OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESÉL AZ ERDŐ
MESÉL AZ ERDŐ : (1) Mesél az erdő az állatokról

(1) Mesél az erdő az állatokról

3 éves kortól
Kiadás éve: 2017
Oldalszám: 88

Gyerekkorunk kedvenc történeteit vehetjük újra kézbe - hiszen ki ne szerette volna hallgatni, miről is Mesél az erdő -, a szerző eredetei illuszt-rációival.

A sorozat első kötetében az ott élő állatokról: az egérlányok, a sünik, az őzek, a békák, a pelék és Józsi, a holló kalandjairól olvashatunk. 
 
Megtudhatjuk, hogyan válhat egy fapapucs remek hajóvá, mi mindenre jó a borsóhüvely, és bekukkanthatunk egy feketerigó-esküvőre is!
 
Tony Wolf bájos mesegyűjteménye és rajzai az erdő lakóinak mindennapjairól a mai óvodásokat is elvarázsolják.
 
Csapody Kinga - főszerkesztő ajánlója:

 

"Vannak gyerekkönyvek, amikre ennyi idő után is tisztán emlékszem, Rémusz bácsi meséit például mindig akkor kértem anyukámtól, amikor beteg voltam.

Azt nem tudom felidézni, hogy mikor fogtam először a Mesél az erdő-sorozatot a kezemben, és az is összefolyik, hogy mikor hallgattam, és mikor olvastam magamnak, majd az öcsémnek, de sem a szereplők sem a történetek nem törlődtek az évek során.

A rajzok bája mellett az, ahogy borsóhüvelyből kenukat csinálnak az erdőlakók, és együtt strandolnak, főznek, piknikeznek, mindig nagyon tetszett. Vártam, hogy mikor derül ki, hogy Józsi, a holló morgolódása mögött mi áll, milyen újabb szereplők költöznek be a törpék, az óriások, a tündérek után az erdőbe.
 
Amikor a négyéves fiam újra elkezdte olvastatni magának ezeket a meséket, éreztem, hogy ma is ugyanolyan szerethetőek. Alig várom, hogy a sorozat nyolcadik részéhez érjünk, mert az még sosem jelent meg magyarul. Gondolom egy kis dinó nagy felfordulást tud okozni egy békés, derűs erdőben…"
 

Végre újra mesél nekünk az erdő!

2017. október 04. 07:43 - Arthur Arthurus

Emlékszel még Egér Elekre, a három szorgos egérlányra, Tüsire és Józsira, a hollóra? Ismét itt vannak, és megint elmesélik a saját kis történetüket! Minden ovis polcán kötelező darab ez a mesekönyv!

A Manó Könyvek ismét kiadta új köntösben a nagyszerű és népszerű Mesél az erdő sorozat első részét, és kisvártatva jön a többi is! Eredeti történetek, eredeti rajzok Tony Wolf kedves, színes történeteivel és képeivel. A sorozat hat részből áll, nekem a második kiadás első három része volt meg gyerekkoromban, és a legkedvencebb mesekönyveim közé tartoztak. Alig vártam, hogy ismét a kezemben tarthassam az új, immáron kisebb alakú, de továbbra is nagyon szép kiadást!

Elgondolkodtam, miközben olvastam újra a meséket, hogy mit is szerettem annyira ezekben a könyvekben? Kétségtelen, hogy a színes, életteli rajzok sokat dobtak a dolgon. Tetszik a kis humor, a különféle személyiségű, de alapvetően kedves állatok. Tetszik az egész megvalósítás, az hogy amikor a süntestvéreknél beérett a borsó, és fejtették fel és rakták el, nagyjából méretarányos volt a kép. Nem akkora volt számukra egy szem borsó, mint számunkra, hanem jóval nagyobb: a béka kajakot épített a héjából, a hangyák hidat a patakra, és pár szem borsóval tele is lett a kis hordó :) Oké, ez sem tűnik méretarányosnak, csak pont a másik irányba. Azért egy átlagos béka egy átlagos borsóhüvelyből bajosan készíthetne magának kajakot :) De ez csak egy pici apróság. Szerintem ennek az apró mozzanatnak nagy hatása volt rám gyerekkoromban. Voltak szerszámaik, de a lehető legtöbb dolgot "természetesen" oldottak meg, méretarányosan, magyarul nem állat formájú emberekként éltek teljesen, inkább csak félig :) És Tony Wolf jól eltalálta ezt a határvonalat. Jobban szerettem ezeket a könyveket, mint a világhírű Vidám meséket.

f600_tapirulan_1466.jpeg

Anthony Lupatelli, művésznevén Tony Wolf

Eddig akárkivel beszéltem róla, aki ismerte, mindannyian nagyon szerették ezeket a meséket. Az első könyv végigköveti az állatkák egy éves kalandjait, a tavaszi ünnepségtől kezdve a nyári medenceépítésen át a csillaglesig, az őszi betakarításig, a téli havazáson át a tavaszi olvadásig és árvízig, amikor is menekülniük kell a lakhelyükről, és különös, furcsa lényekkel találkoznak az útjuk végén... de erről már a második kötet fog mesélni!

Ha nem ismerted gyerekkorodban ezt a klasszikus mesekönyvet, vagy ha nagy kedvenced volt, esetleg akad a családban egy kisgyerek, akkor ne habozz, szerezd be! Hidd el, megéri, még felnőtt fejjel is!
 

librarius.hu
 

Az 1930-ban született Antonio Lupatelli neve nem sokat mond. Azoknak sem, akik a rendszerváltás körül voltak kisgyerekek, pedig akkor sorra jelentek meg – a magyar könyvkiadás akkori színvonalának megfelelő minőségben – Lupatelli mesekönyvei. Csak éppen a Tony Wolf művésznév mögé bújva mesélt arról, hogy miről mesél az erdő. Wolf – mondhatnánk a reklámmal – az első farkas, aki nem csak mesél, de meséit jó hangulatú illusztrációkkal rakja tele.

A múlt évszázad, sőt a múlt évezred(!) utolsó évtizedében, amikor a Mesél az erdő című könyvsorozat magyarul megjelent, én már túl nagy voltam ahhoz, hogy ilyen „mese meséket” olvassak. Ennek ellenére innen-onnan mégis eljutott hozzám Wolf meséiből valami. Legalábbis, amikor a most megjelent kötetet a kezembe vettem, rá kellett jönnöm, hogy – ha a szöveg nem is, de – a képek ismerősként köszönnek rám. Fogalmam sincs, hogy nagykamaszként és fiatal felnőttként miért/hol találkoztam ezekkel a bájos állatokkal, ezekkel az ötletes – nem bugyuta – sztorikkal. De, esküszöm, hogy volt ilyen találkozás!

Az igazság az, ha Józsi valahol felbukkan, mindig zsémbeskedik, de elárulhatom nektek, hogy valójában neki is tetszik ez a vidám forgatag, csak nem meri bevallani. Egyszerűen mindig morgolódnia kell, különben nem érzi jól magát.

A sorozat frissiben megjelent első kötete – a gerincen a számozás arra utal, hogy jön majd a több is – igazi felfedezés, főleg, hogy itt végre összeér a külcsín és a belbecs. Ezeket a könyveket jó (jó lesz) kézbe venni, s mert az erdő lakóinak mindennapjairól szóló történetek nem avulnak, ezért aztán azt hiszem, hogy a mai óvodásokat és kisiskolásokat is lekötik ezek a felolvasásra váró mesék. Hajrá, kedves szülők!

…az állatok ünnepi vacsorához készülődnek. Felállították a hatalmas asztalt, de égen-földön nem találnak akkora terítőt, amely beborítaná. A jólértesültebbek azt suttogják, hogy a három egérlánynak ugyan van ekkora abrosza, csak nem adják oda. Tartogatják a saját esküvőjükre, de hogy egyáltalán férjhez mennek-e, azt ki tudja előre.

Tony Wolf meséi – a képekkel együtt – olyanok, amiket nyugodtan lehet este, elalvás előtt olvasni, bár gyanítható, hogy egy-egy történet végén – ha nincsenek biztos szabályok a családban, akkor – az Olvass még egyet!-típusú alkudozás következik. Amivel nincs is gond, ha a szülő képes koordinálni az ilyen alku-helyzeteket. És az sem baj, ha az erdő lakóiban az élénk fantáziájú gyerek ráismert a környezetében élőkre… Józsi, a varjú, nekem például rokonom. Tuti.

 

Hintafa blog
 
A nagyalakú, reprezentatív kiállítású mesekönyv apró epizódfüzérekből áll. Bemutatkoznak bennük az erdei állatok: Egér Elemér, a harkály, a hód, a cickány, a vakond, a süntestvérek, a hangyák. Szorgos munkálkodásuktól, hancúrozásuktól hangos az erdei táj. Különösen közel állnak a gyerekekhez az író maga készítette rajzai, amelyek színpompás részletgazdagságukkal, dús fantáziával megálmodott, antropomorfizált figuráikkal kötik le a kicsik érdeklődését.
 
img_6524ab.jpg

A szerző az állatok közösségét változatosan alkotta meg. Van közöttük lusta, szorgalmas, félénk, házsártos, huncut, akiknek lehet drukkolni, időnként nevetni rajtuk és elámulni furfangjukon.

 
img_6527ab.jpg
 
 
 
Mesél az erdő az állatokról

Kiadó: Ifjúsági Kiadó
Kiadás éve:1989
Oldalszám: 44
 
Kiadó: Juventus
Kiadás éve:1993
Oldalszám:45

Tartalom

A Tavasz Ünnepe
A borsó meg a héja
Lakodalom feketerigóéknál
Ház a tölgyfában
Hullócsillagok
Az új uszoda
A kukoricaszem
Beérett a málna
Az óriási fapapucs
Zsúr az esőben
A kövér fürj
A két téli takaró
Az árvíz

 
     
 

VISSZA AZ OVISOK OLDALÁRA>>

VISSZA A KISISKOLÁS OLDALRA>

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót