Magyarázatra szorul, ha egy vérbeli bűnügyi újságíró mesekönyvet ír. A Mákszemtündérek nyarának szerzője, Péteri Teréz nyugállományú alezredes elárulta, többet jelent számára a gyerekek álomba ringatása a felnőttek idegeinek borzolásánál.

Kolléganőmmel a könyv megjelenésekor beszélgettem.

- A történet szereplői emberi tulajdonságokkal felruházott tündérkék és különféle kis állatok. Mennyire fontos, hogy a meséken keresztül a gyerekekben tudatosítsuk, mi a jó és mi a rossz?

- Ez a könyv az én olvasatomban a barátságról, egymás elfogadásáról szól. Van a mesehősök között, aki rejtőzködik, hazudik, a mákszemgyerekek füllentenek, sőt, olyan szereplő is akad, aki annyira megkíván valamit, hogy nem tud neki ellenállni, és ellopja.

A klasszikus mesékben a figurák általában véglegesen rosszak vagy jók: ebben a történetben azért árnyaltabb a kép. A mesék nagyban hozzájárulnak a jó és a rossz fogalmának kialakításához, és ezt nem direkt módon teszik.

- Minden mesekönyvnek nagy hibája, hogy olvasásakor a  fáradt felnőtt előbb elalszik, mint a gyerkőc. Nem folyhatott volna egy icuripicuri tündérvér? Végtére is egy kocsmatöltelék akad a sok hibátlan jellem között, és ugyebár tudjuk, az iszákosok között akad bajkeverő...

- Ő Lajos, a 43-as számú hordár! Lajos egy cickány, a rét bohémje, de tisztában van a hibáival. Előre figyelmezteti a kuncsaftot, ne fizessen előre, mert akkor napokig ki sem jön a Zöld Varangyhoz címzett italboltból.    Kedves fickó, azt hiszem, ha vért látna, menten elájulna. Ha vér nincs is, veszedelmes bonyodalmak azért akadnak: Sündörgi Büdöske és gazdája, Vandália felbolygatja a rét nyugalmát. Meg kell említeni mesebeli kollégánkat is, az öreg mákszemtündér detektívet. Nagy felelősség terheli a vállát,  a majdnem szemüveges csigát felkutató akciót vezeti… A mákszemporontyok családunk gyerekeiről kapták a nevűket. Szerintük a mi familiánkban a nagymamák mesét szoktak írni: a férjem édesanyja írta ugyanis az Öreg néne őzikéjét.

- Csodálatosak a könyvet díszítő rajzok. Hogyan kerültél kapcsolatba az illusztrátorral?

- Faltisz Alexandra fantasztikus világot teremtett. Magam is el vagyok ragadtatva. Olyan tündéri részletek vannak a rajzokon, a képi humor olyan kedves elemei, amelyek minden bizonnyal a gyerekeket is megörvendeztetik.