OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK
SEGÍTŐ - FEJLESZTŐ KÖNYVEK KISKAMASZOKNAK : A Várnegyed titkai - Mesélő Budapest zsebkönyvsorozat

A Várnegyed titkai - Mesélő Budapest zsebkönyvsorozat

  2020.05.28. 01:08

 
Tittel Kinga - A Várnegyed titkaiÍrta: Tittel Kinga
Illusztrálta: Kecskés Judit
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyv Kiadó, 2019
Oldalszám: 166

Tudod-e, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés?

Kíváncsi vagy, hol található Buda egyetlen megmaradt utcahídja, vagy milyen titkot rejt a pizsamacsíkos ház udvarán található japánkert?

A Várnegyed titkaiból mindezt, és még rengeteg érdekességet tudhatsz meg. Ha szeretnéd megismerni fővárosunk ékszerdobozának kevésbé ismert részeit is, és a mögöttük rejlő lebilincselő történeteket, ha részt vennél egy játékos kincskeresésben, ez a könyv épp neked való!

 
A nagysikerű MESÉLŐ BUDAPEST zsebkönyv-sorozatának első kötete a már ismert stílusban kalauzolja végig az olvasót a zegzugos utcákon, a várfal tetején, a királyi palota kertjében. Akár családdal, akár osztállyal, akár barátokkal indulsz útnak, vágd zsebre a Várnegyed titkait, és csodálkozz rá közös értékeinkre!

 

Tittel Kinga újabb remek könyve: A Várnegyed titkai, szeptember hónapban bekerült a Szívünk rajta matricás könyvek közé. Ezúttal is a szerző csodás fotói és Kecskés Judit rajzai gazdagítják a kötetet, akárcsak a Mesélő Budapest című elődjénél.

Ha kíváncsiak vagytok Budapest ékszerdobozára, legrégebbi és egyben legtitokzatosabb lakónegyedére, vágjátok zsebre ezt az iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt izgalmas útikalauzt és barangoljátok be a Várnegyed utcáit.

„Úri utca 14. (...)1889-től a házat sokan szellemjárta helynek tartották. Lakói állítólag minden év augusztus 20-án délután egy körül, két egymáshoz bilincselt csontvázat láttak. A kísértetek nagyon lassan leereszkedtek az emeleti lépcsőről, majd átsuhantak az „Elefántszoba” mennyezetén. A rejtély csak 1943-ban oldódott meg: az óvóhelyek kiépitésekor ugyanis a ház alatti barlangpincében rábukkantak egy kiszáradt, “török korabeli” kútra, amelynek mélyén két csontváz feküdt kezeikkel egymáshoz láncolva. A kút feletti kürtő pont oda vezetett, ahol a jelenéseket látták.”

 

Ayhan Gökhan

Vár a titok

Budapestről sokszor és sokféleképpen írtak, dolgozták fel a város történetét, jelentettek meg egy-egy nevezetesebb helyszínéről gyerekeknek szánt kiadványt fogyasztható, könnyen emészthető formában.

A Vár környékén folyamatosan szimbólumokba botlunk, utalásokat veszünk észre, és noha egyes ábrákhoz tartozik magyarázat, felirattal ellátott tábla, van, ahol semmi nem nyújt eligazodást. Mintha térképet böngésznénk, helynevek nélkül, szótárt, az idegen szó magyar megfelelője nélkül.

Tittel Kinga könyve térkép, segít eligazodni a Vár útvesztőiben, fogalomlabirintusaiban, szótár, megadja a dolgok pontos jelentését.

A rövidre fogott magyarázatok, leírások kerülik a száraz tényközlést. Tittel élményorientált ismeretátadásra és alaposságra törekedett, a legkisebb kiugró, apró szobor arra biztatja, hogy arról részletes és emlékezetes tájékoztatást adjon. A könyv alapján úgy tűnhet, a Budai Vár kőkockái, épületei, színei, puttói, cégérei széttagoltságuk ellenére is koherens egységet alkotnak, ha a Budai Vár mint jelenség felől vizsgáljuk az egészet.

Az iskolai tankönyvekben jól bejáratott történelmi személyek, például Hunyadi Mátyás, Kossuth Lajos, Ferenc József nevén kívül nem annyira tananyaghoz kötött, de annál fontosabb személyiségek neve is felbukkan a könyvben, például a II. világháború alatt zsidókat mentő Sztehlo Gábor evangélikus lelkészé.

Tittel Kecskes-01

Jelen kötet a nagyobb, harmadikos-negyedikes korosztálynak ajánlható

De a szülő is jócskán gyarapíthatja tudását, annyira sok adatot, hiteles, ellenőrzött forrásokból származó történetet bocsát rendelkezésére a szerző. Csak úgy záporoznak ránk az új és új érdekességek. Tudjuk-e, milyen barlangrendszer húzódik a vár gyomrában? Melyik a „pizsamacsíkos ház”? Hol láthatók a még az 1848-49-es szabadságharc idején kilőtt ágyúgolyók? A könyv mindenre megkeresi és megadja a választ.

Mint a legtöbb ismeretterjesztő kiadvány, a Várnegyed titkai sem mentes a hibáktól. Néhány példa. Rögtön a bevezetésben olvassuk, hogy: „A levert félholdak helyén újra felragyogtak az aranyozott keresztek, Buda török megszállása véget ért! Európa-szerte tűzijátékos vigasságokkal ünnepelték a felszabadítást.” A szerző itt elfelejt említést tenni arról, hogy a „felszabadítás” és a kereszténység helyreállítása után Magyarország újbóli megszállása következett, amely tovább tartott, mint a török hódoltság.

Máshol a szöveg arról tájékoztat, hogy a jelenleg Táncsics Mihály utca 9. alatt álló egykori börtönből szabadították ki az írót-újságírót a szabadságharcosok 1848. március 15-én, de arról már nem tudunk meg semmit, ki is volt az a Táncsics Mihály, és miért volt nagy jelentőségű az ő kiszabadítása. Szintén probléma, hogy a Lónyay-Hatvany villa tárgyalásakor azt olvassuk, hogy 1937-ben maga Thomas Mann látogatta meg az épületet, s naplójában is megemlékezett róla, de hogy ki volt az a Thomas Mann, túl azon, hogy író és naplót vezetett, rejtély marad.

Egy helyütt a Várban található Turul-szoborról találunk leírást, azonban a mellette szereplő Szerb Antal-idézet félrevezető lehet. „A turultól nem kell megijedni, nem bántott még soha senkit. Komoly madár, díszmagyarban, kissé előrehajlik, mint a tüzes parlamenti szónokok”. Röviden kitérhetett volna rá a szerző, hogy a tragikus sorsú író miért tesz gúnyos utalást a turulra, milyen szélsőséges ideológiák tapadtak a mondabeli madárhoz a XX. századi magyar történelemben.

Az egyik versidézetnél Illyés Gyula neve helytelenül szerepel: Illés (sic!) . Ezekre az apróságokra, tekintve, hogy a könyv ismeretterjesztési funkciót hivatott betölteni, a szerkesztőknek jobban oda kellett volna figyelnie. Tittel Kinga nem hagyja figyelmen kívül, hogy hibázhat, a könyv utószavában jelzi, bármilyen észrevételt megoszthatunk vele az elérhetővé tett e-mail címén keresztül.

A kiadványt rengeteg kép gazdagítja, ha egy-egy szövegrész nehezebben érthető, azok nyújtanak támaszt, a Tudod-e? keretes szövegrész pedig egyéb érdekességeket (várszoknya jelentése, Corvus cornix) oszt meg az olvasóval.

Ha szemet hunyunk a kisebb-nagyobb hibák felett, a könyv alapos áttanulmányozása után a Várnegyed és környéke egészen új színezetet ölt a szemünkben.

 

kulturpara.blog
 
 
fokep_48.jpg

Tittel Kinga már sokak szívébe belopta magát Mesélő Budapest című kötetével, mely egy igazi különleges családi útikönyv. Segítségével játékosan, kalandozva és gyönyörű fotók, illusztrációk, térképek segítségével ismerhetjük meg fővárosunk szépségeit, ismert és kevésbé ismert látnivalóit és azok múltját. (MESÉLŐ BUDAPEST)

A kötet kedvező fogadtatása inspirálta a szerzőt és a kiadót, hogy készítsenek további izgalmas és érdekes köteteket, így született meg a Mesélő Budapest zsebkönyvsorozat első kötete, mely a Várnegyed kincseibe, látnivalóiba és rejtett zugaiba nyújt betekintést. Teszi ezt az előző kötetben megszokott igényes stílusban, érdekességekkel körítve és ismét Kecskés Judit hangulatos illusztrációi kíséretében.

A bevezetésben kapunk egy kis történelmi összefoglalót aztán irány a Várhegy különlegessége, a Barlangrendszer.

."Szinte mindenki tudja, hogy a Várhegy olyan, mint egy nagy lyukas sajt. A mélye titkokat rejt: a lábunk alatt egy több mint 10 km hosszú barlangrendszer húzódik, amelynek üregeit több ezer évvel ezelőtt vájtak ki a meleg vizű források."

 

Ezután megismerjük a Bécsi kapu teret és történetét, majd irány az Európa-liget. Útközben számos szobrot csodálhatunk meg, többek között Kodály Zoltán szobrát vagy a Babits Mihály sétányon a névadó költő domborművét. Megtudunk néhány érdekességet a Budavári Evangélikus Templomról, az Országos Levéltárról mielőtt tovább haladnánk a Kapisztrán térre, ahol Kapisztrán János három méteres bronzszobra egy nándorfehérvári csatajelenetben ábrázolja a szerzetest.

20190808_094646.jpg

És, ha már Várnegyed, nem maradhat ki a Hadtörténeti Múzeum sem. Ha már itt tartunk! Észrevettétek, hogy a múzeum várfal felőli oldalán ágyúgolyók vannak a falban? Azokat még 1849-ben a magyar hadsereg lőtte ki. Tudod hol van az utolsó Budai pasa sírja? És azt, hogy melyik a Savanyú-bástya és, hogy mit rejt a Sziklakórház?

Ha pedig a budai zsidóság első zsinagógájára vagy kíváncsi, akkor látogass el a Palota út 1-be. Bár sajnálatos módon csak a pár négyzetméteres rituális fürdő látogatható a föld alá temetett zsinagógából. Ahol sok fővárosi lakos sem járt még szerintem az a Labirintus, melynek bejárata az Úri utcában található. Az utcában járva pedig járjunk nyitott szemmel, emléktáblák, puttók, szobrok és még középkori falmaradvány is vár ránk.

A kötetben még olvashatunk érdekességeket többek között a Fortuna utcáról, a Vörös Sün Házról és pár nagyon is jól ismert épületről, mint a Mátyás-templom, a Halászbástya és a Dísz téren található Houdini Ház. Kapott egy fejezetet a Szent György tér és a környéke az Öreg huszárral, a Sándor Palotával, a Turul-szoborral, aztán eljutunk a Királyi Palotába és környékére.

A zegzugos utcákat járva eljutunk végül a Várkert Bazárba és a Clark Ádám térre, majd zsebkönyvünk végén egy jópofa kincsvadászatra bukkanjunk. A Várnegyed különböző szobrainak, domborzati alkotásainak, címereinek és rejtélyes kopogtatóinak felkutatása jó kis program lehet egy családi városnézés során.

Tittel Kinga ezúttal is egy klassz kötetet hozott a főváros kedvelőinek vagy azoknak, akik egy klassz kis útikönyvvel vágnának neki a Várnegyed megismerésének, mert Budapest ismét mesél...

 

 


 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót