az állatok szeretete örök témája az ifjúsági- és gyerekirodalomnak. Számos klasszikus népmesénk mellett Fekete István, Lázár Ervin vagy épp Nógrádi Gábor művei is tanúskodnak arról, hogy a tágabb környezetünk iránti érzékenység mindig jellemezte az írókat. Az idén hetvenéves Móra Kiadó fontosnak tartja egy olyan könyv létrejöttét, amelyben ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket.

A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást.

Az Amikor a kukák világgá mentek című kötetünkben huszonnégy kortárs író meséje olvasható. A népes szerzőgárda összeállításakor fő szempontunk az volt, hogy minél átfogóbb és színesebb képet adjunk a kortárs magyar gyermekirodalom alkotóiról. A huszonnégy felkért szerző, valamint a tizenhárom illusztrátor névsora már önmagában szavatolja, hogy egy igen sokszínű könyvet kaphasson kézhez az olvasó.

„Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.

Az antológia meséit a 6-12 év közötti korosztálynak ajánljuk, de felnőtteknek is hasznos, lebilincselő olvasmány lehet.

Az Amikor a kukák világgá mentek nemcsak tartalmában, kivitelében is zöld könyv lesz, mivel hazai nyomdában környezettudatos nyomdatechnikával készül.

 

 

librarius.hu

Az elmúlt idők legizgalmasabb mesekönyve zöld!

Az idén hetven éves Móra Könyvkiadó, születésnapja alkalmából, rendhagyó módon nem a múltba réved, hanem a múltra emlékezve a jövőre figyel. Például a közelmúltban megjelent, témaválasztásában is szokatlan mesekönyvével!

„…Megállt. Épp azt mondta magában, inkább mégis visszafordul, amikor balra tekintve mintha meglátott volna valamit a láthatáron, a forró, vibráló levegőn túl. A hegyek lehetnek? Arrafelé vette az irányt.
Órákkal később ért el az első hegy lábához. De nem igazi hegy volt, hanem égig érő szemétkupac. Szeméttel volt tele a föld mindenfelé. Ádi hosszan kutatott, hátha talál valami harapni- vagy innivalót. Ám a rengeteg kacatot ugyan hiába harapdálta volna. Kétségbeesetten pillantott az égre, hogy lássa, hol jár a Nap. És rájött. Most már akkor sem érne haza sötétedésig, ha akarna. Liának igaza volt: ostoba, mint a kő! Itt szomjan fog halni…
Ekkor összerezzent, mert megmozdult a szeméthegy…”

S hogy mitől rendhagyó ez a mesekönyv?

Hosszan lehet sorolni, hogy ez a külcsín és belbecs (forma és tartalom) szempontjából is különleges kötet mitől kiemelkedő. Először is ott az alcímben megjelölt témaválasztás: mai mesék a zöld jövőért. A „zöld jövő” reményét talán nem is kell magyarázni, hiszen naponta tapasztaljuk, érezzük, látjuk, hogy az, amit az emberiség felépített, nem fenntartható, s ha a dolgok nem változnak (gyorsan és radikálisan), akkor saját magunkat pusztítjuk el. A mély változáshoz viszont több kell rendeleteknél és hatalmi döntéseknél – bár azok is elengedhetetlenek. A már-felnőtteknek szemléletváltásra, a most felnövőknek pedig szemléletformálásra van szüksége. Hogy igaz lehessen az Amikor a kukák világgá mentek című mese!

A gyerekek figyelmét leginkább a meséken keresztül lehet megragadni,

tehát ez a legjobb eszköz arra, hogy felébresszük („felébresztődjön”) bennük a tágabb értelemben vett felelősségérzet. Felelősségérzett, ami túlterjeszkedik a szűk családon, a nemzeten, az országon, de még az emberi fajon is. Felelősségérzet, mely egyfajta – a mai felnőttek számára javarészt még szokatlan – szolidaritáson alapul… azon a felismerésen, hogy mások elpusztításával önmagunkat pusztítjuk el.

Ezek a mesék, bár mindegyik mese,

a legkülönbözőbb eszközökkel ragadják meg az olvasói figyelmet. Vannak olyan állatmesék, melyekben, ahogy az régi szokás, az állatok tevékenykednek emberi mintára (Szarkataxi, szarkabazár), s állatok látják be azt, amit a ma élő embereknek kellene. Akadnak olyanok is (Fesztáv és tengerszint), amelyekről, elsőre nem is feltétlenül jut eszünkbe, hogy mese, van, amelyikben földönkívüliek szerepelnek (Ha eljönnek a zöld cicák), s van, amelyikben egészen hétköznapi emberek (Beni ajándéka). A címadó történet főszereplői például a jól ismert szemeteskukák, de akad olyan is, melyben újrahasznosított palackok „életét” követhetjük nyomon (Tazara hercegnő és Jemma, a delfin).

Elgondolkodtató és érzelmekre ható történetek ezek,

melyek mindegyike másként hat. Van olyan, ami megnyugtat (Kis Titi rendet tesz), s akad, amelyik mosolyt fakaszt (Betonhalak) vagy kacajt (A hétpettyes autó), de olyan is (Mese arról a napról, amikor a gyerekek eldobták a csokit), amelyiktől gyerek és felnőtt szíve egyaránt elszorul… még akkor is, ha a történet boldog véget ér. Persze, még ez a boldog vég sem biztos (ilyen a Virágvadász című mese is).

A szerzők listája is „megér egy misét”,

mert ebbe a kötetbe nem csak azok írtak akik – „általános írói működésük szerint” – kimondottan meseírónak/gyerekírónak számítanak. Talán a téma súlya és fontossága lehetett az ok, ami megmozgatott olyan szerzőket, akik amúgy „komoly” és „felnőtti” dolgokkal foglakoznak. Nem szemezgetnék közülük, álljon itt a teljes névsor:

Balázs Ágnes | Böszörményi Gyula | Dávid Ádám | Dóka Péter | Fehér Renátó | Garaczi Zoltán | Kalapos Éva Veronika | Kiss Judit Ágnes | Krusovszky Dénes | Majoros Nóra | Mán-Várhegyi Réka | Marék Veronika | Mészöly Ágnes | Miklya Luzsányi Mónika | Molnár Krisztina Rita | Nógrádi Gábor | Nyulász Péter | Pacskovszky Zsolt | Szabó Imola Julianna | Szenderák Bence | Tóth Kinga | Vig Balázs | Zágoni Balázs | Zalka Csenge, valamint a tizenhárom illusztrátor: Bölecz Lilla | Grela Alexandra | Jásdi Júlia | Kárpáti Tibor | Koszó Gréta | Láng Anna | Molnár Jacqueline | Nagy Dávid | Nagy Diána | Nagy Norbert | Hitka Viktória | Schall Eszter | Valló Bert

És akkor még nem is szóltunk az illusztrációkról,

és a munkába bevont illusztrátorok seregéről – a huszonnégy meséből álló kötetet tucatnyi rajzoló-festő tette sokszínűvé, és valahogy mégis egységessé és összefogottá. Bár felismerhető, hogy különböző személyek alkották a mesék képeit, mégis, van valami furcsa összhang és együttállás, amitől ezek a képek nem széttartanak, hanem egy irányba húznak. Jó a szemnek, s legalább annyit lehet kalandozni-mélázni a képek részletein, mint a szövegekben.

Bölecz Lilla, Grela Alexandra, Jásdi Júlia, Kárpáti Tibor, Koszó Gréta, Láng Anna, Molnár Jacqueline, Nagy Dávid, Nagy Diána, Nagy Norbert, Hitka Viktória, Schall Eszter, Valló Berta

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót