AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA
AZ OLVASÓVÁ NEVELÉS MEGALAPOZÁSA

 

CÍMLAPAJÁNLÓ
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 
 
KLASSZIKUSOK

Gyűjtemények

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
-Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
-Gyermekújság
 
-Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
-Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

  1. Animációs népi mondókák   
  2. Animációs népi dalok
  3. Animációs versek 
  4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

/2016-07-01

 

 
OLVASÓI NAPTÁR
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - VARÁZSMESÉK/TÜNDÉRMESÉK

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

TÉMA SZERINT - VARÁZSMESÉK

  2012.06.16. 18:03
 

A mese, mint gyógyító erő

kaplareva.com  2016.08.19. 20:41
A „Varázsmesék” segíti feldolgozni a változást (pl: beilleszkedést óvodába, iskolába, családban bekövetkezett változásokat, testvér konfliktust stb.), segítséget nyújt a gyermeknek, kivezeti őt a bajból és kulcsokat ad a kezébe ahhoz, hogy az út során elé tornyosuló kapukat, ajtókat, ki tudja nyitni.

A probléma a mai gyermeknél, hogy képi világba születik bele, kisebb a képzelőereje, de több információt tárol. Mesehallgatás közben a szívével lát, ha pedig nézi a mesét, jó esetben is csak információkat gyűjt.

A „Varázsmesék” fejleszti a gyermek képalkotó fantáziáját és megtanítja képekben gondolkodni. A belső képek mellett a szavaknak is nagy jelentőségük van, így a nehezen kommunikáló gyermeket is szóra lehet bírni.

A gyermek még nem képesek megfogalmazni a benne keletkező feszültségeket, szorongásokat és félelmeket, viszont a meséken keresztül közölni tudja ezeket. Akár úgy, hogy erősen ragaszkodik egy adott meséhez, és többször is kéri ennek elmesélését, akár úgy, hogy ő maga kezd el történeteket kitalálni. Mindkét esetben intenzív fantáziamunkát végez, s a belső képek már önmagukban is gyógyító (szorongáscsökkentő) hatásúak.

A gyermek kitalált történeteit komolyan kell venni, leginkább azért, mert ezekben ölt testet az legféltettebb titka, ezeken keresztül lehet közelebb kerülni személyiségének mélyebb rétegeihez.
 

TARTALOM (A)

  2017.12.26. 11:48

A ​Fekete Világkerülő Ember meséi (6-9)

 

TARTALOM (B)

  2018.01.03. 16:53
 

TARTALOM (C/D/E)

  2018.07.16. 12:05
 

TARTALOM (H/J/K)

  2018.01.03. 16:56
 

TARTALOM (M/N)

  2018.07.16. 12:09
 

TARTALOM (R/S/SZ/T/V/Z)

  2018.01.03. 16:58
 

A boszorkány porszívója

  2016.06.10. 20:20
8-10 éveseknek
Tóth László - A boszorkány porszívójaÍrta: Tóth László
Illusztrálta: Fodor Miklas Veronika
Kiadó: Méry Ratio, 2013
Oldalszám: 156

A mai boszorkányok már nem söprűvel röpködnek, hanem porszívóval. Ez magától értetődik. Talán az is, hogy a porszívó sem lehet akármilyen, hanem – attól függően, hogy boszorkányaink mennyire tartják fontosnak a korszerűséget – lehet például szuperszonikus. Ez persze kicsit drágább, de a minőség még a mesében is költségekkel jár. 

Tötrént egyszer, hogy Hanga, a gonosz tündér, ellopta a jóságos boszorkány, Dörzsi-Mörzsi porszívóját. E konfliktus körül bontakozik ki két kislány, Kiskata és Julijul kalandja, akik vállalkoznak arra, hogy a szuperszonikus járgányt visszaszerezzék.

Ám ez pusztán a kerettörténet, az igazi mese a kedves részletekben, a humoros fordulatokban és természetesen a fel-felbukkanó különös alakok személyiségében rejlik.
 

A Fekete Világkerülő Ember meséi

  2017.05.16. 17:00
6-9 éveseknek
Írta: Boldizsár Ildikó 
Kiadó:  Elektra, 1997
Oldalszám: 90 

"Csak egyetlen színt elgondolni tudnék / milyet még nem láttam soha" - írja Weöres Sándor, és Boldizsár Ildikó ciklikus meseregénye mintha kommentár lenne e weöresi sorokhoz. 

Főhőse a szomorú és magányos Fekete Világkerülő Ember, akinek fogalma sincs a színekről. Színek nélkül élni azonban nemcsak nagyon szomorú, de egyenesen lehetetlen is. A hosszú nevű főhős erre nem magától jön rá. Felismeréseit, gyógyulását, "kiszíneződését" meséknek köszönheti, amelyek csodás bőséggel találhatók a kötetben. 

E mesék külön-külön is remek elbeszélések, varázsos tündérmesék, ám együtt ennél sokkal többet nyújtanak. Mindegyikük: az árnyékokról szóló, a kormos varjúval kapcsolatos, a holló vagy a csóka meséje, a Füvetrágó Erdei Csudáról tudósító, és a többi mese is szoros kapcsolatban van a Világkerülővel, aki - természetesen - nemcsak kiszínesedik a meseregény végére, de megváltódása kapcsán a világ is új, soha nem látott színekkel gazdagodik. 
 

A fűszermadár

  2016.06.10. 21:28
6-10 éveseknek
Írta: Szabó T. Anna
Illusztrálta: Schall Eszter
Kiadó: Magvető, 2015
Oldalszám: 120
 
"Bögyöga büszöm!" - Így köszöntik egymást Csillámvölgyben.
Morkoláb, a fekete szörnyeteg fel akarja falni a Napot. Csak az ősi, titkos fűszervarázslattal lehet szembeszállni vele.

Pertu király két csintalan gyereke, Hanna és Henne állandóan civakodnak, és már nagyon unják, hogy mindennap csak fényt ehetnek. De minden veszekedés elcsitul, amikor valódi veszély fenyeget: valaki meg akarja enni a Napot! Egy földi kislány és két csillámvölgyi gyerek a Fűszermadár segítségével kalandos útra indul, hogy megmentse a fényt.

Az uralkodó hűséges Bolondja, a titokzatos Fűszermadár tudja, hogy csak a százfűszerszósz elkészítésével menthetik meg birodalmukat. Hanna és Henne fűszervadászatra indulnak hát. Kalandjaik során fejest ugranak a fűszerek ezerszínű és -aromájú világába, küldetésükben pedig a titokzatos Fűszermadár és egy embergyerek, Napsugár segíti őket. Együtt fedezik fel az ételek ízesítésének ezerszínű világát, miközben megismerik a barátság és az összetartozás erejét.
Igazi kalandos gasztrotúra mesei köntösben!
 

A kék madár

  2018.01.04. 23:31
9-10 éveseknek
Írta: Maurice Maeterlinck
Fordította: Tarlay Ede
Illusztrálta: Duschanek János
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 1987
Oldalszám: 24
 
"A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív."

Picture

A Kék madár valójában színdarab két felvonásban, ami számos sikeres szinházi feldolgozást megért itthon is, legutóbb a Vígszínházban játszották, ahol az alábbi rövid összefoglaló található:

A favágó gyerekeit, Tiltilt és Mitilt, karácsony éjszakáján meglátogatja az Alkonyi Tündér. A boldogságot jelentő kék madarat keresi beteg unokája számára. A gyerekek segítségét kéri. Ő is segít, szemfelnyitó gyémántja hatására életre kelnek a tárgyak - kipattannak szigorú kérgükből és lelküket mutatják. A Víz ragyogó, síró lány, a Cukor édeskés, mosolygó alak, a Kenyér puffogó, önérzetes férfi. A Fák, az Állatok öntudatra ébrednek. A hallgatásra kárhoztatott Kutya és Macska szavakba foglalhatja érzéseit.

 

A kis boszorka

  2016.06.13. 17:24
8-9 éveseknek
A kis boszorka
Írta: Otfried Preußler
Kiadó: Kolibri, 2015
Oldalszám: 112
 
Otfried Preussler, a Torzonborz-trilógia és A kis szellem alkotójának újabb kedves regénye a Kolibri Klasszikusok sorozatban.
 
A kis boszorka sajnos még csak százhuszonhét esztendős, ezért a nagy boszorkák nem fogadják be maguk közé. Ezért úgy dönt, ha már nagy nem tud lenni, legalább jó lesz.
 
Ezzel az elhatározással izgalmas és mulatságos kalandok sora veszi kezdetét...
 

A legkisebb boszorkány

  2018.02.15. 01:13
8-10 éveseknek
A legkisebb boszorkány Írta: Lázár Ervin 
Illusztrálta: Molnár Jacqueline 
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2016 
Oldalszám: 64 
 
Anya-Banya, a világvégi boszorkány régóta tanítja igézni, rontani és seprűn lovagolni három lányát: a fekete, tenyeres-talpas Rillát, a szőke nádszál Marillát meg a vörös, szeplős kis vakarcsot, Amarillát. 

Egy napon azt a feladatot kapják, hogy akadályozzák meg Király Kis Miklós és Tündér Tercia házasságát. 
 
A két idősebb testvér el is akarja veszejteni Miklóst, de a legkisebb boszorkány beleszeret, és tűzön-vízen át próbálja megmenteni. Vajon sikerül neki?
 

A ló, aki édességet tüsszentett

  2018.01.05. 00:12
5-8 éveseknek
A ló, aki édességet tüsszentett
Írta: Bodor Attila
Kiadó: Könyvmolyképző, 2015
Oldalszám: 57 
 
Kuncogós mesék estére!
Kóstolj bele te is ebbe a színes-szagos kalandba!”

Matyi nem mindennapi ló. Ő egy elveszett és megkerült ló. Talán kicsit öreg, de szügye alatt érző szív dobog. Azonban nem ez teszi őt igazán különlegessé, hanem az, hogy bizony édességet tüsszent: vattacukrot, tortát, zserbót, talán néha még minyont is. 

,,Egy ló, aki édességet tüsszent! – cikkeztek a lapok, lobogtak a címszalagok, csörrentek a telefonok.”
Bodor Attila története igazi, békebeli mese, modern megfogalmazásban. Bátran odaadható azoknak a gyereknek, akik szeretik az állatokat, és hisznek a varázslatokban.
,,Nehéz elhinni, de csodás esetek nemcsak az Óperencián túl történnek, hanem olyan helyeken is, ahol nem is várnánk” – kezdődik a mese, amelyben végig keverednek a hagyományos és a modern kifejezések.
A szerző nagyszerűen játszik a szavakkal, élvezet olvasni a könyvet.
 

A majomkirály története

Baranyi Katalin  2017.07.02. 18:25
8-10 éveseknek
Vu Cseng-En - A majomkirály története
Írta: Vu Cseng-en
Átdolgozta és fordította:Tokaji Zsolt
Kiadó: Quattrocento, 2013
Oldalszám: 174

A ​kínai kultúrkör egyik legismertebb és legnépszerűbb figurája vitathatatlanul Szun Vu-kung a majomkirály. Ez a fékezhetetlen természetű és nagyravágyó majom kőtojásból pattant elő, majd miután a majmok királyává lett elsajátította a halhatatlanság művészetét és megannyi varázslatos képességre tett szert. Harcba indult a mennyek palotája ellen, hogy elfoglalja a Jáde Császár trónját.

E lenyűgöző mesében sorra elevenednek meg a kínai népi és vallásos mitológia legjelentősebb alakjai.

A majomkirály történetét Ázsia-szerte számos műfajban, időről-időre feldolgozták. Magyarországon a gyerekek számára mégis szinte ismeretlen. Igaz, kevesen tudják, hogy a nem oly régen vetített, hihetetlenül népszerű japán rajzfilmsorozat, a Dragon Ball főszereplője, Son Goku neve nem más, mint a kínai Szun Vu-kung japán olvasata.
 

A sárkányfiú 1-3

  2018.01.23. 22:00
Írta: Éric Sanvoisin
Illusztrálta: Jérémie Fleury
Oldalszám: 64
 
A sárkányfiú 1. Láng lobban1. Láng lobban
 
Könyvsorozat kezdő olvasóknak:
- mini meseregény 7 fejezetben,
- könnyen érthető szöveg,
- nagy betűk, fantáziadús illusztrációk,
- a végén szövegfeldolgozó feladatok.
 
Ervael és Léna Organdiában élnek. Ebben az ősi királyságban az emberek és a sárkányok ádáz harcot vívnak egymással. Léna sárkányvadászok leszármazottja, Ervaelt azonban lenyűgözik ezek a csodálatos teremtmények. Egy napon aztán az életük örökre megváltozik...
 

A szeretettolvajok

  2016.06.13. 18:05
8+
szeretettolvajok
Írta és illusztrálta: Kalas Zsuzsa
Kiadó: Kolibri, 2012
Oldalszám: 152
 
 
Láttál már repülő motorost? Vagy ahogy egy macska eltűnik egy titkos csapóajtón? 
Kaptál már ajándékba motorbajnok babát vagy kulcstartót? Szerencsés vagy, ha nem!
 
A Tömő utcában lakik egy kisfiú, aki látott repülő motorosokat, s bár kezdetben a szülei csak legyintettek rá, azok egyszer csak mindenütt megjelentek. Persze nehogy azt hidd, hogy valós alakjukban! Játék figuráknak álcázták magukat. És az emberek, miközben rajongani kezdtek értük, nem vették észre, hogy épp a legféltettebb kincsüktől fosztják meg őket...
 
A rejtélyes esetek tanúja mindössze egy gilisztagyerek és egy kiscica. De vajon elegendő-e az ő elszántságuk a város megmentéséhez?
 

A tündérkapu titka

  2018.01.05. 00:16
6-8 éveseknek
Lovranits Júlia Villő: A tündérkapu titkaÍrta: Lovranits Júlia Villő
Illusztrálta: Szimonidész Hajnalka
Kiadó: Könyvmolyképző, 2017
Oldalszám: 72

Mikor a nyolcéves Boróka aznap lefeküdt az ágyába, egyáltalán nem számított rá, hogy az éjszaka közepén egy apró, szárnyas lény fogja ébreszteni. A kis tündér különleges küldetést tartogat a számára, ugyanis Boróka az egyetlen, aki segíthet az elátkozott tündérhercegnőnek visszajutnia az otthonába.

A kislány és új barátai, az apró tündér, a néma sárkány, és a mesékben élő kisfiú mindent elkövetnek, hogy megmentsék a hercegnőt, és megoldják a tündérkapu rejtélyét.

Van-e visszaút Tündérországba, ha egy tündér egyszer elveszik onnan?
Tud rajta segíteni egy csendes, örökké álmodozó kislány? 

Boróka megpróbálja, és közben az emberi és a tündérvilág közvetítőjévé válik. A tündérek nem mind jóindulatúak, de a szeretet nemcsak a gonoszt segít legyőzni, hanem a saját félelmeinket is.

„Boróka a maga részéről egyáltalán nem gondolta úgy, hogy egy sárkány jelentéktelen apróság volna, amiről csak úgy meg lehet feledkezni. Vajon mióta ül egy osztályban vele?„

Igazi, jó, ágyba bújós mesék. Legyen tündéri álmuk a gyerekeknek!
 

A tűzpiros hajú Friderika

  2017.07.01. 15:14
8-10 éveseknek
Illusztrálta: Christine Nöstlinger
Fordította: Sárközy Elga
Kiadó: Ciceró,  2002
Oldalszám: 86
 
Annanenő és Nokedlimacska úgy látja, hogy Friderika egy egészen normális kislány. De minden más ember harsányan nevet, amikor meglátja, különösképp a gyerekek! Kiáltozni kezdenek:
 
„Itt jön a tűzpiros hajú Friderika!
Tűz! Tűz! Lángol a feje!
Vigyázat, közeledik a tulipiros!”
 
Így szenved szegény Friderika, csak mert tűzpiros a haja. Mivelhogy nem közönséges tűzpiros hajzatot örökölt a papájától, néhány teljesen szokatlan dolog történik vele.
 
Már az írónő első (1970-ben jelent meg) könyvében is találkozhatunk a sajátságos nöstlingeri elbeszélésmóddal, melynek fő jellemzője a humor, a különös és fantasztikus világ, valamint a társadalom valósághű ábrázolása.
 

Következő 20 cikkElőző 20 cikk

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
  1. Népi mondókák 
  2. Kortárs mondókák 
  3. Gyerekversek
 
GYERMEKTÉMÁK

Mesekönyvek időjárásról, évszakokról, természetről

 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
 
TÖRTÉNETEK TÉMA SZERINT

1. Állattörténetek 

2. Tündér-varázsmesék 

3. Kalandos történetek

4. Novellisztikus irodalom

 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

MONDÓKÁK

 
 
  KÖNYVAJÁNLÓ

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

  KÖNYVAJÁNLÓ

  Babakönyv lapozók  

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

   KÖNYVAJÁNLÓ

Kicsik mesekuckója

Játékos ismeretszerzés
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2016 - 2001>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
MESE ÉS FILM

DIAFILM ÉS ANIMÁCIÓ

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót