OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK : Nagyon zöld könyv

Nagyon zöld könyv

  2020.05.21. 14:53

 
Gévai Csilla - Nagyon zöld könyvÍrta és illusztrálta: Gévai Csilla
Kiadó: Pozsonyi Pagony, 2011, 2019
Oldalszám: 80
 
Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát.
 
Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak.

 

„Igazán aktuális, hiánypótló könyv, amit minden kiskamasz számára kötelezővé tennék! Olvasmányos, szórakoztató nyelvezete lehetővé teszi, hogy a helyenként tudományos mélységű leírások érdekesek maradjanak, és akár egy tizenéves gyermek se veszítse el irántuk az érdeklődését.

Nagyon jól érthetően bontja témákra a klímaváltozás veszelyeitől a környezetvédelem fontosságáig a témához tartozó gondolatköröket, egyszerre ismeretét terjeszt, és nevel is, magyarázva, válaszokat adva, pozitív megoldásokat felmutatva.”

 

gevai4.jpg

Ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében!

A könyv szerzője az eddig főként illusztrátori tevékenységéről ismert Gévai Csilla, aki nem csak illusztrátor, hanem kulturális antropológus; nem csak kulturális antropológus, de pedagógus; nem csak pedagógus, de kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott író.
 

 

pagony.hu

Egy zöldebb világ küszöbén

A környezetvédelmi tüntetések napjainkban egymást érik, az interneten tömegével jönnek szembe a zöld termékek reklámjai, és a csapból is a klímaváltozással kapcsolatos rémhírek folynak. 2019-ben képtelenség elkerülni, hogy foglalkozzunk a környezetünket fenyegető problémákkal, és megpróbáljunk egy kicsit magunk is zöldebbé válni. Na, de lehet egy kisgyerek környezetvédő? Gévai Csilla szerint nagyon is!

Megjelent a Nagyon zöld könyv új kiadása, melyből felnőtt és gyerek közvetlen, barátságos, beszélgetős formában tudhat meg mindent a környezetvédelemről.

Térjünk vissza arra a fontos kérdésre, hogy mit tehet egy gyerek a saját és a globális környezetéért?

A Nagyon zöld könyv egyik alapvető válasza erre a tudásszerzés. Ugyanis ahhoz, hogy megtudjuk, mit érdemes tennünk a Földért és mit nem, először meg kell ismernünk a problémákat, bele kell ásnunk magunkat a kiváltó okokba, elmerülni a történelem rejtelmeiben, és persze a kreatív énünket is elő kell vennünk egy kicsit. De ne aggódj, a Nagyon zöld könyvvel mindeközben jól is fogunk szórakozni!

Az első fejezetben bemutatkozik nekünk Csilla, és mi is bemutatkozhatunk neki. A Nagyon zöld könyvvel sosem vagyunk egyedül: nekünk is részt kell vennünk az alkotói folyamatban, rajzolhatunk, írhatunk, ötletelhetünk a szerzővel közösen. Ez az interaktív hozzáállás végig jellemző a kötetre, hol találmányötleteinket rajzolhatjuk bele, hol vágyainkat eleveníthetjük meg a lapokon. Miközben folyamatosan arra ösztönöz, hogy mélyen gondoljuk át az elénk tárt problémákat, ügyel arra is, hogy játékos maradjon. A könyv elején olyan alapvető fogalmakkal ismerkedhetünk meg, mint túlnépesedés, ökológiai lábnyom, légkör, globális felmelegedés, üvegházhatás, éghajlatváltozás… hú!

Ez igen sok bonyolult és idegen szó.

Gévai Csilla könnyen feloldja az ijedtséget azzal, hogy mindent részletesen elmagyaráz és mindennapi példákkal, hasonlatokkal teszi érthetővé. Például gondoltad volna, hogy a Földünk felé közelítő különböző napsugarakat elképzelheted mindenféle furcsa frizurájú lényként? Figyeld csak:

„Végre meglátjuk a Föld nevű bolygót, megcsodáljuk, hogy milyen szép kék, és már száguldunk is feléje. Bátor kis napsugarak vagyunk, nem? Van köztünk szinte kopasz és egészen hosszú hajú is. De csak a rövidhajúak jutnak át a Földet körülölelő átlátszó légkör öt rétegén, és közülük sem sokan: az ultraibolyák például általában visszapattannak. Egyszer csak nekiütközünk a Földnek, akinek átadjuk az energiánkat, mert nem kérdés, hogy jószívű napsugarak vagyunk. Tehát becsapódtunk napsugár testvéreimmel együtt a Föld felszínére. (…) Az ütközés pillanatában valami megváltozik bennünk. Átalakulunk hosszúhullámú napsugárrá, és emiatt frizurát váltunk. A rövidhullámos hajunk hosszúhullámossá válik! Tök jól áll!”

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

gevai.jpgA Nagyon zöld könyv egyik különlegessége, hogy a téma komplexitása ellenére a szövegmennyiséggel, stílusával, illusztrációival remekül alkalmazkodik a megcélzott korosztályhoz. De a könyv nem csak ettől különleges, hanem attól is, hogy tudatosságra ösztönzi a gyerekeket. Nem kicsinyli le az olvasót, ahogy az apró változások erejét sem! Nem számít, hogy 8 vagy 48 éves vagy, Gévai Csilla szerint mindig tehetsz valamit, amivel segíthetsz a Földön.

De mit tehet egy 8-10 éves gyerek, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát?

Rengeteget számítanak az apró dolgok is, hiszen sok kicsi sokra megy! Például kapcsold le a lámpát, ha kimész a szobából! Csak addig engedd magadra a meleg vizet, amíg szükséges! Ha teheted, válaszd a biciklit az autó helyett! Ne pazarolj! Válassz helyi terméket! Ne vegyél felesleges dolgokat! Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! Kis dolgoknak tűnnek a mindennapokban, de milyen hosszú felsorolás lesz belőlük, ha összegyűjtjük őket!

gevai3.jpgA Nagyon zöld könyv arra is felhívja az olvasó figyelmét, hogy ezek a tevékenységek (amik sokunk életében már teljesen természetesek) milyen fontosak, és igen nagyban hozzájárulnak a környezetünk védelméhez. Jó érzéssel tölti el az olvasót, hogy kis odafigyeléssel is jobbá teheti a világot. Erre azért is érdemes felhívni a gyerekek figyelmét, mert az ember okozta környezeti károkról nehéz úgy beszélni, hogy ne váljon hamar rémisztővé a téma.

Fontos, hogy mutassunk a gyerekeknek egy pozitív jövőképet, és értelmet adjunk a környezetért tett erőfeszítéseknek.

Ezért is beszélgetünk a könyv közepétől a megújuló energiaforrásokról, ahol megismerkedünk a nap- és szélenergia mellett a biomasszával, a kukorica meghajtású (kétségtelenül menő) autóval, és a jövő nagy reménységével, a fúziós erőművel is. Gévai Csilla soraiból a tenni akarás mellett kiolvashatjuk az optimizmust is, miszerint még nincs minden veszve, és csak rajtunk múlik a pozitív változás. Lehet, hogy éppen a könyv olvasóján, akiben fontos gondolatokat ébreszt a közös, nagyon zöld beszélgetés!


 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót