OLVASÓVÁ NEVELÉS
OLVASÓVÁ NEVELÉS
//olvasovanevels.gportal.hu/portal/olvasovanevels/image/gallery/1456267852_20.jpg

Az év gyerekkönyve díj

 

KÖNYVAJÁNLÓ

 
 
 
VÁR A KÖNYVTÁR

 

 
- Olvasóterem

 

 
KLASSZIKUS GŰJTEMÉNYEK

 

 
MESE-UNIVERZUMOK

2-10 éveseknek

Kamaszoknak

 
 
IRODALOM ÉS FILM

►Gyermek- és ifjúsági irodalom

►A varázslatos iskolabusz

►Bábfilmklasszikusok

►Klasszikus rajzfilmek

►Diafilm-mesék

 

 
Olvasóvá válásFolyamata 

Az alapozás szakaszai 

A kiadvány célja

 
Az olvasóvá nevelés megalapozása

Kézikönyv tartalma

 
- CD-módszertár
 
Bemutatkozó

Pedagógiai tevékenység

- Bemutatkozó

 
 
DIGITÁLIS KÖNYVTÁR
 
- Ajánlók

Digitális irodalom

Gyűjtemények

 
- Gyermekújság
 
- Online újság

Könyv és Nevelés

 
BABA-MAMA KLUB
 
- Foglalkoztató

ÖSSZES FOGLALKOZÁS >>

 1. Animációs népi mondókák   
 2. Animációs népi dalok
 3. Animációs versek 
 4. Megzenésített versek
 
GYERMEKEKNEK
 
Gyermekkönyvek kiadói
 
Gyermekirodalom
 
Mesés oldalak
 
TEMATIKUS OLDALAK
 
-Szülők oldalai
 
Pedagógusoknak
 
A MÉDIA VILÁGA
 
-Digitális nemzedék

KONFERENCIÁK (2012-2016)

DIGITÁLIS PEDAGÓGUS KONFERENCIÁK (2012-2015)

 
-Médiatanulmányok
 
-A TV-nézésről
 
--Hatásai

MÉDIAHATÁS TANULMÁNYOK  

 

-A kisgyerek és a tévé
--Óvodás korban
--Kisiskolás korban
--Iskolás korig
--Serdülő korig
-Az „elektromos babysvitter”
--A tévés erőszak hatáselmélete
--A Tv hatásairól
--Az állandóan szóló hatása
--Családi étkezés és Tv
-Egészségkárosító hatásai

 

 
-Médiatudatosság

TANULMÁNYOK

-A gyerekek és a média viszonya

-Miért is ne tévézzen a gyerek?

-Médiaértés és médiafogyasztás

-A médiatudatosság főbb ismérvei

-A tudatos tévénézés

 
HETI-NAPI LÁTOGATÓK

 
OLVASÓI NAPTÁR
2021. Március
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
MESEREGÉNY - TÜNDÉRMESÉK
MESEREGÉNY - TÜNDÉRMESÉK : Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

  2019.12.14. 22:42

5-8 éveseknek
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma
Írta: Tóth Eszter
Illusztrálta: Imelda Green
Kiadó:Könyvmolyképző, 2019
Oldaszám: 96

Az Ízek Birodalma nagy bajba került. Züzüke, a gonosz manó fogságba ejtette a birodalom királynőjét, és ő uralkodik most minden lakója felett.

Ki menti meg őket?

Pöttöm Pötty a dundi és bátor tündérlány nem is gondolja, hogy egy meggondolatlan hencegés micsoda kalandokba sodorja. Züzüke elrabolja Pötty két legjobb barátnőjét, és az Ízek Birodalmába viszi őket. Pötty azonnal a megmentésükre siet. Barátnőit keresve bejárja az egész birodalmat, sok barátot szerez és izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik.

De vajon sikerül legyőznie Züzükét és megmenteni barátait?
És mi lesz Makrónia királynő sorsa?
 
Tóth Eszter író, dietetikus kalandos útra hív a táplálkozási piramis „országaiba”, ahol játékos formában megismerteti őket az egészséges táplálkozás alapjaival.

 

 
konyvesmas.blogspot
 
Gyerekkönyvek tekintetében az utóbbi időkben sosem kellett csalódnom a Könyvmolyképző Kiadóban, így örömmel vetettem bele magam a legfrissebb meséikbe. Az egyik ilyen a tavaly megjelent Pöttöm ​Pötty és az Ízek Birodalma Tóth Eszter tollából, ami első körben bájos címével és vidám, tavaszias színvilágával hívta fel magára a figyelmemet. Később pedig kiderült, hogy a cuki felszín alatt a tartalom is nagyon érdekes és aktuális: Pöttöm Pötty meséjéből ugyanis az egészséges táplálkozásról olvashatnak a legkisebbek egy kalandos történet formájában.

Történetünk főszereplője a címadó Pöttöm Pötty, a tündériskola első osztályos tanulója. Rögtön az első oldalakon megtudjuk, hogy hősünk nem felel meg a tündérekkel kapcsolatos ismertebb sztereotípiáknak: Pötty ugyanis kicsit duci, mivel nagyon-nagyon szereti az édességet. Azt gondolom, ez már egy olyan szempont, ami figyelemreméltó egy gyerekkönyv esetében, hiszen a legifjabb olvasók itt szembesülnek azzal, hogy nem csak "tökéletes" külsővel lehet valaki tündér, és hogy a belső tulajdonságok legalább olyan fontosak, mint a külső. Én személy szerint nagyon könnyen tudtam azonosulni Pöttöm Pöttyel, ugyanis én is imádom az édességet (és nem volt ez máshogy gyerekkoromban sem), és alig vártam, hogy belevágjunk a közös kalandba. Ez a kaland akkor kezdődik, amikor a tündériskola környékén felbukkan Züzüke, a gonosz manó, aki elrabolja Pötty barátait, és fogságba ejti őket az Ízek Birodalmában. A kis tündérlánynak össze kell szednie minden bátorságát, hogy útra kelljen, és megpróbálja kiszabadítani barátait és megleckéztetni a komisz manót.

A cselekmény nagy része tehát az Ízek Birodalmában játszódik, mely összesen hét kisebb országból áll, a különböző élelmiszer-csoportoknak megfelelően. Ahogy Pötty sorra járja ezeket a helyszíneket, mindenhol megismerkedik egy tündérrel, aki az adott élelemért (gabona, gyümölcsök, tejtermékek stb.) felelős, és segít neki helyrehozni azokat a dolgokat, amiket Züzüke elrontott. Közben persze belép a képbe a könyv oktató jellege is: könnyen emészthető formában (szó szerint és képletesen!) egy csomó fontos dolgot megtudunk az egészséges táplálkozásról, az ételek készítéséről és arról, hogy mennyire fontos, hogy változatosan fogyasszuk ezeket a különféle élelmiszereket. Pöttöm Pötty kezdetben eléggé szkeptikus, finnyás kis tündér lévén korábban meg sem kóstolta ezeket az ételeket, azonban a fárasztó utazás és a problémák megoldása után nagyon jól esnek neki a finom falatok, és rájön arra, hogy nem csak az lehet igazán ízletes, amiben sok cukor található.

Ahogy az egy mesében elvárható, a kis tündérlány végül sikeresen bejárja az összes helyszínt, segít minden bajba jutott tündérnek és a birodalom királynőjének is, ráadásul a barátait is visszakapja. Közben pedig legalább ekkora utat jár be önmagával kapcsolatban, hiszen egy egész világ nyílik ki számára az Ízek Birodalma által.

Úgy gondolom, hogy ez a téma nagyon aktuális manapság, hiszen rengeteg felnőtt és gyermek táplálkozik egészségtelenül, és szinte általánosnak mondható az elhízás. De még ha nem is megyünk ennyire messzire, biztosan sokan tapasztalták, hogy a gyerekeket néha lehetetlenség meggyőzni arról, hogy egy adott ételt fogyasszanak el, vagy akár csak kóstoljanak meg. Ha nem is megoldás minden helyzetre, de biztos vagyok benne, hogy ezáltal a kedves mese által sok gyerkőc meggyőzhető lesz arról, hogy próbát tegyen a rettenetes brokkolival és társaival, ráadásul a könyv kapcsán elbeszélgethetünk velük arról, miért fontos, mit eszünk és mennyit. A történetet csodásan kiegészítik Imelda Green illusztrációi, nagyon tetszett ez a kicsit pasztelles, vízfestmény-szerű stílus, ami légiesen könnyeddé és nagyon bájossá teszi a kötetet.

Összességében nekem nagyon tetszett ez a mese, a szöveg megfelelő mennyiségű és igényes, bár szerintem a borítón található ajánlással szemben a négy éves kor talán kicsit korai. Mindenesetre kisiskolás kortól már egészen bátran fogyasztható, szerintem Pöttöm Pötty személyében egy igazán jószívű, bátor és szeretetreméltó hőst találhatnak maguknak az ifjú olvasók.

 
 
csakolvassblog.blogspot
 

Az egészséges táplálkozás egy rendkívül fontos téma, amiről egyszerűen beszélni kell. A megfelelő és kiegyensúlyozott étkezés hiánya elhízáshoz vezethet. Sokan csupán esztétikai, kozmetikai problémának tekintik, pedig ez egy az egészséget súlyosan veszélyeztető, kóros állapot, amely több súlyos, az életet is veszélyeztető betegség kockázatát a sokszorosára növeli.

Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat (fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat) és energiát nem adó tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket). Fontos, hogy mindig próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva.

 

A történet borzasztóan aktuális, mivel az elhízás hatalmas probléma már gyerekkorban is. Minél fiatalabb korban megtanulják a gyerekek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságát, annál inkább képezi majd ez a mindennapjaik részét. Ez pedig kiemelkedően fontos, hiszen akkor felnőttként is meghatározó lesz számukra a megfelelő étkezés. 

Manapság nagyon nehéz dolga van az embernek. Ha bemegyünk a boltba édességek és különböző rágcsák garmadával találkozunk. Ami összességében nem is baj, úgy gondolom, hogy egy-egy finomság belefér, de fontos megtartani a mértéket.

A kalandok rendkívül aranyosak és izgalmasak voltak, imádtam azokat az akadályokat és helyzeteket, amiket a tündérkislánynak le kellett győzni.

A karakterek nagyon szerethetőek, Pöttöm Pötty hatalmas kedvenc lett számomra. Nagyon kedves és aranyos szereplő. Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk ő egy dundi tündérkislány, aki imádja az édességet. Bár nagyon szeret játszani, de a sok finomság miatt egyre nehezebben tudja tartani a tempót a barátaival. Egy nap azonban a bátor tündérke egy óriási kalandba keveredik, ami megváltoztatja az egész életét és az ételekhez való hozzáállását.  Barátnőit keresve bejárja az egész birodalmat, sok barátot szerez és izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik.

 

Züzüke is nagyszerű karakter. Olvasás közben olyan jó volt drukkolni annak, hogy a gonosz manó uralma véget érjen.

A fejezetek rendkívül rövidek, szóval tökéletes esti mesének a könyv még akkor is, ha a gyerkőc boci szemekkel arra kér minket, hogy még olvassuk kicsit belőle. A nyelvezet abszolút érthető és befogadható, így még nagyobb eséllyel sajátíthatják el a kicsik a helyes és megfelelő táplálkozás alapjait.

Az illusztrációkat egyszerűen imádtam, hihetetlenül jó volt lapozgatni a kötetet. A rajzok nagyon aranyosak, mindig öröm számomra, ha ilyen igényes és szépen kivitelezett mesekönyvet foghatok a kezembe.

Összességében én nagyon szerettem ezt kötetet, az illusztráció is szupercuki. .Szerintem minden kisgyerek szeretni fogja ezt a könyvet. Ha pedig mesélés közben a képeket is nézegethetik, akkor garantált az élmény. Pöttöm Pöttyöt pedig még én is a szívembe zártam. Bátran ajánlom mindenkinek ezt a mesekönyvet.


 

 

 


 

 

 
OLVASÓVÁ NEVELÉS

 

 
MONDÓKA- ÉS VERSGYŰJTEMÉNY
 1. Népi mondókák 
 2. Kortárs mondókák 
 3. Gyerekversek
 
VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ
 
GYERMEKTÉMÁK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I. ÉLETKORI SZAKASZ
CSECSEMŐ-, KISGYERMEK- ÉS KISÓVODÁSKOR (0-4)

Mondókák

 
    Babakönyv

2/ KISGYERMEKEKKOR (1-3)

Mondókázó-Verselgető 

Babakönyv lapozók 

 Interaktív fejlesztő lapozók

3/ 'MI EZ' KORSZAK (3-4)

Játékos ismeretszerzés
 
 
II. ÉLETKORI SZAKASZ
ÓVODÁSKOR (4-7)

 

 
ÓVODÁBÓL ISKOLÁBA

 
III. ÉLETKORI SZAKASZ
KISISKOLÁS KORSZAK
 
 

I. BEVEZETŐ SZAKASZ
(1-2. évf.)

ISMERETTERJESZTŐ (6-8)


II. ALAPOZÓ SZAKASZ
(3-4. évf.)

REGÉNY

  SOROZATOK

ISMERETTERJESZTŐ (8-10)

 
IV. ÉLETKORI SZAKASZ

KISKAMASZKOR (9-12)

 1. Klasszikus és kortárs ifjúsági irodalom
 2. Meseregény
 3. Mondák - legendák - civilizációk
 4. Vissza a múltba - regényes történelem
 
V. ÉLETKORI SZAKASZ
KAMASZKOR

CSAK KAMASZOKNAK (klasszikus-kortárs)

 
- Könyvajánló témánként
 
OLVASÁSI SZOKÁSOK

„Nekik való szövegekkel kellene szíven-lelken trafálni a gyerekeket

 
AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE

ibbylogo

<<2019 - 1989>>

 
OLVASNI JÓ-OLVASS TÖBBET!-2014
 
OLVASNI JÓ!-2012

Ajánlott könyvek:

 
TERMÉSZETFILM

Természetfilmek

 
ÁTLAGNÉZETTSÉG
Indulás: 2008-11-01
 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót