OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12)
MESEGYŰJTEMÉNYEK ADATBÁZISA (2-12) : Az orrszarvú és a madarak

Az orrszarvú és a madarak

  2019.08.07. 22:31

5-8 éveseknek
Illusztrálta: Paulovkin Borbála
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2019
Oldalszám: 80
 
Majoros Nóra legújabb könyvének két meséje Afrika varázslatos tájaira kalauzol.
 
Egy magányos orrszarvú vándorol a szavannán. A társai szép lassan elfogytak mellőle, még az is lehet, hogy ő az utolsó. Ezért barátot keres, aki hasonló hozzá. Kalandozásai közben társául szegődik két nyűvágó madár.
 
Vajon együtt sikerül-e igazi barátot találniuk az orrszarvúnak?
A sivatag peremén egy hazafelé igyekvő gólya kincsre lel. De miért növekszik a szép kis gyöngy, és kié lehet?
 
A gólya körül egyre több madár tűnik fel, hogy kiderítsék a rejtélyt.
 
Afrika varázslatos tájaira kalauzol a könyvben olvasható két mese, és közben az is kiderül, mennyit ér a madarak barátsága.

 


 
Az orrszarvú és a madarak nemcsak első ránézésre nagyon különleges mesekönyv. Meleg és lágy színei, festői illusztrációi mellett témájában is rendkívül varázslatos és sokoldalú. Olyan érzelmi intelligenciát fejlesztő, érzékeny, okos állatos mese, ami azonnal beszippantja az olvasót. Ismerkedj meg Majoros Nóra új könyvével, ami kicsik és nagyok közös nagy kedvence lesz!
 
1.jpg

Tömzse, az orrszarvú egy nemzeti parkban éldegél állattársaival; zebrákkal, zsiráfokkal, elefántokkal és madarakkal. Tömzse mégis igen magányos. Egyetlen vágya, hogy egy orrszarvú barátja legyen, de hiába járta be keresztül-kasul az egész parkot, más orrszarvút sehol sem talált. Naphosszat nézi a boldog állatcsaládokat, míg a nap le nem bukik a horizont mögött, sötétségbe borítva a parkot és lakóit. Szerencsére a kis orrszarvú nincs egyedül, hiszen gyakran beszélget vele két nyűvágó madár barátja, Bufágusz és Bufó. Izgalmas szimbiózisban élnek ők hárman, de ilyen különös barátságok nem csak a mesékben köttetnek ám!

A nyűvágó madarak a valóságban is szeretnek (többek között) orrszarvúk hátára telepedni, és az állatok bőrén élő kullancsokból, parazitákból lakmározni. Kölcsönösen előnyös kapcsolat ez, hiszen a madaraknak ez a fő táplálékforrásuk, az orrszarvú pedig nem csupán megmenekül az élősködőktől, de a közelgő veszélyhelyzetekre is figyelmeztetik őt a nyűvágó madarak.

Az orrszarvú és a madarak története varázslatos mesebelisége mellett igazán informatív is. Nem klasszikus ismeretterjesztő könyv, mégis rengeteg tudást kínál. Az ember alapvető kíváncsiságára játszik rá: különleges alaphelyzetei, információmorzsái arra sarkallják az embert, hogy utánanézzen, hogy működik ez pontosan a természetben. Sokszor találtam magam természettudományos oldalakon, hol az állatok meghökkentő szimbiotikus kapcsolatairól, hol egy állatfaj szokásairól olvasgattam. (A legizgalmasabb felfedezésem az ember és a mézkalauz madár közötti kapcsolat volt. Ez a fantasztikus, kölcsönösen előnyös üzlet pontosan arról szól, amit a kis madár neve is sugall. Érdemes róla többet is megtudni, itt megteheted.)

Egy napon Tömzse megelégeli a magányt, és úgy dönt, hogy saját kezébe veszi a sorsát. A nyűvágók társaságában kitör a nemzeti park területéről, és elindul az ismeretlen világ felé, hogy meglelje egyetlen igaz társát. Kalandjai során orvvadászok elől menekül, tudomást szerez egy varázslatos egyszarvú lényről, megismerkedik a tengerben élő alteregójával, és a kaland arra is megtanítja, hogy az igaz barátaid sokszor közelebb vannak, mint gondolnád.

2.jpg

A könyv második meséjében a főszerepet egy gólya, Cicele, és a felhők között talált varázslatos kincse játssza, melyről az erdő legbölcsebb madarai is csak találgatják, mi lehet. Cicele segítségére siet a harkály, a kakukk, a szarka, de még az erdő legbölcsebb tagja, a bagoly is. Hogy a szivárványszínű, egyre növekvő tojásban mi lakozik, arra csak a közeli oázis fűkunyhójában elő remete adhatja meg a választ.

Könyvesboltjainkban sokszor találkoztam egy bizonyos vásárlói igénnyel, amire nagyon kevés könyv kínált megoldást. Olyan állatos mesekönyvet kerestek a vásárlók, ami a nagycsoportos és kisiskolás korosztálynak szól, akad benne tanulság, okos és érzékeny. Nem egyszerű ilyet találni, hiszen az állatos mesekönyvek nagy része a kisebb gyerekeket célozza, a mondanivaló pedig elvész a gazdag képi világ, vicces, egyszerű történetvezetés mögött. Az orrszarvú és a madarak könnyen olvasható, nyomon követhető mese, közben mégis olyan egyetemes értékeket tanít a gyerekeknek, mint az empátia fontossága, a barátság és a kitartás ereje, és ami talán a legfontosabb, hogy mennyire fontos mások megsegítése.

Nem utolsó sorban felhívja a figyelmet egy óriási és nagyon fontos problémára, mely sajnos már nem csupán közelgő, hanem teljes súlyával a nyakunkon lévő katasztrófa. Az állatok egyre növekvő mértékű veszélyeztetettségéről és kihalásáról van szó. A folyamat napjainkban is zajlik, a helyzet fokozatosan súlyosbodik, mégsem hallani róla eleget. Az állatok élőhelyeinek kipusztítása és élelemként való felhasználása okozza a legnagyobb problémát, azaz mi, emberek vagyunk felelősek a pusztulásukért. 1970 és 2014 között az emlősök, halak és hüllők 60%-át irtottuk ki a Földön. Éppen ezért a mi felelősségünk, hogy mindenekelőtt beszéljünk a problémáról, és megpróbáljunk tenni a további pusztítás ellen.

Az orrszarvú és a madarak című könyvnek ott a helye a könyvespolcon mindenkinél, akit érdekel az állatvilág, aki fontosnak tartja az állatok és az emberek problémáira való érzékenyítést, vagy egyszerűen egy kedves, megható történetet keres közös olvasásra.

Forrás: pagony.hu

uveghegyentul

Annyira el vagyok ragadtatva a legutóbb olvasott könyvünktől, hogy rögtön le is szeretném írni a legfrissebb benyomásainkat. Először is Majoros Nóra neve eddig számomra teljesen ismeretlen volt, azóta tudom, hogy egy fiatal kortárs írónő, akinek több mesekönyve is megjelent má. Mi biztos, hogy fogjuk a könyveit ezek után keresni, hiszen hatalmas hatással volt ránk.

Merthogy valami egészen fantasztikusat alkotott.

Az orrszarvú és a madarak két mesét tartalmaz- látszólag- merthogy a második történet olvasása során döbbenünk rá, hogy valójában a két történet szorosan összefügg és egy egységet alkot.

Amellett, hogy nem csak a gyermek, de én magam is új állatokkal ismerkedtem meg, az Afrikára jellemző területeket (szavanna, oázis, sivatag, dzsungel stb.) is bejárhattuk a csodálatos leírásoknak köszönhetően.

De ez nem csak egy afféle állatmese ez egy csoda történet. Adott egy mélyen melankolikus orrszarvú, aki egy nap ráeszmél, hogy egyetlen fajtárs nélkül éli életét egy afrikai rezervátumban. Végső elkeseredésében megszökik, hogy megkeresse társait.

Hihetetlen kalandok sora veszi kezdetét ahova két madár kíséri el. Annyira meghatóan tanít arra, hogy utunk során szükségünk van barátokra, hogy nem a végcél, hanem a hozzá vezező út a legfontosabb, illetve arra, ha nagyon akarunk valamit, azt kitartó munkával, hittel és egy kis csodával el is érhetjük.

 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót