OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész
 
 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN
SOROZATOK AZ ELSŐ HAT ÉVBEN : Malac és Liba sorozat

Malac és Liba sorozat

  2020.08.02. 11:07

3-5 éveseknek
Tóth Krisztina - Csavarogjunk együtt!
 
Tóth Krisztina - Gatyát fel!Tóth Krisztina - Fogjunk verebet!
 
Kiadó: Manó Könyvek

„A két karakter akkor lett mesehős, amikor a falunkban sétáltunk, ahol a nyári hónapokat szoktuk tölteni. Mindig benéztünk az udvarokba, és elmondtuk, ki mindenki lakik ott.

Ami a gyerekkönyveket illeti, mindig a saját gyerekeim korosztályának tudtam a legkönnyebben írni, mert ezek a szövegek többnyire az otthoni, napi, rögtönzött mesékből nőnek ki.

Az is személyes, szülői tapasztalatom, hogy amikor együtt olvasunk, én is azokat a könyveket szeretem a legjobban felolvasni, amelyeket szülőként magam is élvezek.”
(Tóth Krisztina)

 

1. Legyünk barátok!
 
Oldalszám: 48 
Megjelenés:
2019. szeptember 20.

Tartsatok velük és legyetek ti is Malac és Liba barátai! Ismerjétek meg szeleburdi hőseinket, csatangoljatok velük az őszi erdőben, és nevessetek kalandjaikon!

Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás.

Hajba László részletgazdag, bűbájos rajzain elevenedik meg Malac és Liba.

 
"Malac ment elöl, Liba totyogott mögötte. Autók robogtak el mellettük, ezért az út szélére húzódtak. Malacot kicsit bosszantotta, hogy Liba kicsalta őt a langyos, békés udvarból. Mérgében elmesélte, hogy az emberek ilyenkor ősszel, Márton-napon meg szokták enni a libákat. Így ünneplik meg a Márton-napot.

Liba kicsit lemaradt, és a fejét félredöntve gondolkozott, hogy ha így áll a dolog, akkor talán egyáltalán nem kéne hazamenniük, helyesebb volna megszökni. De aztán eszébe jutott valami.

– Szerencsére nálunk senkit sem hívnak Mártonnak – gágogta. – Csak gá-gá-gá-Gáborkának. Gáborka pedig nem fog engem megenni – nyugodott meg."

 
 

Kiss Orsi
 
 
A fikciós műfaj egyik kedvelt toposza a két jóbarát viszonya, akik látszólag semmiben sem hasonlítanak egymásra (gondoljunk csak Szofira és a HABÓ-ra!), valami miatt mégis összekovácsolta őket az élet, és jöhet bármilyen kaland vagy sorscsapás, mindig kitartanak egymás mellett. Tóth Krisztina legújabb, kisebbeknek szóló mesekönyvének is egy ilyen páros a hőse, a helyszíne pedig a baromfiudvar és környéke.
 
A Malac és Liba nevű szereplők már beköszöntek A Futrinka utcán túl című kötetben, és ha azt könyves debütálásnak vesszük, akkor a Legyünk barátok! című mesekönyv egyfajta előzménytörténetként is felfogható. A helyszíne egy tanya, ami legfeljebb csak az utóbbi évek mesetrendjeit figyelembe véve tűnhet szokatlannak (tényleg sehol egy szuperhős vagy varázskütyü), viszont pontosan ezért olyan békebeli hangulatot áraszt, amiben nagyon-nagyon jó alámerülni.

Mindkét történet lelassít, és egy kicsit visszavisz abba az állapotba, amikor az embernek még volt ideje rácsodálkozni a legapróbb dolgokra is. A M&L-mesék egyik kulcsmotívuma épp a nyitottság és az elfogadás: igaz, hogy a baromfiudvarba újonnan érkező Liba egy kis malőrrel kezdi új életét (konkrétan beszorul a csőre a kerítésbe), de ezt a nehézséget leküzdve és a Malaccal gyors barátságot kötve azonnal belesimul új életébe.

malaceslibe.jpg

Pedig nemcsak külsőre különbözik a két címszereplő: az egyik dagonyázni szeret, a másik úszni, az egyik szeret fantáziálni (és még az üres locsolócsövet is kígyónak nézi), a másik inkább a valóság talaján marad. Jellembeli különbségeik azonban inkább komplementerek, és mindketten nagyban hatnak a másikra. A kalandvágyó Libának köszönhetően a Malac például úrrá lesz lustaságán, és követi barátját az erdőbe, ahol újabb és újabb ismeretségeket kötnek: közülük is messze kiemelkedik a mérges mókus, aki a sárga földig lehordja a két jóbarátot, amiért az ő területén mernek makkot gyűjteni.

malacesliba2.jpg

A kötetet Hajba László illusztrálta, és neki köszönhető, hogy a lapok a szövegen túl tele vannak apró, sokáig böngészhető részletekkel és gegekkel. Ezek gyakran a háttérben, már-már mellesleg jelennek meg az oldalon, mégis nagyban növelik a humorfaktort. Hajba nagyban figyelt azokra a névtelen figurákra is, akiknek lényegében semmi kulcsszerep nem jut a történetben (nála minden kisverébnek szinte önálló személyisége van), jelenlétük viszont elengedhetetlen ahhoz, hogy kerek legyen ez a történet. A Malac és Liba elsősorban az ovis korosztálynak íródott, felolvasás mellett jól lehet bogarászni a képeket, viszont kezdő olvasóknak is klassz sikerélményt nyújthat.

Forrás: konyvs.blog

 


 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.