AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
http://olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg
AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT   0-4 éveseknek      4-6 éveseknek     6-10 éveseknek    Kiskamaszoknak (9-12)    Csak kamaszoknak
MERT OLVASNI JÓ!
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK
Kolibri Kiadó fényképe.

Gyűjtemények

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2017. November
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
BABAKÖNY MUTOGATÓ-CSELEKVŐ (1-3)

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

AJÁNLÓK ÉLETKORONKÉNT ÉS TÉMÁNKÉNT

  2017.09.06. 20:19
Első életkori szakasz: Csecsemő-, kisgyermek- és kisóvodáskor (0-4)
 
 

A kisgyermekkor

  2017.07.30. 01:17
Kisgyermekkor alatt az elsőtől a betöltött harmadik életévig tartó időszakot értjük.

Ebben az időszakban több, fontos minőségi változás következik be a csemete életében, melyek az alábbiak:

Míg csecsemőkorban elsősorban a fekvő testhelyzet volt a jellemző, első életévtől kezdve egyre nagyobb hangsúlyt kap a gyermek mozgásfejlődésében az álló testhelyzet. Egy éves kor táján megtanul felállni, állni, majd járni. A kisgyermek szemmel láthatóan egyre ügyesebbé válik, manipulációja, finommotorikája mind jobban kiteljesedik.

A gondolkodásfejlődés dinamikus megindulását jelzi, hogy viselkedése, cselekvése egyre logikusabb, értelmesebb. Megtapasztalható a kicsinél az emlékezet, gondolkodás és a beszéd egyre látványosabb kibontakozása. Gondolkodására a cselekvő-szemléletesség jellemző, tehát az összefüggések megértéséhez feltétlenül látványos tevékenykedés szükséges.

Egyre jobban kikristályosodik én-tudata, mind jobban öntudatára ébred. Egyre jellemzőbb az önállósodásra való törekvés, a saját, egyéni elképzeléseihez való ragaszkodás. Ha ez ellenkezik a felnőtt akaratával, az gyakran dacos magatartást vált ki.
 

A kisgyermekkor meséi

  2017.07.29. 15:06
Számos szociológiai vizsgálat kimutatta, és ez mára már elfogadott tény, hogy az 1-3 éves korig elsajátított tudás van annyira fontos, ha nem fontosabb, mint amit később, az iskolában szerez meg a gyermek. A család által közvetített kulturális tőkejavak a későbbi iskolai sikerek záloga is egyben.

A rovatban bemutatott ajánlott irodalom sokszínű: népi- és kortárs mondókák, klasszikus és kortárs versek és mesék, több tucat szerzői sorozat közül választhatunk, bemutatva azokat a képekönyveket is, melyeket szakértők ajánlanak. A mesélő képeskönyvek állatokról és a családról szólnak,  a mindennapi élet eseményeit mondják el összefüggő képsorokban.  Nézegessük részletesen végig a könyvet: ki mit tesz a képen, az alakokról mondjunk kis történetet. A gyerekek szeretik, ha a könyvben saját életük eseményeit látják viszont, tehát alakíthatjuk úgy is a történetet, ahogy az ő életükben lenni szokott. Meséljünk dramatizálva: mit mondanak az egyes figurák? Különböztessük meg hangunkkal az egyes szereplőket.

A mesélő képeskönyvekben nagyon fontos, hogy a kép és a szöveg egyenrangú, művészi értékű legyen. Ha szépirodalmi jellegű, akkor a gyermekirodalom értékes, irodalmi műveit jeleníti meg a rajzoló sok színnel, művészi játékossággal.

A ritmikus mondókák és versek könnyen megtanulhatók, s jó feszültségoldók lehetnek a napközbeni nyűgös pillanatokban is .
 

Hogyan neveljünk olvasót gyermekeinkből?

Szirtes-Szabó Kata   2017.07.29. 15:00
Az olvasás szeretete a bölcsőben kezdődik 

A legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermeke szeretne olvasni. Van, aki azért, mert ő maga is szeret, és arra vágyik, hogy ezt az élményt megossza gyermekével, van, aki azért, mert tudja, mennyivel könnyebb dolga van az iskolában annak, aki nem kínlódva küzdi át magát az elméleti tananyagon.

Soha, egyetlen szülő szájából sem hallottam még azt: „Borzasztó, hogy ez a gyerek mennyit olvas!” Talán azért, mert a mostani gyerekek átlagosan valóban jóval kevesebbet olvasnak, mint mi, a mai harmincasok tettük annak idején.
Mit tehetnek a szülők, amivel segíthetnek gyermekeiknek rákapni az olvasás ízére?
Hogyan neveljünk olvasót gyermekeinkből?
Mutassunk példát!
 

Mit olvassunk a kisgyermeknek?

babaszoba  2017.07.29. 15:05
Az 1-3 évesek már kezdik azt is elsajátítani, hogyan kell a könyvvel bánni, hogyan lapozunk. Erre tökéletesen alkalmasak a keménykötésű, nem túl nagy alakú könyvek, melyekben már  a cselekmény is megjelenik: még egyszerű történetekkel, egy szálon futó narrációval, de még kevés szereplőkkel.
 
Ebben az életkorban még nem a fantáziavilág és képzeletbeli hősök az érdekesek, hanem azok a hétköznapi élethelyzetek, melyeket a gyermek is ismer.
 • Ennek a korosztálynak ajánlott a Pozsonyi Pagonytól Julia Donaldson Tölgyerdő meséi sorozat tanulságos, rövid meséi.
  A lapozók között találjuk a Kisvakondot is. A korábban nagyalakú, akár több vakondos mesét is tartalmazó könyvek után megjelentek a Móra gondozásában a kisalakú, rövid, lapozgatós változatok is.
 • Erre az időszakra esik a szobatisztaság sokszor nehéz időszaka is, melyben Alona Frankel Bilikönyv könyve hiánypótló szerepet tölt be. Nem tanít, csak beszél, mesél a sokszor tabuként kezelt témáról. A gyerekeknek és a szülőknek is hasznos könyv.
 • Ennek a korosztálynak szóló könyvajánlóból természetesen nem hagyhatjuk ki Marék Veronika könyveit: a Ceruza Kiadónál megjelenő Kippkopp- sorozatot, vagy a Pozsonyi Pagonynál kiadott Boribon könyveket.
 • Jó eséllyel válhat klasszikussá Tamás Zsuzsa Kicsi Mimi és a Kökény ovi-ja is, amely a Naphegy Kiadónál jelent meg.
 • Erre a időszakra tehető - kétéves kor után - az első dackorszak megjelenése, mely sok szülőnek okoz nehéz perceket. Segítséget nyújthat  Berg Judit és Harcos Bálint problémamegoldó, humoros meséi.
 • Végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg a legkisebbeknek írt versekről, mondókákról sem. A klasszikusok mellett Kiss Ottó és Varró Dániel humoros, ritmikus, gyermekközeli lírája nem csak a piciket, hanem szüleiket is elvarázsolja.
 

Amit a lapozókról tudni érdemes

Varga Betti  2017.07.29. 15:08

A gyerekek első könyvélménye egészen biztosan egy lapozó vagy leporelló lesz, amit nem lehet eltépni (vagyis de, csak nem olyan egyszerűen), bírja, ha átmásznak rajta, lemosható róla a kaja, tele van képpel, és általában egy kedves(nek szánt) szöveg is tartozik hozzá. Viszonylag olcsó (400-1000 Ft körüli összegért árulják a legtöbbet), és szinte minden gyerekirodalmi klasszikust feldolgoztak már ebben a formában. De mitől igazán jó egy lapozó?

Az esztétikai nevelés 0 évesen kezdődik

A leporellók harmonikaszerűen összehajtható-szétnyitható, gerinc nélküli könyvek, nevüket Mozart és Da Ponte operájának, a Don Giovanninak hasonló nevű szereplőjéről kapták. Mi sem bizonyítja jobban a műfaj tartós sikerét, hogy a könyvesboltokon túl a posta, a benzinkút, az ABC is tart lapozót, leporellót. A legnagyobb könyves webáruházban több mint hétszáz találatból válogathatunk. De hogyan válasszunk jól? Két elismert és népszerű illusztrátort kértünk meg, hogy segítsenek összeszedni, miért is olyan izgalmas a lapozók, leporellók világa, és hogyan ismerjük fel a minőségi darabokat közülük.
 

A lapozók típusai

  2017.01.01. 17:03
Az első könyvek, a keménytáblás lapozók ebben a korban sem "túlhaladottak", hanem elsősorban nézegetnivalók: egy-egy oldalon általában egy-egy állat, alak, egyszerű cselekvés rajzát láthatjuk.

Amíg az egy-kétéves örül, ha felismeri, megnevezi, hangutánzó szóval "magyarázza", milyen állatot lát, addig a két-három évesek az események sokaságát élvezik a képen: elrepült a madárka, összedőlt a vár.

A babakönyvek forma szerint lehetnek lapozók és leporellók.

1. A lapozók már az igazi könyvekhez hasonlítanak, de még vastagabb, sokszor lemosható lapokból készülnek. Esetenként a lapozó könyveket is felhasználják a csemeték játékukban, szállítják teherautón, az iskolába és a dolgozóba is mennek vele.

2. széthajtható könyv átmenetet a játékeszköz és a könyv között. A gyerekek gyakran építenek belőle, járdának, kerítésnek, hídnak használják. A leporelló arra is alkalmas, hogy a szőnyegen ülve, guggolva, térdelve, hol közelebbről, hol távolabbról nézhesse, szemlélhesse a gyermek a a könyv képeit.

Tartalom szerint lehetnek tárgy-képes (mutogató), keresgélő és mesélő képeskönyvek.

1/ Tárgy-képeskönyv
Az egész piciknek a nagyobb rajzú, az egy oldal - egy kép-formátumú, pici alakú könyvecskék, az úgynevezett tárgy-képeskönyvek valók. Legelső darabnak célszerű olyat választani, ami mosható, és akár a vízbe is beviheti a baba, vagy vastag, kemény kartonból készült, mert előszeretettel fogja a szájába venni, kóstolgatni vagy éppen tépdesni.
A választásnál oda kell figyelnünk arra, hogy a képek jól definiált, egyszerű, élénk színű rajzok legyenek.

Érdemes átlapozni a könyvet és megnézni, milyen tárgyakat ábrázolnak a képek: lehetőleg olyan dolgok legyenek benne, amik könnyen felismerhetőek, megnevezhetőek, és a valóságban is meg lehet mutatni gyermekünknek. A labdát, babát, házat, virágot és hasonló rajzokat hamar felismeri, és egy-másfél éves kora után ezek lesznek majd az első szavai. Együtt lehet „tanulni” vele: megkérve, mutassa meg a könyvben, hol a ház, a busz, a boci, és amikor megteszi, nagyon nagy dicséretet érdemel.

2/ Beszélgetős
3/ Mondókázó - Verselgető: rövid, 1-2 mondatos (verses) szöveg oldalanként. Ebben az időszakban a ritmikus mondókák és a rövid versek nagyban elősegítik a beszédtanulást.
 

1/ Mutogató tárgy-képes

  2016.12.27. 02:37

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Aprók szótára

  2017.07.29. 11:42
Aprók szótára – Első szavaimAprók szótára – JátékokAprók szótára – Kicsi állatokAprók szótára – Állatok és állatkölykök
 
Aprók szótára – A tanya állataiAprók szótára – Az őserdő állataiAprók szótára – A tenger állatai Aprók szótára – A számok
 
Típus: kartonált babakönyv
Kiadó: Napraforgó
Oldalszám/kötet: 22
Az Aprók szótára a legkisebbeknek készült. A kedves, mókás, könnyen kézbe fogható és lapozható kötetetek segítenek abban, hogy kicsi olvasóik megismerhessék és megszerethessék az őket körülvevő világot.
 
A nyolc kötet egy-egy témakört fed le, így minden szülő egyszerűen ki tudja választani a gyermeke érdeklődésének megfelelő kiadványt.
 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Egy, kettő, három - Ilyenek a számok

  2016.12.08. 19:16
18 hónapos kortól
Egy, kettő, három - Ilyenek a számok
Kiadó: Babilon, 2015
Sorozat: Minivilág
Oldalszám: 12

Jó játék a számok megismerése!
Egy elefánt, két virág, három lepke…
És te tudsz már számolni?

Kicsi könyv a legkisebbeknek az 1-ről, a 2-ről, a 3-ról a 4-ről és az 5-ről.

 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Ismerd meg - sorozat

  2017.04.25. 21:02
Játékok, Gyümölcsök, Háziállatok és kicsinyeik

Játékok  Gyümölcsök  Háziállatok és kicsinyeik
Kiadó: Szalay Könykiadó
Oldalszám/kötet: 10
Kötés: kartonált
 
A tárgy-képeskönyvek fotói és rajzai alapján tanulhatják meg, és azonosíthatják a legkisebbek a játékok, gyümölcsök (angolul is), valamint a háziállatok (és kicsinyeik) nevét a kartonált lapozókból.
 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Ismerkedés-sorozat - Béka, tündér, paripa

  2017.04.11. 08:58
Mesehősök
 
Illusztrálta: Nagy Diána
Kiadó: Csimota, 2017
Oldalszám: 20
Kötés: kartonált lapozó
 
Ismerkedés mesék szereplőivel
 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Ismerkedés-sorozat - Járgányok

  2016.12.09. 01:01
jarganyok_b1Illusztrálta: Nagy Diána
Kiadó: Csimota, 2016
Oldalszám: 20
Kötés: kartonált lapozó

Ismerkedés járművekkel

Nagy Dia egy csomó izgalmas járművet mutat meg Járgányok című lapozójában, ahol szinte minden megtalálható a tengeralattjárótól kezdve, a villamoson, metrón át, egészen a repülőig!

Sorra járja végig a kategóriákat, megismerkedünk a vízi, szárazföldi, földalatti és levegőben található közlekedési eszközökkel is!
 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Ismerkedés-sorozat - Könnyű, nehéz

  2017.04.14. 12:22
konnyu-nehez.inddIllusztrálta: Nagy Diána
Kiadó: Csimota, 2016
Oldalszám: 20
 
Ellentétek - Ismerkedés az elllentétpárokkal

Könnyű, nehéz - Nagy Diána egy korábbi beszélgetésünk során kitért arra, mekkora felelősség gyerekeknek illusztrálni, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen vizuális ingerek érik őket. Az ellentétpárokat feldolgozó lapozót is ebben a szellemben alkotta;  tudatosan apelált a kisebbek állandóság-és egyúttal újdonság iránti vágyára is. Az oldalakon megfigyelhető egyfajta ismétlődés, ugyanakkor a színek alkalmazásában törekedett a változatosságra.

“Amikor ennyire geometrikusak az alakok, felszínre tör a matematikus énem és tudatosan alkalmazok egyfajta dinamikát az alkotás során. A lapozó színeiben is törekedtem a ritmus létrehozására, hogy ne váljon unalmassá. A gyerekeknek fontos az állandóság, de a folyamatos megújulás is legalább annyira, mivel ezzel lehet fenntartani az érdeklődésüket.”
 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Ismerkedés-sorozat - Számolós

  2017.04.14. 12:10
123_szamolos_boritoIllusztrálta: Pap Kata
Kiadó: Csimota, 2016
Oldalszám: 20
Kötés: Kartonált lapozó

Ismerkedés a számokkal 1-10-ig

Lehet úgy is ismerkedni a számokkal, hogy felkeltsük a kisebbek érdeklődését a téma iránt? Pap Kata 1,2,3 – Számolós lapozója a bizonyíték arra, hogy igen. Ő maga így mesélt nekünk egy korábbi interjúban a kötet alkotásáról:

“Azt tudjuk (sok-sok angol tudós már rengetegszer kutatta), hogy ha új ismereteket kell elsajátítanunk, annál maradandóbb lesz a befogadás, minél jobban bevonódunk érzelmileg. Bár ez nem volt számomra különösebben szempont, de elképzelhető, hogy az a játékosság, ami az illusztrációk jellegéből adódik, tényleg segíti a „megjegyzést” is…

A tárgyak kiválasztásánál két szempontom volt. Egyrészt legyenek olyan hétköznapi apróságok, amiket egy kétéves forma gyerek rendszerint gyűjtöget, használ, ismer. Fontos volt, hogy minden tárgy könnyen megnevezhető legyen egy ilyen idős gyerek számára, mert úgy nem lehet számoltatni, hogy nem ismeri az adott dolog nevét.”

 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Ismerkedés-sorozat - Színek

  2016.12.09. 01:02
szinek_borito_web
Illusztrálta: Pap Kata
Kiadó: Csimota, 2016
Oldalszám: 20
Kötés: Kartonált lapozó
 
Ismerkedés a színekkel

Pap Kata ismét a tőle megszokott játékos módon, különböző, a gyerekek számára is ismerős elemek segítségével ismerteti meg a kisebbekkel a színeket a Piros, sárga, kék lapozóban.

Az illusztrációk a későbbiekben  történetek kitalálására is lehetőséget nyújtanak.
 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Kicsi és nagy - Ilyenek az ellentétek

  2016.12.08. 18:57
18 hónapos kortól
Kicsi és nagy - Ilyenek az ellentétek
Kiadó: Babilon, 2015
Sorozat: Minivilág
Oldalszám: 12
 
Jó játék az ellenétek megismerése!
Nagy a zsiráf és kicsi az egér. Hangos az oroszlán és csendes a hal. Gyors a nyúl és lassú a kígyó.
És te tudod már, milyenek az ellenétek?
Kicsi könyv a legkisebbeknek az ellentétekről és különféle állatokról.
 
 
 

1/1 Mutatogató tárgy-képes: Piros, kék, zöld - Ilyenek a színek

  2016.12.08. 19:02
18 hónapos kortól
Piros, kék, zöld - Ilyenek a színek
Kiadó: Babilon, 2015
Sorozat: Minivilág
Oldalszám: 12

Jó játék a színek megismerése!
A katicabogár piros, a tenger kék, a levelibéka zöld.
És te ismered már a színeket?

Kicsi könyv a legkisebbeknek a pirosról, a kékről, a zöldről és más színekről.

 

 
 

1/1 Mutogató tárgy-képes: Első képeskönyvem

  2016.12.08. 22:51
Makovecz Anna - Első könyvemIllusztrálta: Makovetsz Anna
Kiadó: Püski-EPL, 2013., harmadik kiadás
Oldalszám: 8 - színes illusztrációkkal, szöveges részt nem tartalmaz
 
Egy oldal - egy grafika: alma, bögre, maci, pöttyös labda, autó, ülő baba és virág.
Rágás- és tépésálló leporelló Makovecz Anna grafikáival. Valóban "az első könyv", ami a gyermek kezébe kerülhet.
 
  
 

1/1 Mutogató tárgy-képes: Kedvenc állataim sorozat

  2016.12.30. 11:34
Kiadó: Napraforgó
Méret: 130x165 mm
Oldalszám: 24, bélelt borító, lakkozott kartonált
 
A köteteket bátran a kisgyermekek kezébe adhatjuk, puha szivacsos borítójuk és lakkréteggel megerősített vastag oldalaik nem okoznak sérülést a gyerekeknek, és az igénybevételt is jól bírják.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
TÖRTÉNETEK TÉMA SZERINT

1. Állattörténetek 

2. Tündér-varázsmesék 

3. Kalandos történetek

4. Novellisztikus irodalom

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
KÉPESKÖNYVEK

PAPÍRSZÍNHÁZ

 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNYEK
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

    MONDÓKÁK

 
 
 KÖNYVAJÁNLÓ

2/KISGYERMEKEKKOR (1-3)

 KÖNYVAJÁNLÓ

3/'MI EZ' KORSZAK (3-4)

  KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót