OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek és szöveg
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Február
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
<<   >>
 
KALANDOS BARANGOLÁS HAZÁNK TÁJAIN
KALANDOS BARANGOLÁS HAZÁNK TÁJAIN : Magyar tájak - Skanzen

Magyar tájak - Skanzen

A hivatalos nevén Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumként hívott, 1967-ben alapított gyűjtemény mára már Magyarország egyik legkedveltebb múzeumává vált.

A Skanzen Szentendre nyugati részén fekszik, közel a Lajos-forráshoz és a Dömör-kapuhoz, ahol egy 46 hektáros területen fekszik. Itt játszódik Molnár Krisztina Rita Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik című mesekönyve.

 

Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik
  6-12 éveseknek
Írta: Molnár Krisztina Rita
Illusztrálta: Schall Eszter
Kiadó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2015
Oldalszám: 94

Boldizsár Ildikó e szavakkal ajánlja a mesekönyvet:

A jó mesék nemcsak a csodák birodalmát nyitják meg a gyerekek előtt, hanem útravalóul is szolgálnak számukra. Molnár Krisztina Rita meséje igazi hamuban sült pogácsa: olyan világot idéz, amelyben régi mesteremberek tudása elevenedik meg azzal a céllal, hogy a mai gyerekeknek is hasznára váljék.

A mese kíváncsi és bátor ikerpár hőse, Mákszem és Gubó kalandos utat járnak be a Skanzenben, melynek során egy másik valóságsíkot és önmagukat is mélyebben megismerik. A történetet azoknak ajánlom, akik nem félnek a látható dolgok mögött rejlő titkokat megismerni."

Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik című mesekönyv szerzője Molnár Krisztina Rita (korábbi mesekönyve Maléna Kertje) a könyvben található gyönyörű grafikákat Schall Eszter készítette.

A mesekönyv egyedisége abban rejlik, hogy napjainkban játszódik és egy olyan történetet mesél el, ami bármelyik testvérpárral megtörténhet.

A mese olvasója a könyvben szereplő helyszíneket és a szereplők mindegyikét megtalálhatja a Múzeumban. Akár a könyv fejezeteit követve, akár szabadon bóklászva.

A gyerekek találkozhatnak a „Békával”, a vízimolnárral az „Illatos lánykával” vagy „Telihold nénivel”.

 

 

 

Boldizsár Ildikó

Ugye nektek is hiányzik a nyár? Mákszemmel és Gubóval télen is elkalandozhattok a szabadtéri múzeumba! A Skanzenben játszódó mesekönyv ideális ajándék lehet a karácsonyfa alá.

Makszem_es_Gubo_a_fa_allatt_Skanzen_mesekönyv.jpg

A Skanzen mesebeli környezete újabb kötet írására ihlette a nagy sikerű Maléna kertje íróját, Molnár Krisztina Ritát, így született meg a Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik című meseregény.

A könyvben a főszereplő ikerpár a múzeum álomszerű csodavilágában indul kalandokra, melyek során többek kiderül, boszorkány-e valójában Telihold néni, mit tud az Illatos lányka, ki az a Mitmitke, és ki nyivákol a vízimolnár padlásán.

skanzen_makszem_es_gubo_2.jpg

A mesét 8-12 éves gyerekeknek ajánljuk, akik a Skanzenben végigbóklászhatják Mákszem és Gubó kalandjainak útvonalát: belehuhoghatnak a félelmetes léleklyukba, felfedezhetik a különös szatócsboltot, megkóstolhatják Telihold néni gyógyteáit vagy a mesebeli pogácsát, megtanulhatják a vízimolnártól a bűvös mondókát, megsimogathatják a viháncoló Mákost és Gubát, a Skanzen pulijait, szusszanhatnak egyet a zakatoló Békán ülve, ahogy a mese főszereplői tették.

Az elbűvölő illusztrációkat Schall Eszter készítette, aki többek között Janikovszky Éva és Nemes Nagy Ágnes legendás gyerekkönyveinek újabb kiadásait is illusztrálta.

 

origo.hu
 
 
https://napocska.hu/uploads/2015/12/molnar-k-rita6.jpgKét új kedves karakter jelent meg a mesék világában. Mákszem és Gubó, egy kalandvágyó ikerpár. Történetüket pedig egy sokak által ismert helyszín ihlette, a szentendrei Skanzen. 

A 8-12 éves gyerekek érdeklődésére számot tartó Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik mesekönyv a szentendrei Skanzen gondozásában jelent meg, melyet Molnár Krisztina Rita írt és Schall Eszter illusztrált.

Ahogy a legtöbb gyerek, a mesekönyv főszereplői is izgatottan vágynak a kalandokra. Nincs is nehéz dolguk egy olyan helyen, mint a Skanzen, ahol minden szeglet valamilyen különleges tárgyat, minden bokor valamilyen állatot rejt, akár egy gyíkot, aki jelen esetben elindítja az ikerpár történetét.


A két főhős Mákszem és Gubó cseppet sem mondható olyan egyformának, mint két tojás. A történetben Mákszem nevet viselő barna hajú kislány mákvirág a javából. A rakoncátlan leányzó szabályokra fittyet hányó akcióival az események motorja, míg a megfontolt kisfiú, Gubó igyekszik féken tartani testvérét. Ám, amennyire különböznek egymástól a gyerkőcök, oly annyira elválaszthatatlanok is. El sem tudják képzelni egymás nélkül az életet, összetartoznak, nincs Mákszem Gubó nélkül, ahogy guba mák nélkül. Ha netán ismerősen cseng e két név, az nem véletlen.

Aki rendszeresen látogat a Skanzenbe, és többször megfordult a múzeum tanyáján, az biztosan találkozott már a két bozontos puli kutyával. A kutyusok ihlették meg a szerzőpárost a főszereplők karakterének megalkotásában. Nem árulunk el nagy titkot, ők is fel fognak bukkanni a mesében.

Mákszem és Gubó skanzeni kalandjaik során többek között találkoznak a kedves Telihold nénivel, aki különleges főzetek mutat nekik, a szépséges Illatos Lánykával, a mindent tudó molnárral, és a Mimitkéről mesélő Katával.

A könyv érdekessége, hogy az ikerpár által megismert személyek valódiak, akikkel személyesen is találkozhatnak a gyerekek, valamint az általuk megismert tevékenységek ki is próbálhatják a szentendrei Skanzenben. Így a mese nem ér véget a könyv olvasásának befejezésével, tovább szőhető saját élményekkel.

A Skanzen mesekönyvének szerzője, Molnár Krisztina Rita jegyzi az elmúlt időszak egyik legkülönlegesebb gyerekregényét, a 2013-ban megjelent Maléna kertjét. Molnár Krisztina Rita mással össze nem téveszthető írói nyelvezete, történetfűzése Mákszem és Gubó eltűn(őd)ik mesében is visszaköszön.

Az első látásra arcunkra mosolyt csaló kedves ikerpár rajzait Schall Eszternek köszönhetjük. A húszas éveiben járó fiatal grafikus már letette kéznyomát a magyar gyerekkönyvek területén. Nemes Nagy Ágnessel együtt dolgozott a Mennyi miden! könyv megalkotásában, de az emblematikussá vált Janikovszky Éva Bertalan és Barnabás történetének újraformálása is hozzá kötődik.

konyvparfe.blog

A történet úgy indul, hogy az ikerpár osztálykirándulásra megy Szentendrére. Kísérőjük Zsuzsa néni és egy kedves "múzeumnéni", Tamara. Egy alkalommal Gubó elszakad a csapattól, ugyanis elvonja a figyelmét egy sütkérező gyík. Mákszem rögtön észreveszi, hogy testvére lemaradt, majd amikor megtalálja, együtt figyelik egy ideig a kisállatot. Kitérőjük miatt nagyon eltávolodnak a többiektől és elindulnak, hogy megkeressék a csapatot. Útjuk során körbejárják a Szentendrei Skanzent, csupa kedves emberrel találkoznak, és persze érdekes történetekkel gazdagodnak. 

Hamar megkedveltem az ikreket, a kislányban sokszor magamra ismertem. Török Virág, becenevén Mákszem egy igazi kotnyeles és belevaló fruska. Mellette lehetetlen unatkozni, ő egy valódi felfedező, aki mindig minden kalandban benne van. Testvére Török Gábor, vagyis Gubó épp az ellentéte. Sokkal megfontoltabb, nem szereti a váratlan helyzeteket. Viszont minden technikai dolog érdekli és szereti feljegyezni a tudnivalókat. Jól kiegészíti egymást a két testvér és bár különböznek, mégis szeretik, támogatják egymást.

Kedves történet, de az tetszik benne a legjobban, hogy a kalandozások alkalmával csupa értékes információt csipegethetnek fel a gyerekek. Megismerhetik Mitmitke történetét, láthatják Békát a kis, zöld vonatot és olyan kifejezéseket hallhatnak, mint például: szatócs, papírstanicli vagy léleklyuk. Az írónő különleges világot és hangulatot teremtett, ahol én nagyon jól éreztem magam. És azt hiszem, a legnagyobb erőssége ezek mellett, hogy nem csak az ifjúságot szólítja meg, hanem bizony a felnőtteket is.
Kivételes mesekönyv, forgassátok!

Fontosnak tartom ezt a kis könyvet, mert mi lehetne értékesebb feladat annál, mint a kultúránk és annak megőrzése? Nem szabad elfelejtenünk a gyökereinket és a gyerekeinknek is át kell adnunk a múltunkat, hagyományainkat. Tudniuk kell a népszokásainkról, hiedelmeinkről, a népi építészetről, hiszen a magyar kultúra sokszínű és hihetetlenül gazdag.

 

"Lehet, hogy megint rossz útra tévedtetek, de ha sebet kell gyógyítani, mégiscsak a legjobb helyen kötöttetek ki. Az én boszorkánykonyhámban szinte mindenre van gyógyszer – mutatott körbe büszkén.

– Boszorkánykonyha…? – döbbent meg Gubó aznap már sokadszor. Álmában sem jutott volna eszébe, hogy Zsuzsa néni olyan helyre viszi őket kirándulni, amelyik minden jel szerint tele van boszorkányokkal. Mákszem viszont felélénkült.

– Vagyis patkányfog és légyszárny? Macskaszőr és tyúkkarom…? Meg denevérfül? – kérdezte izgatottan és előrehajolt a széken. Telihold néni elnevette magát.

– Nem egészen. Nem Roxfortban vagyunk, hanem Szentendrén…!"

*
"A Zsuzsa nénik azért Zsuzsa nénik, mert soha nem hagyják elveszni a gyerekeket."
*
"– Úgy látom, legényke, elővigyázatos vagy. Ez jó tulajdonság. De néha félre kell tenni, mert van az úgy, hogy az ember túlságosan elővigyázatos lesz, és addig-addig vigyázkodik, hogy elszalaszt valamit. Egyszerűen elmúlik az ideje. És azt bizony soha nem lehet visszahozni. Ami elmúlt, elmúlt!"
*
"Vacsorára kivételesen nem mákos gubát, hanem mákos tésztát ettek, mert ahogy Mákos Guba király megjegyezte: A változatosság megörvendezteti a lelket!"
 

https://napocska.hu/uploads/2015/12/molnar-k-rita4.jpgTartalma:

1. Cipőfűző, gyík, kőfal
2. Léleklyuk és krumplicukor
3. A színésznő edénykéje
4. Felbukkannak a madarak
5. Mitmike
6. Már megint egy boszorkány...?
7. A zakatoló béka
8. Itt az idő...!
9. "Hogy sírtál, báránykám...?
10. Máois és guba
11. Mindjárt ott leszünk...!
12. Narancs, piros, vörös, skarlát
 
Fotó forrása: cartourmagazin.hu


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót