OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Beatrx Potter klasszikus mesesorozata egy kötetben: Nyúl Péter és barátai

Beatrx Potter klasszikus mesesorozata egy kötetben: Nyúl Péter és barátai

  2020.08.01. 18:58

Beatrix Potter: Nyúl Péter kalandjaiBeatrix Potter: Kacsa Jolán kalandjaiBeatrix Potter: Nyuszi Benjámin kalandjaiBeatrix Potter: Bikkmakk Mókus kalandjaiBeatrix Potter: Tapsifülesék kalandjaiBeatrix Potter: Pecás Jeremiás kalandjai
 
Beatrix Potter: Egérke asszony kalandjaiBeatrix Potter: Tomi Cica kalandjaiBeatrix Potter: Tüskés néni kalandjaiBeatrix Potter: Janó, a városi egér kalandjaiBeatrix Potter: Tipptopp Tomi kalandjaiBeatrix Potter: A két rossz kisegér kalandjai

A 12 kötetes sorozat kötetei a General Press kiadásában

 

A Manó Könyvek gondozásában jelent meg 2020 júliusában ez a különleges gyűjtemény, amely egyetlen vaskos, gyönyörűen illusztrált kötetben adaja át az olvasóknak Beatrix Potter 23 meséjét és versét.
Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában.

 
Beatrix Potter - Nyúl Péter és barátaiÍrta és illusztrálta: Beatrix Potter
Fordította: Szabó T. Anna és Dragomán György
Kiadó: Manó Könyvek
Oldalszám: 400
 
A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtöttük össze.

A könyv tartalmaz még négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét.

Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején.

"A legtöbb otthon nevelt viktoriánus kori lányhoz hasonlóan a kis Beatrix Potter is magányosan és elszigetelten élt, ám talált magának két nagyon izgalmas és megunhatatlan foglalatosságot: a művészetet és a természetet.

A szülei is támogatták az érdeklődését: kiállításokra vitték és rajztanárokat fogadtak mellé. Nem bánták azt sem, hogy ő és az öccse folyton kisállatokat tartanak a szobájukban: nyulakat, egereket, békákat, gyíkokat, kígyókat és csigákat. A gyerekek gondoskodtak a kedvenceikről, de közben le is rajzolták őket, nagy figyelmet fordítva az apró részletekre."

Nyúl Péter megalkotójáról, Beatrix Potterről is számos újdonságot megtudhattok ebből a gyönyörű gyűjteményes könyvből, amely a szerző összes meséjét és rajzát tartalmazza.

A mesekönyv 1902-ben meg is jelent, akkori áron egy schillingért lehetett megvenni. Nyúl Péter viharos sikert aratott, és diadalútja azóta is töretlen. Remek a ritmusa, szeretnivaló a főhőse, tele van izgalmas kalandokkal, csodálatos képekkel és boldog végkifejlettel – mi más kell egy örök érvényű meséhez?

A Gergelyfi bácsi kertjében rosszalkodó Nyúl Péterről szóló mese először egy rajzos levélben bukkant fel, amelyet Beatrix Potter írt régi dadája kisfiának, Noel Moore-nak. Hét évvel később, amikor a szerzőnek már sikere volt néhány képeslaptervvel, eszébe jutott a régi levél, és egy kis fekete-fehér képeskönyvvé egészítette ki. Miután több kiadó is visszautasította a mesét, végül ő maga adta ki a barátai és a családja szórakoztatására.

Ezután történt, hogy Frederick Warne könyvkiadó-tulajdonos úgy döntött, hogy kiadja a kötetet, amennyiben a szerző színes illusztrációkat készít hozzá.
Forrás: Manó Könyvek
olvasovanevels
 
Nyúl Péter túlságosan kalandkedvelő és kíváncsi természetű ahhoz, hogy hallgasson édesanyjára és megfogadja intelmeit. Képtelen távol tartani magát Gregor úr kertjétől, melyben oly hívogatóan növekednek a finomabbnál finomabb zöldségek. Komoly próbatétel ellenállni a saláta, a retek, zöldbab csábításának.

Az első kötetet, a Nyúl Péter meséit 1893-ban nyomtatták, csodálatos akvarell-illusztrációkkal, majd 1902-ben Frederick Warne több mint 22 eredeti Beatrix Potter-könyvet sokszorosított különleges nyomtatási eljárással.

Hazánkban több kiadást is megélt a kalandvágyó Nyúl Péter és barátai meséi, de nem a szerző illusztrációival jelentek meg.

Elsőként 1997-ben a Eri/G&A-től Nyúl Péter és barátai – Beatrix Potter tíz meséje címen jelent meg Csuka Zsuzsanna illusztrálásával.
 
http://webshop.animare.hu/i/p/28/877.jpg2009-ben Péter Nyuszi kalandjai címmel a JLX kiadásában, amelyhez Cyndy Szekeres készítette a rajzokat.

2007-től a General Press  adta ki 12 kötetben, Szabó T. Anna fordításában, melyből 10 kötet borítóját és fülszövegét olvashatjuk.

Fotók az a Generel Press kiadványából
 
 
Fotók a Manó Könyvek kiadványából

 

Az idézőjelbe tett meserészlet és a kísérő szöveg, valamint a képek forrása a Manó Könyvek Kiadótól származnak.

 

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy kisnyúl: Tapsi, Füles, Pamacs és Péter.

Az ösvény mellett éltek a mamájukkal, egy óriásfenyő gyökerei közé ásott üregben." - így kezdődik Nyúl Péter története.

"Most mesélni fogok – mégpedig egy pamacsos puha farokról. Ez a farok egy kis vörös mókushoz tartozott, akit Bikkmakknak hívtak.

Volt egy bátyja is, Áfonya, és sok-sok unokatestvére. Az erdőben éltek, egy tó partján."

 

Bikkmakk, a szemtelen mókus találóskérdéseket tesz fel Öregbagolynak, miközben barátai szorgosan szedegetik a mogyorót Öregbagoly szigetén.

Vajon bagoly megelégeli a dolgot?

 

 

"A kardok, rizsporos parókák, krinolinszoknyák és brokátkabátok korában, amikor az urak csipkezsabót, bársonyt és aranyhímes tafotát viseltek, élt egyszer Gloucester városában egy öreg szabó." - így kezdődik ez a varázslatos történet...

„Rémesen gyáva, de nagyon oda van magától, szeret öreg kutyákat bosszantani, és üldözőbe venni azokat a macskákat, akik rá se hederítenek.”

"Így írt Beatrix Potter Benjamin nevű nyuláról, akiről a mesék Nyuszi Benjáminját formázta."

Nyuszi Benjámin és Nyúl Péter megpróbálja visszaszerezni Gergelyfi bácsi kertjéből Nyúl Péter elveszett kabátját és cipőjét.

 

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörűséges babaház.

Piros téglafala volt fehér ablakokkal, és igazi muszlin-függönyei, és volt rendes ajtaja is, meg kéménye. Két baba lakott benne, Jucika és Zsuzsi." - így kezdődik Beatrix Potter meséje a két rossz kisegérről, amely a Nyúl Péter és barátai című, csodaszép gyűjtemény kötetben kapott helyet. "

 

A két kisegér, Sajti Pajti és Hüvelyk Matyi egy nap úgy döntenek, hogy meg-látogatják a gyerek-szobában álló csodálatos babaházat. Ott ugyanis minden egér nagyságú, ráadásul terített asztal várja őket.

Csakhogy a feltálalt ételek furcsamód mind ehetetlenek.

 

 

"Ismeritek Tüskés nénit? Bár Beatrix Potter sok szereplőjét valódi háziállatokról mintázta, legtöbbször emberi vonásokkal ruházta fel őket.

Tüskés néni karakterét Kitty McDonald, egy idős skót mosónő alakja ihlette, aki „vicces, kicsi kerek néni volt, barna, akár egy bogyó, és sok réteg szoknyát viselt”.

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány Lucának hívták. Egy tanyán lakott, amit Városkának becéztek. Nagyon jó kislány volt, csak egy kicsit hanyag: mindig elvesztette a zsebkendőjét. Egy napon Luca zokogva szaladt be az udvarra, csak úgy potyogtak a könnyei.

- Jaj, jaj, elvesztettem a zsepimet! Nem is egyet, hármat! És a köténykém is odalett! Nem láttad őket valahol, Pihe cica?"

Történet Tüskés néniről, a fáradhatatlan mosónéniről.

 

 

"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Rebi nevű cica, aki meghívott ebédre egy Princessz nevű kiskutyát." - kezdi meséjét Beatrix Potter.

"A cica és kutya története is az angol tóvidéken játszódik, amelyet olyan varázslatosan örökített meg a már korában is népszerű szerző-illusztrátor."

""Ismeritek Pecás Jeremiást? Beatrix Potter legszebb képei közül több is ebben a történetben tekinthető meg, ami szintén helyet kapott a gyűjteményes kötetben."

 

 

Pecás Jeremiás meghívja kis barátait halvacsorára.

 

"A Bűnrossz nyuszi című mese Harold Warne kislányának, Louie-nak íródott, aki azt mondta Beatrixnak, hogy Péter túlságosan jó nyuszi, és egy „igazán rossz” kisnyúlról kért mesét."

A mókus házaspár őszi diógyűjtése nem várt fordulatot vesz. Tipptopp Tomit társai megkergetik, és gondolván, hogy meg kell büntetniük, egy odúba dobják.

Mi vár a pocakos mókusra és feleségére?

"Pöttyös nénihez vendégek jönnek, ezért Tomi cicának és testvéreinek ünneplő ruhába kell öltözniük, de csak nem bírják ki, hogy a kertben játsszanak... "

 

 

Tomi cica és testvérei nem fogadnak szót a mamájuknak, és bajba kerülnek.

 

 

"Íme Kacsa Jolán, aki egy valódi Hill Topbeli kacsa volt a gazdaságból. Ő az egyik legnépszerűbb szereplő: egyszerre önhitt és naiv, mégis nagyon szerethető. Vele is találkozhattok a Beatrix Potter összes meséjét összegyűjtő kötetben."

Kacsa Jolán elhatározza, hogy jó messzire elmegy a tyúkudvartól, és fészket rak tojásainak.

Egy vörhenyes bajszú úr személyében segítőre talál…

 

 

"Pici Mici Tomi cica húga, és egy szemtelen kisegérrel gyűlik meg a baja.

Ő is szerepel a Beatrix Potter összes meséjét összegyűjtő kötetben. "

 

Tomi cica és testvérei nem fogadnak szót a mamájuknak, és bajba kerülnek.

 

 

 

"Beatrix Potter 1906-ban írta meg Sompoly Samu történetét, amelyet frissen vásárolt birtoka, a Hill Top inspirált. Egy levélben ezt írja a házról:

„Igazán csodás hely, leszámítva a patkányokat. Soha nem láttam még ilyen jó bújócskahelyet, tele szekrényekkel és kamrákkal.”

"Tapsifülesék története újabb kirándulás Nyúl Péter és Benjámin világába. Mindkét nyúl felnőtt már, Benjámin feleségül vette Péter húgát, Tapsit, és immár egy nagy családról kell gondoskodnia, pedig még mindig felelőtlen és felhőtlenül vidám."

Mi történik a kisnyuszikkal, akik éppen Gergelyfi bácsi kertjében alszanak el?

 

"Volt egyszer réges-régen egy falusi kisbolt. Az volt a neve, hogy „Gyömbi és Ubi”.

Apró boltocska volt, pont babáknak való méret – Jucika és Zsuzsi, a szakácsbaba, mindig itt vásárolták az ennivalót."

"Mindenféle apró lény szállja meg Egérke asszony takaros házikóját. Róluk is olvashattok Beatrix Potter gyűjteményes kötetében. "


A tisztaságmániás egér betolakodókkal küzd...


 

 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót